TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Costa Rica: Mina erfarenheter av att köra själv i Costa Rica

Reseberättelse från Costa Rica: Mina erfarenheter av att köra själv i Costa Rica

2022-10-05
Visa alla inlägg

I januari 2022 besökte vår Latinamerikaexpert, Christina, Costa Rica och det var första gången hon själv körde runt i det vackra landet.

Bil och vacker solnedgång

Om jag ska välja mellan att vara chaufför eller passagerare i en bil väljer jag som regel alltid passagerarsätet.

Så när jag blev tillfrågad om jag ville köra själv i Costa Rica, måste jag erkänna att jag behövde tänka över det en extra gång innan jag sa JA!

Till vardags arbetar jag med underhåll av våra resor i Latinamerika. Jag har ett nära samarbete med våra samarbetspartner på resmålen, besöker de hotell vi använder i våra program och kontrollerar att kvaliteten är på topp på de turer och utflykter som vi inkluderar i våra resor.

På denna arbetsresa till Costa Rica hade jag så många platser jag skulle hinna besöka att det helt enkelt inte gick att göra utan bil.

När jag insåg detta dök flera frågor upp i mitt huvud:

Är det svårt att köra runt i Costa Rica? Kan jag hitta vägen? I vilket skick är vägarna? Bilen? Och sist, men inte minst, är det säkert att köra i Costa Rica?

Jag blev positivt överraskad över hur enkelt det var att köra runt i ladet och vill väldigt gärna dela några av mina funderingar och erfarenheter med er.

Det praktiska

Biluthyrning

Jag hämtade ut min bil på vår samarbetspartners kontor i San José. Tillsammans med en representant från biluthyrningsföretaget National gick vi i lugn och ro igenom bilen och hyreskontraktet, som jag sedan skrev under.

Och bilen var så fin – nästan ny.

Hyrbilarna byts ut när de har kört cirka 25 000 km, så de är aldrig mer än 3 år gamla när hyrestagarna hämtar ut dem. De visade mig hur GPS:en fungerade, hur jag skulle sätta på och stänga av fyrhjulsdriften och andra viktiga saker, bland annat hur man sätter på billjusen och öppnar bensinlocket samt vilken bensin jag skulle tanka med.

Det medföljer alltid en GPS eller en mobiltelefon med wifi och appen WAZE installerad som du kan använda för att hitta vägen med. Jag använde WAZE på hela resan och den var en oumbärlig reskamrat.

Jag kände mig trygg med bilen, men hade fortfarande lite fjärilar i magen när jag rullade ut från gården.

Så gick kör-själv-resan

Bil och vulkanen Arenal

Även om San José, där min körtur startade, är Costa Ricas största stad och huvudstad tyckte jag faktiskt inte att trafiken var så kaotisk. Jag körde ut ur staden vid 10-tiden på förmiddagen, då den värsta rusningstrafiken var över, och det var enkelt att ta sig ut ur staden.

Folk körde i allmänhet bra och inte särskilt snabbt.

I Costa Rica kör man på höger sida av vägen. Vägarna är av varierande kvalitet och det förekommer väggropar på vissa ställen. Ibland också stora hål! Det pågår kontinuerligt vägarbeten för att förbättra vägarna, men med tropiska regnskurar är det förståeligt att vägarna inte alltid är i bästa skick.

När du lämnar huvudvägarna kommer du också att köra på grusvägar. Jag använde mig inte av fyrhjulsdriften under resan, men jag kan tänka mig att det är bra att ha, framför allt om man reser under Costa Ricas regnperiod (maj till november).

Bil och nosbjörnar på vägen

Jag var lite nervös för de bergiga vägarna runt Monteverde och Manuel Antonio, men det slutade faktiskt med att de slingrande bergsvägarna blev mina favoriter. Den omkringliggande naturen är nämligen storslagen och man sänkte automatiskt farten här. Flera gånger längs vägen stannade jag för att en familj med näsbjörnar höll på att korsa vägen eller för att se på vrålaporna, som satt i trädtopparna längs vägkanten. Det var fantastiskt att uppleva djurlivet på så nära håll.

Jag är SÅ glad över att jag valde att hyra en bil i Costa Rica, och jag har redan börjat planera när jag ska besöka detta vackra land igen – nästa gång med hela familjen.

Christina, Tourcompass.se