TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDen ultimata guiden för Kilimanjaro

Den ultimata guiden för Kilimanjaro

2018-01-02  |  uppdaterad: 2023-07-19
Visa alla inlägg

Mount Kilimanjaro

Drömmer du om att bestiga Kilimanjaro?

Här nedan finns information och tips särskilt för dig som drömmer om att stå på toppen av Afrikas högsta berg.

Var ligger Kilimanjaro?

Kilimanjaro kart

Berget Kilimanjaro ligger i Tanzania i nationalparken med samma namn. Du hittar Kilimanjaro Nationalpark norr om staden Moshi i landets nordöstra del.

Kilimanjaro ligger 5 895 m.ö.h., vilket gör det till Afrikas högsta berg. Berget är också världens högsta fristående berg.

Vilken rutt ska jag välja?

Bestigningen av Kilimanjaro är egentligen en vandring.Du ska alltså inte ta dig upp för branta bergssidor, som det ibland kan vara vid vissa bergsbestigningar.

Hos TourCompass kan du välja att vandra upp till toppen av Kilimanjaro via fem olika rutter.

Förutom att de olika rutterna uppför och nedför berget varierar i längd, tid och svårighetsgrad, så ska rutten du väljer spegla vad du vill få ut av din tur.

Se en jämförelse av rutterna, få en överblick över alla resor till Kilimanjaro, eller läs en sammanfattning av alla rutter här nedan.

Machame-rutten:

  • Börjar vid bergets södra del med nedstigning via Mweka-rutten
  • Det är en av de vackraste och mest populära rutterna
  • Medium till hög andel lyckade försök.

Marangu-rutten:

  • Börjar vid bergets södra del med nedstigning via samma rutt (Marangu)
  • Den kortaste och minst bildsköna rutten, eftersom nedstigningen sker via samma rutt
  • Som utgångspunkt har denna rutt en låg andel lyckade försök, men vi har lagt till en acklimatiseringsdag för att öka andelen lyckade försök och därför blir denna andel högre.

Lemosho-rutten:

  • Börjar vid bergets västra del med nedstigning via Mweka-rutten
  • En av de längsta, vackraste och nyaste rutterna till toppen
  • Stor andel lyckade försök tack vare goda acklimatiseringsmöjligheter

Shira-rutten:

  • Börjar vid bergets västra del med nedstigning via Mweka-rutten
  • Den liknar Lemosho-rutten, men har en hårdare och mer krävande start
  • Mindre andel lyckade försök än Lemosho-rutten eftersom den första natten tillbringas på en högre höjd

Rongai-rutten:

  • Börjar vid bergets norra del vid gränsen till Kenya med nedstigning via Marangu-rutten
  • Enklare än Machame och mer bildskön än Marangu
  • Med en extra dag blir andelen lyckade försök medium till hög på grund av ruttens milda stigningar och ökad acklimatisering.

Hur lång tid tar vandringen?

Väljer du TourCompass som din reseleverantör så varar vandringen mellan 6 och 8 dagar: Machame-, Shira- og Marangu-rutten (sistnämnda inklusive acklimatiseringsdag) varar 6 dagar, Rongai-rutten (inkl. acklimatiseringsdag) varar 7 dagar och Lemosho-rutten varar 8 dagar.

Vi har valt att erbjuda Marangu- och Rongai-rutten inklusive en acklimatiseringsdag, eftersom det ökar säkerheten och chanserna för att nå toppen. På andra turer kan du välja till en acklimatiseringsdag.

Kan barn vara med?

Generellt sett är det inte tillåtet för barn under 12 år att vandra till toppen av Kilimanjaro. Vi rekommenderar dessutom att du tänker efter mycket noga innan du tar med barn under 15 år.

Även om själva vandringen inte är tekniskt svår, så är det tufft att ta sig så högt upp på grund av risk för höjdsjuka – även för vuxna.

Om du gärna vill ta med ditt barn ska du:

  • Kontakta din läkare för att försäkra dig om att det är säkert för barnet.
  • Förbered ditt barn psykiskt och fysiskt på vad som ska hända.
  • Kontakta våra resekonsulter så att ni tillsammans kan hitta den rutt (eventuellt med acklimatiseringsdag) som passar er bäst.

När är den bästa tidpunkten?

Trekking Kilimanjaro

Du kan vandra på Kilimanjaro året runt.

Vädret är i regel pålitligt med varma temperaturer året runt. På Kilimanjaros topp kan du dock förvänta dig temperaturer ner till -29 grader beroende på årstiden.

Den egentliga regnperioden är mellan mars och maj. Det kan innebära tunga skyar och kraftig nederbörd på lägre höjder och snö längre upp. Tack vare detta är det färre besökare på berget under den här perioden.

Om du vill ha en extra speciell upplevelse ska du undersöka när det är störst möjlighet att se fullmåne. Det är nämligen en helt unik upplevelse att nå toppen av Afrikas högsta berg i fullmånens sken.

Läs mer om när det är bäst att bestiga Kilimanjaro, härunder om Kilimanjaros regn- och torrperiod, tidpunkter för fullmåne och mycket mer.

Hur går vandringen till toppen av Kilimanjaro till?

Beroende på vilken rutt du väljer börjar vandringen från den södra, västra eller norra delen av berget.

Med på turen kommer du att ha guider, en kock som tillagar dina måltider samt professionella bärare som bär all utrustning och tält. Bärarna går i förväg så att ditt tält och all utrustning står klart när du kommer till de olika lägren.

De som går hela vägen till toppen kommer att uppleva fyra årstider och fem olika växtzoner, bland annat lantbruksområden, regnskog, klipplandskap, höglandsöken med vulkansten och självklart snö, is och en stor glaciär på toppen.

Hur övernattar man?

Camp

På natten bor du i läger.

Övernattning sker vanligtvis i tvåmannatält, förutom om du väljer Marangu-rutten där du övernattar i enkla stugor som påminner om sovsalar.

Tälten är utrustade med tunna liggunderlag. Ta eventuellt med ett tjockare underlag för bättre isolering mot kylan från marken.

Vad kommer jag att få äta?

mat på Kilimanjaro

Med på turen är en kock som kommer att förbereda dagens måltider.

Frukosten består vanligtvis av kaffe & te, bröd, gröt, ägg, frukt med mera. Till lunch serveras vanligtvis en smörgås, frukt med mera och till middag kan det bli soppa, bröd, grytor och liknande.

Förutom frukost, lunch och middag kan det vara en bra idé att själv ta med snacks till turen så att du kan hålla din energinivå uppe under hela turen.

Finns det toaletter?

toilet Barufu Base Camp

Det finns enkla, gemensamma toaletter i lägren som du övernattar i.

Det finns möjlighet att hyra ett eget toalettält. Det är precis vad det låter som: en liten portabel toalett som placeras i ett litet tält. Det låter kanske lite lyxigt med tanke på omständigheterna men det kan vara en god investering om du vill göra din tur lite mer behaglig.

Om du behöver använda toaletten mellan lägren sker det ute i det fria. Kom ihåg toalettpapper och en påse att samla upp toalettpappret i.

Kan jag få höjdsjuka?

Det korta svaret är ja.

Höjdsjuka kan drabba alla oavsett vilken form du är i.

Symtomen är huvudvärk, orkeslöshet, yrsel, sömnlöshet, illamående och minskad aptit.

Denna typ av höjdsjuka går ofta över under natten, eller om du stannar en extra dag på samma höjd (acklimatiseringsdag). Om dina symtom förvärras (till exempel med kräkningar, gångbesvär, koordinationssvårigheter och torrhosta) är det väldigt viktigt att du kommer ner på lägre höjd.

Våra guider känner väl igen symtomen och är duktiga på att utvärdera när det är okej att fortsätta samt när symtomen är så allvarliga att du behöver gå längre ner. Om detta händer kommer en av guiderna följa dig ner.

Acklimatiseringsdag

God acklimatisering är nyckeln till att slippa höjdsjuka.

Acklimatisering är en process där kroppen vänjer sig vid de minskade syrenivåerna via långsam uppstigning.

En tumregel är att du som högst ska sova 300–500 meter högre upp än dagen innan för att uppnå god acklimatisering. Och det är utmaningen vid Kilimanjaro eftersom de olika lägren ligger 800–1 000 höjdmeter från varandra.

Det viktigaste rådet är därför:

  • Pole pole, som du kommer höra guiderna säga. Det betyder att ta det lugnt och det är jätteviktigt för att inte överanstränga sig.
  • Drick mycket vätska, minst 3 liter per dag. Uttorkning ökar nämligen risken för höjdsjuka.
  • När det är möjligt ska du ”klättra högt, sova lågt” till exempel genom att ha en acklimatiseringsdag som i förväg är standard på några av rutterna.

Är det möjligt att använda min mobil?

Det är möjligt men med några undantag för svårigheter att få täckning när du ska skicka sms eller ringa hem Det är också osäkert om du har tillgång till nätverk för att komma ut på Facebook med mera.

Det är dock helt säkert att det inte finns eluttag på vägen upp för berget. Så om du är orolig för att använda upp all ström kan det vara en bra idé att ta med en powerbank. Tänk på att batterierna tar slut snabbare vid låga temperaturer. Därför kan du eventuellt förvara batterier till kamera och telefon nära kroppen under dagen och i din sovsäck under natten.

Hur ser villkoren ut för guider och bärare?

Något av det viktigaste för att ni på ett säkert sätt ska nå toppen är våra duktiga guider och bärare. Därför är det också viktigt för oss att de har goda arbetsvillkor.

Vi följer alla etablerade riktlinjer gällande lön och arbetsvillkor (exempelvis mat, övernattningar, ersättning och allmän välfärd). Vår samarbetspartner är dessutom medlem i Kilimanjaro Association of Tour Operators (KIATO) och initiativtagare till Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), som kontinuerligt arbetar för att optimera arbetsförhållandena och -villkoren för våra guider och bärare.

Hur förbereder man sig bäst för Kilimanjaro?

Behöver jag vaccineras?

Kanske.

Kontakta din husläkare, specialistläkare eller en auktoriserad vaccinationsklinik som känner till alla uppmaningar gällande vilka vaccinationer du ska ha till Kilimanjaro. Där kan du också få den bästa rådgivningen kring malaria och malariapiller.

Vad ska jag ha för kläder och utrustning med mig?

Kilimanjaro kläder

Det är viktigt att du är väl förberedd med ordentlig utrustning.

På vägen mot toppen kommer du vandra genom 4 olika klimatzoner och därför ska du vara beredd på genomsnittstemperaturer från +27 grader till -26 grader.

Det innebär kläder i många lager!

Dessutom ska du se till att ha en bra ergonomisk väska med för de saker du ska bära själv. Bärarna kan bära upp till 15 kg av ditt medtagna bagage.

Vad ska jag ha för skor?

Bra vandringskängor är jätteviktiga på din tur.

Se till att ha ett par vandringskängor som varken är för lätta eller för tunga. De ska vara varma, vattentäta och gärna ha ankelstöd. Dessutom kan det vara bra att ha benvärmare till smalbenet som kan spännas fast på dina kängor. Och viktigast av allt: Se till att gå in kängorna hemma.

Utöver det ska du ha vandringsstrumpor till områden där det är varmt och områden där det är kallt. Till exempel ullsockor till kalla områden och ett extra par strumpor under sockorna som är svettransporterande.

På vår packlista till Kilimanjaro kan du få mer information om vad som är bra att ta med på resan.

Ska jag träna inför turen?

Du behöver inte vara i toppform för att klara vandringen upp för Kilimanjaro.

Men det är en god idé att förbereda dig både fysiskt och mentalt.

Alla friska människor i relativt god form kan bestiga Kilimanjaro. Vi rekommenderar dock att du tränar inför bestigningen och att du genomgår en läkarkontroll innan din resa.

De dagliga passen är mellan 4 och 20 kilometer långa och du vandrar mellan 3 och 7 timmar per dag (och ännu längre under de dagar då det sluttar). Du ska alltså ha en god grundform.

Du ska också förbereda dig mentalt. Det krävs både beslutsamhet och uthållighet för att kämpa sig den sista biten till toppen särskilt om du är drabbad av höjdsjuka.

Jag är redo! Vad gör jag nu?

skylt på Uhuru Peak

Det är helt fantastiskt att stå på toppen av Afrikas högsta berg. Om du är redo att åka kan du kika på våra Kilimanjaro-resor och välja rutten för ditt livs utmaning.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär