TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDärför ska du resa i lågsäsongen

Därför ska du resa i lågsäsongen

2023-06-25
Visa alla inlägg

Öde strand i lågsäsongen

Att resa i högsäsongen kan innebära fler människor, högre priser samt utsålda hotell och resor.

Om du vill ha oförglömliga upplevelser utan att spräcka budgeten kan det vara smart att resa i lågsäsongen.

I detta blogginlägg ser vi närmare på fördelarna med att resa i lågsäsongen och presenterar spännande resmål i Afrika, Asien, Latinamerika och Australien.

Vad är hög- och lågsäsong?

Lågsäsong är de perioder på året som kännetecknas av färre besökare och lägre efterfrågan på en resa till ett givet resmål, ofta på grund av vädret i landet, till exempel för att det är regnperiod eller liknande.

Motsvarande ligger högsäsongen ofta i de perioder, då ett resmål har sitt allra bästa väder.

Ett undantag är dock semestertider. Till exempel har våra resmål ofta högsäsong över jul och nyår då många gärna vill resa, vilket gör att efterfrågan stiger.

Fördelar med att resa i lågsäsongen

Dramatisk himmel med regn över landskapet i Serengeti i Tanzania

Även om de flesta föredrar att resa i högsäsongen för att det normalt är varmast eller torrast då, har det sina fördelar med att resa i lågsäsongen.

Här får du fem goda skäl till att resa i lågsäsongen:

  • Du undviker perioder med flest besökare. Med färre besökare i lågsäsongen finns det gott om plats till att utforska populära sevärdheter och landmärken.
  • Utnyttja de lägre priserna utanför högsäsongen. Priserna för flygbiljetter faller i takt med efterfrågan. Resebyråer kan därför ofta erbjuda lägre priser i lågsäsongen, så att du får resebudgeten att räcka längre och kan unna dig extra uppgraderingar eller utflykter som kanske hade varit utom räckhåll i högsäsongen.
  • Njut av ett mildare klimat. Säg farväl till kvävande hetta och se fram emot behagliga temperaturer, som är perfekta för vandringsturer, sightseeing och andra utomhusaktiviteter.
  • Få bättre fotomöjligheter. Oavsett om du vill ta en selfie framför ett berömt landmärke eller föreviga ett vackert landskap kan du skapa bildsköna minnen utan att tänka på oönskade distraktioner i bilden.
  • Upplev naturens förvandling. Många resmål kan vara fantastiska i lågsäsongen och det kan vara en stor upplevelser att se hur naturen förvandlar landskapet. Upplev det frodiga, gröna växtlivet som kommer när det har regnat i en period, eller njut av höstlövens vackra färger.

Vart ska du resa i lågsäsongen?

Om du vill resa i lågsäsongen är nästa steg att ta reda på vilket resmål du gärna vill besöka.

Det är många länder som ger dig en fantastisk reseupplevelse utanför högsäsongen. Här presenterar vi en guide till några av de resmål som du gärna kan resa till i lågsäsongen.

1) Kenya och Tanzania (mars–maj)

Två lejon ligger bredvid varandra i regnet

Regnperioden har ett skamfilat rykte, men april och maj är en fantastiskt tid att besöka både Kenya och Tanzania.

Regnet faller i allmänhet i korta intervall, som regel på eftermiddagen och kvällen, och påverkar därför inte din safari tidigare på dagen. Det är också färre besökare så du får en mer privat safariupplevelse med djuren. Regnperioden i Kenya og Tanzania är en fantastisk tid för att ta bilder av dramatiska moln och det imponerande färgspelet på himlen.

Se våra resor till Kenya och Tanzania nedan:

2) Japan (september)

Unga kvinnor iförda traditionell japansk yukata vid Daigo-ji-templet på hösten

När man föreställer sig en resa till Japan är det ofta den vackra körsbärsblomningen på våren man tänker på.

Men en resa på hösten kan vara lika fascinerande. Landskapet förvandlas till en färgglad palett av höstlöv i röda, orange och gula nyanser som trollbinder besökare (fenomenet heter koyo). Även om hösten har blivit en mer populär tid att resa är det fortfarande inte lika många människor som under sakura, då körsbärssträden blommar för fullt.

Se våra resor till Japan nedan:

3) Australien (juni–augusti)

Panoramautsikt över Bondi Beach med blå himmel och blått hav i Sydney i Australien på vintern

Generellt sett är vintern även lågsäsong i Australien, från juni till augusti. Men den australiska vintern är en fantastisk tid att resa till ”andra sidan jorden”.

Det är normalt svalt och molnigt på denna tid av året, men Australiens östkust bjuder på många soliga, varma dagar. I Brisbane, till exempel, ligger temperaturen i genomsnitt mellan 11 och 21 grader så det påminner mer om vårvädret här i Europa.

Du kan därför uppleva de vackra stränderna utan att behöva slåss om plats.

Se våra resor till Australien nedan:

4) Bali (oktober–mars)

Ulun Danu Beratan-templet vid Bratansjön i Bali

Lågsäsongen i Bali är också den mest regniga perioden, från oktober till mars.

I denna period är priserna lägre och det är färre människor, men även om det är den regnigaste tiden på året så finns det även soliga dagar. Om du vill utforska Balis kulturella sevärdheter och tempel är regnbyar inte nödvändigtvis något negativt. Tänk dig att vandra genom ikoniska platser i ditt eget tempo och fördjupa dig helt i upplevelsen utan stress och hets.

I mars och april börjar regnet som regel att avta och om du vill ha fördelarna med en resa utanför högsäsongen, men också få njuta av bra väder, så är det en bra tid att resa på.

Se våra resor till Bali nedan:

5) Brasilien och Argentina (september–november)

Panoramautsikt över de vackra Iguazúfallen i Argentina

Du kan bocka av två resmål på din livslista och besöka Brasilien och norra Argentina i lågsäsongen.

När du reser utanför högsäsongen har du möjlighet att uppleva stämningen i Rio de Janeiro i mer intima och avslappnade omgivningar. Upplev Buenos Aires charm när myllret av människor minskar så att du kan fördjupa dig i stadens spännande historia och färgglada kvarter. De mildare temperaturerna gör det dessutom mycket mer behagligt att gå runt i staden.

De natursköna Iguazúfallen är en fest för sinnena i regnperioden. Här är vattenfallen störst och vackrast så att du kan slås av häpnad av den storslagna synen.

Se våra resor till Brasilien och Argentina nedan:

6) Costa Rica (september–oktober)

Savegrefloden i Manuel Antonio i Costa Rica

Även om september och oktober är bland de våtaste månaderna så bjuder regnperioden i Costa Rica tveklöst på en unik magi.

Regnet ger nytt liv åt regnskogen och förvandlar den till en frodig, grön oas. Floderna och vattenfallen fylls på och ökar spänningen vid exempelvis forsränning. Om du längtar efter att se sköldpaddor utspelar sig ett fantastiskt skådespel mellan maj och november, då gröna havssköldpaddor samlas längs stränderna i Tortuguero nationapark för att lägga ägg.

Se våra resor till Costa Rica nedan:

7) Vietnam (april–juni och september–oktober)

Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi

Lågsäsongen i Vietnam varar från april till juni och från september till oktober.

I dessa perioder kan du förvänta dig härligt soliga dagar, men även en regnskur då och då. Om du kan leva med lite regn kan du undvika den största tillströmningen av turister och besöka Vietnam i dessa mellansäsonger. Du kan söka skydd mot regnbyarna på fascinerande museer och mysiga kaféer, eller i butiker i stora kosmopolitiska städer som Hanoi och Ho Chi Minh-staden.

Se våra resor till Vietnam nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär