TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarGuide till valsafari i Sydafrika

Guide till valsafari i Sydafrika

2023-02-12
Visa alla inlägg

Valsafari i Sydafrika

Sydafrika är en av de bästa platserna i världen att uppleva valar.

Här finns många bra platser varifrån du kan se de imponerande däggdjuren. Kom riktigt nära och få en fantastisk syn, när de vilda valarna simmar precis framför dig. Valsafari är en enastående upplevelse som du aldrig kommer att glömma.

Här får du vår guide till valsafari i Sydafrika.

Vad är valsafari?

På samma sätt som du kan åka på safari i Sydafrikas nationalparker på land, kan du även åka på safari på havet och se efter havsdjur såsom valar och delfiner.

På en valsafari spanar du efter vilda valar ute på det öppna havet.

Det finns två typer av valsafari: den landbaserade och den vattenbaserade.

Landbaserad valsafari

Valsafari i Hermanus i Sydafrika

Som namnet antyder sker en landbaserad valsafari på land.

Ställ dig högt uppe på Sydafrikas natursköna klippor och njut av synen över det vackra havet medan du ser efter de vilda djuren.

Längs Sydafrikas sydkust finns det otaliga utsiktsplatser. En av de riktigt bra platserna för att uppleva valar är i Hermanus söder om Kapstaden. Staden är känd som världens valhuvudstad och har även en ”whale crier”, som i högsäsong blåser i ett horn när valarna dyker upp utanför kusten. Ta en promenad längs kusten, där valarna i valsäsongen kommer ända in i bukten. Sätt dig väl tillrätta på en av de många bänkarna och kom nära det jättestora djuret.

Vattenbaserad valsafari

Valsafari från båt i Sydafrika

Vill du komma ännu närmare och praktiskt taget känna stänket från havets jättar kan du åka på en spänningsfylld valsafari till havs. På en båttur har du nämligen ännu större chans att se valarna.

I valsäsongen åker båtarna ut flera gånger om dagen i sökandet efter valarna. På båtturen får man ofta veta mer om valarna av en guide, som också vet exakt vad man ska se efter när man är ute på valskådning.

Hur upptäcker du valarna?

Det är ingen hemlighet att det är ett privilegium att få chansen att se valar på riktigt nära håll. Om du vet vad du ska se efter, har du ännu större chans att lyckas.

Fyra saker att se efter

När valarna andas: Håll utkik efter – och lyssna – när de enorma djuren andas ut genom att stöta ut luft genom sina blåshål och då skapa små fontäner.

När valarna bryter genom vattenytan: Se fram emot att se när de stora valarna bryter genom vattenytan och sedan faller ner igen med ett stort plask. Valar kan normalt bryta genom vattenytan tre till åtta gånger på rad. Valarna antas använda hoppen som kommunikationsmedel, som motion eller för att få bort de parasiter som lever på dem.

När valarna slår med stjärtfenorna: Du kan också höra det höga ljudet som uppstår när valarna slår sina stora stjärtfenor mot vattnet. Att slå med stjärtfenorna antas också vara ett sätt för valarna att kommunicera.

När valarna spionerar: Precis som vi människor gärna vill veta vad som pågår omkring oss är valarna nyfikna och vill gärna orientera sig. Lägg därför märke till när valarna stiger lodrätt upp ur vattnet med huvud och kropp – ungefär till den plats där fenorna träffar havsytan. Då vet du att valarna är i gång med att ”spionera” och hålla ett öga på sina omgivningar.

När är det bäst att åka på valsafari i Sydafrika?

Valar i False Bay i Sydafrika

Det är bäst att resa på valsafari i Sydafrika mellan juni och november. Även om dessa månader är högsäsong för valar finns det aldrig någon garanti för att se de majestätiska djuren. Valsäsongen når sin absoluta höjdpunkt kring augusti–oktober, då du har störst chans att få se valar.

Från juni till november söker valarna från de kalla farvattnen i Antarktis sig upp till Sydafrikas varmare vatten för att para sig, kalva och föda upp sina små kalvar. Sannolikheten för att få se de präktiga djuren är större när de befinner sig nära kusten.

Vilka valarter kan du uppleva?

Det är möjligt att uppleva flera olika valarter utanför Sydafrikas kuster, men det är normalt sydkapare. Det finns också chans att få se knölvalar och fenvalar.

Sydkaparens namn härstammar från den tid, då man gick på valjakt. På den tiden ansågs sydkaparna som ”rätt” valar att fånga, då de kom riktigt nära kusten och samtidigt tenderade att flyta när de var döda.

Om du har tur kan du också få se späckhuggare och delfiner på din valsafari.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Upplev valar i Sydafrika: