TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarTio saker du kan göra i Mauritius (förutom att besöka stranden)

Tio saker du kan göra i Mauritius (förutom att besöka stranden)

2023-04-13
Visa alla inlägg

Flygbild av Mauritius

I den sydvästra delen av Indiska oceanen hittar du Mauritius, en äkta paradisö som har något för alla slags resande. Allt från soloresenärer till familjer och nygifta par lockas av öns fridfulla atmosfär, imponerande stränder och majestätiska grottor.

Självklart besöker många ön för att komma bort från vardagens stress och njuta av den varma solen och den mjuka sanden, men det finns mycket mer att uppleva på denna förtrollande ö. Det finns något för alla: från historiska platser till pittoreska vandringsturer och fantastiska naturattraktioner.

Här är ett litet urval av de bästa sakerna du kan göra på denna vackra ö, som bjuder på så mycket mer än bara sol och strand.

1) Besök huvudstaden Port Louis

Port Louis i Mauritius

Om du vill fördjupa dig i Mauritius blomstrande kultur ska du definitivt besöka huvudstaden Port Louis. Denna myllrande stad ligger på öns nordvästra sida och bjuder på spännande restauranger, fascinerande arkitektur från kolonialtiden och en livlig atmosfär.

En av höjdpunkterna i Port Louis är Blue Penny Museum, som ger besökare en fängslande inblick i Mauritius historia. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland utställningar, som berättar om allt från de tidiga bosättningarna på ön till händelser under kolonialtiden och i modern tid. Om du vill se närmare på öns unika djurliv bör du besöka The Natural History Museum, där du kan se ett fascinerande exemplar av den nu utdöda dronten (även kallad en dodo).

Du kan också ge dig upp till fästningen Fort Adelaide, där du kan njuta av panoramautsikten och de gröna omgivningarna. Den militära fästningen byggdes på 1800-talet och ligger på en kulle med en fantastisk utsikt över Port Louis och landskapet omkring staden.

2) Strosa i Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Medan du är i Port Louis bör du ta tillfället i akt att åka den korta sträckan till Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden. Denna 24 hektar stora, tropiska trädgård anlades på 1800-talet och bjuder på en fantastisk, frodig mångfald av exotiska växter. Missa inte jättenäckrosen Victoria amazonica, som är en särskilt fantastisk syn.

Glöm inte att hålla utkik efter jättesköldpaddorna, som vandrar fritt på egendomen, medan du går genom parken.

3) Vandra genom Black River Gorges nationalpark

Alexandra Falls i Black River Gorges

Om du är friluftsmänniska bör du besöka nationalparken Black River Gorges.

Nationalparken tar upp över 2 % av öns totala areal och omfattar ett bildskönt landskap med böljande kullar och frodig, grön regnskog. Parken är ett äkta paradis för naturälskare med över 300 olika växt- och djurarter, härunder hotade fågelarter och ett bestånd på 4 000 individer av den stora flyghunden.

Det bästa sättet att utforska parken på är till fots, och det finns mer än 60 kilometer natursköna vandringsleder att välja mellan. Även om några av vandringslederna är utmanande gör de vackra utsikterna och det unika djur- och växtlivet det väl värt mödan. En av de mest populära vandringslederna är rutten upp till Alexandra Falls – en imponerande syn som är som tagen ur Djungelboken.

4) Upplev den heliga Ganga Talao-sjön

Shiva-staty vid Grand Bassin

I hjärtat av Mauritius bergsområde, inte långt från Black River Gorges, ligger Grand Bassin, även kallad Ganga Talao-sjön. Denna vackra kratersjö är cirka 15 meter djup och omges av färgrika tempel och statyer av gudar och gudinnor från hinduismen. För lokalinvånarna är det en religiös och helig plats, och sjön har blivit en samlingspunkt i samband med den hinduiska högtiden Maha Shivaratri, då man hedrar guden Shiva. Under festivalen vallfärdar tusentals människor till sjön med handgjorda gåvor och altare till Shiva som placeras på stranden i andakt.

Alla har gratis tillgång till sjön, men donationer till välgörenhet är välkomna och uppskattade.

5) Utforska den mysiga lilla staden Mahébourg

Båt i staden Mahébourg

Mahébourg ligger på öns fridfulla sydvästra kust och är en liten stad från kolonialtiden som ger en autentisk inblick i den mauretanska livsstilen.

Ta en promenad längs vattnet och se de lokala fiskarna segla in och ut ur hamnen i sina traditionella träbåtar. Fördjupa dig i välbesökta marknader, lokala matställen och matbodar där du kan möta de vänliga lokalinvånarna. Den lugna och sköna stämningen och de vackra omgivningarna gör Mahébourg till den perfekta platsen för en avslappnande eftermiddag.

6) Besök den ikoniska Seven Coloured Earth Geopark

Seven Coloured Earth Geopark

Den här platsen liknar inget annat du någonsin har upplevt. Detta unika geografiska fenomen är en av de mest besökta turistattraktionerna i Mauritius och en riktig godbit för geologinördar. Kort sagt har de tropiska väderförhållandena i området eroderat de vulkaniska klipporna och sanden. De kvarstående rödsvarta järn- och aluminiumoxiderna skapar de mest fantastiska, flerfärgade sanddynerna i varierande nyanser av sju färger: brun, grön, röd, gul, lila, violett och blå.

Geoparken ligger vid den lilla staden Chamarel på öns västkust, nära Tamarin, där det finns många populära strandhotell. En annan huvudattraktion i området är det vackra Chamarel Waterfall, som med en höjd på cirka 100 meter är det högsta individuella vattenfallet på ön.

7) Stå på klipporna på öns sydspets, Souillac

Gris Gris i Souillac

På öns sydligaste punkt ligger den lilla, sömniga kuststaden Souillac. Staden har kanske inte så mycket att bjuda på i fråga om turistattraktioner, men de omkringliggande områdena omfattar några av öns mest fascinerande och vilda landskap som är väl värda ett besök.

De dramatiska vädermönstren skapar ett särpräglat och fascinerande landskap med imponerande vattenfall, höga sluttningar och eleganta klippformationer, som står i skarp kontrast till de idylliska stränderna på andra ställen av ön. Du avråds från att bada i området, men utsikten är helt fantastisk. Stanna vid den populära utsiktspunkten Gris Gris för att ta bilder av de enorma vågorna som slår in mot de svarta klipporna.

8) Upplev den dolda pärlan Rochester Falls

Rochester Falls

Rochester Falls ligger endast 10 minuters bilväg från Souillac och är en dold pärla som skiljer sig från öns andra vattenfall, till exempel Chamarel. Även om vattenfallet inte vinner i vare sig höjd eller volym har det med sina lodräta kolumner en unik charm, som gör det till en av de mest lättillgängliga naturattraktionerna i Mauritius.

Besökande kan ta ett uppfriskande dopp i vattnet eller koppla av med en picknick på stranden medan de ser på när erfarna lokalinvånare dyker ner i lagunen från de 10 meter höga klipporna.

9) Utforska Mauritius söta sida: Saint Aubin och La Maison de la Vanille

Maison de la Vanille

Le Domaine de Saint Aubin ligger på den södra delen av ön och är en av de mest pittoreska egendomarna på Mauritius terutt. Denna vackra byggnad från kolonialtiden låg tidigare vid sidan om en sockerfabrik och är i dag restaurang och museum. Egendomen omfattar La Maison de la Vanille, där du kan lära dig allt om vanilj, samt ett romdestilleri. Det finns även en tropisk kryddträdgård, en lekplats och ett barnzoo, där du kan komma riktigt nära djuren.

10) Tillbringa en avkopplande dag på greenen

Golfbana i Mauritius

Om du inte är intresserad av dagsutflykter till vattenfall och naturattraktioner är kanske en dag på greenen mer din grej? Mauritius bjuder på en unik golfupplevelse med vacker natur och lyxiga resorter. Golf har varit en del av öns kultur sedan 1902, då den första golfbanan på det södra halvklotet anlades.

De flesta av resorterna ligger på öns östra sida tillsammans med flera sköna golfbanor, bland annat Heritage Awali Golf & Spa, vilket är en all inclusive-resort på sydvästkusten med en elegant golfbana och fantastiska övernattningsmöjligheter.

Se våra resor till Mauritius nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär