TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Resor till Kina

En resa till Kina bjuder på enastående historiska städer och kulturskatter, fascinerande natur och djurliv samt flera sevärdheter från UNESCOs världsarvslista.

I Mittens rike möter du ett av världens mest spännande resmål.

Se alla våra resor till Kina nedan.

Om du har några frågor kan du ringa våra resekonsulter på  021-372 07 99.

Kina
Kina

Resor till Kina

En resa till Kina bjuder på enastående historiska städer och kulturskatter, fascinerande natur och djurliv samt flera sevärdheter från UNESCOs världsarvslista.

I Mittens rike möter du ett av världens mest spännande resmål.

Se alla våra resor till Kina nedan.

Om du har några frågor kan du ringa våra resekonsulter på  021-372 07 99.

Varför ska jag resa till Kina?

Kina är ett jättestort land och de enskilda provinserna kan nästan kännas som små länder i landet, med sina egna huvudstäder och sin egen historia.

Precis som Kinas geografi kan det kännas som om Kinas många sevärdheter aldrig tar slut. Med en historia som sträcker sig över 6 000 år tillbaka i tiden bågnar Kina av historiska städer och kulturskatter från olika dynastier och civilisationer, vacker natur och ett fascinerande djurliv, samt ett femtiotal olika sevärdheter från UNESCOs världsarvslista.

Kina är verkligen ett av världens mest spännande resmål.

Våra rundresor i Kina

På våra rundresor får du en stor inblick i Kinas kultur, natur och historia och du får uppleva några av Kinas världsarv.

Nedan kan du läsa mer om utvalda höjdpunkter som du kan uppleva på våra resor.

Beijing

Beijing är Kinas huvudstad och representerar det moderna Kina samtidigt som du här kan hitta många vackra och intressanta historiska sevärdheter som vittnar och Kinas fantastiska historia.

I Beijing kan du exempelvis uppleva:

Himmelska fridens torg och Förbjudna staden

Himmelska fridens torg (Tiananmen) är ett stort torg i hjärtat av Beijing och är kanske mest känt för de stora demonstrationer som inträffade 1989. I dag är upplevelserna på torget dock mindre dramatiska.

Torget sägs vara så stort att det lätt kan rymma en miljon människor. Varje morgon och kväll samlas folk för att se hissningen och nedtagningen av den kinesiska flaggan. Det finns många olika sevärdheter på torget. Du kan till exempel besöka Mao Zedongs mausoleum, där du kan se Maos balsamerade kvarlevor.

Mitt emot Himmelska fridens torg ligger kejsarens palats, eller Förbjudna staden.

Palatset vittnar om Ming- och Qing-dynastiernas storhet. Dynastiernas kejsare styrde Mittens rike från detta enastående monument i nästa 500 år, från och 1420 till 1911, när den sista dynastin föll.

Palatset var till för kejsaren, hans familj och ämbetsfolk, och de som försökte ta sig in straffades med döden. Därför fick palatset namnet ”den Förbjudna staden”.

”Förbjudna staden” är Kinas bäst bevarade och vackraste palats. Det sägs ha 9 999 rum. Antalet rum är noga utvalt, det är nämligen ett mindre än i Himmelen eftersom man inte ville att gudarna skulle straffa landet om kejsaren försökte överträffa dem i prakt.

Ingången pryds i dag med ett porträtt av Mao Zedong och själva palatset är ett stort museum, där du kan se de kejserliga byggnaderna, tronsalen och trädgårdarna.

Kinesiska muren

Kinesiska muren ligger norr om Beijing och sträcker sig från Gula havet i öst, över bergsryggarna till den ändlösa Gobiöknen i väst.

Muren, som egentligen består av flera murar, är ett makalöst underverk som anses vara en av världshistoriens mest imponerande arkitektoniska mästerverk och sedan 1987 är muren ett av UNESCOs världsarv.

När Kinas förste kejsare, Qin Shi Huang, år 221 f.v.t. förenade Kina under Qin-dynastin byggdes tidigare delar av muren ihop för att skapa ett sammanhängande försvarssystem mot invasioner från de mongoliska stammarna, eller barbarerna, i norr. Byggnationen fortsatte under många århundraden och flera dynastier, och under Ming-dynastin (1368–1644) färdigställdes muren såsom vi känner den i dag.

Nu ligger stora delar av muren i ruiner, men man lägger mycket tid och arbete på att restaurera utvalda sektioner.

Mutianyu är en av de bäst bevarande sträckorna. Här kan du se muren slingra sig längs med bergsryggen. Oavsett om du går eller tar linbanan belönas du med en fantastisk utsikt från toppen.

Beijings parker

Beijing bjuder på flera vackra parker och rekreationsområden mitt bland storstadens livliga trafik.

I östra Beijing ligger parken vid Himmelens tempel. Hit kom kejsaren två gånger om året med sitt enorma följe, bland annat för att offra i Himmelens tempel för en god skörd. En dålig skörd kunde nämligen innebära dynastins fall.

Väster om Förbjudna staden ligger Beihaiparken, som är en av de bäst bevarade av kejsarens många trädgårdar. Högst upp på en kulle står den vackra vita pagoden, som är en av parkens symboler. Beihaisjön upptar dessutom en stor del av parken.

Norr om Förbjudna staden ligger den kejserliga Jingshanparken. Här hittar du Jingshan, som är en artificiell kulle från vilken kejsarens här kunde hålla utkik efter fiender från norr. Kullen är Beijings högsta punkt, och när vädret är klart har du en otrolig utsikt är Förbjudna staden.

Beijings parker är helt klart värda ett besök. Här kan du se lokalborna utföra Tai Chi, sjunga, dansa och spela mahjong. Du får en inblick i stadsbornas vardag, särskilt den äldre generationens.

Andra upplevelser i Beijing:

Beijing bjuder på mängder av upplevelser som lätt kan hålla dig sysselsatt i många, många dagar.På våra resor kan du också uppleva dessa höjdpunkter:

 • Strax utanför Beijing ligger det UNESCO-skyddade Sommarpalatset, en kejserlig park vid Kunmingsjön. Här tillbringade Qing-dynastins hov en stor del av året. Här kan du uppleva de vackra templen, trädgårdarna, broarna och självklart även sjön, som du kan promenera över när den på vintern fryser till is.
 • Åk med riksha genom stadens hutonger och upplev staden från dess mer traditionella sida. En hutong är en gammal stadsdel med smala gator och gränder. Även om många hutonger har byggts bort under de senare åren har några renoverats och blivit trendiga shoppingstråk, till exempel Nanluoguxian, som är full av caféer, barer och små butiker med tyg och konsthantverk.
 • Beijing bjuder på många kulinariska upplevelser. Prova till exempel den lokala specialiteten Pekinganka. Den saftiga ankan skärs upp vid bordet och äts tillsammans med små pannkakor, vårlökar och en god sås.

Xi’an

Xi’an är huvudstad i Shaanxi-provinsen och är en spännande stad i centrala Kina. Staden var huvudstad i Kina från ca år 1000 v.f.t. till ca år 900 v.t. och blev återigen huvudstad när den förste kejsaren samlade landet under Qin-dynastin år 221 f.v.t. Staden var under många år dessutom den viktiga handelsvägen Sidenvägens östra slutstation, vilket har präglat stadens utveckling.

I Xi’an finns mängder av historiska pagoder och museer i världsklass som berättar om stadens långa historia.

Du kan till exempel uppleva stadsmuren, som uppfördes under Ming-dynastin år 1370, men som följer den ursprungliga muren från Tang-dynastin (år 618–907). Muren som omgärdar stadskärnan är 12 meter hög, 14 km lång och är tillsammans med stadens centrala trumtorn ikonisk för Xi’an. Du kan ta en cykeltur på muren.

Du kan också besöka Vildgåspagoden, som uppfördes under Tang-dynastin; Xi’ans stora moské, som är en vacker blandning av kinesisk och islamsk arkitektur; och basaren, där du kan köpa allt från små terrakottasoldater till T-shirtar och mycket mer.

Terrakottaarmén

Terrakottaarmén är ett av UNESCOs skyddade världsarv och är både Xi’ans största attraktion och ett av världens mest berömda arkeologiska fynd.

1974 gjorde en lokal bonde ett enastående fynd när han höll på att gräva en brunn. Under jorden hittade han fragment av vad som skulle visa sig vara en enorm här av fullskaliga lerfigurer.

Terrakottaarmén består av tusentals soldater i naturlig storlek som är uppställda i stridsformation tillsammans med hundratals stridsvagnar och hästar. Man tror att Kinas förste kejsare lät uppföra hären för att beskydda sin grav. En av många fantastiska ting med dessa lerstatyer är att varje staty är unik, och deras kläder och redskap ger en fantastisk insikt i livet för över 2 000 år sedan.

Soldaterna har i dag restaurerats och står där de först hittades. Ovanför krigarna har man byggt tre enorma hallar, där du kan se krigarna på nära håll. Man han också byggt ett museum som ställer ut några av de vackra och unika artefakter som hittades i gravmonumentet, bland annat brons-, guld- och silverskatter.

Shanghai

Med sina mer än 24 miljoner invånare är Shanghai Kinas mest befolkade stad. Här kan du uppleva både det moderna Kina med höga skyskrapor, blinkande neonljus och den breda hamnpromenaden, och det traditionella Kina med gamla byggnader och stadsdelar och allt däremellan.

Det moderna Kina kan du bland annat uppleva vid The Bund, en cirka 1,5 kilometer lång hamnpromenad där du kan se Shanghais imponerande silhuett på den andra sidan av floden i Pudongdistriktet. Här ligger till exempel en av Shanghais mest ikoniska byggnader, det 468 meter höger tv-tornet Oriental Pearl Tower.

Det traditionella Kina hittar du bland annat i det gamla kinesiska kvarteret Shanghai Old Street, där stadsbilden präglas av traditionella hus från Ming- och Qingdynastierna. Här kan du uppleva det ursprungliga Shanghai, till exempel vid det berömda tehuset Chun Feng De Yi som härstammar från Qingdynastin.

I Den franska koncessionen hittar du en liten bit av Europa i en av Shanghais mest trivsamma stadsdelar. Här kan du tillbringa några timmar med att utforska labyrinter av gator med hus i gammal, fransk stil och besöka några av de många, mysiga kaféerna och restaurangerna.

Chengdu

Chengdu är huvudstaden i Sichuanprovinsen, som ligger i den sydvästra delen av Kina. Här hittar du några av Kinas bäst bevarade hemligheter i form av fantastiska höjdpunkter, däribland UNESCO-skyddad flora och fauna.

Dessutom är Sichuanprovinsen känd för sina välsmakande maträtter och håller på att bli en riktig gastronomidestination.

Giant Panda Base

Kina är känt för sitt arbete med att rädda pandorna från utrotning. 10 km norr om Chengdu ligger Giant Panda Base som är ett av de fyra centren. Centret är både naturpark och forskningscenter, och området täcks av bland annat bambu, pandans enda födokälla.

En gång i tiden fanns det pandor i både Kina, Myanmar och norra Vietnam, men i dag finns de i enbart tre kinesiska provinser. Det sägs att 70 % av Kinas cirka 1 800 pandor lever i Sichuanprovinsen.

På Giant Panda Base bor både jättepandor och röda pandor. De charmiga djuren upplevs bäst på morgonen, när de utfodras och är som mest aktiva.

Duijiangyan

Det 2 200 år gamla bevattningssystemet i Dujiangyan i Sichuan är världens äldsta bevattningssystem utan uppdämning. Systemet uppfördes för att kontrollera vattennivån i floderna, som flöt från bergen ner till slätterna kring Chengdu. Det är en ingenjörsmässig bedrift som har fått stor betydelse för utvecklingen av bevattningssystem i hela Kina. Bevattningssystemet kom med på UNESCOs världsarvslista år 2000.

Andra höjdpunkter i Kina

Förutom ovanstående kan du också uppleva följande på våra resor:

 • Världens största stenbuddha på berget Leshan söder om Chengdu. Buddhan, som står med på UNESCOS världsarvslista, höggs ut mellan år 713 och 803 och tog alltså totalt 90 år att färdigställa. Statyn höggs ut i klippan och är 71 meter hög och 28 meter bred över skuldrorna – buddhans stortår är 8,5 meter långa! Den jättelika buddhan kan ses från flera kilometers håll och är verkligen en imponerande syn på både långt och nära håll.
 • Yangshuo är ett pittoreskt naturområde i den södra delen av Kina. Här hittar du ett imponerande landskap med grönklädda kalkstensberg, som speglar sig i Lifloden och kastar skuggor på de omkringliggande markerna. Upplev naturens skönhet under en cykeltur bland de många kalkstensbergen.
 • Longmengrottorna består av mer än 2 300 hål och nischer, som har huggits ut av kalkstensklipporna i Luoyang. Grottorna är ett av de vackraste och mest imponerande exemplen på buddistisk grottkonst i Kina. I de många grottorna och nischerna på klippsidorna finns det mer än 100 000 buddhafigurer, bodhisattvor och lotusblommor uthuggna i sten. Dessa figurer är mer än tusen år gamla och skapades mellan det femte och det åttonde århundradet under Wei- och Tangdynastierna.

Har du frågor om Kina?

Kina bjuder som sagt på många upplevelser, som man skulle kunna lägga många år på att utforska.

Du hittar även mer praktisk information om att resa i Kina på vår sida ”Praktisk information om Kina”. Här kan du läsa mer om klimat, visum och mycket mer.

Om du har några frågor om Kina eller våra andra resmål i Ostasien är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vi ser fram emot att hjälpa dig på ditt livs resa!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Resbrev
Berättelser från resenärer
Hur gör du?
Så bokar du din drömresa hos TourCompass

Hitta din drömresa på hemsidan

På alla våra resor kan du utforska dagsprogrammet och drömma dig bort med bilder och videoklipp. Du kan läsa mer om övernattning, kombinationsmöjligheter, allt det praktiska och se priser och avresedatum under nästkommande 18 månader.

Har du några frågor eller önskemål?

Du kan alltid ringa eller skriva till oss. Vi svarar på dina frågor, lyssnar på dina önskemål och ger dig ärlig och kompetent rådgivning baserat på mångårig erfarenhet och reseupplevelser i Afrika, Asien. Latinamerika och Oceanien.

Få en offert utan att binda dig

Du får en detaljrik offert på resan som du kan spara, skriva ut eller dela med dina reskamrater. Om du bestämmer dig för att boka resan kan du enkelt göra det direkt via offerten.

UTFORSKA
Se alla våra spännande resmål
Asien
Mira Lindholm

Mira är vår Asienspecialist och har över 8 års erfarenhet av resor i Asien.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14
VARFÖR RESA MED TOURCOMPASS?
Därför kunderna väljer oss
 • Personlig service från reseexperter med förstahandserfarenhet
 • Engagerat bokningsteam som säkerställer en smidig resa
 • Hjälp dygnet runt på resan
 • Välplanerade resplaner med noggrant utvalda höjdpunkter
 • Flyg, transfer och boende ingår i alla resor
 • Olika alternativ finns tillgängliga så att du kan skräddarsy din resa
 • Boende på fantastiska platser
 • Noggrant utvalda lokala guider med omfattande kunskap och erfarenhet
 • Uppskattas av tusentals nöjda kunder sedan 2006
 • Alla resor testas och kvalitetssäkras av vårt eget team
 • Mångåriga relationer med ett omfattande nätverk av samarbetspartner
 • Vi garanterar de bästa priserna
 • Goda relationer med våra samarbetspartner säkerställer de bästa priserna och den bästa kvaliteten
 • Vi optimerar logistiken och andra processer – du betalar endast för ditt livs semester
 • Medlem av Danmarks Resegarantifond (nr.1778)
 • Medlem av Danmarks Resebyrå Förening
 • Personlig ansvarsförsäkring