TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Praktisk information om Sydafrika

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Sydafrika, till exempel om valuta, väder och vaccinationer. Se också våra resor till Sydafrika. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

Praktisk information om Sydafrika
Praktisk information om Sydafrika

Praktisk information om Sydafrika

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Sydafrika, till exempel om valuta, väder och vaccinationer. Se också våra resor till Sydafrika. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

KLIMAT

Bästa restid

Sydafrikas läge söder om ekvatorn gör att årstiderna ligger omvänt de svenska och det är därför sommar i Sydafrika när vi har vinter här i Sverige.

Sommar i Sydafrika (november till februari)
Denna period är Sydafrikas sommar- och (för Kruger National Park) regnperiod. Vädret växlar från sol till regn, dock med övervägande solsken och varma temperaturer. Just kombinationen av både sol och regn gör att landskapet är otroligt frodigt och naturen tätt bevuxen. Det varma vädret och den höga luftfuktigheten gör också att det ibland kan vara risk för våldsamma skyfall.

Det finns goda möjligheter att se djurungar i Sydafrikas safariparker från slutet av november och resten av perioden. Fascineras du av fågellivet så har du möjlighet att uppleva massor av intressanta fågelarter i nationalparkerna mellan december och februari.

Höst i Sydafrika (mars till maj)
I denna period är dagarna soliga och temperaturerna behagliga, och det faller en begränsad mängd regn. Det kan vara lite kyligare på kvällen, under natten och på morgonen.

Landskapet är frodigt och det är fortfarande gott om vatten i floderna och vattenhålen, vilket lockar till sig djuren. Det är generellt färre besökare i nationalparkerna och chanserna för unika djurupplevelser är goda.

Vinter i Sydafrika (juni till augusti)
Denna period bjuder på varma och soliga dagar med behagliga temperaturer, men i gengäld förhållandevis kalla nätter. Det faller i stort sett inget regn i den norra delen av landet. Den södra delen av landet har dock lite mer nederbörd, och vissa dagar kan kännas som en grå höstdag i Europa.

Den lilla mängden regn gör landskapet mindre frodigt och det är färre blad på träden. Därför är det enklare att se djurlivet i de kala buskarna och kring de vattenhål, som fortfarande har vatten. Detta leder i sin tur till otroligt goda chanser att se Big Five. Längs landets kuster kan du se stora flockar med valar.

Vår i Sydafrika (september till oktober)
I denna period faller det begränsade mängder regn, medan dagarna är soliga och härligt varma. Temperaturerna stiger stadigt och framför allt i slutet av perioden kan det kännas väldigt varmt på dagarna.

Djuren är aktiva och fortfarande enkla att se i det relativt kala landskapet. De samlas kring de vattenhål som fortfarande är fyllda med vatten. Valarna söker sig in längs den långa sydafrikanska kuststräckan för att fortplanta sig och det är därför stora chanser för att se dem under en valsafari.

Perioden är dessutom den perfekta tidpunkten att besöka Kapstaden eftersom det faller en begränsad mängd regn och de vilda blommorna slår ut och skapar ett färgrikt landskap längs kusten.

Väderstatistik för Nelspruit (Kruger nationalpark): JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Genomsnittlig min. temperatur 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Nederbörd mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Väderstatistik för Johannesburg: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Genomsnittlig min. temperatur 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Nederbörd mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Väderstatistik för Kapstaden: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Genomsnittlig min. temperatur 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Nederbörd mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Väderstatistik för Port Elizabeth: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Genomsnittlig min. temperatur 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Nederbörd mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
VIKTIG INFORMATION OM DIN RESA

Pass och visum

Du ska naturligtvis ha med dig ditt pass på resan.

För svenska medborgare utfärdas visum för vistelser på upp till 90 dagar vid ankomst till Sydafrika. Ditt pass ska vara giltigt i minst 30 dagar efter utresa och det ska finnas minst två tomma sidor i det. Observera att förlängda eller provisoriska pass inte godtas vid inresa till Sydafrika.

Om du planerar att kombinera ditt besök i Sydafrika med ett av våra andra resmål ska du samtidigt vara uppmärksam på visumreglerna för dessa resmål.

Du kan läsa mer om de nya inresereglerna här.

Vi rekommenderar dig att alltid kontrollera visumreglerna på Utrikesdepartementets webbplats.

Resedokument

Före avgång kan du ladda ner vår app här, och i appen hittar du dina resedokument och kontaktuppgifter till TourCompass och våra lokala partners.

Vi rekommenderar att du laddar ner appen WhatsApp till din mobil och lägger till vår samarbetspartners telefonnummer. Då kan du skicka meddelanden och ringa dem gratis när du har tillgång till wifi.

Vaccinationer

Vi råder dig att kontakta en specialistläkare, din husläkare eller en auktoriserad vaccinationsklinik. Du kan också läsa mer om reglerna för resevaccinationer här.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

 

Det finns i dagsläget inget krav på covid-19-vaccination för att resa in i Sydafrika. Dessa regler kan dock ändras med kort varsel. Det är ditt eget ansvar att undersöka dessa regler innan avresa.

Observera att det kan finnas särskilda covid-19-krav på de flygplatser där du mellanlandar på väg till och från Sydafrika. Det är ditt eget ansvar att undersöka detta innan avresa.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Resevillkor

Läs gärna våra generella resevillkor noga, då dessa är en del av de avtalsvillkor som hör till resor köpta på TourCompass. De resor som köpts hos oss omfattas av lagen om paketresor.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring när du ska ge dig iväg på din drömresa. Dessutom är det en riktigt bra idé att teckna ett avbeställningsskydd. På vår sida om försäkring kan du få all information du behöver.

Klicka här för att gå till vår sida om försäkring.

FÖRE RESAN

Valuta, prisnivå och dricks

Den lokala valutan i Sydafrika heter rand (ZAR), klicka här.

De flesta platser accepterar Visa, Mastercard och Diners. Du kan växla till ZAR på flygplatsen, banker och hotell eller ta ut det i uttagsautomater.

 

Dricks

I Sydafrika är dricks en del av lönen för anställda i servicebranschen. Det förväntas därför och är mycket välkommet med dricks till piccolor, servitörer, städpersonal och guider.

Det är givetvis frivilligt att lämna dricks, och det är helt upp till dig hur mycket du vill lämna.

Följande är brukligt:

  • Guide/chaufför: 100–150 rand för en heldagstur med 2 personer som reser tillsammans
  • Servitörer: 10–30 rand eller 10 % av notan
  • Städpersonal: 10–20 rand om dagen

Dricks till personalen på övernattningsstället ges kontant. På restauranger/barer kan man lägga till dricksen på notan.

Mat och allergier

På de allra flesta av våra resmål kan vi ta hänsyn till allergier, samt allergener eller särskilda preferenser i fråga om mat, men då är det viktigt att du upplyser oss om detta när du bokar resan.

Telefoni, wifi och elektricitet

Det är 220 volt och man använder kontakter med tre stift med ett annat format än våra – kom ihåg att ta med en adapter.

I hotellbeskrivningarna på vår webbplats kan du se om det finns wifi på hotellen. Var uppmärksam på att uppkopplingen kan vara osäker.

Packlista

Packa alltid alla viktiga och oumbärliga saker i ditt handbagage. Detta gäller till exempel pass, visum, vaccinationskort, kreditkort, pengar, försäkringsdokument, resedokument, dator och mobiltelefon samt eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Vi rekommenderar att du packar tunna och ljusa kläder till safariutflykterna och undviker klara färger. Ta med långbyxor och långärmade skjortor som skyddar mot mygg efter solnedgången och vid behov mot solen under dagarna. Undvik att gå barfota på kvällen på grund av mygg.

Kom ihåg en liten ficklampa och extra batterier då strömmen periodvis kan försvinna.

Införande av växtprodukter till EU

Det är inte tillåtet för resande att införa växter, frön, frukter och andra växtprodukter vid reser till länder utanför EU utan att dessa medföljs av ett sundhetscertifikat. Reglerna gäller även för mindre mängder av växter och växtprodukter.

Du kan läsa mer om reglerna här.

Resande med nedsatt rörlighet

Vi ber dig uppmärksamma att våra resor generellt inte är lämpade för rörelsehindrade personer. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

FLYGRESAN

Flygbiljetter

De flesta flygbolag har elektroniska flygbiljetter (e-biljetter).

Det är viktigt att du kontrollerar ditt namn efter stavfel, då ditt namn på bokningen ska vara identiskt med namnet i ditt pass. Kontakta oss så fort som möjligt om du måste korrigera namnet på bokningen. Observera att detta kan medföra en avgift från flygbolaget.

Platsreservation

Flygbolaget kommer ett tilldela dig en plats ombord på flyget när du checkar in. Om du har specifika önskemål om placering på flygplanet kan du göra en platsreservation på flygbolagets webbplats eller i deras app. Observera att de flesta flygbolag kräver betalning för en platsreservation.

Det varierar när flygbolagen öppnar för platsreservation, men som huvudregel kan du boka plats från då du bokar resan till 48 timmar innan avgång.

Vi ber dig dessutom uppmärksamma att flygbolaget förfogar över alla platser på flyget och att de därför har rätt att genomföra ändringar i reservationen.
Gör du ingen platsreservation innan avresa kommer flygbolaget att tilldela dig en plats när du checkar in.

Incheckning

Vid incheckning använder du ditt pass och din bokningsreferens, som framgår av din resplan.

Vi rekommenderar att du laddar ner flygbolagets app till din telefon. I appen har du möjlighet att checka in online, normalt 24–48 timmar före avresa. Här kan du även hålla dig uppdaterad om flygändringar och annan viktig information om din flygresa.

Observera att flygtiderna kan ändras i förhållande till den resplan du fick när du bokade resan. Det är alltid flygtiderna i flygbolagets app eller på flygbolagets webbplats som gäller.

På flygplatsen

Vi rekommenderar att du är på flygplatsen senast 2 timmar före avresa. Du kan med fördel gå in på flygbolagets webbplats för att få de senaste uppdateringarna.

Bagage

Vi använder många olika flygbolag till våra resmål. De exakta reglerna för handbagage och incheckat bagage står på flygbolagets webbplats eller i deras app.

Om du flyger via O.R. Tambo flygplats i Johannesburg ska du vara uppmärksam på att incheckat bagage måste ha minst en flat sida och inte får ha några långa lösa remmar (t.ex. en ryggsäck). Om du reser med exempelvis en rund sportväska eller en ryggsäck med långa remmar måste du använda en bagageinplastningstjänst på flygplatsen innan du får checka in ditt bagage.

Om du ska flyga via Johannesburg och vidare inrikes i Sydafrika, ska du vara uppmärksam på att du i Johannesburg själv måste hämta ditt bagage på bagagebandet, själv gå genom tullen med det och lämna in det igen vid incheckningsdisken i inrikesterminalen.

Försenat bagage

Skulle ditt bagage bli försenat ska du vid ankomst vända dig till personalen i bagageområdet på flygplatsen och anmäla ditt saknade bagage.

Det är viktigt att du har ditt bagagekvitto när du ska fylla i din PIR-rapport (Property Irregularity Rapport).

Observera att du inte ska lämna bagageområdet förrän du har fyllt i rapporten.

I händelse av försenat bagage ber vi dig kontakta vår samarbetspartner, som ser till att din guide/chaufför väntar på dig.

 

Försenade eller inställda flyg

Skulle det ske ändringar i samband med din flygreservation före avresa kontaktar vi dig naturligtvis med information om detta.

Uppstår det en flygförsening efter incheckning är det flygbolaget som ansvarar för att boka om din resa. Normalt sett bokar de nästa möjliga avgång och står för eventuell förtäring och övernattning, om det skulle bli nödvändigt.

Vår samarbetspartner ansvarar för att kontrollera eventuella ändringar gällande ankomsttider och väntar naturligtvis på dig, även om ditt flyg är försenat.

Om ett försenat eller inställt flyg innebär att flygbolaget bokar om dig till ett annat flyg efter att du har ankommit till flygplatsen, ber vi dig kontakta oss på TourCompass journummer.

PÅ RESMÅLET

Immigration och tull

Immigration:

När du ankommer till din slutdestination går du genom passkontrollen. Här kontrolleras ditt pass samt eventuella inresedokument och visum. På många platser ska du lämna fingeravtryck och det tas även ett foto av ditt ansikte för biometrisk identifiering. Du kan också få frågor om dina resplaner i landet och eventuellt adressen till ditt övernattningsställe.

Om du ska flyga vidare från Johannesburg till ett annat resmål i Sydafrika eller i södra Afrika generellt, ska du vara uppmärksam på att du i Johannesburg måste hämta ditt bagage på bagagebandet, gå genom tullen med det och checka in det igen i inrikes- eller utrikesterminalen, beroende på din slutdestination.

 

Tull:
När du har passerat passkontrollen och hämtat upp ditt bagage ska du gå genom tullen. Har du inget att förtulla går du genom ”Nothing to declare”. Har du något att förtulla är det viktigt att du går genom ”Declare”. Det är ditt eget ansvar att kontrollera vilka tullregler som gäller i landet du reser till.

Ankomst

När du kommer ut i ankomsthallen på flygplatsen välkomnas du av en guide/chaufför med en TourCompass-skylt med ditt namn som ser till att du kommer fram till ditt hotell.

Det kan ibland bli lite väntetid innan alla gäster har anlänt. Om det skulle bli väntetid visas du till flygplatsens kafé där du kan njuta av en kopp kaffe eller något kallt att dricka.

Skulle du mot förmodan inte hitta din guide/chaufför, ber vid dig att kontakta vår samarbetspartner på deras journummer, som framgår av dina resedokument.

Om du flyger till Johannesburg på dagen och anländer på kvällen övernattar du på City Lodge Hotel at OR Tambo International Airport den första natten. Hotellet ligger endast 5 minuters promenad från flygplatsen och du behöver bara följa skyltarna för att komma hit.

När du har hämtat ditt bagage går du runt ankomstområdet (där människor tar emot ankommande resenärer) och fortsätter vidare mot parkeringen.

Du ska inte lämna ankomsthallen helt, utan går upp en våning och fortsätter längs en gångbro över parkeringsplatserna.

Följ de tydliga skyltarna som visar dig vägen till City Lodge/Intercontinental Hotel.

In- och utcheckning på hotell

Incheckningstiden är normalt kl. 14.00 och därför kan du inte räkna med att få ditt rum tidigare. Vill du checka in tidigt kan du mot betalning beställa detta när du bokar resan.

När du checkar in registrerar receptionisten ofta ditt kreditkort och kan även reservera ett belopp. Det är inte en extra avgift, utan en vanlig rutin på hotell för att garantera betalning av eventuella varor från minibaren eller liknande. När du checkar ut blir beloppet tillgängligt automatiskt på ditt konto om du inte har utnyttjat det.

Det är normalt att hotellen tar en kopia av ditt pass. På några ställen är detta ett krav från de lokala myndigheterna.

Vid avresa är utcheckningstiden normalt sett kl. 10.00. Ska du resa vidare först på eftermiddagen eller kvällen kan du förvara ditt bagage på hotellet tills du ska resa. Om du istället vill ha en sen utcheckning kan du mot betalning boka detta när du bokar resan.

I Sydafrika betalas turistskatt. Detta ingår inte i våra paketpriser och betalas via rumsräkningen när du checkar ut från hotellet. Med förbehåll för eventuella skatteändringar.

Restyp och transport

I händelse av oförutsedda händelser såsom dåligt väder, blockerade vägar eller annat kan det bli nödvändigt att ändra ordningsföljden på sightseeing och utflykter till sevärdheter i dagsprogrammen.

Safariutflykterna sker i öppna fordon.

All annan transport sker i minibuss med luftkonditionering.

Barn på safari i Sydafrika

Våra safariturer är mycket barnvänliga. Den afrikanska savannens djurliv är spännande, även för barn – och barn i alla åldrar är välkomna.

Dock ska man av säkerhetsskäl vara över 12 år för att delta i safari till fots (bush walk) med rangers och över 6 år för att delta i kvällssafari i öppet fordon.

Köravstånd i Sydafrika (beroende på trafik och andra lokala förhållanden)

  • Johannesburgs internationella flygplats – Kruger Gate: cirka 5,5 timmar
  • Johannesburgs internationella flygplats – Nkambeni: cirka 4,5 timmar
  • Kruger Gate – Kruger Mpumalangas internationella flygplats: cirka 1 timme
  • Nkambeni – Kruger Mpumalangas internationella flygplats: cirka 1,5 timmar

 

Behöver du hjälp längs vägen?

Vi har ett journummer som är bemannat dygnet runt så att du alltid kan komma i kontakt med oss om det skulle uppstå något oförutsett längs vägen på din resa. Dessutom skickar vi även telefonnummer och jourtelefonnummer till vår samarbetspartner på resmålet. I några fall kan det gå enklare och snabbare att kontakta vår samarbetspartner på grund av tidsskillnader, om du till exempel hamnar i en situation då din upphämtning till en utflykt eller transfer är mer än 15 minuter försenad.

EFTER RESAN

Ris och ros/kontakt

Vi lever av nöjda gäster och vill därför gärna höra av dig efter hemkomst. Skicka ett e-postmeddelande till info@tourcompass.se eller ring oss på 021–372 07 99.

Afrika
Elisabeth Simonnæs

Elisabeth är vår Afrikaspecialist och har över 10 års erfarenhet av resor i Afrika.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14