TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDe vackraste nationalparkerna i världen

De vackraste nationalparkerna i världen

2024-01-10
Visa alla inlägg

Nationalparker upprättas för att skydda jordens mest olikartade ekosystem, magiska landskap och otroliga djurliv.

Oavsett om du vill vandra i Los Glaciares nationalpark i Patagonien, spana efter den tretåiga sömngångaren på Costa Rica, komma riktigt nära det vilda djurlivet i Tanzania eller utforska Indonesien på jakt efter den sällsynta komodovaranen så väntar äventyret på dig.

Läs om 27 vackra nationalparker du kan uppleva på våra resmål.

1) Serengeti nationalpark, Tanzania

Gepard på savannen i Serengeti nationalpark, Tanzania

Serengeti nationalpark i Tanzania är ett resmål du inte får missa!

Parken bjuder på ett imponerande landskap, ett varierat djurliv och en extraordinär migration, som sker varje år. Föreställ dig att bevittna miljontals gnuer, zebror och gaseller som galopperar över de ändlösa slätterna medan lejon och andra rovdjur jagar sina byten.

Serengeti nationalpark är också hem åt några av världens mest hotade arter, härunder den svarta noshörningen och geparden. Oavsett om du är safarientusiast eller besöker parken för första gången så ger Serengeti nationalpark dig en oförglömlig upplevelse och minnen för livet.

Se våra resor med safari i Serengeti.

2) Galápagos nationalpark, Ecuador

Landleguan på Galapaoöarna

Galápagosöarna är kända för sitt enastående djurliv och är hem åt många arter, som inte finns någon annanstans i världen. Du kan se sällsynta djur som jättesköldpaddor, havsleguaner, blåfotade sulor, sjölejon och många fler. Detta är en enastående möjlighet att komma riktigt nära djurlivet och observera djurens beteende i deras naturliga livsmiljö.

Utöver djurlivet bjuder Galápagosöarna på vackra landskap med vulkaner, kraterliknande sjöar, vita sandstränder och klippformationer. Öarna är en skattkista av naturskönhet och ett utmärkt resmål för naturfotografering.

Du kan också lära dig om Galápagosöarnas lokalbefolkningar och hur de har anpassat sig till den unika miljön. Det finns möjlighet att besöka byar och lära om öarnas kultur och historia.

Galápagos är ett av världens mest ikoniska och skyddade naturområden och lockar besökare från hela världen som vill utforska och beundra dess otroliga skönhet och biologiska mångfald.

Du kan besöka Galápagosöarna på alla våra resor till Ecuador.

3) Uluru-Kata Tjuta nationalpark, Australien

Solnedgång vid Kata Tjuta i Australien

Uluru-Kata Tjuta Nationalpark, tidigare känd som Ayers Rock-Mount Olga nationalpark, är en av Australiens mest ikoniska nationalparker och ett kulturarv av stor betydelse. Den ligger i centrala Australien, i Northern Territory, och är berömd för sin imponerande röda klippformation Uluru (före detta Ayers Rock) och det närliggande Kata Tjuta (tidigare kallat Olgas).

Uluru är en massiv sandstensklippa som ståtar i det omkringliggande ökenlandskapet. Den är känd för sin djupröda färg, som skiftar vid olika belysningar under dagen och vid solnedgång. Uluru har stor kulturell betydelse för det infödda anangufolket och är en viktig del av deras skapelsetro och andlighet.

Nationalparken har en rad vandringsleder, som ger besökare möjlighet att utforska både Uluru och Kata Tjuta. Det finns också guidade turer, som ger inblick i områdets kultur och geologi.

På grund av sitt avlägsna läge och minimala ljusföroreningar är nationalparken en fantastisk plats för stjärnskådning, vilket också är en av parkens natursköna upplevelser.

Du kan bland annat besöka Uluru på denna resa.

4) Fuji-Hakone-Izu nationalpark, Japan

Utsikt över berget Fuji vid Shojiko

Fuji-Hakone-Izu nationalpark är en spektakulär nationalpark som ligger i den södra delen av Honshu, Japans största ö. Denna nationalpark är känd för sin enastående naturskönhet, som sträcker sig från majestätiska berg och vulkaner till vackra sjöar, varma källor och kustområden.

Den mest ikoniska symbolen i nationalparken är självklart Fuji, Japans högsta berg. Dess symmetriska form är en symbol för landet och ett populärt motiv inom japansk konst och kultur.

Nationalparken har en djup kulturell betydelse i Japan och har inspirerat konstnärer, poeter och författare i hundratals år. Den vackra naturen och de hänförande landskapen har bildat bakgrund för otaliga konstverk och litterära verk.

Lägg till Fuji Hakone Izu nationalpark som tillval på flera av våra resor till Japan.

5) Manuel Antonio nationalpark, Costa Rica

Översikt och Manuel Antonio nationalpark och strand

Manuel Antonio nationalpark är en pärla på Costa Rica och ett av de mest populära resmålen för naturentusiaster och ekoturister. Parken ligger på Costa Ricas centrala stillahavskust och erbjuder en otrolig blandning av tropisk regnskog, frodig flora och fauna, vackra stränder och ett rikt djurliv.

Manuel Antonio är känd för sin otroliga biologiska mångfald. Även om det är en av Costa Ricas mindre nationalparker innehåller den ett överflöd av djur- och växtarter. Parken är hem åt en rad hotade och sällsynta arter, härunder sömngångare, kapuciner, brölapor, pungråttor, papegojor och leguaner.

Manuel Antonio nationalpark bjuder på ett nätverk av vandringsleder som tar dig genom den frodiga regnskogen och ger möjlighet att komma riktigt nära djurlivet och den vackra naturen. Stigarna är enkla att följa och du kan ofta se apor och andra djur medan du utforskar området.

Du kan bland annat besöka Manuel Antonio nationalpark på denna resa.

6) Okavangodeltat, Botswana

Antiloper i Okavangodeltat

Okavangodeltat i Botswana är ett av världens mest unika och fascinerande underverk. Det är inte en nationalpark, men med en titel som världens största inlandsdelta förtjänar den ändå att tas med här. Okavangodeltat är känt för sin enastående biologiska mångfald, sitt fantastiska djurliv, frodiga landskap och unika ekosystem.

Deltat ligger i den annars torra Kalahariöknen, som varje år översvämmas av vatten som rinner från bergen i Angola och hela vägen till Okavangofloden. Omkring sex månader senare rinner vattnet ut i ingenting och skapar Okavangodeltat. Floden strömmar in i deltat och skapar ett komplext nätverk av kanaler, floder, sjöar och öar. Detta unika vattenlandskap lockar till sig ett rikt djurliv och är en spektakulär naturattraktion.

Okavangodeltat är ett paradis för fågelentusiaster. Området är hem åt mer än 500 fågelarter, inklusive fiskgjusar, skrikhavsörnar, skarvar, pelikaner, näshornsfåglar och många fler.

Besök Okavangodeltat på denna resa.

7) Torres del Paine nationalpark, Chile

Tornen i Torres del Paine i Chile

Torres del Paine nationalpark ligger i den chilenska regionen Patagonien och är ett av världens mest imponerande naturområden. Parken är känd för sina spektakulära granitberg, azurblå sjöar, massiva glaciärer, vackra vattenfall och ett rikt djurliv. Det är ett paradis för vandrare och naturentusiaster.

Parken är hem åt de ikoniska Torres del Paine, eller ”De blå tornen”, är tre massiva granitpelare som elegant och dramatiskt reser sig i områdets frodiga dalar. Detta är en av de mest fotograferade naturskönheterna i världen och en ikonisk symbol för parken.

Besök Torres del Paine på denna resa.

8) Khao Sok nationalpark, Thailand

Kalkstensberg vid Cheow Lan-sjön i Khao Sok nationalpark

Khao Sok nationalpark är ett fantastiskt naturparadis som ligger i Surat Thani-provinsen i södra Thailand. Parken är känd för sin otroliga biologiska mångfald, spektakulära kalkstensklippor, frodiga regnskogar och vackra sjöar. Det är ett av Thailands äldsta och mest anmärkningsvärda naturområden.

Parken omges av imponerande kalkstensberg, som skapar en storslagen kuliss. Dessa klippformation, som ibland täcks av tät vegetation, utgör en otroligt vacker och scenisk bakgrund till utflykterna i området.

Mitt i parken ligger Cheow Lan-sjön, även känd som Ratchapraphasjön. Denna vackra sjö omges av de höga kalkstensklipporna och är ett populärt resmål för segelturer, kajakrodd och simning. Besökande kan också ta natursköna båtturer för att utforska sjön och dess gömda bukter.

Besök Khao Sok nationalpark på denna resa.

9) Kakadu nationalpark, Australien

Båttur på Yellow Waters i Kakadu nationalpark, Australien

Kakadu nationalpark är ett otroligt naturskönt och kulturellt resmål som ligger i norra Australien, i det område som är känt som Top End i Northern Territory. Parken är inte bara Australiens största nationalpark, utan står även med på UNESCOs världsarvslista som hyllar både dess naturliga skönhet och det kulturarv som förknippas med områdets ursprungsbefolkning.

Kakadu nationalpark är hem åt en imponerande mångfald av djur- och växtarter. Parken har mer än 280 fågelarter, ett brett urval av kräldjur, härunder saltvattenskrokodiler, samt en rad däggdjur: från kängurur och wallabyer till den sällsynta och hotade regnbågsalmadinen.

Nationalparken kännetecknas av sina vackra vattendrag, floder och våtområden, härunder Yellow Water Billabong. Dessa områden är hem åt ett otroligt djurliv och erbjuder också båtturer, där besökare kan se krokodiler, fåglar och andra djur i deras naturliga miljöer.

Du kan bland annat förlänga din resa med Kakadu nationalpark på denna resa.

10) Iguazú nationalpark, Argentina och Brasilien

Iguazufallen sett från den argentinska sidan

Iguazú nationalpark är ett av världens mest imponerande naturliga underverk och står med på UNESCOs världsarvslista. Parken delas mellan Argentina och Brasilien och omfattar de storslagna Iguazúfallen, som är ett av världens största och mest imponerande vattenfall.

Vattenfallet består av omkring 275 separata vattenfall längs Iguazúfloden och utgör ett spektakulärt naturskådespel. Några av vattenfallen är mer än 80 meter höga och de sträcker sig över ett område på nästan 2 kilometer. Den mest imponerande delen av vattenfallen är Garganta del Diablo (”Djävulens hals”), där vattenmassorna störtar ner i en djup ravin med dånande kraft och skapar ett moln av ånga.

Iguazú är inte bara en turistattraktion utan även en hyllning till den imponerande naturen och en möjlighet att uppleva ett av jordens mest förtrollande naturliga underverk. Det är en sevärdhet som gör besökare mållösa och förtjusta i Moder Naturs skönhet och kraft.

Du kan bland annat besöka Iguazú nationalpark på denna resa.

11) Cotopaxi nationalpark, Ecuador

Vulkanen Cotopaxi i Ecuador speglar sig i vattnet

Cotopaxi nationalpark, som ligger i de ecuadorianska Anderna, är ett imponerande resmål som erbjuder en kombination av naturskönhet, kultur och äventyr. Parken är centrerad kring den majestätiska vulkanen Cotopaxi och känd för sin enastående naturliga skönhet, och är ett populärt resmål för naturentusiaster och bergsbestigare.

Cotopaxi är en av världens högsta, aktiva vulkaner och är parkens mest ikoniska symbol. Vulkanen stiger majestätiskt till en höjd på 5 897 meter och är ett populärt mål för bergsbestigare och äventyrslystna resande. Toppen av Cotopaxi bjuder på en fantastisk utsikt över de omkringliggande landskapen och är en utmanande, men belönande upplevelse.

Utöver sin naturskönhet har Cotopaxi nationalpark även ett rikt kulturarv. Parken är hem åt lokala samfund, som bevarar sina traditionella levnadssätt, och besökande har möjlighet att lära sig om lokala kulturer och traditioner.

Du kan bland annat uppleva Cotopaxi nationalpark på denna resa.

12) Kep nationalpark, Kambodja

Vy över nationalparken Kep i Kambodja

Kep nationalpark ligger i den charmiga kuststaden Kep i Kambodja och är en riktig pärla för naturentusiaster och äventyrslystna resande.

Nationalparken är berömd för sina tropiska skogar och fascinerande djurarter. Stigarna korsar parken och tar dig genom skuggiga områden och solbelysta klippor, vilket ger möjlighet till en varierad och spännande vandringstur.

En av höjdpunkterna som gör Kep nationalpark unik är Sunset Rock, där besökande kan njuta av en vacker solnedgång över bukten. Kep nationalpark är också hem åt en värld av fåglar och fjärilar. För naturentusiaster är parken ett paradis som bjuder på en enastående möjlighet att se sällsynta fågelarter och studera det rika växt- och djurlivet.

Oavsett om du föredrar vandring, fågelskådning eller bara vill fördjupa dig i naturens lugn så är Kep nationalpark i Kambodja ett måste att besöka. Kep nationalpark är utan tvekan en av de dolda skatterna i Kambodjas natur som väntar på att bli utforskad.

Du kan bland annat förlänga med solsemester i Kep på denna resa.

13) Arenal Volcano nationalpark, Costa Rica

Utsikt över vulkanen Arenal i Costa Rica

Arenal Volcano nationalpark är ett av Costa Ricas mest ikoniska resmål och ett paradis för naturentusiaster och äventyrslystna resande. Parken ligger i norra Costa Rica och är hem åt vulkanen Arenal, en av landets mest aktiva vulkaner och ett av Centralamerikas mest imponerande naturliga landmärken.

Den majestätiska vulkanen är parkens huvudattraktion. Även om vulkanen inte längre än konstant aktiv är dess symmetriska kon och periodiska utbrott en imponerande syn, i synnerhet på natten, när glödande lavaströmmar kan ses från foten av vulkanen.

Parken har ett nätverk av vandringsleder som leder besökare genom regnskog, lavaområden och vulkanisk terräng. Vandringslederna ger möjlighet att uppleva områdets unika flora och fauna samt fantastiska utsikter över vulkanen och Arenalsjön.

Du kan bland annat besöka vulkanen Arenal på denna resa.

14) Kruger nationalpark, Sydafrika

Lejonungar i Kruger nationalpark

Ett av de mest spännande safariresmålen är Kruger nationalpark. Förutom att vara den äldsta och största nationalparken i Sydafrika garanterar den även dig en safari i världsklass. Se The Big Five, men även vårtsvin, flodhästar, hyenor, vattenbockar, zebror, bufflar och många fler.

Naturen i Kruger är imponerande och landskapet mycket varierande, vilket gör att många olika djurarter trivs här.

Du kan uppleva såväl palmer, kaktusar och paraplyträd såväl som de karaktäristiska baobabträden, som kan bli upp till 1 000 år gamla. I tillägg till vackra växter finns det även många floder och vattenhål, som många djur vandrar till varje dag för att dricka vatten.

Se alla våra resor med safari i Kruger.

15) Monteverdes molnskog, Costa Rica

Hängbro i trädtopparna i Monteverde, Costa Rica

Parken ligger i Monteverde Cloud Forest Reserve, vilket är en av platserna på jorden med störst biologisk mångfald. Den är hem åt ett stort antal djurarter, härunder sömngångare, myrslokar och apor, samt hundratals fågel- och insektsarter. Parken är ingen nationalpark, men ett måste att uppleva för alla naturentusiaster.

Molnskogen är ett unikt ekosystem som bara finns på några få platser i världen. Skogen är ett dimmigt, grönt sagoland med tornhöga träd, hängande vinrankor och exotiska växter. Det är enkelt att förlora sig i denna magiska skogs skönhet som känns som tagen ur ett äventyr.

Ett av de bästa sätten att uppleva Monteverdes molnskog är att delta i en guidad vandringstur. Din guide pekar ut alla de fantastiska varelser som bor i denna skog och delar fascinerande fakta om de växter och djur du ser. Om du är ute efter en adrenalinkick får du garanterat detta i Monteverde nationalpark. Parken är hem åt en rad spännande ziplineturer, som tar dig genom skogens trädkronor. Utsikten ovanifrån är helt enkelt häpnadsväckande och du lär känna det som om du flyger bland träden.

Du kan bland annat besöka Monteverdes molnskog på denna resa.

16) Masai Mara National Reserve, Kenya

Gnuer hoppar för sina liv vid Marafloden i Masai Mara

Masai Mara National Reserve ligger i sydvästra Kenya och är inte en nationalpark, men det är ett av Afrikas mest ikoniska och djurvänliga naturområden. Parken är känd för sin otroliga biologiska mångfald, i synnerhet sitt rika djurliv med bland annat The Big Five (elefant, lejon, buffel, leopard och noshörning) samt den årliga migrationen av gnuer, zebror och andra djur.

Masai Mara är hem åt en mängd olika djurarter och det är en av de bästa platserna i Afrika för djurobservation. Utöver The Big Five kan besökande se geparder, hyenor, giraffer, flodhästar, krokodiler och många fågelarter. Parken har ett särskilt stort bestånd av lejon och det är inte ovanligt att se dem jaga eller slappna av i trädens skugga.

Ett populärt sätt att uppleva Masai Mara på är på en luftballongssafari. Att sväva över savannen i gryningen och se djuren vakna upp nedanför är en oförglömlig upplevelse.

Du kan bland annat besöka Masai Mara nationalpark på denna resa.

17) Komodo nationalpark, Indonesien

Komodovaran på Komodoöarna i Indonesien

Komodo nationalpark är ett av Indonesiens mest fascinerande och unika naturområden. Parken ligger i den östra delen av Indonesien kring de små öarna Komodo, Rinca och Padar. Den är mest känd för sitt unika djurliv, härunder komodovaranen, som är platsbunden till dessa öar.

Komodovaranen är ett kräldjur som är känt för sin imponerande storlek och för att vara världens största levande ödleart. Dessa varaner kan bli upp till tre meter långa och är imponerande jägare.

Komodo nationalpark är också känd för sina spektakulära korallrev och det rika djurlivet under havsytan. Dykare och snorklare från hela världen besöker parken för att utforska de färgrika korallreven, som är hem åt en mångfald av fiskarter, havssköldpaddor och andra havsdjur.

Du kan bland annat förlänga din resa till Komodoöarna på denna resa.

18) Tulum nationalpark, Mexiko

Fantastisk utsikt över stranden i Tulum

Tulum nationalpark ligger på Yucatánhalvön i Mexiko och är en arkeologisk och naturlig skatt som lockar besökare från hela världen. Parken är bland annat känd för sina imponerande mayaruiner.

Utöver den historiska skatten är Tulum också känd för sina fantastiska stränder. De vita sandstränderna och det kristallklara vattnet utgör en bildskön bakgrund och erbjuder besökare möjlighet att koppla av och njuta av solen och havet.

Besök Tulum på denna resa.

19) Yala nationalpark, Sri Lanka

Leopard gömmer sig i vildmarken i nationalparken Yala i Sri Lanka

Yala nationalpark ligger i den sydöstra delen av Sri Lanka och är en av landets mest berömda och besökta nationalparker. Den är känd för sin otroliga biologiska mångfald, frodiga landskap och imponerande djurliv.

Parken är hem åt både leoparder, elefanter, vattenbufflar, vildsvin, sambarhjortar, krokodiler och en värld av fågelarter. Safari i Yala är populärt och parken har en av de högsta koncentrationerna av leoparder i världen.

Den bästa tiden att besöka Yala nationalpark är normalt från november till april, när det är torrt och enklare att se djuren på grund av mindre vegetation. Parken är normalt stängd i september och oktober på grund av monsunregnen.

Du kan bland annat uppleva Yala nationalpark på denna resa.

20) Victoria Falls nationalpark, Zambia

Utsikt över Victoriafallen i Zambia

Victoriafallen är ett av världens mest imponerande vattenfall och är känt som ”världens största gardin av fallande vatten”. Vattenfallet är omkring 1,7 kilometer brett och faller över 100 meter ner i ravinen, vilket skapar en förbluffande och mäktig naturskönhet.

Utöver själva vattenfallet bjuder parken på vackra naturområden längs Zambezifloden med frodiga skogar, djurliv och bildsköna utsikter. Området omkring vattenfallet är ett paradis för naturfotografer och naturintresserade.

Victoriafallen står med på UNESCOs världsarvslista, vilket framhäver dess betydelse som ett område med ett stort naturarv. Ett besök i parken ger dig möjlighet att uppleva en plats av betydligt historiskt och naturskönt värde.

Nationalparken är ett anmärkningsvärt resmål som erbjuder en rad upplevelser, från den förbluffande naturskönheten vid vattenfallet till spännande äventyr och enastående djurupplevelser.

Du kan bland annat uppleva Victoriafallen på denna resa.

21) Bwindi Impenetrable nationalpark, Uganda

Gorillabebis i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda

Bwindi Impenetrable nationalpark är känd för att vara hem åt ett betydligt bestånd av bergsgorillor. Detta är en av de enda platserna i världen där du kan uppleva bergsgorillan, som är kritiskt utrotningshotad, och på gorillasafari kan du få en av de mest unika och oförglömliga upplevelserna som parken har att bjuda på. Att komma riktigt nära dessa majestätiska varelser i sitt naturliga habitat är en sällsynt och livsförändrande upplevelse.

Utöver gorillorna är Bwindi även hem åt ett rikt och varierat djurliv, härunder andra primater såsom colobusapor och blå apor samt en värld av fågel- och fjärilsarter.

Besök Bwindi Impenetrable nationalpark på denna resa.

22) Los Glaciares nationalpark, Argentina

Glaciären Perito Moreno i Los Glaciares, Argentina

Los Glaciares Nationalpark (Parque Nacional Los Glaciares på spanska) är en imponerande nationalpark som ligger i södra Argentina, i den sydvästra delen av provinsen Santa Cruz. Parken grundades 1937 och är uppkallad efter sina många imponerande glaciärer som täcker området och bidrar till dess häpnadsväckande naturliga skönhet.

Nationalparken är mest känd för sin imponerande samling av glaciärer, härunder den berömda Perito Moreno-glaciären. Perito Moreno-glaciären är en av få glaciärer i världen som fortfarande växer aktivt, och den lockar besökande från hela världen på grund av sina spektakulära isformationer och isfall.

Los Glaciares är en del av den enorma ismassan, som är en av världens största sötvattenreservoarer. Detta område innehåller även andra anmärkningsvärda glaciärer såsom Upsala och Spegazzini.

Los Glaciares nationalpark togs med på UNESCOs världsarvslista 1981 på grund av sin enastående naturliga skönhet och ekologiska betydelse.

Du kan bland annat uppleva Los Glaciares nationalpark på denna resa.

23) Kilimanjaro nationalpark, Tanzania

Utsikt över Kilimanjaro vid soluppgången

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och ett ikoniskt naturligt underverk. Parken bjuder på otroliga landskap med snöklädda bergstoppar, skogsklädda områden och alpina ängar.

Den är hem åt en rad djurarter, bland annat elefanter, bufflar, leoparder, apor och en många fågelarter. Du kan också uppleva sällsynta och unika växter som trivs i Kilimanjaros olika klimatzoner.

Att bestiga Kilimanjaro är en utmanande, men tillgänglig vandringstur för äventyrslystna resenärer. Det finns flera rutter att välja mellan med olika svårighetsgrader, och eftersom en bestigning av Kilimanjaro är en vandring så behöver du inte några tekniska klättringsfärdigheter. Det är en unik möjlighet att utmana dig själv och uppleva ett vackert bergslandskap, som är olikt alla andra i hela världen.

Du kan uppleva Kilimanjaro nationalpark på alla våra resor till Kilimanjaro.

24) Tikal nationalpark, Guatemala

Ruiner i nationalparken Tikal i Guatemala

Tikal nationalpark är en imponerande arkeologisk skatt och en av Guatemalas mest betydelsefulla kulturskatter. Tikal ligger i den norra delen av Guatemala, mitt i den frodiga skogen Petén, och är en av de största och mest välbevarade städerna från den gamla mayacivilisationen samt en av de mest besökta arkeologiska platserna i Mesoamerika.

Tikal var en mäktig stad i den klassiska mayatiden och har ett stort antal imponerande ruiner. Dessa omfattar tempel, pyramider, palats, bostadsområden och bollplaner. Den mest ikoniska byggnadsstrukturen är Tempel I (Templo del Gran Jaguar), en imponerande pyramid som sträcker sig upp mot himlen.

Utöver dess arkeologiska skatter är Tikal även ett viktigt naturreservat. Parken är hem åt en rad olika djur, härunder jaguarer, sömngångare, brölapor, papegojor och otaliga andra fågelarter. Att observera djuren i sina naturliga habitat är en extra bonus vid besöket.

Du kan uppleva Tikal nationalpark på våra resor till Guatemala.

25) Nam Cat Tien nationalpark, Vietnam

Dyk ner i hjärtat av Vietnam och upptäck en värld av oförglömlig naturskönhet i Nam Cat Tien nationalpark. Denna park ligger i den södra delen av landet och är ett levande bevis på Vietnams anmärkningsvärda och frodiga natur.

Nam Cat Tien nationalpark, som är en del av UNESCOs biosfärreservatsprogram, hälsar besökare välkomna med tät regnskog, frodiga gräsområden och ett överflöd av vilda vattenvägar. Denna biologiska skatt är hem åt en rad djur- och växtarter, varav många som är hotade och sällsynta. Det är ett paradis för djurentusiaster, som bland annat kan uppleva gaurer, vildsvin och en värld av fågelarter.

En av de saker som utmärker Nam Cat Tien är Crocodile Lake, en naturlig sjö omgiven av tät skog. Detta är en perfekt plats för besökare att observera krokodiler, fåglar och andra djurarter i deras naturliga miljöer. Dessutom erbjuder parken ett omfattande nätverk av stigar och vandringsleder som ger möjlighet att utforska skogen.

Upplev Nam Cat Tien nationalpark på denna resa.

26) Corcovado nationalpark, Costa Rica

Kapucinapor i Corcovado i Costa Rica

Corcovado nationalpark, som ligger på Osahalvön på Costa Rica, är en av de mest biologiskt mångfaldiga platserna på jorden och en skatt för naturentusiaster och äventyrslystna resande. Parken sträcker sig över 42 750 hektar och är hem åt ett otroligt djurliv, frodig regnskog och avsides stränder.

Den täcks av frodig, tropisk regnskog som är rik på växter, träd, orkidéer och bromelior. Den storslagna floran skapar en fantastisk naturlig miljö för djur och besökare.

Parken är känd för sin utmanande terräng, härunder branta stigar och floder. Detta tillför spänning till äventyret och gör resan spännande för erfarna vandrare och naturentusiaster.

Upplev Corcovado nationalpark på denna resa.

27) Bromo Tengger Semura nationalpark, Indonesien

Vulkaner i Bromo nationalpark på Java, Indonesien

Bromo Tengger Semeru nationalpark är en av de mest ikoniska naturskönheterna i Indonesien och ligger på ön Java. Nationalparken är känd för sina dramatiska landskap, aktiva vulkaner, frodiga skogar och unika kultur.

Parken är hem åt flera imponerande vulkaner, varav den mest berömda är Bromo (Gunung Bromo). Bromo är en aktiv vulkan och känd för sina regelbundna utbrott av ånga och aska, vilket skapar en dramatisk atmosfär. Besökande kan ta sig till Bromokratern och njuta av den storslagna utsikten över det omkringliggande landskapet.

Besök Bromo Tengger Semura nationalpark på denna resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär