TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Bestiga Kilimanjaro

Bestiga Afrikas högsta berg på en av våra resor till Kilimanjaro.

Du kan bestiga berget via fem olika rutter. Kombinera ditt äventyr med en safari eller solsemester som avslut.

Se alla våra resor till Kilimanjaro nedan.

Om du har några frågor kan du ringa våra resekonsulter på  021-372 07 99.

Kilimanjaro
Kilimanjaro
StartsidanAfrikaKilimanjaro

Bestiga Kilimanjaro

Bestiga Afrikas högsta berg på en av våra resor till Kilimanjaro.

Du kan bestiga berget via fem olika rutter. Kombinera ditt äventyr med en safari eller solsemester som avslut.

Se alla våra resor till Kilimanjaro nedan.

Om du har några frågor kan du ringa våra resekonsulter på  021-372 07 99.

StartsidanAfrikaKilimanjaro

Resor till Kilimanjaro

Res till Kilimanjaro och bestig det vackra berget via en av våra fem rutter, som var och en bjuder på ett fantastiskt och utmanande äventyr.

Alla våra resor till Kilimanjaro kan avslutas med safariresa till Tanzania, solsemester i Zanzibar eller en kombination av safari och Zanzibar.

Nedan kan du läsa mer om Kilimanjaro och de olika möjligheterna att bestiga Afrikas högsta berg.

Vandra på Kilimanjaro – Afrikas högsta berg

Kilimanjaro ligger i Tanzania, nära gränsen till Kenya, och är världens högsta fristående berg.

Berget reser sig 4 065 meter över högslätten som ligger 1 830 meter över havet. Med en total höjd på 5 895 meter över havet (m.ö.h.) kan Kilimanjaro kallas Afrikas högsta berg.

Berget består av tre slocknade vulkaner: Kibo med Uhuru som högsta punkt (5 895 m.ö.h.), Mawezi (5 149 m.ö.h.) och Shira (3 962 m.ö.h.).

Rutter till Kilimanjaro

Kilimanjaro har lockat äventyrslystna bergbestigare i mer än 100 år. Det första försöket att nå toppen skedde under senare halvan av 1800-talet. På den tiden fanns det inga fasta rutter.

I dag finns det flera vägar, och med TourCompass kan du nå toppen via fem olika rutter. Målet för alla rutterna är Uhuru Peak, Kilimanjaros högsta punkt som ligger 5 895 meter över havet.

Rutterna skiljer sig åt både i sträckning längs berget, längd och antal dagar som de tar att genomföra.

Nedan kan du läsa om de viktigaste skillnaderna mellan rutterna.

 • Två rutter börjar från den södra sidan: Machame och Marangu
 • Två rutter börjar från den västra sidan: Lemosho och Shira
 • En rutt börjar från den norra sidan: Rongai

Machamerutten – även känd som Whiskeyrutten

Machamerutten börjar på den södra sidan och sägs vara en av de vackraste rutterna. Machame har en hög andel lyckade försök, särskild om man väljer en acklimatiseringsdag och därmed tillbringar sex nätter på själva vandringen.

Ruttens andra namn, ”Whiskeyrutten”, tros ha uppstått på grund av att man går i långsam takt mot toppen – precis som när man njuter av en god whisky.

Nedstigningen sker via Mwekarutten.

Marangurutten – även känd som Coca Cola-rutten

Marangurutten är den kortaste och enklaste vägen till Kilimanjaros topp, och den är därför mycket populär.

Även om den anses vara den enklaste har Marangurutten generellt den lägsta andelen lyckade försök på grund av den korta tid man har på sig att nå toppen på många av turerna. Därför har TourCompass på förhand lagt till en acklimatiseringsdag, så att chanserna för att nå toppen ökar.

Marangu är också den enda rutten på vilken du kan sova i stugor i stället för tält.

Rutten är också känd som ”Coca Cola-rutten”, eftersom det finns möjlighet att köpa läsk och snacks längs vägen. Marangu räknas som den minst sceniska av rutterna, eftersom upp- och nedstigningen sker via samma väg.

Rongairutten

Rongairutten börjar från nordöstra sidan, i närheten av gränsen till Kenya. Rutten har mer att erbjuda i omgivningarna än Marangu och är enklare än Machame.

Under de första fyra dagarna av rutten vandrar du genom otroligt vacker och oförstörd natur, med goda chanser att uppleva några av Afrikas ikoniska djur. Rongairutten är dessutom mindre välbesökt än de andra. Rutten går via plan mark under en längre tid och har en mycket hög andel lyckade försök.

Den norra sidan av Kilimanjaro är generellt torrare än den södra sidan, vilket gör Rongairutten populär under månaderna med mycket regn. Från Rongairutten får man ofta en vacker utsikt över Kilimajaros topp, vilket man inte får lika ofta från den södra sidan.

Nedstigningen sker via Marangurutten.

Lemoshorutten

Lemoshorutten är en av de längsta rutterna och har högst andel lyckade försök. Detta beror på att det finns goda möjligheter att acklimatisera sig på den här rutten.

Lemoshorutten anses också vara den vackraste rutten eftersom du möts av förhållandevis orörd natur. Du kan dessutom uppleva en fantastisk utsikt över de dramatiska ravinerna på Kilimanjaros västra sida.

De första två dagarna kan du som vandrar få uppleva större djur som antiloper, bufflar och sällsynta elefanter. Man vandrar över Shiraplatån som är en av världens största högplatåer.

Nedstigningen sker via Mwekarutten.

Shirarutten

Shirarutten är nästan identisk med Lemosho, förutom på en viktig detalj: Startplatsen ligger på en avsevärt högre höjd. På grund av den hårdare och mer krävande starten är andelen lyckade försök på Shirarutten också lägre.

Chansen att få ta del av djurlivet under Shirarutten är inte särskilt stor, eftersom startpunkten för rutten ligger så högt upp. Däremot kommer du att få se ett mycket varierat landskap med både regnskog, hedlandskap och alpin öken.

Nedstigningen sker via Mwekarutten.

Undvik att bli höjdsjuk

Även om Kilimanjaro inte är svårt att bestiga rent tekniskt, finns det risk att drabbas av höjdsjuka om kroppen inte får vänja sig vid de höjdskillnader som man kan uppleva under bergsbestigningen.

Både vandringstempo och acklimatisering är viktiga element för att undgå höjdsjuka.

Vandringstempo

Pole-pole. Den här meningen hör man ofta från guider och bärare när man bestiger Kilimanjaro.

Det är swahili och betyder ”ta det lugnt”. När du bestiger Kilimanjaro är det viktigt att ta det lugnt och gå långsamt fram så att dina krafter räcker hela vägen till toppen.

Acklimatiseringsdag

Det är också viktigt att acklimatisera sig för att nå toppen. Acklimatisering handlar om att kroppen långsamt vänjer sig vid den lägre syrehalt som finns i luften ju högre upp du kommer.

I praktiken innebär detta att man går många höjdmeter uppåt under dagen, för att sedan gå ner till samma eller nästan samma utgångspunkt på eftermiddagen. Principen kallas ”klättra högt, sova lågt”. På så sätt vänjer sig kroppen sakta men säkert vid höga höjder, vilket ökar chansen att nå toppen.

På flera av våra resor tillkommer en extra acklimatiseringsdag. Dessutom är det möjligt att välja till en extra acklimatiseringsdag när du bokar.

Bärare, ankomst och förtäring

På våra resor har vi professionella bärare som bär all din utrustning, inklusive tält. De packar ihop tälten varje dag och går i förväg till nästa övernattningsplats där de sätter upp tälten igen.

All övernattning sker i tält, med undantag från Marangurutten där man övernattar i enkla stugor med sovsalar.

Maten tillagas av en kock och du börjar varje morgon med en stadig frukost så att du har tillräckligt med energi till dagens vandring. Beroende på hur dagen ser ut får du antingen ett frukostpaket med dig eller så väntar en varm måltid i lägret när du kommer fram. Middag serveras i ett middagstält eller på en filt utanför.

Vädret på Kilimanjaro

Klimatet på Kilimanjaro är starkt påverkat av passadvindarna.

Sydostpassaden från Indiska oceanen drar med sig mycket fukt som faller som regn eller snö på Kilimanjaros sluttningar. Nordostpassaden är en torr men stark vind.

Det innebär att mars, april och maj är de våtaste månaderna på berget, med regn på den nedersta delen och snötäcke, klar luft och vind högre upp.
Från juni till oktober är det oftast torrt och klart.
I november regnar det också men inte lika mycket som i perioden mars till maj.
Från december till maj är det vanligt att uppleva snö och minusgrader (särskilt på natten) över trädgränsen.

De bästa månaderna för vandring på Kilimanjaro är januari, februari samt juni till oktober, men så länge man är förberedd på att det inte finns några garantier för bra väder kan man bestiga berget året runt. Vädret kan variera mycket från år till år. Därför gäller det att ha tänkt igenom sin utrustning noga, oavsett när du väljer att bestiga Kilimanjaro.

Måste du vara bergsbestigare för att bestiga Kilimanjaro?

Du behöver inte vara bergsbestigare för att bestiga Kilimanjaro.

Till skillnad från de flesta andra berg med samma höjd, krävs det ingen särskild utrustning för en toppbestigning av Kilimanjaro.

Det är däremot viktigt att vara i allmänt god form och att dina kläder och annan utrustning tål kyla, vind och nederbörd, särskilt vid trädgränsen.

Slutligen – du måste ha viljan och lusten att vandra till toppen av detta majestätiska berg.

Har du några frågor?

Vi har samlat all praktisk information om Kilimanjaro på vår hemsida ”Praktisk information om Kilimanjaro”. Där kan du läsa mer om vädret, vegetationszoner, höjdsjuka, packningslistor och mycket mer.

Dessutom är du alltid varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter, som är redo att besvara dina frågor om bestigning av Kilimanjaro, kombinationsmöjligheter eller våra andra resmål.

Vi ser fram emot att hjälpa dig på ditt livs resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Resbrev
Berättelser från resenärer
Hur gör du?
Så bokar du din drömresa hos TourCompass

Hitta din drömresa på hemsidan

På alla våra resor kan du utforska dagsprogrammet och drömma dig bort med bilder och videoklipp. Du kan läsa mer om övernattning, kombinationsmöjligheter, allt det praktiska och se priser och avresedatum under nästkommande 18 månader.

Har du några frågor eller önskemål?

Du kan alltid ringa eller skriva till oss. Vi svarar på dina frågor, lyssnar på dina önskemål och ger dig ärlig och kompetent rådgivning baserat på mångårig erfarenhet och reseupplevelser i Afrika, Asien. Latinamerika och Oceanien.

Få en offert utan att binda dig

Du får en detaljrik offert på resan som du kan spara, skriva ut eller dela med dina reskamrater. Om du bestämmer dig för att boka resan kan du enkelt göra det direkt via offerten.

UTFORSKA
Se alla våra spännande resmål
Afrika
Elisabeth Simonnæs

Elisabeth är vår Afrikaspecialist och har över 10 års erfarenhet av resor i Afrika.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14
VARFÖR RESA MED TOURCOMPASS?
Därför kunderna väljer oss
 • Personlig service från reseexperter med förstahandserfarenhet
 • Engagerat bokningsteam som säkerställer en smidig resa
 • Hjälp dygnet runt på resan
 • Välplanerade resplaner med noggrant utvalda höjdpunkter
 • Flyg, transfer och boende ingår i alla resor
 • Olika alternativ finns tillgängliga så att du kan skräddarsy din resa
 • Boende på fantastiska platser
 • Noggrant utvalda lokala guider med omfattande kunskap och erfarenhet
 • Uppskattas av tusentals nöjda kunder sedan 2006
 • Alla resor testas och kvalitetssäkras av vårt eget team
 • Mångåriga relationer med ett omfattande nätverk av samarbetspartner
 • Vi garanterar de bästa priserna
 • Goda relationer med våra samarbetspartner säkerställer de bästa priserna och den bästa kvaliteten
 • Vi optimerar logistiken och andra processer – du betalar endast för ditt livs semester
 • Medlem av Danmarks Resegarantifond (nr.1778)
 • Medlem av Danmarks Resebyrå Förening
 • Personlig ansvarsförsäkring