TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarZanzibars fantastiska stränder

Zanzibars fantastiska stränder

2020-03-04  |  uppdaterad: 2024-02-02
Visa alla inlägg

Stränder på Zanzibar

Exotiska Zanzibar är en äkta paradisö med kritvit puderliknande sand, parasoller med halmtak, vajande palmträd och kristallklart hav.

Men var på ön ska du bo? Och hur är det nu med tidvattnet?

Med sina bildsköna stränder bjuder Zanzibar in till en härlig solsemester i äventyrliga omgivningar, oavsett vid vilken strand du väljer att bo.

Härunder kan du läsa om tidvatten och de stränder, som hör till våra resorter på Zanzibar.

Nedan kan du läsa om tidvatten och de stränder som hör till våra resorter och som ingår i våra kombinationer med Zanzibar och safari.

Tidvatten på Zanzibar

Vi får väldigt många frågor om tidvattnet på Zanzibar och vilken strand man ska välja med tanke på detta. Här är det viktigt att understryka att hela ön påverkas av tidvatten, alltså övergångarna mellan hög- och lågvatten.

Hur påverkad en strand blir av tidvattnet avgörs av havsbotten, som indikerar hur långt du kan gå ut innan det blir djupt.

På stränder som påverkas minst av tidvatten:

  • Blir det förhållandevis snabbt djupt.
    När det är ebb, alltså lågvatten, är det fortfarande möjligt att bada.

Detta gäller i synnerhet de nordliga stränderna, såsom Kendwa och Nungwi.

På stränder som påverkas mest av tidvatten:

  • Är havsbotten flatare.
    När det är lågvatten behöver du gå väldigt långt ut innan vattnet blir djupt, vilket är mycket barnvänligt.
  • Det är en speciell upplevelse att gå långt ut på havsbotten och hitta sjöstjärnor, småfisk och koraller.

Detta gäller i synnerhet stränderna i öst, men delvis även i syd och väst.

Observera att tidvattnet är en kontinuerlig process så det är till exempel inte lågvatten en hel dag.

Kendwa Beach

Kendwa Beach Zanzibar

Bara 3 kilometer från öns nordligaste spets, i den nordvästra delen av Zanzibar, ligger Kendwa Beach. Den sköna stranden har ett idylliskt läge och bjuder på en rad olika aktiviteter och en festlig kvällsstämning.

  • Stranden i Kendwa påverkas inte lika mycket av tidvatten som vissa av Zanzibars andra stränder eftersom vattnet blir förhållandevis snabbt djupt. Det innebär att du är garanterad de bästa förhållandena dygnet runt, om du drömmer om att bada dagen lång i det vackra havet.
  • Gillar du utmaningar och fart kan du ta en kurs i kitesurfing. På stranden i Kendwa har du alla möjligheter att få en rolig, aktiv och upplevelserik dag.
  • Med sitt nordvästra läge är Kendwa känd för sina legendariska solnedgångar, som imponerar på de flesta. Så om du drömmer om en romantisk stund på stranden, är Kendwa det bästa valet.

Resort vi använder som tillhör Kendwa:

Nungwi Beach

Nungwi Beach Zanzibar

På den nordligaste spetsen av Zanzibar ligger Nungwi Beach. Nungwi Beach är inte bara en av Zanzibars bästa stränder, utan även en av de vackraste i hela Afrika.

  • Det är möjligt att bada dygnet runt på Nungwi Beach eftersom stranden inte påverkas alltför mycket av tidvattnet på grund av havsbotten. Det finns alltså goda förutsättningar för badglada strandgäster.
  • Om du drömmer om att snorkla på Zanzibar anses Nungwi vara den bästa platsen på ön för att göra det direkt från stranden. Här finns inte lika mycket att se som på en dagsutflykt till en av öarna kring Zanzibar, men i gengäld har du möjlighet att uppleva de färgglada fiskarna på riktigt nära håll.
  • Nungwi Beach är populär och bland öns mest livliga områden, vilket innebär många aktivitetsmöjligheter med restauranger och barer och periodvis även många människor.

Resorter vi använder som tillhör Nungwi Beach:

Kiwengwa Beach

Kiwengwa Beach Zanzibar

Kiwengwa Beach är en lång, vacker strand i den nordöstra delen av Zanzibar. Kiwengwa Beach kallas även för ”Little Italy” på grund av den trivsamma, italienska stämningen som präglar strandområdet.

  • På stranden hittar du flera olika segelsportsaktiviteter, bland annat vindsurfning och kajakpaddling. Här finns goda möjligheter att vältra sig i havet, vara aktiv och ha det roligt.
  • Har du lust att dyka och uppleva det fascinerande livet under havsytan så finns det flera olika dykcenter som erbjuder dykkurser. Oavsett om du är nybörjare, har viss erfarenhet eller är en erfaren dykare så har du möjlighet att ge dig ut på upplevelserika dyk.
  • Förutom aktiviteter på havet bjuder Kiwengwa Beach även in till ren avkoppling och mys. Njut av solens varma strålar medan du läser en god bok eller ser ut över den vackra, långa stranden.

Resorter vi använder som tillhör Kinwengwa Beach:

Pingwe Beach

The Rock restaurang Pingwe Beach Zanzibar

Strandpärlan Pingwe Beach ligger på Zanzibars östkust, på Michanwi-halvön. Till skillnad från flera av Zanzibars stränder ligger Pingwe Beach mer avlägset och erbjuder inte en värld av olika faciliteter.

  • Pingwe Beach är en äkta oas, där du kan njuta av en härlig solsemester och varva ner ordentligt. När tidvattnet drar sig tillbaka kan du ta en lång och härlig promenad i den mjuka sanden.
  • När du besöker Pingwi Beach bör du prova den berömda restaurangen The Rock, som ligger på en klippa i vattnet utanför stranden. Vid ebb kan du gå genom det låga vattnet bort till restaurangen, medan det kan vara nödvändigt att simma eller ta en vattentaxi vid högvatten.
  • Precis som många av Zanzibars andra kuster som vetter österut bjuder Pingwe Beach på fina förutsättningar för vattenaktiviteter, bland annat kitesurfing. På Pingwe Beach kan du få en rolig och fartfylld dag i böljorna blå.

Resort vi använder som tillhör Pingwe Beach:

Paje

Paje Zanzibar

Den härliga stranden i Paje ligger i den sydöstra delen av Zanzibar. Stranden har superfina vindförhållanden, vilket bjuder in till roliga och utmanande aktiviteter på vattnet.

  • Stranden och havet är ett riktigt paradis för kitesurfare. Gillar du att vara aktiv och har lust att lära dig att kitesurfa så hittar du de bästa förhållandena här. Strandens många kitesurfingskolor står beredda att lära dig den underhållande sporten och få en oförglömlig upplevelse.
  • Stranden i Paje bjuder även på andra roliga vattenaktiviteter, som paddelsurfning (SUP), snorkling och kajakpaddling. Här har du alla möjligheter att få några utmanande och berikande aktiviteter på och i det azurblå havet.
  • Föredrar du avkoppling och solbad bjuder Paje naturligtvis in även till det. Njut av den vackra stranden, den fantastiska utsikten och ljudet av havets vågor. Du kan också ge dig ut på stranden på morgonen för att uppleva den fantastiska soluppgången.

Resort vi använder som tillhör Paje Beach:

Jambiani Beach

Jambiani Beach Zanzibar

Söder om Paje ligger den 7 kilometer långa sandstranden Jambiani Beach. Precis som stranden i Paje är Jambiani Beach perfekt för dig som vill vara aktiv på vattnet. Det beror på de fina förhållandena som tidvattnet och vinden ger här.

  • När det är ebb kan du njuta av en härlig promenad längs stranden och svalka fötterna i det låga vattnet när du strosar fram.
  • Tycker du om att röra på dig kan du njuta av havet vid högvatten och av strandens karaktäristiska sidvind, som ger optimala förhållanden till att vind- eller kitesurfa, eller ge dig ut på det vackra havet i en gummibåt.
  • Om du beger dig till den norra delen av stranden kan du göra ett stopp vid Kuza-grottan, som är ett fint litet utflyktsmål. Ta dig gärna ett svalkande dopp i det otroligt klara vattnet i denna vackra grotta. Kom ihåg badskor då det är ganska stenigt här.

Resort vi använder som tillhör Jambiani Beach:

Kizimkazi Beach

Kizimkazi Beach

På öns sydvästra sida hittar du Kizimkazi Beach – ett orört paradis där du kan få en lyxig avslutning på din safari. Drömmer du om att bo i ett av Zanzibars mest fridfulla områden så är Kizimkazi Beach stranden för dig.

  • Precis som de andra stränderna i den södra delen påverkas Kizimkazi av tidvattnet, men här innebär det att stranden har färre besökare då det finns färre hotell och avstånden mellan dem är längre. Det bidrar till den känsla av lugn och ro som är så karakteristisk för just den här stranden.
  • Kizimkazi-området är känt för sitt bestånd av delfiner och om du har tur kan du se dem direkt från kusten.
  • Om du vill ge dig ut på upptäcktsfärd kan du besöka den charmiga fiskebyn med samma namn som bland annat rymmer en av de äldsta fungerande Shirazi-moskéerna i östra Afrika.

Resort vi använder som tillhör Kizimkazi Beach:

Se våra resor med solsemester på Zanzibar nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär