TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Praktisk information om Botswana

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Botswana. Läs om väder, vaccinationer, visum, valuta och mycket mer.

Praktisk information om Botswana
Praktisk information om Botswana

Praktisk information om Botswana

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Botswana. Läs om väder, vaccinationer, visum, valuta och mycket mer.

KLIMAT
Bästa restid

Stora delar av Botswana består av öken. Hela 70 % av landet utgörs av Kalahariöknen, och eftersom hela landet är högt beläget råder det främst subtropiskt stäppklimat här. Ibland faller det dock lite regn, dock mest i den norra delen av landet där du hittar bland annat Chobe nationalpark och Okavangodeltat. Klimatet är generellt någorlunda stabilt året runt, och landet kan därför besökas under hela året.

Regnperioden i Botswana
Botswana har sommar, och därmed regnperiod, i perioden november–mars.

Perioden bjuder på mycket höga temperaturer och förhållandevis stor risk för regn- och åskväder. Det mesta av regnet faller dock på eftermiddagen.

Regnperioden bjuder på ett vackert, dramatiskt färgspel på himlen och ett frodigt, grönt landskap, vilket gör årstiden till den mest bildsköna i Botswana. Dessutom är regnperioden den optimala tidpunkten att besöka landet om du älskar fåglar. Då har du nämligen goda chanser att se både lokala och migrerande fåglar, som fortplantar sig i denna period.

Det finns en del blad på träden, vilket gör att det ibland kan vara svårt att upptäcka djuren under safarin. I gengäld finns det massor av djurungar och fåglar att hålla utkik efter. Dessutom lockar djurungarna till sig rovdjur såsom lejon, hyenor och leoparder, som är på jakt efter ett lätt byte.

November till december är början på regnperioden, då regnet kommer tillbaka efter årets torrperiod. Dessa månader bjuder på höga temperaturer, i synnerhet på dagtid, så regnet ger lindring till både djur och människor.

Januari till mars är de sista månaderna i regnperioden. Det är också den period då det regnar mest och under längre perioder. Även om nederbörden är som störst under denna period är det fortfarande varmt. I den norra delen av landet kan några av områdets läger vara stängda just på grund av regnet.

Torrperioden i Botswana
Botswanas vinter och torrperiod varar mellan april och oktober.

Säsongen bjuder på en blå, molnfri himmel och i stort sett ingen nederbörd. Det är relativt varmt på dagarna, men i gengäld kan det bli kyligt på nätterna samt under morgon- och kvällstimmarna. Därför kan det vara en bra idé att packa ner några varma plagg om du reser i denna period.

Träden tappar sina blad under perioden och du har därför goda chanser att upptäcka det imponerande djurlivet.

April till maj är början på torrperioden. Jämfört med de föregående månaderna faller temperaturen något, men det är fortfarande varmt om dagarna. Det är generellt torrt, dock med en smula nederbörd i april. Även om det officiellt är torrperiod är landskapet förhållandevis grönt och frodigt efter nederbörden i regnperioden.

Juni till augusti är högsäsong för safari. Dagstemperaturerna är behagliga och nederbörden i stort sett obefintlig. Vissa platser blir extra torra, vilket innebär att djuren samlas runt vattenhålen.

Det är också vid den här tiden som vattnet når världens största inlandsdelta, Okavangodeltat. Intressant nog fylls deltat inte av det regnvatten som faller i Botswana, utan av regnvatten som faller i Angolas berg.

September till oktober är slutet på torrperioden. Det börjar bli varmare i takt med att regnperioden bankar på dörren. Det är dock fortfarande mycket torrt, vilket innebär riktigt goda chanser att uppleva djuren som samlas kring de kvarvarande vattenhålen.

Väderstatistik för Okavangodeltat:
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genomsnittlig max. temperatur
32
31
31
31
28
25
25
29
32
35
34
32
Genomsnittlig min. temperatur
19
19
18
15
10
6
6
9
14
19
19
19
Nederbörd mm
104
95
81
25
5
1
1
0
1
17
43
81
Väderstatistik för Chobe nationalpark:
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genomsnittlig max. temperatur
32
31
32
31
30
27
27
30
34
35
34
32
Genomsnittlig min. temperatur
21
20
20
18
14
11
10
13
17
21
21
21
Nederbörd mm
158
133
80
17
1
1
0
0
0
22
63
151
VIKTIG INFORMATION OM DIN RESA
Pass och visum

Du ska naturligtvis ha med dig ditt pass på resan. Vid resor till Botswana behöver du som svensk medborgare inget visum för inresa och vistelse som är kortare än 90 dagar, men ditt pass ska vara giltigt i 6 månader efter hemresan.

Om du planerar att besöka både Botswana, Zambia och Zimbabwe rekommenderar vi att du vid inresa ansöker om ett KAZA UniVisa, som kostar 50 USD. Du måste ha med dig beloppet kontant i USD.

Läs mer om visum här: www.zambiaembassy.se och http://www.zimembassy.se/

Botswana – när du reser med barn under 18 år
Barn under 18 år ska ta med sitt personbevis översatt till engelska. Detta gäller också om barnet reser med båda föräldrarna.

Om barnet endast reser med den ena föräldern krävs ett skriftligt godkännande från den andra föräldern som inte är med, i form av en godkänd fullmakt samt en kopia av pass med underskrift. Detta gäller även om föräldrarna har gemensam vårdnad. Barnet måste då fortfarande uppvisa en födelseattest översatt till engelska. Svenska auktoriserade översättare hittar du här.

Om barnet reser utan någon förälder gäller samma regler som ovan.

Om den ena föräldern är avliden ska en översatt dödsattest medtas.

Observera att en fullmakt endast är giltig när en officiell myndighet legaliserar den. Kontakta Länsstyrelsen för en lista över Notarius Publicus.

Vi rekommenderar att du kontaktar Botswanas ambassad i Sverige om du reser med barn under 18 år och har frågor angående processen.

Du kan kontakta Skatteverket för att få en födelseattest på engelska.

Visumreglerna är tillgängliga på utrikesdepartementets webbplats.

Resedokument

Innan avresa skickas några resedokument med viktig information till dig som vi rekommenderar att du skriver ut och tar med dig på resan. Du får bland annat ditt reseprogram samt telefonnummer till våra lokala samarbetspartner på resmålet så att du har möjlighet att komma i kontakt med dem vid behov.

Vi rekommenderar att du laddar ner appen WhatsApp till din mobil och lägger till vår samarbetspartners telefonnummer. Då kan du skicka meddelanden och ringa dem gratis när du har tillgång till wifi.

Vaccinationer

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialläkare, din husläkare eller en auktoriserad vaccinationsklinik för information om vaccinationer. Du kan också läsa mer om reglerna för resevaccinationer här.

Observera reglerna som gäller för gula febern – i synnerhet om du reser in via ett annat land, där  gula febern finns. Vissa länder har krav på bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Därför ska du alltid ha med dig ditt vaccinationsbevis i handbagaget när du reser.

 

Det finns i dagsläget inget krav på covid-19-vaccination för att resa in i Botswana. Dessa regler kan dock ändras med kort varsel. Det är ditt eget ansvar att undersöka dessa regler innan avresa.

Observera att det kan finnas särskilda covid-19-krav på de flygplatser där du mellanlandar på väg till och från Botswana. Det är ditt eget ansvar att undersöka detta innan avresa.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Resevillkor

Läs gärna våra generella resevillkor noga, då dessa är en del av de avtalsvillkor som hör till resor köpta på TourCompass. De resor som köpts hos oss omfattas av lagen om paketresor.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring när du ska ge dig iväg på din drömresa. Dessutom är det en riktigt bra idé att teckna ett avbeställningsskydd.

Klicka här för att gå till vår sida om försäkring, där du hittar all den information du behöver.

Du ska dessutom vara uppmärksam på att det är ett krav att ha en giltig reseförsäkring för att delta i utflykten, och du kommer att behöva lämna uppgifter om detta vid ankomsten till Botswana.

FÖRE RESAN
Valuta, prisnivå och dricks

Valuta:

Den lokala valutan i Botswana är pula (BWP), som för övrigt betyder ”regn”, klicka här.

Vi rekommenderar att du växlar till pula i Botswana eller tar ut pula i bankomaten när du anländer till Botswana. I lokala turistbutiker kan man främst betala med pula och ibland med små dollarsedlar. På lodger är USD och ibland sydafrikanska rand mer utbrett. Vi rekommenderar att du växlar, så att du har med dig både pula och USD.

Dricks:

I Botswana är dricks frivilligt, men naturligtvis alltid välkommet. Om du under din vistelse har fått ett extra bra bemötande och vill visa uppskattning för det går det bra att ge dricks. På lodger/hotell i Botswana ligger det ofta ett kuvert vid en ”drickslåda”, där du lägger dricks till hela personalen vid avresa. Som en tumregel kan du utgå från följande:

  • Guide: 10–20 USD per rum och dag
  • Mokoro-paddlare, naturguide, butler: 5–10 USD per rum och dag
  • Både USD och BWP accepteras.
Mat och allergier

På de allra flesta av våra resmål kan vi ta hänsyn till allergier, samt allergener eller särskilda preferenser i fråga om mat, men då är det viktigt att du upplyser oss om detta när du bokar resan.

Om du vill åka på turen ”Botswana och Victoriafallen” är det viktigt att du redan vid bokning upplyser oss om eventuella allergier samt allergener eller preferenser avseende mat, eller om du har särskilda behov av exempelvis kylskåp för att förvara medicin svalt.

Telefoni, wifi och elektricitet

De flesta hotell och lodger får elektricitet från egna generatorer. Det är 240 volt och man använder kontakter med tre stift med ett annat format än våra – glöm inte adapter. Observera att det inte alltid finns tillräckligt med ström för att exempelvis använda en hårtork.

I hotellbeskrivningarna på vår webbplats kan du se om det finns wifi på hotellen. Var uppmärksam på att uppkopplingen kan vara osäker.

Packlista

Packa alltid alla viktiga och oumbärliga saker i ditt handbagage. Detta gäller till exempel pass, visum, vaccinationskort, kreditkort, pengar, försäkringsdokument, resedokument, dator och mobiltelefon samt eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Vi rekommenderar också att du packar tunna och ljusa kläder till safariutflykterna och undviker klara färger. Ta med långbyxor och långärmade skjortor som skyddar mot mygg efter solnedgången och vid behov mot solen under dagarna. Undvik att gå barfota på kvällen på grund av mygg.

Kom ihåg en liten ficklampa och extra batterier då strömmen periodvis kan försvinna.

Införande av växtprodukter till EU

Det är inte tillåtet för resande att införa växter, frön, frukter och andra växtprodukter vid reser till länder utanför EU utan att dessa medföljs av ett sundhetscertifikat. Reglerna gäller även för mindre mängder av växter och växtprodukter.

Du kan läsa mer om reglerna här.

Resande med nedsatt rörlighet

Vi ber dig uppmärksamma att våra resor generellt inte är lämpade för rörelsehindrade personer. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

FLYGRESAN
Flygbiljetter

De flesta flygbolag har elektroniska flygbiljetter (e-biljetter).

Det är viktigt att du kontrollerar ditt namn efter stavfel, då ditt namn på bokningen ska vara identiskt med namnet i ditt pass. Kontakta oss så fort som möjligt om du måste korrigera namnet på bokningen. Observera att detta kan medföra en avgift från flygbolaget.

Platsreservation

Flygbolaget kommer ett tilldela dig en plats ombord på flyget när du checkar in. Om du har specifika önskemål så kan du göra en platsreservation på flygbolagets webbplats eller via flygbolagets app. Observera att de flesta flygbolag kräver betalning för en platsreservation.

Det varierar när flygbolagen öppnar för platsreservation, men som huvudregel kan du boka plats från då du bokar resan till 48 timmar innan avgång.

Vi ber dig dessutom uppmärksamma att flygbolaget förfogar över alla platser på flyget och att de därför har rätt att genomföra ändringar i reservationen.
Gör du ingen platsreservation innan avresa kommer flygbolaget att tilldela dig en plats när du checkar in.

Incheckning

Vid incheckning använder du ditt pass och din bokningsreferens, som framgår av din resplan.

Vi rekommenderar att du laddar ner flygbolagets app till din telefon. I appen har du möjlighet att checka in online, normalt 24–48 timmar före avresa. Här kan du även hålla dig uppdaterad om eventuella flygändringar och annan viktig information om din flygresa.

Observera att flygtiderna kan ändras i förhållande till den resplan du fick när du bokade resan. Det är alltid flygtiderna i flygbolagets app eller på flygbolagets webbplats som gäller.

På flygplatsen

Vi rekommenderar att du är på flygplatsen senast 2 timmar före avresa. Du kan med fördel gå in på flygbolagets webbplats för att få de senaste uppdateringarna.

Bagage

Vi använder många olika flygbolag till våra resmål. De exakta reglerna för handbagage och incheckat bagage står på flygbolagets webbplats eller i deras app.

Om du flyger inrikes i Botswana, ska du vara uppmärksam på att det endast är tillåtet att ta med 15-20 kg i den incheckade resväskan och fem kg i ditt handbagage. Observera att det oftast inte är tillåtet att ta med en kabinväska på hjul som handbagage eftersom flygplanen inte har plats för bagage ovanför sätena.

Om du flyger via O.R. Tambo flygplats i Johannesburg ska du vara uppmärksam på att incheckat bagage måste ha minst en flat sida och inte får ha några långa lösa remmar (t.ex. en ryggsäck). Om du reser med exempelvis en rund sportväska eller en ryggsäck med långa remmar måste du använda en bagageinplastningstjänst på flygplatsen innan du får checka in ditt bagage.

Om du ska flyga via Johannesburg ska du vara uppmärksam på att du ibland i Johannesburg själv måste hämta ditt bagage på bagagebandet, själv gå igenom tullen med det och lämna in det igen vid incheckningsdisken. Kontrollera när du kommer till incheckningen om detta är fallet eller om ditt bagage skickas ända till din slutdestination.

Försenat bagage

Skulle ditt bagage bli försenat ska du vid ankomst vända dig till personalen i bagageområdet på flygplatsen och anmäla ditt saknade bagage.

Det är viktigt att du har ditt bagagekvitto när du ska fylla i din PIR-rapport (Property Irregularity Rapport).

Observera att du inte ska lämna bagageområdet förrän du har fyllt i rapporten.

I händelse av försenat bagage ber vi dig kontakta vår samarbetspartner, som ser till att din guide/chaufför väntar på dig.

Försenade eller inställda flyg

Skulle det ske ändringar i samband med din flygreservation före avresa kontaktar vi dig naturligtvis med information om detta.

Uppstår det en flygförsening efter incheckning är det flygbolaget som ansvarar för att boka din flygresa. Normalt sett bokar de nästa möjliga avgång och står för eventuell förtäring och övernattning, om det skulle bli nödvändigt.

Vår samarbetspartner ansvarar för att kontrollera eventuella ändringar gällande ankomsttider och väntar naturligtvis på dig, även om ditt flyg är försenat.

Om ett försenat eller inställt flyg innebär att flygbolaget bokar om dig till ett annat flyg efter att du har ankommit till flygplatsen, ber vi dig kontakta oss på TourCompass journummer.

PÅ RESMÅLET
Immigration och tull

Immigration:

När du ankommer till din slutdestination går du genom passkontrollen. Här kontrolleras ditt pass samt eventuella inresedokument och visum. På många platser ska du lämna fingeravtryck och det tas även ett foto av ditt ansikte för biometrisk identifiering. Du kan också få frågor om dina resplaner i landet och eventuellt adressen till ditt övernattningsställe.

 

Tull:
När du har passerat passkontrollen och hämtat upp ditt bagage ska du gå genom tullen. Har du inget att förtulla går du genom ”Nothing to declare”. Har du något att förtulla är det viktigt att du går genom ”Declare”. Det är ditt eget ansvar att kontrollera vilka tullregler som gäller i landet du reser till.

Ankomst

På flygplatsen i Maun hämtas du av Golden Africa Safaris, som hanterar din safari till Okavangodeltat. De kör dig till hotellet i Maun. Ofta står guiden direkt utanför ankomsthallen, i ett område avsett för guider.

Vid ankomst till Kasane mottas du av vår samarbetspartner i ankomsthallen.

Det kan ibland bli lite väntetid innan alla gäster har anlänt.

Skulle du mot förmodan inte hitta din guide/chaufför, ber vid dig att kontakta vår samarbetspartner.

In- och utcheckning på hotell

Incheckningstiden är normalt kl. 14.00 och därför kan du inte räkna med att få ditt rum tidigare. Vill du checka in tidigt kan du mot betalning beställa detta när du bokar resan.

När du checkar in registrerar receptionisten ofta ditt kreditkort och kan även reservera ett belopp. Det är inte en extra avgift, utan en vanlig rutin på hotell för att garantera betalning av eventuella varor från minibaren eller liknande. När du checkar ut blir beloppet tillgängligt automatiskt på ditt konto om du inte har utnyttjat det.

Det är normalt att hotellen tar en kopia av ditt pass. På några ställen är detta ett krav från de lokala myndigheterna.

Vid avresa är utcheckningstiden normalt kl. 10.00. Ska du resa vidare först på eftermiddagen eller kvällen kan du förvara ditt bagage på hotellet tills du ska resa. Om du istället vill ha en sen utcheckning kan du mot betalning boka detta när du bokar resan.

Restyp och transport

I händelse av oförutsedda händelser såsom dåligt väder, blockerade vägar eller annat kan det bli nödvändigt att ändra ordningsföljden på sightseeing och utflykter till sevärdheter i dagsprogrammen.

Behöver du hjälp längs vägen?

Vi har ett journummer som är bemannat dygnet runt så att du alltid kan komma i kontakt med oss om det skulle uppstå något oförutsett längs vägen på din resa. Dessutom skickar vi även telefonnummer och jourtelefonnummer till vår samarbetspartner på resmålet. I några fall kan det gå enklare och snabbare att kontakta vår samarbetspartner på grund av tidsskillnader, om du till exempel hamnar i en situation då din upphämtning till en utflykt eller transfer är mer än 15 minuter försenad.

EFTER RESAN
Ris och ros/kontakt

Vi lever av nöjda gäster och vill därför gärna höra av dig efter hemkomst. Skicka ett e-postmeddelande till info@tourcompass.se eller ring oss på 021–372 07 99.

Afrika
Elisabeth Simonnæs

Elisabeth är vår Afrikaspecialist och har över 10 års erfarenhet av resor i Afrika.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14