TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 14 | Se öppettider

Djur på Madagaskar

2025-05-04
Visa alla inlägg

Indri lemur i gröna omgivningar på Madagaskar

Madagaskars djurliv är som inget annat på jorden.

Ön, som ligger isolerad i Indiska oceanen, är den fjärde största i världen – och hem för ett så rikt och mångfaldigt djurliv att mer än 90 % av det inte återfinns någon annanstans. Här kan nyfikna lemurer hoppa från träd till träd, och färgglada kameleonter smälter in i naturen medan de smidigt rör sig genom den täta vegetationen.

Madagaskar är en skattkista av endemiska arter och ett av världens mest fascinerande resmål för naturälskare och äventyrsresenärer.

Är du nyfiken på vilka djur du kan möta på Madagaskar? Då ska du följa med oss på en resa genom öns unika biodiversitet – och få en glimt av det äventyr som väntar dig när du reser till Madagaskar med TourCompass.

Vad gör Madagaskars djurliv speciellt?

Ranomafana landskap sett från ovan

Djurlivet på Madagaskar är ett levande bevis på öns långa utveckling i isolering från fastlandet.

Sedan ön separerade från den afrikanska kontinenten för cirka 160 miljoner år sedan har Madagaskar utvecklat ett unikt ekosystem, vilket resulterat i en enastående biologisk mångfald.

Över 90 % av Madagaskars reptiler och däggdjur lever endast här, och ön är världens enda naturliga hem för samtliga lemurarter. Dessutom huserar ön omkring hälften av alla världens kameleontarter och 6 % av världens grodor.

Sammanlagt är Madagaskar idag hem för över 200 000 olika djurarter, varav cirka 150 000 är endemiska – det vill säga arter som endast finns på ett ställe i världen.

Madagaskars geografiska isolering mitt i Indiska oceanen innebär också att stora afrikanska djur som lejon, elefanter och gnu inte finns på Madagaskar.

Vilka djur kan man uppleva på Madagaskar?

Madagaskar är en av de mest biologiskt mångfaldiga platserna i världen och hem för många sällsynta och endemiska djurarter. Här har vi samlat sju fascinerande djur som du kan ha tur att få uppleva under ditt besök på ön.

Lemurer

Ringsvansad lemur i ett träd på Madagaskar

Lemuren är utan tvekan den djurart som Madagaskar är mest känt för. Denna primat, som tillhör gruppen halvapor, finns naturligt endast på Madagaskar och några närliggande öar, vilket gör den till en av öns mest ikoniska djurarter.

Förfäderna till de lemurarter som idag finns på Madagaskar anlände till ön för omkring 65 miljoner år sedan, troligen genom att flyta över havet på trädstammar från det afrikanska fastlandet till den avlägsna ön. Idag finns det över 100 olika lemurarter, så chansen att uppleva dem på din resa till ön är särskilt stor.

En av de mest kända lemurarterna är ringsvanslemuren, med sin karakteristiska svartvita svans, som har blivit en symbol för Madagaskar.

Därutöver kan du också möta indri-lemuren, känd för sitt speciella, melodiska rop eller om du har tur, muslemuren, den minsta lemurarten som väger så lite som 30 gram.

Den stora vasapapegojan (Coracopsis vasa)

Den stora Vasapapegojan på en gren i Madagaskars nationalpark

Den stora vasapapegojans utseende skiljer sig från det vi normalt förknippar med papegojor. Till skillnad från andra papegojarter har vasapapegojan inte en färgglad fjäderdräkt, utan är istället klädd i dämpade grå, svarta och bruna nyanser.

Precis som andra papegojarter är den stora vasapapegojan social till sin natur och samlas gärna i stora flockar. Den skiljer sig dock i sitt parningsbeteende, då honan parar sig med flera olika hanar under häckningssäsongen. Samma kull kan därmed ha flera olika pappor.

Populationen av den stora vasapapegojan minskar. Detta beror på att det är lagligt att jaga vasapapegojor på Madagaskar, eftersom de äter av lokalbefolkningens grödor.

Panterkameleonten (Furcifer pardalis)

Färgglad panterkameleont på Madagaskar

Panterkameleonten, som härstammar från Madagaskar, är en av världens största kameleontarter. Den blir vanligtvis mellan 43 och 50 cm lång, och blir ungefär lika stor som en huskatt.

Precis som andra kameleonter kan panterkameleonten snabbt byta färg för att smälta in i omgivningarna. Men panterkameleonten ändrar inte bara färg för att kamouflera sig mot potentiella fiender. Färgskiftet beror också på andra faktorer såsom temperaturväxlingar och kameleontens hälsa.

Panterkameleontens färgpalett inkluderar klara nyanser av orange, rött, mörkgrönt och turkos. De många färgerna bildar ett varierat mönster av fläckar och ränder, vilket gör kameleonten till en fascinerande syn.

Tomatgrodan (Dyscophus)

Tomatfrön på en gren på Madagaskar

Tomatgrodan har fått sitt namn efter sin klarröda färg och är en av Madagaskars mest karakteristiska grodor, då den endast förekommer här. Trots namnet är det dock bara honan som har den intensiva röda färgen, medan hanens färg är mer brun-orange.

Den röda färgen fungerar som en varning till andra rovdjur. Om färgen inte räcker för att avskräcka potentiella rovdjur kan tomatgrodan, när den känner sig stressad eller hotad, blåsa upp sig och utsöndra en giftig vätska från huden.

Tomatgrodan lever i Madagaskars skogar, där den tillbringar större delen av tiden nedgrävd i lera och löv. På kvällen kryper grodan dock fram från sitt gömställe, och då kan man höra dess karakteristiska läte.

Blåkoua (Coua caerulea)

Den blå silkesguckan med djur i munnen på Madagaskar

Blåkouan, som tillhör gökfamiljen, är en av Madagaskars endemiska fågelarter. Fågeln är känd för sin karakteristiska djupblå färg, vilket gör den till en iögonfallande syn när den sitter uppe i de gröna trädkronorna.

Till skillnad från andra gökar, som lägger sina ägg i andras fåglars bon och låter dem ruva, bygger blåkouan sitt eget bo och ruvar sina ägg själv.

Nackdelen med dess imponerande blå fjäderdräkt är att den har gjort fågeln till ett eftertraktat byte bland jägare. Den vackra fågeln är tyvärr hotad och dess utbredning minskar.

Madagaskisk sporrsköldpadda (Astrochelys yniphora)

Närbild av sporrsköldpadda på Madagaskar

Madagaskisk sporrsköldpadda är allmänt erkänd som en av de mest hotade sköldpaddsarterna i världen och finns för närvarande endast på norra Madagaskar. Det uppskattas att färre än 100 sporrsköldpaddor finns kvar i naturen, vilket gör arten starkt hotad av utrotning.

Sköldpaddsarten har ett högvälvt skal med vackra bruna och gula nyanser. Vid den nedre delen av skalet sticker en avlång del ut.

Madagaskisk sporrsköldpadda är växtätare och äter främst blad, gräs och frukter. Den föredrar att vistas i gräsbevuxna områden, där den kan söka skydd i det täta buskaget.

Fossa

Fossa tittar in i kameran på Madagaskar

Fossan är Madagaskars största rovdjur och en av öns mest fascinerande och skygga varelser. Den tillhör vivariernas familj och har en smidig kropp, gyllenbrun päls samt en lång svans, vilket ger den ett kattliknande utseende – trots att den faktiskt inte är släkt med katten.

Fossan är endemisk och finns endast i Madagaskars vilda natur, där den jagar allt från små gnagare till lemurer, som är dess favoritbyte. De skarpa klorna gör också fossan till en skicklig klättrare som smidigt kan hoppa från gren till gren. Trots att den tillbringar mycket av sin tid i träden, är den också en skicklig markjägare.

Fossan är mest aktiv om natten, men kan också jaga på dagen. Trots sin storlek och styrka är den väldigt skygg, och det krävs både tur och tålamod för att få en skymt av den.

Vanliga frågor om djurlivet på Madagaskar

Var kan man uppleva djurliv på Madagaskar?

Madagaskars nationalparker är bland de bästa ställena att uppleva öns spännande djurliv. Nationalparkerna utgör skyddade områden som säkerställer överlevnaden av Madagaskars unika djurliv, som annars skulle vara hotat av bland annat avskogning, vilket leder till förlust av deras naturliga livsmiljöer.

Sammantaget är nästan 25 % av Madagaskars nationella yta tillägnad skyddade områden, vilket understryker landets arbete med att bevara sina ekosystem och arter.​

När är det bäst att uppleva Madagaskars djur?

Den bästa tiden beror på vilka djur du gärna vill uppleva

Madagaskars djurliv kan upplevas året runt, men vissa månader erbjuder särskilt goda möjligheter att se specifika arter:

  • Maj till oktober (torrsäsong):
    Detta är en idealisk period för att uppleva lekfulla lemurungar, då många lemurer föder under denna tid. Du kan även se puckelvalar längs kusten mellan juni och september.
  • November till april (regnsäsong):
    Under regnsäsongen blir djurlivet mer aktivt. Färgglada kameleonter dyker upp, och många fågelarter kommer till ön för att häcka, vilket gör detta till en utmärkt tid för fågelälskare.

Läs mer om när det är bäst att resa till Madagaskar.

Hur upplever man bäst djurlivet?

Det är utan tvekan bäst att uppleva djurlivet på en safari på Madagaskar. När du reser med TourCompass tar vi dig till några av öns totalt 19 nationalparker. Det är dock inte en klassisk safari, som vi känner den från game drives i t.ex. Tanzania och Kenya, utan den sker istället till fots, där du utforskar djurlivet på nära håll. Du ledsagas av skickliga, lokala guider som känner både djuren och områdena, och som säkerställer att du får bästa möjliga chans att uppleva öns spännande arter i deras naturliga miljö.

Vill du uppleva Madagaskars djurliv?

Kvinna på vandring i Madagaskars nationalpark, Isalo

Om du vill uppleva ovanliga och unika djurarter, omgiven av äventyrliga miljöer, kommer du definitivt inte bli besviken av ett besök på Madagaskar.

Vi erbjuder flera olika resor till Madagaskar som ger dig möjligheten att utforska öns dolda skatter.

Behöver du vägledning för att välja rätt resa? Våra resespecialister står redo att hjälpa dig hitta den resa som passar dina önskemål perfekt.

Vi är med dig hela vägen!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se vår resa till Madagaskar här: