TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarKör själv i Costa Rica

Kör själv i Costa Rica

2023-06-18
Visa alla inlägg

Drömmer du om att besöka Costa Rica? 

Funderar du på att välja en kör själv-resa? 

Läs mer här och få svaren på de vanligaste frågorna samt se tio saker att tänka på när du kör i Costa Rica.  

De vanligaste frågorna om att köra själv i Costa Rica

Vägskylt med djur på vägen

Costa Rica är ett populärt kör själv-land. Det enda du behöver är ett pass och ett giltigt körkort.

Men även om det är fantastiskt att uppleva detta mellanamerikanska land från egen bil så är det för många skrämmande att köra i ett främmande land, där man inte känner till landets trafiklagar och seder.

Vi har försökt besvara de vanligaste frågorna från våra gäster.

Är det säkert att köra i Costa Rica?

Det korta svaret är: Ja, det är säkert att köra i Costa Rica.

Costa Rica är ett mycket säkert kör själv-land och hyrbilarna är i gott skick. Det är viktigt att du följer gällande regler och lyssnar på ditt sunda förnuft när du kör – precis som du gör hemma.

Hur är vägarna i Costa Rica?

Vägförhållandena beror till stor del på var du är.

Costa Rica har en mycket varierad topografi med både bergsområden och jordbruksmarker – och allt däremellan. Vägarna omfattar därför allt från smala grusvägar och ringlande bergsvägar till välskötta motorvägar.

Regeringen lägger stor kraft på att underhålla vägarna. Vägarna i de större städerna är generellt i bra skick och du kan köra på dem utan problem.

Regnperioden kan dock vara hård mot vägarna och efterlämna stora hål (i synnerhet utanför städerna). Ofta repareras dessa snabbt igen, men det är viktigt att vara uppmärksam på hålen när du kör – de är inte alltid markerade.

När du hyr bil i Costa Rica ingår det alltid en GPS eller en mobiltelefon med wifi. Appen WAZE är installerad och leder dig förbi vägarbeten. Du kan även installera WAZE på din egen telefon. Hitta appen här.

Hur är trafiken i Costa Rica?

Costa Rica är ett förhållandevis enkelt land att köra i själv. Trafikförhållandena beror till stor del på var du är van vid att köra.

Trafiken är värst i och utanför de större städerna, till exempel San José. Annars är trafiken inte alltför illa.

För vissa kan det vara nervpirrande att köra i bergsområden eftersom vägarna slingrar sig och det kan finnas skarpa kurvor. Det är vår erfarenhet att farten automatiskt minskas i dessa områden. Delvis på grund av vägförhållanden, men också för att du befinner dig i storslagen natur där det ibland är nödvändigt att stanna för djurfamiljer som ska gå över vägen.

Både djur och fotgängare som korsar vägen är för övrigt något du måste vara uppmärksam på i hela Costa Rica.

Är det enkelt att tanka bilen?

Det finns massor av bensinstationer (bombas) i Costa Rica och de anställda tankar bilen åt dig.

Tänk på att personalen nollställer bränslemätaren innan de börjar.

Se till att tanka bilen full innan du ger dig ut i landsområden, där det är längre mellan bensinstationerna.

Är det enkelt att hitta parkering?

Det är som regel enkelt att hitta parkering vid de sevärdheter som besöks med bil på våra resor. Alla hotell och många nationalparker har privat parkering. Det kan dock förekomma betalparkering.

På många ställen finns det anställda som håller ett öga på bilarna mot dricks.

Vad ingår när man hyr bil?

I våra kör själv-resor ingår bilhyra med fria kilometer, envägshyra, GPS och obligatoriska försäkringar.

Observera att man måste vara minst 21 år för att hyra bil i Costa Rica.

Du kan hålla dig uppdaterad på vår praktiska informationssida.

Tio saker att tänka på i trafiken

Familjebil i Costa Rica

Några av följande saker är mycket specifika för Costa Rica, medan andra lika gärna kan vara gällande här hemma.

1. I Costa Rica kör man på höger sida av vägen, precis som här hemma.

2. Det finns färre vägskyltar i Costa Rica än vi är vana vid. Det finns fler skyltar i städerna än på landsbygden, där det ofta inte finns några skyltar alls. Det är därför en bra idé att använda GPS eller appen WAZE. Alla skyltar är på spanska, men ser oftast ut eller påminner om dem som vi känner till.

3. I Costa Rica använder man metersystemet och alla fartgränser anges i kilometer.

4. Costa Rica har många fartgupp
Var uppmärksam på skyltar, där det står ”reductor”. Här är det viktigt att du saktar ner. Dessa skyltar sitter oftast vid skolor samt vid in- och utfarter ur städer. Fartguppen är inte alltid så synliga, men tro oss – du lär känna av dem om du inte sänker farten.

5. Kör bara när det är ljust
Gatubelysning finns enbart i städerna och med Costa Ricas rika djurliv, hål i vägarna och de tidigare nämnda fartguppen så rekommenderar vi inte att du kör efter mörkrets inbrott. Det blir mörkt omkring klockan 18 året runt.

6. Var uppmärksam på omkörningar
Det är väldigt vanligt att lokalborna kör om på höger sida eller i situationer som inte nödvändigtvis är säkra, till exempel där det kommer mötande bilar. Omkörning på höger sida är olagligt och vi rekommenderar det inte! Håll ett säkert avstånd till bilen framför dig och håll fartgränserna. Det är normalt att köra om långsammare fordon vid dubbla körfält och i backar i bergsområden. Var uppmärksam på att dubbla körfält ofta tar slut abrupt med ett streck över vägen, där det står ”Ceda el paso”.

7. Lokalborna använder ofta varningsblinkersen eller blinkar med framlyktorna för att signalera att det händer något längre fram, till exempel vägarbete eller en olycka.

8. Lämna inte kvar värdesaker (eller andra saker) i din bil, och lås bilen även när du kör.

9. I Costa Rica är det inte tillåtet att köra bil när du har druckit. Gränsen är 0,05 promille (alkoholhalt i blodet).

10. Har du oturen att bli involverad i en olycka ska du inte flytta bilen förrän polisen är på plats – inte ens om du blockerar vägen. Ring 911 och vår partner/biluthyrningsbyrån.

Det är fantastiskt att utforska Costa Rica med egen bil.

Vågar du köra själv i Costa Rica? Alla våra resor till Costa Rica är tillgängliga som kör själv-resor. Kontakta våra resekonsulter för mer information.

Om du är osäker kan du också läsa om skillnaden mellan busservice och kör själv eller Christinas reseberättelse från då hon körde runt i Costa Rica 2022.

Se våra resor till Costa Rica nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär