TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Vietnam: En kärleksförklaring till Hanoi

Reseberättelse från Vietnam: En kärleksförklaring till Hanoi

2023-04-17
Visa alla inlägg

Litteraturens tempel i Hanoi

I mars 2023 besökte Louisa, vår specialist på webbmarknadsföring, Vietnam på en resa från norr till söder. Läs om hennes upplevelser här. 

Det charmiga kaoset i Hanois gamla kvarter

Äventyret började redan när jag tittade ut genom flygplansfönstret och såg ner på norra Vietnams frodiga, gröna landskap. När jag satt där och kikade ner på de färgglada husen och små gårdarna runt om i landskapet med de dimhöljda bergen i fjärran, kände jag att jag var på väg till en ny värld och jag kunde nästan inte vänta. 

Vår resa runt i Vietnam startade i huvudstaden Hanoi, som snabbt vann mitt hjärta och visade sig vara en perfekt utgångspunkt. Vi besökte staden i mars och temperaturen var därför lite svalare (21–25 °C) jämfört med det varmare och mer fuktiga klimatet, som vi upplevde i den södra delen av landet i slutet av vår resa. Det gav oss möjlighet att gradvis vänja oss vid förhållandena och gjorde resan mycket mer komfortabel. 

Cykelhandlare i Hanoi

När vi gick genom Hanoi för första gången möttes vi av ett myller av ljud och synintryck. Man förälskar sig snabbt i stadens energi och sprakande stämning. Man kastas ut i en värld av livfulla gator fyllda med matbodar, skotrar som sicksackar sig fram mellan fotgängarna och ett hav av människor som är igång med vardagens aktiviteter. Även om kaoset kan vara överväldigande till en början upptäcker man snart att det faktiskt inte är kaos, utan snarare ett hektiskt flöde som bara fungerar. Livet levs på gatorna och alla människor delar på utrymmet i ett slags organiserad oordning. Människorna är verkligen Hanois hjärta och alla kan njuta av vad staden har att bjuda på.   

Skotrar i Hanois gamla stadsdel

För mig var det gamla kvarteret särskilt charmerande med sin härligt kaotiska blandning av orientalisk stil och fransk arkitektur från kolonialtiden. Här möter man försäljare på cykel som erbjuder färsk frukt och doftande blommor, medan den frestande aromen av gatumat böljar genom luften.  

Ju längre tid man utforskar staden, desto fler dolda pärlor hittar man, från mysiga smågator till charmiga kaféer undangömda i ett hörn. Vår lokala guide, Hai, som är född och uppvuxen i Hanoi, hade massor av lokalkännedom som var helt ovärderlig och berättade med glädje och inlevelse om stadens historia och dess mest intressanta gator.  

Hanois gamla stadskärna

Söndag kväll är familjekväll

Den smaragdgröna Hoàn Kiem-sjön är navet i Hanois stadskärna och en perfekt plats att träffas och umgås. Vi hade turen att ankomma på en söndag, då det är ”familjekväll” i det gamla kvarteret. Gatorna kring Hoàn Kiem-sjön stängs av för bilar och skotrar och det uppstår en magisk mötesplats för alla äldre. Barn springer omkring och leker och njuter av den glada stämningen. Musiker och band står i gatuhörnen och fyller luften med en blandning av traditionell och elektronisk musik, som lockar stora folkmängder. 

Gatumusikanter i Hanoi

Nästa dag kände jag mig mer trygg i att röra mig på Hanois livfulla gator efter att ha tillbringat ett par timmar med att utforska området och lära mig konsten att korsa vägen. Under frukosten på hotellet trollbands jag av utsikten över staden, som vaknade upp utanför fönstret. Jag såg näringsidkare kliva av sina skotrar och slå sig ner vid låga plastbord runt om gatumatbodarna för att starta arbetsveckan med en skål morgon-pho eller en snabb baguette och en kopp kaffe. Det slog mig hur människorna här helt utan problem införlivar stadens dynamiska gatukultur i sin vardag.  

Hanois gator på kvällen

 Traditionella hantverkare och deras gammeldags charm

I nutidens moderna värld har många traditionella jobb avskaffats, men i Hanoi frodas de gamla arbetsmetoderna fortfarande. På praktiskt taget varje gatuhörn i det gamla kvarteret hittar man duktiga hantverkare och varje gata är tillägnad ett bestämt hantverk, från smeder till snickare, silversmeder till kopparsmeder, målare till blomsterhandlare – listan är oändlig. 

Hanois gamla kvarter

Jag njöt av att utforska detta område och se de duktiga hantverkarna utföra sitt arbete med att uppfylla beställningar från lokalinvånare, reparera saker och framställa nya produkter. Även om hälso- och säkerhetsstandarderna inte alltid lever upp till det vi är vana vid här hemma så tillför hantverkarnas närvaro en enorm charm till staden. Det säkerställer att det förflutna inte glöms bort utan bevaras som en del av staden, vars historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. 

 En inblick i en familj med silversmeder 

En av de upplevelser i Hanoi som gjorde ett långvarigt intryck på mig var ett besök hos en lokal familj, som bodde mitt i det gamla kvarteret i närheten av Hang Bac Street, även kallad ”silvergatan”. Familjen har varit silversmeder i flera generationer och bjöd in oss i sin ödmjuka bostad, genom butiken och in på en mysig bakgård. Mitt på gårdsplanen fanns en brunn, som har använts i flera hundra år. Denna lilla oas, bort från den livfulla gatan, har varit familjens hem i 180 år och jag fick verkligen en fantastisk inblick i deras vardag. 

Jasminte och vietnamesiska snacks

Familjen gav oss ett varmt välkomnande med färskbryggt jasminte och ett urval av vietnamesiska snacks, bland annat syltad ingefära, små fyrkanter av mungbönskaka samt sesam- och jordnötsgodis. Vår guide fungerade som tolk medan familjen berättade om hur det var att växa upp på de trivsamma gatorna, där de kände alla grannar och ofta firade högtider tillsammans.  

En väsentlig del av hemmet tillägnades ett familjealtare till Buddha som de använde för att hedra och tillbe sina förfäder. Detta altare spelar en viktig roll i deras dagliga liv och var väldigt vackert att se på. Ett stort mahognyskåp utsmyckat med fotografier, doftande rökelse, ljus och offergåvor såsom färsk frukt och godis. För mig var det väldigt rörande eftersom vi kommer från en kultur där många av oss har svårt att komma ihåg namnen på familjemedlemmar längre tillbaka än två eller tre generationer.  

Att bevittna denna tradition, då man visar tacksamhet för alla de som kom före oss, gjorde ett större intryck än jag hade väntat mig. Det påminde mig om hur stort det är att resa och hur det ger mig möjlighet att lära om andra kulturer, reflektera över mitt eget liv och ta med mig det som verkligen gör intryck hem. 

Tempel i Hanoi

Vänlig hälsning 

Louisa 

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Upplev Vietnams många sevärdheter på: