TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarKhao Sok nationalpark i Thailand

Khao Sok nationalpark i Thailand

2023-09-03
Visa alla inlägg

Traditionell longtail-båt med vacker utsikt över landskapet i Ratchaprapha Dam vid Khao Sok nationalpark, Surat Thani-provinsen, Thailand.

Belägen i södra Thailand och omgiven av det spektakulära, frodiga landskapet i Surat Thani-provinsen hittar du Khao Sok nationalpark.

Khao Sok är en av Asiens mest imponerande och biologiskt mångfaldiga regnskogar. Regnskogen ligger cirka 3 timmars bilväg från Phuket och med en yta på drygt 700 kvadratkilometer är det en av Thailands största nationalparker. Nationalparken bjuder på ett omfattande nätverk av stigar, en värld av utomhusaktiviteter, ett rikt djurliv och massor av imponerande natur.

Regnskog och flora

Rafflesia, känd som ”världens största blomma”.

Khao Sok nationalpark är berömd för sin imponerande regnskog, som sträcker sig över stora områden av parken. Denna regnskog är en av de äldsta och mest intakta i världen och består av både tropisk, vintergrön skog och tropisk regnskog.

Trädkronornas tak ger skugga och skapar en skyddad miljö för en rad olika exotiska växter och djur.

Här finns omkring 200 olika blomsterarter per hektar, vilket gör det till ett av de mest biologiskt mångfaldiga områdena i Asien. Njut av den färgglada och varierade floran med vackra lianer, orkidéer, bananträd och bambuträd.

Skogen är också hem åt många sällsynta och hotade växtarter. En av de mest kända och hotade växtarterna är Rafflesia arnoldii. Rafflesia är en symbol för provinsen Surat Thani i Sydthailand och är känd för att vara världens största blomma. Det tar nio månader för denna fascinerande röd-orange blomma att växa från en liten knopp till en jätteboll (vissa blir 80 cm i diameter).

Djurlivet i Khao Sok nationalpark

Hulmanaber, Khao Sok nationalpark, Thailand.

Den frodiga regnskogen och den livgivande floden är också hem åt en värld av fantastiska djur.

Är du fågelintresserad har du absolut något att se fram emot. I Khao Sok lever cirka 400 olika fågelarter, härunder noshörningsfåglar, papegojor, påfåglar och skogshöns. I skogen finns även många däggdjur, bland annat elefanter, tapirer, dvärghjortar, vildgetter, makaker och vildsvin.

Trädstammar och klippformationer är hem åt ormar, ödlor och grodor som har anpassat sig efter omgivningarna.

Varje kliv du tar i djungeln bjuder på möjligheten att stå ansikte mot ansikte med naturens mest förtrollande varelser. Djupare in i skogen finns det leoparder och kragbjörnar, men du måste ha lite mer tur för att få se dem.

Cheow Lan-sjön

Vackra berg, sjöar och floder, klarblå himmel och naturliga sevärdheter i Ratchaprapha Dam vid Khao Sok nationalpark, Surat Thani-provinsen, Thailand.

Den stora, smaragdgröna Cheow Lan-sjön är en äkta pärla mitt i nationalparken. Sjön är omkring 30 kilometer lång och täcker ett område på 165 kvadratkilometer. Cheow Lan-sjön bildades då Rajjaprabha-dammen byggdes 1987.

Efterhand som området översvämmades allt mer av regn- och flodvatten omvandlades en del av regnskogen till en sjö. Många djur flyttades med båt och helikopter för att förhindra att de drunknade eller svalt ihjäl på de nya öarna, och 385 lokala familjer flyttades och kompenserades.

I dag omges sjön av majestätiska kalkstensberg och klippor, härunder ”de tre bröderna” – den mest berömda klippformationen på sjön. Dessa imponerande formationer, som är täckta av frodig vegetation, skapar en dramatisk bakgrund och ett bildskönt landskap.

Aktiviteter och äventyr i Khao Sok

Khao Sok nationalpark bjuder på ett brett urval av aktiviteter och äventyr för besökande i alla åldrar.

Båttur på Cheow Lan-sjön

Traditionell longtail-båt med vacker utsikt över landskapet i Ratchaprapha Dam vid Khao Sok nationalpark, Surat Thani-provinsen, Thailand.

En av de mest populära upplevelserna är en båttur på Cheow Lan-sjön, som slingrar genom parken och ger dig möjlighet att utforska de vackra kalkstensklipporna, flytande bungalower och dolda grottor. Stig ombord på en traditionell longtail-båt och låt dig föras längs sjöns förtrollande vattenvägar.

Medan du utforskar Cheow Lan-sjön kan du även se ingångarna till mystiska grottor, som ligger gömda längs sjöns bredder. När båten lägger till vid en lugn plats kanske du blir frestad att ta ett uppfriskande dopp i det klara vattnet.

Två män i kanot på Cheow Lan-sjön

Vandring

Vandring är också ett bra sätt att fördjupa sig i nationalparkens frodiga djungel.

Det finns många vandringsstigar att välja mellan och oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare kan du hitta en stig som uppfyller dina behov.

Du kan välja att följa med på en guidad vandringstur genom djungeln till imponerande utsiktspunkter, vattenfall och naturliga pooler. Längs vägen delar din guide sin kunskap om flora och fauna, och du får möjlighet att se exotiska djurarter som kallar djungeln för hem.

Kvällssafari i regnskogen

Golden Orb Spider i Khao Soks regnskog

Om du vill uppleva Khao Soks fantastiska djurliv på ett unikt och annorlunda sätt ska du åka på kvällssafari när solen har gått ner.  Med en guide vid din sida kan du ge dig ut på en spännande vandring genom djungeln och fördjupa dina kunskaper om de fascinerande nattaktiva djuren. Från fladdermöss till apor, ormar och spindlar. Din ficklampa lyser upp vägen på denna oförglömliga upptäcktsresa.

Kanot på floden Sok

Kanot på floden Sok

En kanottur på floden Sok är som en resa in i en annan värld.

Denna flod strömmar genom en djup ravin, där de imponerande höga klipporna på båda sidorna bildar en naturlig korridor.

r är den bästa tiden att besöka Khao Sok?

Khao Sok kan besökas året runt, men vädret kan vara rätt oförutsägbart, i synnerhet mellan juni och november då det regnar mer än de övriga månaderna på året.

Om du vill besöka Khao Sok i torrperioden ska du boka din resa i perioden mellan december och mars. Man ska dock vara förberedd på värmen – i denna säsong kan temperaturerna ligga på 26–28 °C i genomsnitt.

Besök nationalparken mellan april och oktober om du vill undvika många andra besökande. I denna period är vädret fuktigt och du kan förvänta dig milda temperaturer och fulla vattenfall.

Se vår resor till Khao Sok:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär