TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Bushwalks i Afrika

2023-12-10
Visa alla inlägg

Grupp av människor som går på savannen i Tanzania

Vi lockas av Afrikas magiska natur.

Att utforska Afrikas vilda skönhet till fots under en bushwalk (bushpromenad) är en upplevelse du aldrig lär glömma.

Att lyssna på naturen. Att känna dess doft. Att veta att lejon kan gömma sig bakom buskarna du ser där borta i fjärran. Och att lära sig att läsa av naturen så att du inte kommer alltför nära dessa lejon…

Allt detta får du på en bushwalk!

Vad är en bushwalk?

Naturguide undersöker jorden

En bushwalk (även kallad walking safari) är en guidad vandringstur genom Afrikas savann, där du har möjlighet att utforska den afrikanska naturen till fots.

Till skillnad mot en traditionell safari (även kallad game drive) som sker i bil, ger bushwalks dig möjlighet att uppleva naturen på ett mer intimt sätt. Under en bushwalk leds du av erfarna guider, som delar sin kunskap om det lokala djurlivet, växter och ekosystem.

Varför ska du delta i en bushwalk?

En bushwalk är ett enastående sätt att uppleva Afrikas natur och djurliv, och är en upplevelse du absolut måste unna dig själv om du får möjligheten.

Vi har samlat tre skäl till varför du ska delta i en bushwalk.

1) Du kommer närmare naturen

Djurspår i sanden

Bushwalks ger dig möjlighet att känna jorden under dina fötter, lyssna till naturens ljud och känna de naturliga aromerna omkring dig: gräset, dammet, djuren, lortarna – både goda och dåliga lukter är att vänta.

Du kommer ända in i buskarna, vilket är en intim upplevelse som en biltur aldrig kan ge dig. Medan en traditionell safari ger dig överblicken ger en bushwalk dig de fina detaljerna i naturen, till exempel de vackra spindelnäten och djurspår i sanden.

2) Du får unika djurupplevelser

Person stående med spindel i handen

Du kommer faktiskt inte så nära djuren på en bushwalk. I varje fall inte som du gör på en traditionell safari.

Du får möjlighet att se savannens minsta djur såsom gräshoppor och skalbaggar, men de unika djurupplevelserna du får här handlar snarare om att uppleva djurlivet på avstånd. Att uppleva hur djurens instinkter aktiveras när de känner din doft i närheten. Djuren är vana vid fyra hjul, inte vid oss med två ben, och är därför mer på sin vakt när vi är i närheten. Det är en nervkittlande och vild upplevelse att se en grupp bufflar på långt avstånd och vara tvungen att byta riktning för att vinden bär din doft direkt bort till dem. Eller att inte veta vilka djur som kanske ser på dig från buskarna.

3) Du får en unik läromöjlighet

Vi kommer riktigt nära bushen

Guiderna på våra bushwalks är erfarna naturmänniskor, som delar sin kunskap om djurlivet och ekosystemet omkring dig.

När du deltar i en bushwalk blir du inte bara en åskådare utan en aktiv deltagare i en lärorik upplevelse genom naturens säregenheter.

Du lär dig att identifiera djurspår – vem gick här före dig? Och du får möjlighet att se på djurlortar. Det är kanske inte den mest spännande upplevelsen när du går ut med hunden hemma, men när du går på den afrikanska savannen handlar det alltså om lortar från lejon, zebror och flodhästar! Och det tycker vi är rätt så magiskt.

Är det säkert att delta i en bushwalk?

Kvinna står med gevär på savannen

Ja. Det är säkert att delta i bushwalks. Din säkerhet är alltid vår främsta prioritet, oavsett om du deltar i en traditionell safari eller i en bushwalk.

På bushwalks går du alltid med erfarna guider och parkvakter, som är utbildade i att hantera potentiella faror och alltid sätter säkerheten främst.

Du ska självklart alltid följa din guides instruktioner. Hen känner till området och djuren väl och hjälper dig att undvika farliga situationer.

Vill du komma riktigt nära naturen?

Att delta i en bushwalk är en oförglömlig upplevelse som ger dig en helt annan upplevelse av naturen och djurlivet än du tidigare varit med om.

Så nästa gång du ska delta i safari, överväg att kliva ur bilen och uppleva den vilda världen till fots – det är en lärorik resa som gör intryck.

Resor med möjlighet till bushwalks: