TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Praktisk information om Japan

Praktisk information om Japan
Praktisk information om Japan

Praktisk information om Japan

KLIMAT
Bästa restid

Precis som Sverige har Japan fyra årstider. De fyra årstiderna ligger på samma tidpunkter som våra. Japanerna är otroligt stolta över att ha dessa fyra årstider, och många japaner är övertygade om att detta är ett särskilt japanskt fenomen. Dessutom har större delen av Japan ett tempererat klimat.

Japans fyra årstider:

  • Våren varar från mars till maj och är en av de bästa tidpunkterna att besöka Japan. Temperaturerna är behagliga utan stekande hetta och det är begränsat med nederbörd. Under tre veckor i mars och april blommar körsbärsträden. Denna period kallas för sakura och är årets höjdpunkt för japanerna, som firar denna begivenhet varje vår. Läs mer i vår guide om körsbärsblomningen i Japan. Dagstemperaturen på våren ligger normalt mellan 10 och 20 grader så vissa dagar kan du behöva en jacka och vissa inte. Dessutom kan det förekomma enstaka regnskurar under våren.
  • Sommaren varar från juni till augusti, vilka kännetecknas som de varmaste och fuktigaste månaderna i Japan. I synnerhet juli och augusti är varma och har hög luftfuktighet, medan regnperioden (tsuyu) börjar redan i juni. Regnperioden varierar i längd och intensitet varje år. Dagstemperaturerna på sommaren ligger i allmänhet mellan 20–25 och 32 grader, men temperaturer på 30–35 grader är inte ovanliga. Tyfonsäsongen varar från maj till september med störst risk för tyfoner i augusti, dock mest i södra Japan.
  • Hösten varar från september till november och präglas då av behagliga temperaturer, samtidigt som sommarens höga luftfuktighet nu faller till en betydligt lägre nivå. Dagstemperaturerna under hösten ligger normalt mellan 15 och 25 grader, och lönnträdens höstfärger träder fram och ger landskapet en helt annan och varierad karaktär än under de andra säsongerna.
  • Vintern varar från december till februari och de japanska alperna och ön Hokkaido i norr får då massor av snö och minusgrader. Städerna ut mot Stilla havet, Tokyo, Kyoto, Osaka och Hiroshima har sällan snö och minusgrader. Dagstemperaturerna ligger på omkring 10 grader, medan nätterna är något kyligare med temperaturer kring fryspunkten.

Japan sträcker sig långt från norr till söder och från öst till väst. Därför varierar klimatet också i de olika städerna, som du ser i väderstatistiken nedan.

 

Väderstatistik för Tokyo: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. Temperatur 8 9 12 17 21 24 28 29 26 20 15 11
Genomsnittlig min. temperatur 2 2 5 10 14 18 22 23 20 15 9 4
Nederbörd i mm 43 58 94 119 132 182 128 147 181 158 84 44
Väderstatistik för Kyoto: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 8 9 13 19 24 27 31 33 28 22 17 11
Genomsnittlig min. temperatur 1 2 4 9 14 19 23 24 20 13 8 3
Nederbörd i mm 50 80 120 130 160 240 230 130 220 100 80 50
Väderstatistik för Osaka: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 9 9 13 19 24 28 31 33 29 23 17 12
Genomsnittlig min. temperatur 3 3 6 11 16 20 24 25 21 15 10 5
Nederbörd i mm 50 70 110 130 150 230 140 90 170 110 70 30
Väderstatistik för Hiroshima: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 10 11 14 20 24 27 31 32 29 23 17 12
Genomsnittlig min. temperatur. 2 2 5 10 15 19 24 25 21 14 8 4
Nederbörd i mm 45 67 124 142 178 147 259 111 170 88 68 41
Väderstatistik för Kanazawa: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 7 7 11 17 22 25 29 31 27 21 16 10
Genomsnittlig min. temperatur 1 1 3 8 13 18 22 24 20 13 8 3
Nederbörd i mm 270 172 159 137 155 185 232 139 225 177 265 282
VIKTIG INFORMATION OM DIN RESA
Pass och visum

Som svensk medborgare ska du ha ett giltigt, svenskt pass. Ditt pass måste vara giltigt under hela vistelsen.

Som svensk medborgare behöver du inget visum till Japan.

Visumreglerna är tillgängliga på utrikesdepartementets webbplats.

Resedokument

Innan avresa skickas ett dokument med kontaktuppgifter till TourCompass.se och vår lokala samarbetspartner i Japan samt din reseplan. Kom ihåg att ta med dessa på resan.

Vi rekommenderar att du laddar ner appen WhatsApp till din mobil och lägger till vår samarbetspartners telefonnummer. Då kan du skicka meddelanden och ringa dem gratis när du har tillgång till wifi.

Vaccinationer

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialläkare, din husläkare eller en auktoriserad vaccinationsklinik för information om vaccinationer. Du kan också läsa mer om reglerna för resevaccinationer  hër.

Observera reglerna som gäller för gula febern – i synnerhet om du reser in via ett annat land, där gula febern finns. Vissa länder har krav på bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Därför ska du alltid ha med dig ditt vaccinationsbevis i handbagaget när du reser.

 

Covid-19

Det finns i dagsläget inget krav på covid-19-vaccination för att resa in i Japan. Dessa regler kan dock ändras med kort varsel. Det är ditt eget ansvar att undersöka dessa regler innan avresa.

Observera att det kan finnas särskilda covid-19-krav på de flygplatser där du mellanlandar på väg till och från Japan. Det är ditt eget ansvar att undersöka detta innan avresa.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Resevillkor

Läs gärna våra generella resevillkor noga, då dessa är en del av de avtalsvillkor som hör till resor köpta på TourCompass. De resor som köpts hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring när du ska ge dig iväg på din drömresa. Dessutom är det en riktigt bra idé att teckna ett avbeställningsskydd.

Klicka her för att gå till vår sida om försäkring, där du kan läsa mer om våra rekommendationer.

FÖRE RESAN
Valuta, prisnivå och dricks

Den japanska valutan heter yen (JPY). Du hittar den aktuella kursen på yen her.

Japanerna föredrar att betala med och ta emot betalningar i kontanter. Vi rekommenderar därför att du växlar till yen innan du reser till Japan.

Visa och Mastercard kan du inte använda överallt. Det är bara i storstädernas internationella butiker du kan betala med internationella kreditkort.

Bankomater finns på många platser men de fungerar endast för japanska kreditkort. För att ta ut pengar med ett internationellt kreditkort måste du hitta kioskkedjorna Lawson och 7-Eleven, där det finns uttagsautomater som tar emot internationella kreditkort. Lawson och 7-Eleven finns i praktiskt taget alla städer.

Om du har med dig amerikanska dollar eller euro kan du gå till en turistbyrå, som oftast har en växelautomat.

Man ger inte dricks i Japan. Om du lämnar dricks på en restaurang innan du går kommer servitören förmodligen att springa efter dig för att ge dig pengarna tillbaka. I Japan är det däremot mycket vanligt att ge bort små gåvor som är vackert inslagna. Om du vill göra din guide eller städpersonalen glad kan du köpa en liten symbolisk gåva, till exempel en liten kaka eller några bitar japanskt godis i fin förpackning, och skriva ett litet kort som tack för god service. Och kom ihåg att det är symboliken i gåvan och inte gåvans storlek som räknas.

Mat och allergier

På de allra flesta av våra resmål kan vi ta hänsyn till allergier, samt allergener eller särskilda preferenser i fråga om mat, men då är det viktigt att du upplyser oss om detta när du bokar resan.

Telefoni, wifi och elektricitet

Telefon och wifi:

Det är dyrt att använda data och roaming i utlandet, såvida det inte ingår i ditt mobilabonnemang. Du kan kontakta ditt mobilbolag och höra vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang samt vilka priser som gäller för dig vid utomlandsresor.

Om data och roaming i utlandet inte ingår i ditt abonnemang rekommenderar vi att du använder wifi när du är på ditt hotell eller på restaurang. Då kan du ringa och skriva gratis hem via olika tjänster såsom Facetime, Messenger och WhatsApp. Du kan även köpa ett lokalt SIM-kort inklusive data vid ankomst.

Elektricitet:

Japan använder 100 volt. Vi rekommenderar att du tar med en adapter, då de japanska kontakterna har två platta stift.

Packlista

Packa alltid alla viktiga och oumbärliga saker i ditt handbagage. Detta gäller till exempel pass, visum, vaccinationskort, kreditkort, pengar, försäkringsdokument, resedokument, dator och mobiltelefon samt eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Införande av växtprodukter till EU

Det är inte tillåtet för resande att införa växter, frön, frukter och andra växtprodukter vid reser till länder utanför EU utan att dessa medföljs av ett sundhetscertifikat. Reglerna gäller även för mindre mängder av växter och växtprodukter.

Du kan läsa mer om reglerna här.

Resande med nedsatt rörlighet

Vi ber dig uppmärksamma att våra resor generellt inte är lämpade för rörelsehindrade personer. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

FLYGRESAN
Flygbiljetter

De flesta flygbolag har elektroniska flygbiljetter (e-biljetter).

Det är viktigt att du kontrollerar ditt namn efter stavfel, då ditt namn på bokningen ska vara identiskt med namnet i ditt pass. Kontakta oss så fort som möjligt om du måste korrigera namnet på bokningen. Observera att detta kan medföra en avgift från flygbolaget.

Platsreservation

Flygbolaget kommer ett tilldela dig en plats ombord på flyget när du checkar in. Om du har specifika önskemål om placering på flygplanet kan du göra en platsreservation på flygbolagets webbplats eller i deras app. Observera att de flesta flygbolag kräver betalning för en platsreservation.

Det varierar när flygbolagen öppnar för platsreservation, men som huvudregel kan du boka plats från då du bokar resan till 48 timmar innan avgång.

Vi ber dig dessutom uppmärksamma att flygbolaget förfogar över alla platser på flyget och att de därför har rätt att genomföra ändringar i reservationen.
Gör du ingen platsreservation innan avresa kommer flygbolaget att tilldela dig en plats när du checkar in.

Incheckning

Vid incheckning använder du ditt pass och din bokningsreferens, som framgår av din resplan.

Vi rekommenderar att du laddar ner flygbolagets app till din telefon. I appen har du möjlighet att checka in online, normalt 24–48 timmar före avresa. Här kan du även hålla dig uppdaterad om flygändringar och annan viktig information om din flygresa.

Observera att flygtiderna kan ändras i förhållande till den resplan du fick när du bokade resan. Det är alltid flygtiderna i flygbolagets app eller på flygbolagets webbplats som gäller.

På flygplatsen

Vi rekommenderar att du är på flygplatsen senast 2 timmar före avresa. Du kan med fördel gå in på flygbolagets webbplats för att få de senaste uppdateringarna.

Bagage

Vi använder många olika flygbolag till våra resmål. De exakta reglerna för handbagage och incheckat bagage står på flygbolagets webbplats eller i deras app.

Försenat bagage

Skulle ditt bagage bli försenat ska du vid ankomst vända dig till personalen i bagageområdet på flygplatsen och anmäla ditt saknade bagage.

Det är viktigt att du har ditt bagagekvitto när du ska fylla i din PIR-rapport (Property Irregularity Rapport).

Observera att du inte ska lämna bagageområdet förrän du har fyllt i rapporten.

I händelse av försenat bagage ber vi dig kontakta vår samarbetspartner, som ser till att din guide/chaufför väntar på dig.

Försenade eller inställda flyg

Skulle det ske ändringar i samband med din flygreservation före avresa kontaktar vi dig naturligtvis med information om detta.

Uppstår det en flygförsening efter incheckning är det flygbolaget som ansvarar för att boka om din resa. Normalt sett bokar de nästa möjliga avgång och står för eventuell förtäring och övernattning, om det skulle bli nödvändigt.

Vår samarbetspartner ansvarar för att kontrollera eventuella ändringar gällande ankomsttider och väntar naturligtvis på dig, även om ditt flyg är försenat.

Om ett försenat eller inställt flyg innebär att flygbolaget bokar om dig till ett annat flyg efter att du har ankommit till flygplatsen, ber vi dig kontakta oss på TourCompass journummer.

PÅ RESMÅLET
Immigration och tull

Immigration:

När du ankommer till din slutdestination går du genom passkontrollen. Här kontrolleras ditt pass samt eventuella inresedokument och visum. På många platser ska du lämna fingeravtryck och det tas även ett foto av ditt ansikte för biometrisk identifiering. Du kan också få frågor om dina resplaner i landet och eventuellt adressen till ditt övernattningsställe.

 

Tull:
När du har passerat passkontrollen och hämtat upp ditt bagage ska du gå genom tullen. Har du inget att förtulla går du genom ”Nothing to declare”. Har du något att förtulla är det viktigt att du går genom ”Declare”. Det är ditt eget ansvar att kontrollera vilka tullregler som gäller i landet du reser till.

Ankomst

Vid ankomst i Japan gäller följande:

Kyoto och Tokyo – Japans hjärta och hjärna: I ankomsthallen väntar din välkomstguide med en skylt, där ditt namn står. Välkomstguiden följer dig till transferbussen, som kör dig till ditt hotell i Kyoto. Skulle du mot förväntan inte kunna hitta din välkomstguide går du till terminal 1F och till disken som heter South Yasaka Kanku Shuttle. Om det tar mer än 60 minuter från det att du landar tills du är ute i ankomsthallen ska du kontakta vår samarbetspartner på deras jourtelefon, så ordnar de en ny transfer till dig.

Japans höjdpunkter: I ankomsthallen väntar din välkomstguide med en skylt, där ditt namn står. Välkomstguiden följer dig till transferbussen, som kör dig till ditt hotell i Osaka. Skulle du mot förväntan inte kunna hitta din välkomstguide går du till terminal 1F och till disken som heter South Yasaka Kanku Shuttle. Om det tar mer än 60 minuter från det att du landar tills du är ute i ankomsthallen ska du kontakta vår samarbetspartner på deras jourtelefon, så ordnar de en ny transfer till dig.

Det bästa av Japan: I ankomsthallen väntar din chaufför med en skylt, där ditt namn står. Chauffören följer dig till transferbussen, som kör dig till ditt hotell i Tokyo.

In- och utcheckning på hotell

Incheckningstiden är normalt kl. 14 och därför kan du inte räkna med att få ditt rum tidigare. Vill du checka in tidigt kan du mot betalning beställa detta när du bokar resan.

När du checkar in registrerar receptionisten ofta ditt kreditkort och kan även reservera ett belopp. Det är inte en extra avgift, utan en vanlig rutin på hotell för att garantera betalning av eventuella varor från minibaren eller liknande. När du checkar ut blir beloppet tillgängligt automatiskt på ditt konto om du inte har utnyttjat det.

Det är normalt att hotellen tar en kopia av ditt pass. På några ställen är detta ett krav från de lokala myndigheterna.

Vid avresa är utcheckningstiden normalt sett kl. 10. Ska du resa vidare först på eftermiddagen eller kvällen kan du förvara ditt bagage på hotellet tills du ska resa. Om du istället vill ha en sen utcheckning kan du mot betalning boka detta när du bokar resan.

Restyp och transport

Våra resor till Japan är individuella rundresor, men utflykter sker i internationella grupper på 1–14 personer och enbart med TourCompass egna gäster.
De flesta tilläggsturer genomförs med TourCompass egna gäster, men vissa kan ske med andra än TourCompass egna gäster. Detta framgår av beskrivningen.

I händelse av oförutsedda händelser såsom dåligt väder, blockerade vägar eller annat kan det bli nödvändigt att ändra ordningsföljden på sightseeing och utflykter till sevärdheter i dagsprogrammen.

 

Resekort/IC Card

Under 2024 ska Japan börja fasa ut de fysiska resekorten, som kallas IC Card. Istället blir de elektroniska och ska laddas ner via en appbutik.

Sök på appen ”Suica” eller öppna appen via en av länkarna nedan, beroende på om du har en Apple-telefon eller en Android-telefon:

iOS: https://apps.apple.com/us/app/suica/id1156875272

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobilesuica.msb.android&hl=en_US&pli=1

Observera att vi har säkrat tillräckligt många fysiska IC Card till dig som reser på ”Japans höjdpunkter” och ”Kyoto och Tokyo – Japans hjärta och hjärna” under 2024. Reser du på ”Det bästa av Japan” är det en bra idé att ladda ner appen eftersom du kan använda den till att resa med bland annat tåg, tunnelbana och buss de dagar som du tillbringar på egen hand. Det är inte ett krav, utan bara en rekommendation. IC Card kan även användas i butiker och automater för att betala för varor.

Vi rekommenderar att du laddar ner appen hemifrån. Din guide på resmålet kan förklara hur kortet fungerar och hur du fyller på det.

Från 2025 är det fysiska resekortet helt utfasat.

Behöver du hjälp längs vägen?

Vi har ett journummer som är bemannat dygnet runt så att du alltid kan komma i kontakt med oss om det skulle uppstå något oförutsett längs vägen på din resa. Dessutom skickar vi även telefonnummer och jourtelefonnummer till vår samarbetspartner på resmålet. I några fall kan det gå enklare och snabbare att kontakta vår samarbetspartner på grund av tidsskillnader, om du till exempel hamnar i en situation då din upphämtning till en utflykt eller transfer är mer än 15 minuter försenad.

EFTER RESAN
Ris och ros/kontakt

Vi lever av nöjda gäster och vill därför gärna höra av dig efter hemkomst. Skicka ett e-postmeddelande till info@tourcompass.se eller ring oss på 021–372 07 99.

Asien
Mira Lindholm

Mira är vår Asienspecialist och har över 8 års erfarenhet av resor i Asien.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14