TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Övernattning: Tanzania

 

 

Highview Hotel

Karatu

Det ljuvliga Highview Hotel ligger i vackra omgivningar på en fridfull kulle. Härifrån är det bara ett par kilometer till den exotiska marknaden i byn Karatu och hotellet ligger bra till för ditt besök i nationalparken.

Här finns 41 rum som alla har veranda med utsikt över en frodig dal med kaffeplantager som elefanterna älskar att förstöra. Hotellet har också en egen kaffeplantage och kaffet därifrån kan både avnjutas på hotellet och köpas med hem. Hotellet har också en egen, ekologisk fruk- och grönsaksträdgård.

Det finns en pool, ett spa med möjlighet till massage samt en trevlig utomhusbar och eldstad som bjuder in till kvällsmys och safariprat runt brasan. Förutom restaurangen finns det en stor lounge med öppen spis och bar. Dessutom finns det två massajhus i anknytning till hotellet. Här arbetar lokala massajkvinnor som visar användningen av naturläkemedel, tillverkar massajkonst och traditionella dräkter och smycken.

Ett antal trevliga och hjälpsamma massajer i traditionella dräkter jobbar som bärare och vakter.

Du kan välja att uppgradera till Highview Coffee Lodge.


Highview Coffee Lodge

Karatu

Highview Coffee Lodge är en del av Highview Hotel och erbjuder därför samma faciliteter som Highview Hotel.

Rummen på Coffee Lodge ligger lite avskilt ca 100 meter från själva hotellet. Lodgen består av fyra dubbelhus med två rum i varje hus. De är byggda med avstånd från varandra längs kullen, så det finns gott om yta runt dem. Alla är utrustade med stort badrum och toalett samt egen veranda. Här finns gott om plats för att koppla av med en bok. Det finns ett mattält där du kan välja att äta frukost och/eller middag samtidigt som du njuter av utsikten över dalen med dess kaffeplantager.

Du kan naturligtvis utnyttja hotellets alla faciliteter, såsom pool, restaurang, spa med mera.

Rummen är dubbelrum och beräknas till två personer. Det är dock tillåtet att bo två vuxna och två barn i ett rum.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Double Room Per person från:  1 450 kr
Family Room om man bokar för två vuxna och två barn upp till 15 år Per person från:  1 095 kr

Ikoma Wild Camp

Serengeti Nationalpark

Ikoma Wild Camp är vår favorit-wildcamp. Här får du det bästa av allt.

Campingen ligger lite utanför den nordvästra delen av Serengeti nationalpark – mellan Grumetis och Ikorongos viltreservat. Den så kallade ”västra korridoren” är huvudvägen för djurens vandring från Serengeti och Masai Mara. Djuren vandrar fritt in och ut ur reservaten så du kan lätt se elefanter, flodhästar, zebror, antiloper, giraffer, bufflar och andra växtätare direkt från utkiksplatsen på campingens restaurang. Det finns naturligtvis också lejon, geparder och leoparder som ihärdigt försöker få sig en god måltid från det stora självserveringbordet av djur som passerar förbi. Under vandringstiden (juni-juli) finns det möjlighet att uppleva den världsberömda vandringen av 1,2 miljoner gnuer – precis utanför ditt tält! De vandrar över savannen i stora flockar i jakt på nya betesmarker.

Läget utanför nationalparken gör också att campingen bjuder på upplevelser du inte kan få om du bor inne i själva nationalparken.

I Ikoma Wild Camp finns det till exempel möjlighet att köpa till en ”Walking safari”, en ”Sundowner” och inte minst en ”Night Game Drive”. Det är helt unika upplevelser som bara erbjuds när du bor utanför Serengeti nationalpark där restriktionerna är inte lika stränga som inne i själva parken.

Om du är pigg kan man ordna en löptur runt campingen på morgonen eller på kvällen. Detta görs självklart i sällskap av säkerhetsvakter och omgivningarna är helt fantastiska!

När du bor på Ikoma Wild Camp hålls naturligtvis alla safariutflykter i Serengeti Nationalpark. Det innebär en kort biltur mellan campingen och nationalparken, ca 30–45 minuter enkel väg. De extra möjligheter som finns tack vare belägenheten utanför nationalparkens strikta regler samt campingens höga standard gör dock att det är värt körresan.

Ändringsmöjlighet
Om du vill bo inne i Serengeti nationalpark finns det naturligtvis även möjlighet till det. Du kan (mot tillägg) välja att övernatta i Serengeti Wild Camp eller Serengeti Wildebeest Camp.

Läs mer om vad ett ”wild camp” egentligen är här.


Serengeti Wild Camp

Serengeti Nationalpark

Serengeti Wild Camp ligger i Seronera-området, som är den centrala delen av Serengeti Nationalpark.

Campingen är en klassisk afrikansk safaricamp med rustika och bekväma kanvastält. Naturen finns precis utanför dörren. Det är inte ovanligt att de vilda djuren vandrar genom lägren på natten och du kan förvänta dig att se både gaseller, antiloper och ibland även elefanter och hyenor runt campingen.

Campingen består av 24 bekväma tält med plats för två eller tre personer i varje. Tälten är stora och alla har dusch, toalett, skrivbord och stora sängar med myggnät. Varje tält har också en liten terrass utanför med stolar där du kan koppla av och njuta av de fantastiska omgivningarna. Det finns ett stort, gemensamt tält som fungerar som mattält.

Serengeti Wild Camp är för dig som drömmer om en äkta ”Out of Africa”-safaristämning. Du bor inne i själva nationalparken och Serengeti Wildebeest Camp fokuserar på klassiska safariturer. Om du istället vill bo på en wildcamp som erbjuder extra aktiviteter som walking safari eller gamedrive på kvällen, då man kan se nattaktiva djur ska du i stället bo på Ikoma Wild Camp.

Läs mer om vad ett ”wild camp” egentligen är här.

Pris:
Per natt Per person från:  750 kr
per barn under 12 år per natt Per person från:  510 kr

Serengeti Wildebeest Camp

Serengeti Nationalpark

Serengeti Wildebeest Camp ligger i Seronera-området, som är den centrala delen av Serengeti Nationalpark. Campingen består av 12 bekväma tält med plats för två personer i varje. Det finns ett stort, gemensamt tält som fungerar som restaurang.

Tälten är utrustade med dusch och toalett, sängar med myggnät samt sittplats inom- och utomhus, där du kan koppla av med en god bok och njuta av den fantastiska omgivningen.

Campingen är en klassisk afrikansk safaricamp där naturen står i centrum. De vilda djuren kommer ofta på besök på natten och du kan förvänta dig att se både gaseller, antiloper och ibland även elefanter och hyenor runt campingen.

Serengeti Wildebeest Camp fokuserar på klassiska safariturer. Om du istället vill bo på en wildcamp som erbjuder extra aktiviteter som walking safari eller gamedrive på kvällen, då man kan se nattaktiva djur, ska du i stället bo på Ikoma Wild Camp.

Läs mer om vad ett ”wild camp” egentligen är här.

Pris:
Per natt Per person från:  750 kr
Per barn under 12 år per natt Per person från:  510 kr

Serengeti Safari Lodge

Serengeti Nationalpark

Serengeti Safari Lodge är en unik fyrstjärning lodge som ligger mitt i berömda Serengeti nationalpark.

Lodgen består av 20 lyxtält som är byggda med en sofistikerad kombination av sten och kanvas. Sidorna består av kanvas så du får en äkta safarikänsla med ljuden och dofterna från djuren utanför. Halmtaket och de delar av väggarna som är byggda i sten gör att de mer känns som rum än som tält. Lyxtälten är byggda med stenpelare och svävar nästan över jorden vilket ger luftgenomströmning och en enastående utsikt.

Tälten är stora och har massor av plats och luft runt de två kingsize-sängarna. Från vardagsrummet kan du gå ut på en allmän veranda och därifrån har du en fantastisk utsikt över Serengeti Plains. Alla tält har eget badrum med toalett och dusch. Det finns också ett badkar som du kan koppla av i med utsikt över nationalparken. Dessutom finns det en privat utomhusdusch som också bjuder på en fantastisk utsikt över Serengeti Plains.

Från poolen har du också direkt utsikt över Serengeti och du kan ligga i poolen och njuta av landskapet och den vackra utsikten. Här kan du koppla av eller ta ett uppfriskande dopp efter en lång dag med upplevelser.

Restaurangen har Serengetis bästa panoramautsikt.

Det finns även en lounge med bar, eldstad, underhållning och internet.

Du hittar ingen bättre fyrstjärnig lodge i Serengeti.

Pris för uppgradering från Ikoma Wild Camp, per natt:
Double Room Per person från:  1 775 kr

Acacia Bliss

Serengeti Nationalpark

I hjärtat av Serengeti hittar du det lyxiga lägret Acacia Bliss.

Lägret består av tio lyxtält, som alla är inredda i en härligt modern och lyxig stil kryddad med afrikansk stämning.

De rymliga tälten har trägolv och väggarna är en blandning av kanvasväggar och stora fönster bestående av myggnät, vilket ger ett lätt och luftigt intryck. Alla tält har naturligtvis eget badrum med toalett.

Måltiderna intas i det trivsamma mässtältet – eller utomhus, om vädret är bra – och efter avslutad safari passar det perfekt att njuta av en kall dryck framför bålet medan du delar historier från dagens safari med de andra gästerna.

Det finns wifi i hela lägret, om du inte blir tillräckligt underhållen av ljuden från de vilda djuren som du bor mitt ibland!

Pris för uppgradering från Ikoma Wild Camp, per natt:
1 november - 31 maj Per person från:  4 000 kr
1 juni - 31 oktober Per person från:  6 200 kr
Pris för uppgradering från Serengti Safari Lodge, per natt:
1 november - 31 maj Per person från:  3 200 kr
1 juni - 31 oktober Per person från:  5 095 kr

Matawi Serengeti Camp

Serengeti Nationalpark

Drömmer du om polerade golv, badkar på lejonfötter och eleganta möbler i ett lyxtält mitt på Serengeti, så ska du välja att uppgradera till Matawi Serengeti Camp.

Här finns endast sju tält, som alla står på sin egen plattform en bit ovanför marken med utsikt över den sagolika naturen omkring dig. Kanvasväggarna gör att du kan höra bushens ljud även på natten, och tältväggarna består av myggnät som säkerställer att den svalkande brisen når dig innanför.

All elektricitet kommer från solceller, vilket innebär att vattnet i duschen är varmast på kvällen. Detta vittnar om att lägren tänker på sin klimatpåverkan.

Måltiderna intas normalt i mässtältet, men ibland dukar man även upp i bushen utanför så att du kan njuta av den afrikanska kvällshimlen vid det mysiga lägerbålet.

 

Observera att Matawi har endast sju tält och platserna går åt fort, så vi rekommenderar att du bokar i god tid om du drömmer om att bo här.

Pris för uppgradering från Ikoma WIld Camp, per natt:
Per person från:  2 475 kr

Serengeti Sametu Camp

Serengeti Nationalpark

I den centrala delen av Serengeti hittar du härliga Serengeti Sametu Camp. Med endast sexton tält är det ett litet och mycket intimt läger, där varje gäst tas riktigt väl omhand.

Allt tält är inredda som individuella ”stugor” med fast golv, stora fönster som går från golv till tak, skjutdörrar ut till den stora privata balkongen/terrassen och naturligtvis sköna badrum med klinkergolv och varmt vatten i duschen dygnet runt. Men det är fortfarande tält. Väggarna är av kanvas, vilket innebär att du kan höra ljuden från bushen utanför när du ligger i din mjuka säng på natten. Det är lejon som ryter, skränande impalor och bufflar som klampar fram.

Måltiderna intas i den gemensamma byggnaden, där du även hittar både baren och poolen. Hela området bjuder på en fenomenal utsikt över Serengeti.

 

Observera att Sametu har endast sexton tält, så vi rekommenderar att du bokar i riktigt god tid om du vill uppgradera till detta.

Pris för uppgradering från Ikoma Wild Camp, per natt:
Per person från:  3 305 kr

Ngorongoro Safari Lodge

Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Safari Lodge ligger i den södra delen av Ngorongoro Conservation Area på den yttre sidan av kraterkanten.

Lodgen består av 10 lyxtält som har byggts runt en stålstomme med kanvansväggar, har högt i tak och kaklade badrum, som förlängning av själva rummet. Samtliga 10 lyxtält är byggda på var sin individuella plattform med en stor träterrass, där du får en vacker utsikt över saltvattensjön Lake Eyasi.

Samtidigt är du nästan i höjd med de giraffer, som ofta går runt mellan tälten.

Samtliga tält är vackert inredda med himmelsäng med myggnät, skrivbord, soffa, ljuskrona och har gott om plats.

Från restaurangen har du en fantastisk utsikt över området, som ligger längs färden för migrationen. Området är dessutom hemvist åt stora flockar med olika antiloper, bufflar, elefanter, flamingor och andra fågelarter.

Lodgens spa erbjuder massage, och det kan varmt rekommenderas efter en lång safaridag.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Double Room Per person från:  1 410 kr

Ngorongoro Wild Camp

Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Wild Camp har ett fint läge i Ngorongoro Conservation Area med en enastående utsikt över den närliggande saltvattensjön Eyasi på den yttre sidan av kraterkanten och med lagom avstånd från kratern.

Ngorongoro Wild Camp består av 20 stora tält med full takhöjd och fast golv. Tälten är byggda på pålar vilket ger en fantastisk utsikt över området från terrasserna på framför tälten. Alla tält har ett eget stort badrum byggt i klinkers och stenplattor. Det finns rinnande vatten, toalett och dusch.

Det är ganska vanligt att giraffer och zebror kommer in i campingen på natten och blir kvar där inpå förmiddagen Om du har tur kan du säga godmorgon till en av dem när du kliver upp.

Från restaurangen har du en fantastisk utsikt över området som ligger mitt i djurens väg ut. Området är dessutom hemvist åt stora flockar med olika antiloparter, bufflar, elefanter, flamingor och andra fågelarter.

Campingens spa erbjuder massage och det kan verkligen behövas efter en lång safaridag.

Läs mer om vad ett ”wild camp” egentligen är här.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Double Room Per person från:  1 250 kr

Rivertrees Country Inn

Usa River/Arusha

Mitt emellan Kilimanjaro flygplats och Arusha flygplats hittar du det trivsamma Rivertrees Country Inn.

Egendomen var ursprungligen en kaffeodling och de 38 rummen i olika storlekar ligger utspridda i olika byggnader på det stora naturområdet. I den stora, gröna trädgården kvittrar fåglarna glatt i träden och längst bak i trädgården rinner Usaa River förbi. Atmosfären är charmig, trivsam och fridfull. Det är också här i trädgården du hittar poolen och små vrår, där du kan njuta av en god bok och en god kopp kaffe.

De rymliga rummen är smakfullt inredda med trämöbler, gamla bilder på väggarna och ofta vackra blombuketter på bordet. Samtliga rum har en egen veranda med bord och stolar.

Restaurangen är delvis öppen med utsikt över trädgården – och pizzaugnen är populär bland alla. Restaurangen är öppen för gäster utifrån, vilket skapar en både livfull och trivsam stämning.

Det finns möjlighet att hyra cykel, om du behöver röra på dig lite. Lake Duluti ligger cirka 10 km från Rivertrees och är ett trevligt utflyktsmål.


Villa Maua

Arusha

Det känns som att komma hem.

Du kliver in genom dörren hos goda vänner, sätter dig i deras soffa och slappnar av.

Så känns det i Villa Maua.

Några få hundra meter från centrum av Arusha hittar du denna pärla till ”hotell”. Hotell inom citationstecken eftersom det i verkligheten, som namnet antyder, är en villa. Den mycket vackra, kapholländsk-inspirerade byggnaden, var ursprungligen ett familjehem som nu har gjorts om till boutiquehotell.

De nio rymliga rummen är alla inredda med ljusa, naturliga färger och med egen balkong. Här finns aircondition, värdeskåp, platt-tv och sköna badprodukter.

Den trivsamma vardagsrumsdelen inbjuder till en eftermiddag med en bra bok, medan den takförsedda terrassen är det perfekta stället att sitta med en kopp kaffe och dra fördel av områdets högkvalitativa wifi. Den lilla trädgården bjuder på en pool med solstolar och i den ena ”längan” av huset hittar du den välutrustade baren.

När du blir hungrig går du bort till matsalen, som i bästa restaurangstil bjuder på både frukost, lunch och middag.

Villa Maua är den perfekta platsen att påbörja eller avsluta din Tanzania-resa!

Pris för uppgradering från Rivertrees Country Inn, per natt:
Double Room Per person från:  1 150 kr

Tloma Lodge

Karatu

På toppen av en kulle hittar du Tloma Lodge, som har en fantastisk utsikt över naturen kring Ngorongorokratern.

Detta är en liten exklusiv lodge med endast 24 stugor i charmig kolonialstil samt 12 rum i huvudbyggnaden med terrass eller balkong, som alla är placerade ut mot trädgården. Alla rum har badrum med duschkabin och är dessutom utrustade med takfläkt, te och kaffefaciliteter, myggnät och möjlighet till room service.

Denna lodge erbjuder dig inte bara en spektakulär utsikt, utan även rik möjlighet att slappna av i natursköna omgivningar. Du kan bland annat tillbringa dagen vid den uppvärmda poolen, gå på upptäcktsfärd i kaffeplantagen eller få en rundvisning i köksträdgården, där de ekologiskt odlade grönsakerna ingår i restaurangens sortiment.

Om du vill skämma bort dig själv lite extra efter en lång dag med upplevelser kan du boka tid för en massage. Är du mer sugen på en manikyr eller pedikyr kan du även få det.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Double room med helpension Per person från:  1 695 kr

Endoro Lodge

Karatu

I det kuperade landskapet i närheten av Karatu hittar du charmiga Endoro Lodge.

De 30 rummen och stugorna är alla trivsamt inredda i naturliga färger med en afrikansk touch.

Standardrummen är rymliga och fina med allt du behöver för en eller två nätter, medan alla stugor har öppen spis, veranda, utomhusdusch och badkar – pricken över i:et om du njuta lite extra.

Lodgens stora dragplåster är dock den fina loungen med fönster från golv till tak varifrån du kan njuta av utsikten över det omgivande landskapet.

Poolen bjuder in till ett dopp och en bra bok i skuggan av ett parasoll, medan bänkarna i trädgården och på gångstigarna bjuder in till vilopauser när du vandrar längs de ibland branta gångstigarna.

Endoro är ett charmigt litet område mitt i den vackra naturen.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Double room med helpension Per person från:  1 675 kr

Karatu Simba Lodge

Ngorongoro

Med utsikt över skogen på Ngorongorokraterns yttersida är känslan av att vara mitt i naturen alltid närvarande på Karatu Simba Lodge.

I områdena utanför inhägnaden kring lodgen kan du ha turen att få se både hyenor, bufflar och elefanter. Resan hit går längs små vägar genom lokala byar och bidrar till att stärka känslan av lugn, ro och natur.

Lodgen består av 23 tält, som egentligen är en blandning av tält och hyddor. De har fasta golv och riktiga badrum, medan delar av ”rummets” övriga väggar består av kanvas. Alla rum har egen veranda med utsikt över området, och mellan tälten finns det stigar och gröna områden så att du alltid har känslan av att det finns gott om plats.

Njut av ett svalkande dopp i den lilla poolen efter avslutad safari – och en drink kring lägerelden på kvällen. Se fram emot middagen: maten kommer från markerna omkring lodgen och kaffet är naturligtvis lokalt!

Det finns wifi i de allmänna utrymmena och all ström i tälten kommer från solceller, vilket är ett stort plus på hållbarhetskontot. Det innebär dock också att det KAN saknas ström i tältet på nätterna, så vi rekommenderar att du tar med en ficklampa om du behöver ljus på natten.

Pris för uppgradering från Highview Hotel, per natt:
Cottages Per person från:  1 800 kr

The Plantation Lodge

Karatu

Välkommen hem! Det är känslan på Plantation Lodge. Här är det lyxigt, men på ett mysigt, avslappnat sätt.

Likt en grön oas ligger The Plantation Lodge på en kulle med utsikt över bergen. Denna idylliska plats omgärdas av en blomstrande trädgård, som ger tid för lugn och eftertanke. Rummen ligger utspridda i trädgården och är inredda i olika unika stilar. (Några av dem har till och med sin egen terrass!)

Ägarna som driver lodgen är vana vid att arbeta inom lantbruket, vilket präglar stället. Det dignar av exotiska växter, fruktplantager och blommor i alla färger. Man har lagt vikt på detaljerna överallt i denna charmiga lodge, vilket också har gjort att den flera gånger har utsetts till ett av de vackraste safarihotellen i östra Afrika.

Vakna upp till fåglarnas kvitter, njut av tanzaniskt kaffe och nybakade delikatesser från tidig morgon. Här har du goda möjligheter att koppla av i idylliska omgivningar och ladda upp inför nya äventyr eller smälta intrycken efter en avslutad safari, oavsett om du väljer att slappna av i en av de lyxiga solstolarna vid poolen med en bra bok eller njuta av en kall dryck i baren. Du kan också skämma bort dig själv med en massage eller ta en promenad i den färgglada trädgården, där många av råvarorna också förvandlas till måltider i köket.

Innan du slår dig ner till bords i restaurangen för att inta av en kulinarisk 4-rättersmiddag kan du med fördel njuta av en vacker solnedgång. Slå dig till ro på träverandan eller ta med dig drinken till poolen och se solen förvandla himlen till ett glödande inferno och försvinna bakom bergen i horisonten.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Standard Room med helpension Per person från:  4 205 kr

Ngorongoro Lion’s Paw

Ngorongoro

Mellan röda akaciaträd på kanten av Ngorongorokratern hittar du det charmiga lägret Lion’s Paw. Fast läger är nog inte rätt ord. Rummen består av lyxtält med kanvasväggar, men här finns alltså fasta golv, riktiga dörrar och fönster samt stora skjutdörrar ut till din egen privata balkong.

Måltiderna intas i huvudbyggnaden, som – liksom tälten – är charmigt inredd med dämpade färger, mjuka soffor och naturligtvis en enastående utsikt över naturen utanför.

På kvällen tänds bålet på den stora gemensamma verandan och i den trivsamma baren/loungen kan du njuta av en god drink till solnedgången.

Lägrets höga läge gör att det kan bli kallt på kvällar och nätter, men sängarna är naturligtvis utrustade med värmefilt så att du inte fryser på natten!

Pris för uppgradering från Highview Hotel, per natt:
Per person från:  4 075 kr

Acacia Farm Lodge

Karatu

På en fridsam kulle i närheten av Karatus livfulla centrum ligger det charmiga Acacia Farm Lodge. Som namnet antyder handlar det om en arbetande kaffefarm.

Det finns totalt 32 rum fördelade på 16 ”stugor”. Alla rum har egen stor veranda eller terrass och aircondition, minibar, te- och kaffefaciliteter, tv, värdeskåp och wifi. Rummen är mycket stora och modernt inredda med inslag av romantik och stora fönster, som låter ljuset utifrån fylla rummet.

I den trivsamma och frodiga trädgården hittar du lodgens pool, där du kan slappna av under ett parasoll eller njuta av solens varma strålar. Boka tid för en massage och se fram emot kvällens middag. Lodgen har sin egen köksträdgård varifrån och de flesta råvarorna som används i köket kommer härifrån. Om du har lust är du naturligtvis välkommen att ta en promenad i köksträdgården!

På kvällen tänder man ofta bål i trädgården och du kan där utväxla reseanekdoter med de andra gästerna med en drink i handen innan middagen.

Middagen serveras oftast i restaurangen, men vill du hellre njuta av den i trädgården eller på din egen balkong är detta naturligtvis inget problem – du informerar bara din personliga butler.

Acacia Lodge är vår ”klassiska” 5-stjärniga uppgraderingsmöjlighet i Karatu.

Pris för uppgradering från Higview Hotel, per natt:
Suite med helpension, 1/6 - 31/10 + 20/12 – 10/01 Per person från:  3 475 kr
Suite med helpension, 11/01 – 28/02 Per person från:  3 225 kr
Suite med helpension, 01/03 – 31/05 + 01/11 – 19/12 Per person från:  2 100 kr

Kiboko Lodge

Arusha

Vid foten av Meru-berget, endast ett stenkast från Arusha nationalpark hittar du trevliga Kiboko Lodge.

Lodgen ägs av en nederländsk organisation som arbetar med gatubarn i hela Tanzania. Barnen får en utbildning och ett löfte om arbete om de fullföljer en 4-årig utbildning. Lodgen drivs därför också av tidigare gatubarn som har lärt sig hur man driver en sådan anläggning och ger gästerna bästa möjliga service.

Här finns 19 rum i olika storlek med olika inredning. Gemensamt för alla är att de har eget badrum och wc, eldstad och egen veranda med utsikt över den omkringliggande naturen och en skymt av Meru-berget.

Det är inte bara gatubarnens förhållanden som fonden vill förbättra. Man tar även stor hänsyn till miljön. Lodgen drivs främst på solcellsenergi och är byggd med lokala material. En del av möblerna kommer från fondens egen verkstad. Lodgen är naturligtvis även delvis självförsörjande när det kommer till maten som serveras – det odlas både frukt och grönsaker i den bördiga, vulkaniska jorden runt lodgen.

De frodiga omgivningarna drar till sig en mängd exotiska fåglar och vid vattenhålet vid lodgen kan man ha möjlighet att uppleva flodhäst – kiboko på swahili.


Osiligilai Maasai Lodge

Moshi/Kilimanjaro

Upplev massajkulturen i denna charmiga och autentiska lodge, som ligger mitt i den vackra naturen på massajernas område och mitt emellan Mount Meru och Kilimanjaro. Lodgen ägs och drivs av massajer och en vistelse här är en enastående möjlighet att verkligen komma nära inpå detta seminomadiska folk.

Här finns elva stugor, som alla är byggda i traditionell massajstil – dock med undantaget att de har alla tänkbara förnödenheter så som elektricitet, toalett, rinnande vatten och varmvattendusch.

Samtliga stugor är charmigt inredda i massajstil med fina, färgglada, handtillverkade pärlor hängande från taket, vackra korgar på väggarna och sängöverkast i läckra massajfärger. Stugorna finns i olika storlekar och här finns det plats både för paret som vill ha sin egen stuga eller till familjen som gärna vill sova i samma stuga.  Alla stugor vänder mot Kilimanjaro så att du tidigt på morgonen kan njuta av soluppgången över berget.

De allmänna utrymmena bjuder på en mysig restaurang med utsikt över Kilimanjaro och en härlig pool med solstolar, där du kan ligga i både sol och skugga medan du njuter av utsikten över Afrikas högsta berg. Maten i restaurangen är ekologisk och praktiskt taget alla ingredienser odlas i närområdet.

Det erbjuds en lång rad aktiviteter på lodgen, men du kan också bara välja att mjuka upp dina safari- eller vandringsstela muskler i lodgens bastu.

Det finns (de flesta dagar) wifi i de allmänna utrymmena.


Tarangire Simba Lodge

Tarangire nationalpark

”Värmelocket”, som hela dagen har legat över Tarangire likt ett tungt täcke, lättar långsamt. Skuggorna blir längre och även vinden faller till ro. Poolen har gett dig svalka efter dagens safari och nu kommer servitören med en kall öl medan du lägger dig tillrätta i solstolen. Du håller ett öga på bushbuck-antiloperna, som närmar sig vattenhålet några hundra meter från poolen. Det har blivit ledigt efter att elefanterna har fått sitt bad.

Utsikten från det upphöjda däcket på Tarangire Simba Lodge är fenomenal. Det är nästan så att du inte behöver åka på safari. Det permanenta vattenhålet lockar till sig djur hela dagen – rakt framför dina ögon, på första parkett.

Doften av mat sprider sig och du känner hungern komma smygande. Bålet sprakar och solen färgar himlen blodröd. Maten är klar.

Efter middagen följer säkerhetsvakten dig till tältet – lodgen är nämligen inte inhägnad och i mörkret är alla elefanter grå.

Från tältsängen kan du höra den afrikanska natten utanför. Vinden får det att sjunga lätt i kanvasen. Du faller i sömn till ljudet av två skränande impalor.

De 24 tälten på Simba Lodge är alla stora, rymliga och mycket trivsamt inredda. Badrummen är stora och det finns varmvatten i både inom- och utomhusduscharna. Det finns ström i tälten, men då det är solcellsström rekommenderas det att man laddar enbart mobilen och kameran i tältet. Större saker måste laddas i receptionen.

Alla tält har egen terrass med utsikt över den vackra naturen runt omkring.

Både restaurangen, baren och poolen erbjuder en härlig utsikt över vattenhålet – och ofta intar man middagen på pooldäcket under bar himmel med vy över miljontals stjärnor.


Springlands Hotel

Moshi

Springlands Hotel ligger på den södra sidan av Kilimanjaro, när byn Moshi, och är en perfekt utgångspunkt för bergsvandringar och safari på Kilimanjaro. Hotellet har en kanonbra service, modern swimmingpool, fantastiska trädgårdar, bar både ute och inne och rymliga rum med dusch och myggnät.

Springlands Hotel är uppkallat efter sötvattenskällorna som ligger i närheten. Källorna härstammar från regn och smält snö från Kilimanjaro – och är därför väldigt rena.


Tältläger på Kilimanjaro

Kilimanjaro

Under vandringen till toppen av Kilimanjaro övernattar du i olika tältläger. Du sover på ett tunt liggunderlag i ett tvåmannatält.

Det finns en gemensam, enkel toalett i lägret . Det finns möjlighet att hyra ett tält med toalett.

Pris for hyrning av tält med toalett: 100 USD


Stugor på Marangurutten

Kilimanjaro

I hyddorna finns plats för 6-8 personer och de är utrustade med våningssängar med enkla madrasser. Du tar med själv en varm sovsäck (du kan hyra en sovsäck på Springlands Hotel om du inte har med en egen). Du delar matsal och toaletter med de andra bergsbestigarna.

Observera att förhållandena i dessa stugor är mycket enkla. Det finns rinnande vatten vid Mandara Huts och Horombo Huts men inte vid Kibo Huts.

Det finns plats för upp till 120 gäster åt gången i varje läger.

Det finns ingen möjlighet att få en privat stuga.

Afrika
Elisabeth Simonnæs

Elisabeth är vår Afrikaspecialist och har över 10 års erfarenhet av resor i Afrika.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14