TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Australien?

När är det bäst att åka till Australien?

2023-06-04
Visa alla inlägg

Sevärdheter vid Sydney Harbour

En rundresa i Australien bjuder på vackert gyllene stränder, ångande tropiska regnskogar, fascinerande storstäder och ett uråldrigt, rikt kulturarv. 

Men när ska du åka till Australien?

Nedan kan du läsa mer om klimatet i Australien och de olika säsongerna, och förhoppningsvis få inspiration till när det är bäst för dig att besöka det enorma landet på andra sidan jorden. 

Observera att nedanstående guide endast är en vägledning och att rekommendationerna kan ändras efter hand. 

Klimatet i Australien

Oväder i Brisbane

Man kan besöka Australien året runt 

Australien ligger på det södra halvklotet (alltså söder om ekvatorn), vilket innebär att de har sommar när vi har vinter – och tvärtom. Dessutom är landet stort och har flera olika klimatzoner, med tropiskt och subtropiskt klimat, öken och tempererat klimat, som alla bidrar till att påverka vädret i de olika regionerna. 

Överordnat sett har Australien fyra säsonger i den större delen av landet, med undantag av det tropiska norr som istället påverkas av en regnperiod och en torrperiod.  

Om du föredrar en viss typ av väder eller några bestämda upplevelser kan det vara relevant att se på de olika säsongerna.  

Du kan se hur vädret är månad för månad i vår väderstatistik här.  

Vädret i Australiens tropiska norra del

De tropiska regionerna i den norra delen av Australien (till exempel i Darwin och Cairns) präglas av två säsonger: 

  • Regnperiod: oktober till april 
  • Torrperiod: maj till september

När är det regnperiod i Australien?

Flod i Daintrees regnskog

Regnperioden pågår mellan oktober och april.  

Säsongen kännetecknas av väder med höga temperaturer och hög luftfuktighet. Dessutom finns det risk för storm- och monsunväder, men det regnar sällan hela dagar och du får ofta soliga dagar med eftermiddagsregn.  

För många är regnperioden inte den mest upplagda tiden att besöka norra Australien, vilket också gör att det då är färre besökande i norr än under årets övriga månader.  

Men det finns flera positiva saker med att resa i denna period. Regnperioden ger dig en enastående möjlighet att uppleva naturens krafter på riktigt nära håll och njuta av en dramatisk uppvisning av åska och blixtar, som lyser upp himlen.  Dessutom ger regnet nytt liv åt naturen och fyller på vattenfall, som annars kan vara uttorkade eller ha ett mindre flöde på grund av brist på regn i torrperioden.  

Många föredrar att resa mot slutet av regnperioden (och början på torrperioden) eftersom man då får det bästa av båda världar: frodig natur och mindre regn.   

Tre fördelar med att resa i regnperioden:  

  • Regnet ger liv åt de gröna landskapen och fyller på floder och vattenfall 
  • Enastående möjlighet att uppleva en spektakulär uppvisning av blixtar och ovädersmoln 
  • Regnperioden innebär färre besökare i norr  

När är det torrperiod i Australien?

Solen lyser över Port Douglas

Torrperioden pågår mellan maj och september.  

I torrperioden kan du förvänta dig varma dagar med massor av sol och blå himmel, praktiskt taget inget regn och kyliga nätter. Temperaturerna är lägre än i regnperioden, ofta omkring 30 grader, och faller sällan under 17 grader i genomsnitt. 

Torrperioden är en riktigt bra tid att snorkla vid Stora barriärrevet. Bristen på regn gör vattnet lugnare och klarare, vilket gör det enklare att utforska livet under havsytan. Torrperioden sammanfaller dessutom med den bästa tiden att uppleva valar nära Cairns, där du bland annat kan ha turen att få se knölvalar. 

Tre fördelar med att resa i torrperioden 

  • Torra och soliga dagar med varma temperaturer  
  • Fantastiskt strandväder, om du vill lapa sol på stränderna i norr
  • Bästa tiden att snorkla vid Stora barriärrevet eftersom vattnet är klarare samt möjlighet att se valar 

Årstiderna i resten av Australien

Resten av Australien, till exempel i storstäder som Sydney, Melbourne och Brisbane, präglas av fyra olika årstider som liknar dem här hemma. 

Eftersom Australien ligger på det södra halvklotet är årstiderna de motsatta jämfört med Europa och Australien har därför sommar när vi har vinter: 

  • Vår: september till november 
  • Sommar: december till februari 
  • Höst: mars till maj 
  • Vinter: juni till augusti 

När är det vår i Australien?

Vårblomning i Sydney

I Australien är det vår mellan september och november.  

Vädret är varmare än på den australiska vintern (svensk sommar), men kyligare än på den australiska sommaren (svensk vinter). Generellt kännetecknas våren av soliga dagar och kyligare nätter. Dagstemperaturerna är dock relativt höga och kan nå upp till 20–25 grader i genomsnitt i Sydney och Melbourne, med något varmare temperaturer i Brisbane.  

I vårmånaderna börjar allt slå ut och du kan uppleva en värld av färgglada vildblommor i bland annat Sydney. Det behagliga vädret är upplagt för de många utomhusaktiviteterna som finns att göra i storstäderna, till exempel att se en bra film under öppen himmel eller besöka några av de vackra parkerna.  

Våren är mellansäsong (säsongen mellan hög- och lågsäsong) och överordnat sett en riktig bra tid att besöka hela landet på.  

Tre fördelar med att resa i vårmånaderna:  

  • Bra tid att uppleva hela landet 
  • Behagligt väder som är perfekt för utomhusupplevelser, till exempel utebio eller besök i nationalparker såsom Blue Mountains 
  • Möjlighet att uppleva landskapen översköljda med färgglada vildblommor

När är det sommar i Australien?

Solnedgång vid Great Ocean Road i sommar

I Australien är det sommar mellan december och februari.  

Vädret är soligt med massor av blå himmel. Temperaturerna är mycket varma och i Sydney, Melbourne och Brisbane kan dagstemperaturerna nå upp till 30 grader i genomsnitt (varmast i Brisbane). 

Sommaren är högsäsong och det är också i denna period som de australiska barnen har lov. I februari är de australiska barnen tillbaka i skolorna och det blir en aning lugnare.  

Väldigt många väljer att boka semester under den australiska sommaren och det är en stor efterfrågan på resor då. Vi rekommenderar att du bokar i god tid om du vill resa över jul och nyår samt i januari, då man även firar Australiens nationaldag den 26 januari.  

Tre fördelar med att resa i sommarmånaderna:  

  • Möjlighet att fira jul under blå himmel 
  • Långa kvällar som är perfekta för barbecue (barbies) och många traditionsrika festligheter med fyrverkerier, bland annat Australiens nationaldag  
  • Fantastiskt väder för att utforska stränder och kuster och njuta av andra utomhusaktiviteter 

När är det höst i Australien?

Solnedgång över Uluru

I Australien är det höst mellan mars och maj.  

Vädret är varmast i början av perioden och i mars–april kan den genomsnittliga dagstemperaturen vara upp till 25 grader i Sydney och Melbourne. Temperaturen faller dock mot slutet av perioden.   

Precis som våren är hösten mellansäsong (säsong mellan låg- och högsäsong), vilket är en bra tid att besöka hela landet. Hösten bjuder på bildsköna landskap där färgerna skiftar till orange, röd och brun under höstens gång. 

Perioden sammanfaller med slutet av regnperioden och början på torrperioden i norr, vilket är en eftertraktad tid för många att besöka den norra delen av Australien eftersom naturen är frodig efter de föregående månadernas regn. Dessutom regnar det mindre denna period.   

Hösten är även en bra tid att besöka landets röda centrum och Uluru, där du kan se fram emot soliga dagar och varma nätter.  

Tre fördelar med att resa i höstmånaderna:  

  • Bra tid att uppleva hela landet 
  • Milda temperaturer som gör det perfekt att utforska nationalparkerna 
  • Bildsköna landskap som kläs i vackra höstfärger 

När är det vinter i Australien?

Knölval vid solnedgång utanför Sydney

I Australien är det vinter mellan juni och augusti. 

Vintermånaderna är årets kallaste månader. Vädret kan vara molnigt, även om det även är massor av sol. Trots att det är vinter är temperaturerna fortsatt varma med genomsnittliga temperaturer på upp till 15–17 grader i Melbourne och Sydney. 

Vintern är lågsäsong (dock inte i norr) och det är färre besökande än normalt. Samtidigt är det högsäsong i Darwin och Cairns samt vid Stora barriärrevet, där det är torrperiod med massor av sol och varma temperaturer. Om du drömmer om att uppleva Uluru och Kata Tjuta är vintern också bland de bästa tidpunkterna eftersom temperaturerna är behagliga och det regnar väldigt lite.   

Slutligen har du i denna period möjlighet att se knölvalar på väg norrut längs den södra östkusten, till exempel utanför Sydney. Särskilt bra chanser har du mellan mitten av juni och mitten av juli.  

Tre fördelar med att resa i vintermånaderna:  

  • Varma temperaturer för att åka på sightseeing i de spännande, australiska städerna 
  • Möjlighet att se valar vid ostkusten 
  • Bland de bästa tidpunkterna att uppleva Uluri, då temperaturerna är behagliga

Se våra resor till Australien nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär