TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSnorkling på Zanzibar: En guide till Zanzibar under vattenytan

Snorkling på Zanzibar: En guide till Zanzibar under vattenytan

2024-01-24
Visa alla inlägg

Kvinna snorklar under vattnet i Zanzibar

Zanzibar är inte bara känd för sina enastående vita sandstränder; ön är också ett paradis för alla som älskar att snorkla.

Läs vår guide till snorkling på Zanzibar, där vi fördjupar oss i hur det är att snorkla på Zanzibar och skriver om de fem bästa platserna att snorkla vid den exotiska ön i Indiska oceanen.

Hur det att snorkla på Zanzibar?

Gula fiskar och korallrev under vattnet på Zanzibar

Zanzibar bjuder på en enastående upplevelse både för de som ska snorkla för första gången och för de som har gjort det förut.

Ön omges av Indiska oceanens varma, kristallklara vatten, som ger dig möjlighet att utforska en färgglad värld under vattenytan.

Vilka djur kan jag se?

Sjöstjärna under vattnet på Zanzibar

Korallreven omkring Zanzibar är hem åt en imponerande mångfald av havsdjur.

Du kan till exempel se fiskar i regnbågens alla färger, häribland clownfiskar, drakfiskar, papegojfiskar och koffertfiskar. Dessutom kan du se sjöstjärnor och blötdjur såsom bläckfiskar, och har du tur kan du även få uppleva havssköldpaddor och delfiner. Valhajar är också kända för att besöka Zanzibars farvatten.

Farvattnet kring Zanzibar är hem åt 600 olika fiskarter och 50 olika typer av koraller, så chansen för att komma nära några av dem när du snorklar är stor.

När är det bäst att snorkla på Zanzibar?

Kvinna snorklar i Zanzibar och hittar sjöstjärna

Zanzibars tropiska klimat bjuder in till snorkling året runt.

Vattnet är varmt (26–29 grader) och sikten är god (på vissa ställen mer än 30 meter) året runt. Den bästa tiden är dock i torrperioden mellan januari och februari samt mellan juni och oktober.

Var är det bäst att snorkla på Zanzibar?

Översikt från Nakupenda Sandbank vid Zanzibar

Zanzibar bjuder på många enastående platser, där du kan uppleva den fascinerande världen under vattenytan.

Även om det är möjligt att snorkla direkt från stranden på flera platser på Zanzibar (bland annat på Nungwi Beach), så är det allmänt vedertaget att du får den bästa snorklingsupplevelsen om du seglar ut till några av de små öarna som omger Zanzibar.

De fem bästa platserna att snorkla på Zanzibar

Översikt från Mnemba Island på Zanzibar

Om du drömmer om att uppleva Zanzibar under vattenytan så presentera vi här de fem bästa platserna för detta.

1. Den blå lagunen

I den sydöstra delen av Zanzibar, en kort båttur från Pingwe Beach och Michamvi Village, hittar du den Blå lagunen. Lagunen har ett vackert, färgrikt korallrev och bjuder på ett spännande havsliv, bland annat finns här ett stort bestånd av sjöstjärnor.

Kombinera din snorklingsutflykt med lunch på den berömda restaurangen The Rock, som ligger på en klippa mitt i vattnet och bara kan nås till fots vid lågvatten och med båt vid högvatten.

2. Sandbanken Nakupenda

Ett stenkast med båt från Stone Town, Zanzibars gamla stadsdel i den västra delen av Zanzibar, hittar du sandbanken Nakupenda.

Nakupenda betyder ”Jag älskar dig” på swahili och kärlek är kanske en av de första känslorna som möter dig när du kommer till denna vackra sandö med dess imponerande vita sand och klara, turkosblå vatten. Här har du chansen att uppleva Zanzibars vackra korallrev och fascinerande tropiska fiskar i det omkringliggande vattnet.. Nakupenda är tillgänglig endast vid lågvatten och försvinner helt när högvattnet kommer in på eftermiddagen. Försök därför att komma hit så tidigt som möjligt – då undviker du även de många besökarna senare på dagen.

3. Chumbe Island Coral Park

Cirka 8 kilometer väster om Zanzibar ligger Chumbe Island, en privatägd ö och ett skyddat naturreservat med fokus på ekoturism. Korallrevet kring ön sägs bjuda på en av Östafrikas bästa snorklingsupplevelser på grunt vatten.

Dagsutflykter bokas genom Chumbe Island och bjuder på guidade snorklingsutflykter, då du har möjlighet att uppleva det enastående korallrevet som omger ön samt dess invånare, till exempel färgglada fiskar såsom clownfiskar, men även olika sköldpaddsarter och ibland även delfiner. Reservera din plats i god tid – Chumbe Island tillåter enbart ett begränsat antal besökande varje dag.

4. Tumbatu Island

Tumbatu Island ligger cirka 2 kilometer nordväst om Nungwi Beach.

Ön är ett populärt snorklingsområde och har färre besökare än populära Mnemba Island. Tumbatu omges av ett färgrikt rev, där det vimlar av vackra och färgglada fiskar. En dagsutflykt till ön är garanterat väl värt din tid.

5. Mnemba Island

Mnemba Island ligger cirka 3 kilometer nordost om huvudön och är den mest kända snorklingsplatsen på Zanzibar.

Den lilla ön är känd för sitt orörda korallrev och ett överflöd av färgglada fiskar. Eftersom ön är så fantastiskt bra för snorkling är området populärt och här kan vara många människor. Men du är ändå garanterad en enastående upplevelse, om du väljer att snorkla här.

Se våra resor till Zanzibar här

Se våra resor med solsemester på Zanzibar nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär