TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Hållbarhet

Hållbarhet
Hållbarhet

Hållbarhet

StartsidanHållbarhet

Det låter kanske motsägelsefullt när vi säger att vi som resebyrå har ett medansvar för hållbarhet.

Vi säljer resor till fjärran resmål – resmål som endast är tillgängliga med flyg.

Men det är faktiskt just därför som vi anser att vi har ett medansvar för hållbarhet. Vi anser att vi – och du – genom vår närvaro i världen bidrar till att förbättra villkoren för både människor och djur.

Därför arbetar vi målinriktat med en ambitiös och långsiktig hållbarhetsstrategi.

Den består av tre delar. I den första delen försöker vi minska CO2-utsläppen på våra egna anläggningar såväl som på de resmål vi säljer resor till.  Vi anser att det är det rätta att göra. En minskning i utsläppen av växthusgaser är det enda sättet att bevara den känsliga naturen som finns på de resmål vi reser till och som står våra hjärtan nära.

I den andra delen arbetar vi målinriktat med att stödja utvecklingen i utsatta lokalsamhällen på våra resmål. Vi har därför satt upp målet att alla våra resor ska innehålla inslag som bidrar till att stödja utsatta lokalsamhällen.

I den tredje delen arbetar vi målinriktat med djurhälsa och följer därför World Animal Protections globala riktlinjer för djurskydd inom turism. När du reser med TourCompass kan du därför inte:

  • Simma med eller se delfiner uppträda i fångenskap
  • Rid på, bada med eller tvätta elefanter
  • Klappa lejon och geparder
  • Ta selfies med tigrar
  • Se föreställningar med apor och björnar

Vi på TourCompass anser att vilda djur ska leva i naturen och inte i fångenskap som underhållning för turister. Vi anser också att det bästa sättet att uppleva vilda djur är i den fria naturen på djurens villkor.

Eftersom underhållning med vilda djur i turistindustrin inte kan avvecklas från den ena dagen till den andra stödjer vi även ansvarsfulla, väldrivna och djurvänliga reservat samt räddnings- och rehabiliteringscenter erkända av World Animal Protection. Dessa bidrar till att stödja utfasningen av vilda djur i fångenskap, och deras mål är att återföra djuren till deras naturliga miljö där så är möjligt.

Nedan kan du se en rad av de projekt som vi stödjer i dagsläget. Listan uppdateras allt eftersom vi utökar vår hållbarhetsstrategi.

Du kan läsa vår senaste hållbarhetsrapport här.

De projekt vi stöttar i Tanzania

Villkor för guider och bärare på Kilimanjaro

En av de viktigaste faktorerna för att ni på ett säkert sätt ska nå toppen av Afrikas högsta berg är våra duktiga guider och bärare. Därför är det också viktigt för oss att de har goda arbetsvillkor.

Det finns ett antal olika organisationer som bidrar till att säkerställa att bärarna har bra arbetsvillkor. De enskilda utflyktsarrangörerna väljer själva vilken organisation de arbetar med. Några av de största organisationerna är Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project och Mount Kilimanjaro Porter Society.

Våra samarbetspartner i Tanzania är medlemmar i KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators och MKPS – Mount Kilimanjaro Porters Society, som är en av de största och äldsta organisationerna för bärare i Tanzania. Detta innebär att alla bärare på vårar turer till Kilimanjaro är medlemmar i MKPS.

MKPS grundades av bärarna själva och den oberoende organisationen arbetar för att förbättra villkoren för guider och bärare på Kilimanjaro.

Enligt tanzanisk lagstiftning är bärare på Kilimanjaro berättigade till minimilön, och ett medlemskap i MKPS säkerställer att de får mer än minimilönen. Genom MKPS får alla bärare dessutom tre måltider per dag, ordentliga kläder till bergsbestigningen (jackor, stövlar, handskar m.m.), tält, sovsäck, madrass m.m. Det finns även regler för hur mycket en bärare får bära, och alla bärare har sjukförsäkring. Alla bärare genomgår utbildning i första hjälpen, kurser i engelska, hur man öppnar ett bankkonto m.m. MKPS-bärare förbinder sig i sin tur att två gånger per år hjälpa till att plocka skräp på vägen till toppen av Kilimanjaro. MKPS är till 100 % en tanzanisk organisation.

Eftersom MKPS är en icke-statlig organisation kommer pengarna framför allt från donationer, men MKPS har till exempel också startat en biltvätt i Moshi som drar in pengar till organisationen.

Våra riktlinjer för dricks har fastställts i överenskommelse med MKPS. Dricks är en naturlig del av lönen i Tanzania. Där är det en del av kulturen, precis som det är i till exempel USA. Våra bärare (och guider!) får alltså BÅDE lön och dricks. Och för att säkerställa en rättvis fördelning av pengarna har vi i samarbete med MKPS kommit överens om riktlinjer för dricksbelopp.

Vi har ett avtal som innebär att våra gäster betalar en fast summa på totalt 250 USD per person i dricks till guiderna och bärarna. Detta gäller för samtliga rutter till Kilimanjaro.

Summan läggs i ett kuvert och lämnas i receptionen på Springlands Hotel till Nur, Joram, Linda eller Frank. De betalar ut dricksen till guiderna och bärarna.

Våra riktlinjer för dricks har utvecklats i samarbete med våra samarbetspartner och MKPS, som aktivt deltar i förbättringen av villkoren för guider och bärare för att säkerställa att de får en rimlig lön. Vi följer även alla etablerade riktlinjer gällande lön och arbetsförhållanden (inklusive mat, övernattningar, lön och allmän välfärd).

Masai Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

I samarbete med den icke-statliga organisationen Zara Charity i Tanzania har TourCompass deltagit i att bygga Ngorongoro Masai Pre-School. Skolan ligger i Ngorongoro Conservation Area, som förutom att vara hemvist åt tusentals massajer även omfattar Ngorongoro-kratern som ingår i våra safariprogram i Tanzania.

TourCompass har donerat 30 000 USD till byggnationen och har tillsammans med andra sponsorer därigenom gjort det möjligt att bygga förskolan. Skolan fungerar som en slags ”förskoleklass” där massajbarn i åldrarna 3–6 år går i skolan för att lära sig hur skolgången går till och därmed förbereda sig inför att börja i den ”riktiga” skolan när de är runt 7 år. Skolan öppnades i maj 2015 och hyser i dag cirka 40 massajbarn som även bor på det elevhem som finns i anknytning till förskolan.

Driften av förskolan är helt beroende av fortsatta donationer för att betala lärarlöner, skolmaterial samt mat och dryck till barnen. Undervisningen kostar runt 850 USD per barn och år.

För att donera till Masai Pre-School, klicka här.

Kom ihåg att ange: ”Masai Pre-School” i ”Description”.

Ngorongoro Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Pre-School ligger – precis som Masai Pre-School – i Ngorongoro Conservation Area, men på motsatta sidan av kratern. Även den här skolan drivs av Zara Charity och invigdes i april 2019. Här finns plats för 52 barn i åldrarna 3–6 år. På förmiddagen hjälper barnen till hemma och på eftermiddagen träffas de i skolan. Skoldagen börjar med en rejäl måltid, så att barnen blir mätta och redo att lära sig nya saker. När barnen börjar i skolan talar de endast det lokala massajspråket. De får därför börja med att lära sig swahili och därefter engelska (som är de två officiella språken i Tanzania), innan de kan börja lära sig läsa.

TourCompass har donerat köksbyggnaden till skolan och ger även bidrag varje månad som går till skoluniformer, skolmaterial och mat.

Om det finns tid och alla i bilen har lust finns det möjlighet att besöka skolan på dag 5:

Skolans verksamhet är helt beroende av fortsatta donationer för att betala lärarlöner, utbildningsmaterial samt mat och dryck till barnen. Undervisningen kostar runt 850 USD per barn och år.

För att donera till Ngorongoro Pre-School, klicka här.

Kom ihåg att ange: ”Ngorongoro Pre-School” i ”Description”

Plantera ett träd, Moshi

Om du på din resa till Tanzania bor på Springlands Hotel i Moshi (till exempel i samband med bestigning av Kilimanjaro) har du möjlighet att plantera ett (eller flera) träd i samarbete med den icke-statliga organisationen Zara Charity. Träden planteras på en plantskola och när de är tillräckligt stora flyttas de till olika platser i närområdet, till Kilimanjaro National Forest Reserve, Pasua Primary School eller en annan plats i Moshi som förvaltas av det lokala byrådet. På det sättet säkerställer Zara Charity att träden planteras på en plats där de tas om hand, inte stör någon eller riskerar att fällas. Zara Charity utbildar även lokalbefolkningen i hur, och varför, man ska ta hand om träden i närområdet.

Det kostar 15 USD att plantera ett träd, och pengarna går till skötseln av trädet. Du kan boka trädplantering från Springlands Hotel i Moshi.

Plastprojekt

Från och med den 1 juni 2019 blev all tillverkning och import av plastpåsar förbjuden i Tanzania.

Men plast finns som vi vet i många andra former än bara påsar.

Vår samarbetspartner i Tanzania arbetar med att minska plastanvändningen och samlar även in och återanvänder plast.

På många av de läger och hotell vi använder oss av i Tanzania samlas till exempel plastflaskor in och körs till Arusha där de återanvänds i till exempel möbler (https://www.duniadesigns.org).

Flera gånger om året genomför vår samarbetspartner i samarbete med Zara Charity och MKPS dessutom projektet ”Ocean Clean-up Project”, då frivilliga samlar plast på ständerna längs Tanzanias kust. Zara Charity och MKPS samlar även in skräp på Kilimanjaro två gånger om året.

För att donera till Ocean Clean-up Project, klicka här.

Kom ihåg att ange: ”Ocean Clean-up Project” i ”Description”

De projekt vi stöttar i Kenya

Pack for a Purpose

I Kenya arbetar vi och våra samarbetspartner med organisationen Pack for a Purpose. Organisationen har ett samarbete med en lång rad barnhem, skolor, förskolor osv. runt om i världen dit man kan skänka leksaker, pennor, kläder, fotbollar osv. Projekten anger på hemsidan vad som saknas i deras närområde så att du inte tar med 10 fotbollar till en by eller ett barnhem om saknar suddgummin.

Genom TourCompass och våra samarbetspartner har du möjlighet att stötta tre projekt i Kenya – beroende på vilken Kenya-resa du ska på.

Alla tre projekt behöver:

Skolutrustning:
Blyertspennor, bläckpennor, färgpennor, limstift, linjaler, pennfodral, suddgummin, vinkelmätare, pennvässare

Sportutrustning:
Bollpumpar, bollar (fotbollar, tennisbollar, basketbollar m.m.), fotbollsdräkter, visselpipor

Köksutrustning:
Grytor och stekpannor, skålar, plastglas och -tallrikar (inte engångs)

Personlig hygien:
Bindor och tamponger

 

Du kan stötta projektet på följande resa:

På den här resan har du chansen att stötta en skola i staden Voi nära Tsavo nationalpark:

Utöver det saknar skolan även:
Barnkläder och skor, solcellsdrivna miniräknare, saxar och skolväskor

 

På de här 4 resorna har du chansen att stötta en förskola/skola i staden Emali:

Utöver ovanstående saknar förskolan/skolan även:
Kritor, solcellsdrivna miniräknare, böcker om trädgårdarbete (på engelska)

 

På de här resorna har du chansen att stötta ett barnhem cirka en timmes körresa utanför Nairobi:

Utöver ovanstående saknar barnhemmet även:
Skolväskor, pussel, sysaker, pärlor, barnkläder och -skor, myggnät, sängkläder, täcken, kuddar, handdukar, hårborstar, tvål, hårnålar, hårsnoddar, tandborstar, handkräm, tandkräm, läsglasögon.

 

Om du vill stötta ett av dessa projekt på din resa till Kenya kan du säga till när du bokar din resa så ordnar vi en plats där du kan lämna dina gåvor!

Telefon
021-372 07 99
Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16 Fredag kl. 10-14
Offertförfrågan

Personlig och pålitlig service från dedikerade resespecialister.

Vi svarar på dina frågor, lyssnar på dina önskemål och ger dig ärlig och kompetent rådgivning baserat på mångårig erfarenhet och reseupplevelser i Afrika, Asien och Latinamerika.

Telefon
021-372 07 99
Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16 Fredag kl. 10-14
Offertförfrågan

Personlig och pålitlig service från dedikerade resespecialister.

Vi svarar på dina frågor, lyssnar på dina önskemål och ger dig ärlig och kompetent rådgivning baserat på mångårig erfarenhet och reseupplevelser i Afrika, Asien och Latinamerika.

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.