TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Iguazúfallen?

När är det bäst att åka till Iguazúfallen?

2024-04-07
Visa alla inlägg

Kvinnor tittar på solnedgången vid Iguazúfallen på den brasilianska sidan

Iguazúfallen, som ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien, är en storslagen syn som lockar besökare från hela världen.

Varje årstid bjuder på olika upplevelser så vilken tid du väljer att resa har betydelse för vilka minnen du får med dig hem i bagaget.

Så när ska du åka till Iguazúfallen? Vi hjälper dig att välja.

Klimatet vid Iguazú

Iguazúfallen ligger på det södra halvklotet och har omvända årstider i förhållande till Europa. Det innebär att när det är sommar här (juni till augusti) så är det vinter vid Iguazúfallen.

Fast vinter är kanske inte helt rätt ord.

Klimatet vid Iguazúfallen är nämligen subtropiskt, vilket betyder att det generellt är varmt och fuktigt med regn året runt. Mängden regn varierar dock under året och påverkar vattenfallens volym och kraft.

Höst (mars till maj) och vår (september till november)

Människor på gångvägen vid Iguazúfallen under höstmånaderna

Höst och vår vid Iguazúfallen kännetecknas av mildare väder och färre besökare, vilket gör dessa månader perfekta för dig som vill ha en lite lugnare upplevelse. För många är slutet av våren (april till maj) och början på hösten (september till oktober) bland de bästa tiderna att besöka Iguazú.

Fördelar med att resa under höst- och vårmånaderna:

  • Ideellt väder: Mildare temperaturer och lägre luftfuktighet, vilket gör det till en behaglig tid att utforska parken.
  • Färre besökare: Eftersom det är färre besökare (med undantag av påskhelgen) får du en mer intim upplevelse vid vattenfallen, i synnerhet om du besöker det på en vardag.

Nackdelar med att resa under höst- och vårmånaderna:

  • Vattenmängd: Vattenfallen är fortfarande imponerande och bjuder på fantastiska utsikter, men med en lägre vattenvolym än i sommarmånaderna.
  • Regn: Det kan regna i hela perioden.

Sommar (december till februari)

Panoramautsikt över Iguazúfallen i februari

I sommarmånaderna är Iguazúfallen mest kraftfulla och den omgivande naturen är frodig och full av liv.

Fördelar med att resa under sommarmånaderna:

  • Vattenmängd: Upplev vattenfallen när de är som mest imponerande, med högt vattenstånd som skapar en riktigt storslagen syn.
  • Mångfaldigt djurliv: Det vimlar av liv i den omgivande djungeln och du har chansen att få se olika djur.

Nackdelar med att resa under sommarmånaderna:

  •  Många människor: Det är mer trängsel kring vattenfallen eftersom detta är en populär semesterperiod i Argentina och Brasilien (vanligtvis i januari och februari).
  • Väder: Hög temperaturer och hög luftfuktighet kan göra besöket mindre behagligt för några.
  • Regn: Generellt sett regnar det mest i sommarmånaderna.

Vinter (juni till augusti)

Tar bilder av Iguazúfallen under vintermånaderna

På vintern får du en svalare och lugnare besöksupplevelse, men volymen i vattenfallen är då mindre än under andra årstider.

Fördelar med att resa under vintermånaderna:

  • Färre besökare (med undantag för i slutet av juli): Njut av vattenfallen utan människomängderna och få en mer privat upplevelse.
  • Svalare temperaturer: Det lite svalare vädret gör det mer behagligt att utforska den stora parken.
  • Regn: Mindre sannolikhet för regn under denna period.

Nackdelar med att resa under vintermånaderna:

  • Vattenmängd: Även om flödet i vattenfallen fortfarande är imponerande så är det inte riktigt lika dramatiskt som i sommarmånaderna.

Så när är den bästa tiden att resa till Iguazúfallen?

I en båt vid Iguazúfallen

Du kan resa till Iguazúfallen året runt. Den bästa tiden beror på dina personliga preferenser i förhållande till väder, antal besökare och vattenmängd.

Vi rekommenderar att du besöker både den argentinska och den brasilianska sidan av Iguazúfallen så att du får en maximal upplevelse av vattenfallens storhet. Varje sida bjuder på unika utsikter och upplevelser. I Argentina har du möjlighet att komma riktigt nära vattenfallen på vandringsturer och båtutflykter. I Brasilien kan du se fram emot panoramautsikter, som verkligen visar vattenfallens enorma storlek.

Oavsett utan du väljer att besöka Iguazúfallen lovar vi att du får en oförglömlig upplevelse. Planera ditt besök så att det sammanfaller med den årstid som passar bäst till det du vill få ut av din resa och dina upplevelser vid ett av världens mest imponerande naturliga underverk.

Om du är osäker på när du ska åka hjälper vi dig gärna. Du är välkommen att ringa oss så hjälper vi dig att hitta den perfekta tidpunkten för din resa.

Se våra resor med besök vid Iguazúfallen nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär​