TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Kapstaden?

När är det bäst att åka till Kapstaden?

2023-09-17
Visa alla inlägg

Bo Kaap i Kapstaden, Sydafrika

På Afrikas södra spets hittar du en av världens vackraste och mest intressanta storstäder.

En resa till Kapstaden är för dig som drömmer om att utforska ett resmål som på bästa sätt förenar naturlig skönhet, rik historia, sprudlande kulturliv och läcker mat med spännande rätter och goda viner.

Men när är det bäst att åka till Kapstaden?

I detta blogginlägg guidar vi dig igenom Kapstadens årstider så att det förhoppningsvis blir lättare för dig att välja när det är bäst att besöka denna fantastiska storstad i Sydafrika.

Observera att nedanstående guide endast är en vägledning och att rekommendationerna kan ändras efter hand.

Årstider i Kapstaden

Pingviner vid Boulders Beach i Kapstaden

Kapstaden har medelhavsklimat och fyra tydliga årstider med varma, torra sommarmånader och kyliga, våta vintrar.

Kapstaden skiljer sig från resten av Sydafrika och får mest regn under vintermånaderna, medan exempelvis Kruger Nationalpark bjuder på regnperiod under sommarmånaderna, då det nästan inte regnar i Kapstaden.

Eftersom Sydafrika ligger på det södra halvklotet, alltså söder om ekvatorn, är årstiderna de motsatta jämfört med Europa och de har sommar när vi har vinter:

  • Vår: september till november
  • Sommar: december till februari
  • Höst: mars till maj
  • Vinter: juni till augusti

Kapstaden bjuder på intressanta upplevelser året runt och oavsett vilken årstid du väljer för ditt besök så kommer du uppleva storstadens unika charm. Så vilken som är den bästa tiden, beror i hög grad på vad du hoppas få ut av din semester.

Söker du det “perfekta” sommarvädret så ska du resa mellan december och januari/februari då den sydafrikanska sommaren toppar.

Sommaren i Kapstaden

Muizenberg beach i Kapstaden

I Kapstaden är det sommar mellan december och februari.

För många är sommarmånaderna den absolut bästa tidpunkten att besöka Kapstaden och en populär tidpunkt för européer att fly den kalla vintern för lite vintersol.

Under dessa månader väcks Kapstaden på allvar till liv och du kan förvänta dig långa, varma dagar med blå himmel och torrt väder, perfekta för utomhusaktiviteter och besök vid vackra stränder. Kulturlivet är i full blom och det finns massor av möjligheter att delta i olika mat- och vinfestivaler.

Sommaren är högsäsong för resenärer och det är också under denna period som de sydafrikanska skolorna har lov. Det stora antalet besökare innebär att det är trängre på Kapstadens största attraktioner. Därför är det en god idé att boka upplevelser och eventuella restaurangbesök i förväg. Trängseln kan även pressa upp priserna så att en resa ibland kan bli aningen dyrare än om du reser under årets andra månader.

Från februari när skolbarnen är tillbaka i skolan, avtar också liv och rörelse en aning.

Tre fördelar med att resa under sommarmånaderna:

  • Möjlighet att ha julsemester i sommarvärmen
  • Långa dagar med härligt väder för utomhusaktiviteter och strandbesök
  • Full fart i kulturlivet med mat- och vinfestivaler

Hösten i Kapstaden

Constantia bergskedjan i Kapstaden

Hösten i Kapstaden är mellan mars och maj

Från mars månad gör hösten sitt intåg. Hösten är mellansäsong (säsongen mellan hög- och lågsäsong) och med undantag av påskhelgen, är det generellt sett en lugn period att besöka Kapstaden.
Med höstvädret börjar det regna lite mer och temperaturerna fallet lite jämfört med sommarmånaderna, men vädret är i allmänhet fortfarande soligt och behagligt.

Sommarens många gäster avtar och från maj månad kan du se fram emot lågsäsongserbjudanden där många av stadens restauranger bjuder på gourmetmåltider till en bråkdel av högsäsongens priser.

Hösten förvandlar landskapet från grönt till gyllene och brunröda färger och det är en fin tidpunkt att besöka Kapstaden. Vädret är perfekt för att utforska utomhusaktiviteter som Taffelberget, söta pingviner vid Boulders Beach, Cape Point eller vinlandet som bjuder på goda viner i de angränsande vingårdarnas frodiga omgivningar.

Om du är intresserad av sport så erbjuder hösten i Kapstaden två av de största sportevenemangen: Two Oceans Marathon, den största löpartävlingen i Afrika och Cape Town Cycle Tour som startar och slutar vid Taffelberget.

Tre fördelar med att resa under höstmånaderna:

  • Billigare priser på några av världens bästa restauranger
  • Upplev Kapstaden insvept i höstfärger
  • Bra väder för utomhusaktiviteter och besök i vinlandet

Vintern i Kapstaden

Val bryter vattenytan i False Bay i Kapstaden, Sydafrika

Vintern i Kapstaden är mellan juni och augusti.

Detta är årets kallaste och mest regnrika månader med temperaturer som ändå är förhållandevis milda, om man jämför med vintern i Nordeuropa. Dessutom får du en massa fina, soliga dagar utan regn.

Allt efter vad du drömmer om att uppleva, kan detta vara en perfekt tidpunkt att besöka storstaden.

Detta är Kapstadens “lugna” månader, i varje fall så lugnt som det kan vara i en storstad, vilket innebär färre besökare vid de stora attraktionerna och billigare att äta ute.

Vintern är t.ex. den absolut bästa tidpunkten att ta på valsafari i Sydafrika, då du kan få plats på första parkett, när de sydliga rätvalarna anländer till sydafrikanska vatten för att para sig, kalva och föda upp sina ungar. Skulle du ha otur att få några dagar med regn, bjuder Kapstaden lyckligtvis också på en massa bra regnvädersaktiviteter.

Om du drömmer om att kombinera Kapstaden med safari i Kruger Nationalpark så är dessa månader riktigt bra. Det är under vintermånaderna som det regnar minst i Kruger, vilket gör det lättare att få syn på djurlivet.

Var uppmärksam på att linbanan vid Taffelberget stänger ner några veckor varje år för en årlig underhållskontroll. Du kan hålla dig uppdaterad om tidpunkten här.

Tre fördelar med att resa under vintermånaderna:

  • Bra tidpunkt att kombinera med safari i Kruger
  • Den bästa tidpunkten för valsafari
  • Färre besökare och billigare priser

Våren i Kapstaden

Vårblommor framför Taffelberget i Kapstaden

Våren i Kapstaden är mellan september och november.

Årstiden karakteriseras av stigande temperaturer efter vinterns kyliga dagar, behagligt väder med mycket sol och enstaka regnskurar. Våren bjuder på många av de fördelar som du också har under höstmånaderna.

Våren är, liksom hösten, också mellansäsong då det allmänt finns färre besökare och därför mindre trängsel vid de stora attraktionerna än under högsäsong.

Om du anländer i början av perioden, får du uppleva de vilda blommorna slå ut och omsluta landskapet i ett överflöd av färger.

Månaderna är dessutom riktigt bra för att delta i utomhusaktiviteter. Det är t.ex. perfekt för att vandra till toppen av Taffelberget där du får en fantastisk utsikt över Kapstaden eller ta färjan till Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad i knappt 18 år.

Vårens början sammanfaller med slutet av valsäsongen, så du kan ha tur att få se sydlig rätval längs den sydafrikanska kusten.

Tre fördelar med att resa under vårmånaderna:

    • Vädret är behagligt med mycket sol
    • Du kan uppleva de vilda blommorna slå ut och omsluta landskapet i ett överflöd av färger
    • Bra månader för utomhusaktiviteter

Upplev Kapstaden på dessa resor

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär