TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVintersemester i Latinamerika

Vintersemester i Latinamerika

2019-07-16  |  uppdaterad: 2023-01-18
Visa alla inlägg

Tulum

Vart ska du åka på vintersemester?

Om du drömmer om torrt och varmt väder är januari och februari bra månader att besöka Mellan- och Sydamerika. Torrperioden infaller nämligen i många latinamerikanska länder under dessa månader.

Få inspiration till fem fantastiska vinterresmål härunder:

Costa Rica i januari och februari

Scarlet Macaw

Januari och februari är populära månader att besöka det lilla, mellanamerikanska landet.

Costa Rica omges av Stilla havet i väst och Karibiska havet i öst, och medan den karibiska kusten fortfarande är mitt i regnperioden i januari så bjuder Stillahavskusten i gengäld på torrt och varmt väder.

I Costa Rica kan du uppleva enastående natur och djurliv i ett av de många fantastiska naturområdena och nationalparkerna:

Drömmer du om biologisk mångfald så är Corcovado nationalpark en av de bästa platserna att besöka – här lever nämligen cirka 50 procent av Costa Ricas växt- och djurarter, och du kan bland annat uppleva en av världens största bestånd av den röda aran.

I Monteverdes molnregnskog hittar du ett äkta äventyrsområde, och här kan du bland annat vandra på hängbroar mellan trädtopparna eller uppleva spänningen med att åka zipline genom det frodiga landskapet. I Manuel Antonio hittar du både en av Costa Ricas mest populära nationalparker och vackraste stränder.

Dessutom är Costa Rica ett strandparadis. Förutom stränderna i och utanför Manuel Antonio nationalpark bjuder Stillahavskusten även på trivsamma kuststäder. Bland annat är den lilla kuststaden Playa Sámara utmärkt lämpad för en solsemester. Här hittar du nämligen en bred sandstrand med vajande palmer, där du kan njuta av det varma vädret.

Tillbringa din vintersemester i Costa Rica:

Mexiko i januari och februari

mexico city

Drömmer du om massor av sol och sköna temperaturer på din vintersemester? Då är Mexiko ett fantastiskt land att besöka. Liksom i stora delar av Latinamerikas andra länder pågår Mexikos torrperiod nämligen från november till april.

Det kan dock vara förhållandevis stor skillnad på temperaturerna om du reser i höglandet, som inkluderar Mexico City, eller i låglandet och de kustnära områdena. Som regel är det varmare i låglandet och vid kusterna än i bergen.

Yucatánhalvön ligger i låglandet och sticker ut i det Karibiska havet. På Yucatáns östkust ligger städerna Playa del Carmen och Tulum. I Playa del Carmen är det liv på gatorna, och här kan du bada vid de äventyrligt vackra stränderna och snorkla bland fiskar i all världens färger. Tulum är framför allt känt för sina små, oförstörda stränder. Här är tempot lugnt och staden är perfekt för dem som vill ha en mer avslappnad, bohemisk stämning.

Mexico City är en bra plats att vistas under torrperioden, då det inte är lika varmt och fuktigt som under regnperioden. Vädret är perfekt för att ta en promenad längs gatorna och se stadens vackra byggnader. Många av dessa kolonialtidshus är byggda av stenar från de gamla aztekbyggnaderna och det är fortfarande möjligt att se azteksymboler i några av de många stenarna.

I Mexico City får du inte heller gå miste om Mexikos läckra och smakfulla mat. Prova bland annat tacos al pastor, ostfyllda quesadillas och söta churros.

Tillbringa din vintersemester i Mexiko:

Kuba i januari och februari

varadero

Under en vinterresa till Kuba kommer du mitt i torrperioden och kan se fram emot blå himmel, massor av sol och behagliga temperaturer, dock med lite kyligare nätter på vissa platser – ta med en tröja så att du kan njuta av de vackra solnedgångarna.

I och med att det regnar väldigt lite är det skönt att ge sig ut på Havannas vackra gator dessa månader. I Havannas gamla stadsdel, som står med på UNESCOS världsarvslista, hittar du kullerstensbelagda platser och vackra byggnader från kolonialtiden. Njut av en välsmakande lunch eller en kylig mojito på det gamla torget Plaza Viejas kaféer och andas in atmosfären i den historiska staden.

Ett härligt sätt att utnyttja de varma kvällarna är att besöka en dansbar, där du kan ta en svängom till Kubas passionerade salsarytmer. Då får du fort upp värmen och kan förhoppningsvis njuta av en rolig kväll på dansgolvet.

Avsluta din resa med solsemester, till exempel i strandparadiset Varadero, där vattnet är kristallklart och otroligt blått. I Varadero finns det massor av vattensportsaktiviteter som du kan prova på. Du kan bland annat åka på en snorklingstur utanför kusten och se närmare på det färgstrålande livet under havsytan. Självklart kan du också slänga dig i en solstol på stranden eller ta ett uppfriskande dopp i hotellets pool.

Tillbringa din vintersemester i Kuba:

Colombia i januari och februari

Plaza San Pedro Claver

Om du vill uppleva Colombia från landets allra bästa sida så är en resa i januari och februari en bra tid.

Torrperioden i Colombia sträcker sig från december till april. Ekvatorn går igenom den södra delen av Colombia, vilket bidrar till att skapa stabila temperaturer året runt. Men det är självklart skillnad på temperaturerna beroende på om du befinner dig vid kusten eller i bergen.

I Cartagena, vid den karibiska kusten, är vädret i januari och februari upplagt för promenader i den gamla stadsdelen. Du kan strosa runt i strålande solsken bakom den tjocka stadsmuren i den UNESCO-skyddade stadsdelen och se de vackra kolonialtidshusen, som spanjorerna uppförde då de koloniserade landet på 1500-talet.

Colombias huvudstad Bogotá ligger i höglandet och även om det sällan blir väldigt varmt i staden så bjuder torrperioden på massor av sol. Upplev huvudstaden under en guidad cykeltur, där du ser de vackra platserna och marknaderna. Varje söndag stängs stadskärnan av för bilar, vilket skapar ännu bättre förhållanden för en cykeltur i solskenet.

Kafferegionen i Armenien är den kompletta motsatsen till den livfulla storstaden. Här är det lugnt, grönt, frodigt och härligt varmt. Ta en rundtur på en kaffefarm och njut av de klara och solrika dagarna, som torrperioden normalt bjuder på.

Tillbringa din vintersemester i Colombia

Argentina i januari och februari

Perito Moreno

Om du drömmer om att fly den kalla vintern här hemma så är Argentina ett fantastiskt bra val. Argentina ligger nämligen på det södra halvklotet, vilket innebär att det är sommar där när vi har vinter. Därför är det också under årets första månader som du kan uppleva några av de varmaste temperaturerna i Argentina.

Till skillnad mot många av länderna närmare ekvatorn har Argentina fyra säsonger. Men Argentina är också ett stort land som sträcker sig över flera klimatzoner.

Buenos Aires, Argentinas huvudstad, ligger i den tempererade klimatzonen och i januari och februari kan det bli ganska varmt och fuktigt. Även om det är förhållandevis hög nederbörd dessa månader, är det också massor av soltimmar. En sak du bör uppleva under din resa till Argentina är landets matkultur – i synnerhet deras saftiga nötkött och eminenta rödviner. Besök det moderna hamnområdet Puerto Madero, som är fullt av bra restauranger.

Vill du uppleva de imponerande islandskapen i söder är årets första månader riktigt bra. Perito Moreno-glaciären är en av höjdpunkterna under en resa i Argentina. De högre temperaturerna och mer sol ökar sannolikheten för att se stora isklumpar som bryts loss från glaciären. Och det är verkligen en spektakulär naturföreställning att se många ton is välta ner i sjön med ett enormt plask!

Tillbringa din vintersemester i Argentina

Boka din vintersemester i god tid

Årets första månader, i synnerhet januari, är populära resemånader. Om du drömmer om att resa på vintersemester till ett av våra populära latinamerikanska resmål, är det en bra idé att boka i god tid.

Om du är osäker på var du ska resa kan du kontakta våra resekonsulter, som gärna hjälper dig att hitta ditt livs resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär