TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVilken resepersonlighet har du?

Vilken resepersonlighet har du?

2023-05-07
Visa alla inlägg

Kvinna på inkavandring i Peru

Vi har alla unika preferenser när vi resa och ska utforska världen. I denna artikel ser vi närmare på fem olika resepersonligheter och hjälper dig att ta reda på vilken resepersonlighet som passar bäst in på dig.

Oavsett om du är äventyrare, kulturkännare, naturmänniska, matälskare eller blötdjur så finns det en resa som är perfekt för dig.

Låt oss ta reda på din resepersonlighet!

1. Äventyrare

Om du alltid är redo för en fysisk utmaning eller en adrenalinkick, eller om du gillar att testa dina egna gränser, så är du en äventyrare.

Du söker efter spännande upplevelser och älskar att utforska nya resmål. Oavsett om dagen bjuder på bergsbestigning eller en vandring genom djungeln är du alltid beredd att mäta dina krafter genom nästa äventyr och skapa minnen för livet.

Vill du gärna vara aktiv på semestern och utmana dig själv? Då rekommenderar vi våra aktiva resor, där du bland annat kan bestiga Kilimanjaro eller vandra i Sydamerika. Oavsett vad du väljer ger en aktiv semester med massor av fysiska utmaningar och vackra naturupplevelser minnen för livet.

Se våra förslag på resor för äventyraren:

 2. Kulturkännare

Mayaruiner i Palenque i Mexiko

Om du brinner för konst, historia och arkitektur är du en kulturkännare.

Du älskar att fördjupa dig i de lokala sederna och traditionerna på platserna du besöker. För dig handlar resandet om att få en djupare förståelse för världens kulturer och historia, och det finns alltid något nytt att lära.

Att vara kulturkännare kräver en öppenhet och nyfikenhet inför andra människors sätt att leva och tänka på. Det kan vara utmanande att förstå och respektera olikheter i kulturella normer och värderingar, men det är just det som gör resor som kulturkännare så berikande och givande.

Oavsett om du föredrar storstäder eller mer avsides områden finns det lyckligtvis många resmål som är fulla med spännande berättelser om folkslag, kulturer och uråldriga traditioner. Ett bra sätt att börja på är att ta en titt på UNESCOs världsarvslista för att få en överblick över alla platser med kulturell och historisk betydelse. Res till exempel till Machu Picchu i Peru för att se den imponerande inkastaden och få en inblick i den gamla civilisationen. Eller besök Sri Lanka för att utforska några av världens äldsta huvudstäder såsom Polonnaruwa och Sigirya.

Se våra förslag på resor för kulturkännaren:

 3. Naturmänniska

Fotograf framför ett vattenfall i Costa Rica

Om forsande vattenfall, nationalparkers oförstörda, vilda natur och chansen att få se fantastiska vilda djur får ditt hjärta att slå så är du en naturmänniska.

Du uppskattar naturens otämjda skönhet, oavsett om det rör sig om majestätiska berg eller vackra sandstränder. Lyckligtvis finns det otaliga resmål runtom i världen som bjuder på imponerande landskap och möjlighet att komma ut i naturen.

Tanzania är hem åt världens största intakta kaldera, Ngorongorokratern, som är ett måste för alla som är intresserade av vulkanisk geologi och vill uppleva djurlivet på nära håll. Om du föredrar vattenfall lär du inte bli besviken över Victoriafallen i Zambia som är ett av världens största och mest imponerande vattenfall.

Vill du uppleva frodig djungel och orangutanger i deras naturliga habitat så är Sumatra i Indonesien den perfekta platsen för dig.

Se våra förslag på resor för naturmänniskan:

4. Blötdjur

Snorkling i Bali

Om vattnet kallar på dig var du än reser så är du ett äkta blötdjur. Det spelar ingen roll om det handlar om att hoppa i poolen eller dyka i havets vågor – du älskar allt som vattnet har att bjuda på. Simma, snorkla, dyka eller paddla kajak, you name it. Du har provat allt och ingen semester är komplett utan ett dopp eller två.

Om du är ett blötdjur som alltid är sugen på att kasta dig ut i vattnet så råder det ingen tvekan om att vattenaktiviteter är en viktig del av dina resplaner. Därför rekommenderar vi att du kombinerar en äventyrlig resa med en solsemester på en av de fantastiska stränderna som världen har att bjuda på.

Öhoppning i Indonesien är ett fantastiskt sätt att uppleva landets otaliga paradisöar och vackra stränder på. Från Bali till Lombok och Gili-öarna kan du utforska korallreven och simma med färgglada fiskar i det kristallklara vattnet.

Om du vill uppleva magin vid Indiska oceanen ska du resa till Zanzibar i Tanzania eller Diani Beach i Kenya. Båda har långa, vita sandstränder och turkosblått hav som tar andan ur dig.

Se våra förslag på resor för blötdjuret:

5. Matälskare

Vietnamesisk pho på gatan i Hanoi

Om du alltid håller ögat öppet efter nya kulinariska upplevelser, och alla bilder på din mobil är av mat, är du troligtvis en matälskare.

Du äter gärna som en lokalbo och tillbringar gladeligen flera timmar med att undersöka var du kan få den bästa ramen (japansk nudelsoppa), de sprödaste bánh mì (vietnamesisk smörgås) eller de mest autentiska tostadas (spröda, mexikanska tortillas).

Om du är en matälskare som alltid är på utkik efter nya upplevelser som tillfredsställer dina smaklökar så har du säkert en lång lista på länder du gärna vill besöka. Länder som alla har olika och spännande mattraditioner. Till exempel är Mexiko känt för sina många kryddor och varierade gatumatskultur. Thailand är hem åt några av världens mest kända rätter, till exempel pad thai, tom yum-soppa och grön curry, medan Argentina är känt för sina saftiga biffar, vin och empanadas.

Se våra förslag på resor för matälskaren:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär