TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarMekongdeltat – Sydostasiens frodiga skafferi

Mekongdeltat – Sydostasiens frodiga skafferi

2019-09-16
Visa alla inlägg

Mekongfloden

Mekongdeltat bjuder på upplevelser utan dess like.

Frodig natur, ett rikt djurliv, flytande marknader och en spännande kultur är bara några av sakerna du kan bocka av på listan om du besöker Mekongdeltat.

Nedan kan du läsa mer om deltat och vad du kan uppleva här.

Var ligger Mekong?

Mekong flodlandskap

Mekong är namnet på både floden och deltat.

Mekongfloden är världens tolfte längsta flod. Den har sin källa i Tibet och rinner 4 500 kilometer genom Kina, Myanmar, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam för att till sist mynna ut i Sydkinesiska havet, söder om Ho Chi Mihn-staden i Vietnam.

I södra Vietnam, innan den når havet, delas floden i ett otal mindre floder och vattendrag som bildar en enorm labyrint av floder som slingrar sig genom området. Området kallas för Mekongdeltat. Det är cirka 40 000 kvadratkilometer stort och består av ett unikt ekosystem, som får liv från den enorma Mekongfloden.

Vad kan du uppleva i Mekong?

Mekong delta

Mekongfloden och -deltats stora våtområden skapar goda förhållanden för både djur- och växtliv. Det finns därför rikligt med resurser när det gäller att skaffa ingredienser till det vietnamesiska köket.

Det sägs att Mekongfloden är livsblodet till de närliggande områdena eftersom flera miljoner människor lever vid floden och är beroende av den givmilda källan.

Segeltur och flytande marknader

Upplev den frodiga naturen från vattensidan under en segeltur i skuggan av de gröna kokospalmerna i deltats frodiga nätverk av vattenvägar, t.ex. i en traditionell sampan – en flatbottnad träbåt. Under en segeltur kan du uppleva hur en stor del av transporten och livet på vattnet försiggår.

Båtar med varor slingrar sig runt varandra och skapar en flytande marknad, där lokalbor handlar med turister och andra lokalbor. Här kommer du med säkerhet att få se fiskare och andra båtar, som transporterar vattenmeloner, kokosnötter, ananas och andra frukter.

Under en segeltur kan du också komma riktigt nära några av de små, lokala småindustrierna. Du kan t.ex. besöka kokosnötplantager och lära dig om hur kokosnötter används till olja, som material och till söta bakverk, eller en rispappersproducent där du kan se hur produktionen går till från grunden.

Djurlivet

Mekongfloden och -deltat rymmer också ett rikt djurliv – både på land, på vatten och i luften.

Mekongfloden är faktiskt en av floderna i världen som har flest djurarter. Du kan bland annat uppleva de sista irrawaddydelfinerna, även kända som mekongdelfiner, vid Kratie i Kambodja.

Om du är fågelintresserad är Mekongdeltat också en bra plats att besöka. Här bor nämligen en ungefär fjärdedel av alla fågelarter i Vietnam. Häribland världens högst flygande fågel, sarustranan.

Upplev Mekongdeltat på dessa resor:

Oavsett vilken resa du väljer så kan du vara säker på att få vackra och unika upplevelser i Mekongdeltat.

Är du osäker på vilken resa du ska välja? Kontakta våra resekonsulter som är beredda att hjälpa dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär