TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVandringsresor i Sydamerika

Vandringsresor i Sydamerika

2018-10-01
Visa alla inlägg

Machu Picchu

Om resan går till Sydamerika är det en sak du inte får missa: vandring.

Sydamerika bjuder nämligen på några av världens bästa vandringsrutter.

Häpnadsväckande bergsutsikter, soluppgång över böljande landskap och fascinerande kulturupplevelser är några av de saker du kan se fram emot på höjderna i Latinamerika.

Läs nedan om tre fantastiska vandringsresor som ingår i några av våra resor till Peru och Colombia.

Lost City-vandring i Colombia

Lost City

Lost City-vandringen är till för de äventyrslystna som inte tvekar att ta sig an utmaningar. Du får direkt veta vad som gäller på vandringen när du ska ta dig genom djungeln i Sierra Nevada-bergen under de fyra första dagarna, då du vandrar mot Tayronafolkets ”bortglömda stad” Ciudad Perdida, även känd som Lost City.

Hög luftfuktighet, höga temperaturer, brusande floder och enkla övernattningsförhållanden är bara några av de saker som väntar dem som beger sig ut på denna fantastiska vandringstur i Colombia.

På vägen får du uppleva massor av vacker natur i den frodiga djungeln, byar och lokala stamfolk. Vandringen börjar direkt i djungeln, där det finns riktigt goda möjligheter till fina naturupplevelser. Vandringens andra dag är den tuffaste, bland annat på grund av att du måste korsa Buritacafloden hela nio gånger.

På tredje dagen når du vandringens höjdpunkt: ruinkomplexet Ciudad Perdida, som byggdes av Tayronafolket ca 800 e.Kr. Komplexet, även känt som Lost City, är storslaget men svåråtkomligt. Du ska nämligen först gå upp för 1 200 branta trappsteg, innan du kan njuta av den spektakulära synen som ligger på ett 35 hektar stort område. Guiden berättar om Lost Citys spännande historia medan du upptäcker de många stigarna och terrasserna.

När du vill ta en paus från historiens vingslag kan du njuta av den vackra naturen som omger den fascinerande ruinen.

Efter turens höjdpunkt går du samma väg tillbaka, eftersom det är den enda vägen till Lost City som finns. Efter en god natts sömn i lägret och en lugnare vandringstur ner är äventyret slut, och du körs tillbaka till ditt hotell i Santa Marta, där du kan fira dina bedrifter med ett varmt bad, en mjuk säng och kanske en öl.

Fem snabba fakta om Lost City-vandringen:

Längd: 4 dagar/3 nätter, totalt ca 50 km.

Svårighetsgrad: Medel till svår

Högsta punkt: Lost City-ruinerna på ca 1 200 meters höjd.

Övernattning: Tre nätter i läger i djungeln.

Varför ska jag välja den här vandringen? Vandringen passar dig som älskar äventyr och utmaningar. Man kan endast komma till Lost City till fots och därför passar den inte alla. Vandringen är ca 45 km, och den högsta punkten ligger på ca 1 200 meters höjd, så det finns ingen risk för höjdsjuka under själva vandringen.

Inkaleden i Peru

Inkaleden

Inkaleden till ruinkomplexet Machu Picchu i Peru är nog en av världens mest berömda vandringsrutter. Inkaruinerna finns också med på UNESCOs lista över världsarv sedan 1983 och räknas som ett av världens sjuk underverk.

Vandringen mot ruinen bjuder på allt från höga snöklädda bergstoppar, dalar, öppna landskap, molnskog, floder och lokala byar. Själva terrängen är tuff och brant, men det förekommer också planare mark där du kan njuta av turen lite mer.

Den första delen av vandringen har plan mark, vilket är bra för kämpaglöden. Här kan du njuta av det vackra landskapet med utsikt över sträckans högsta berg, Veronica, som är 5 750 meter högt. Vandringens andra dag är den tuffaste, då du bland annat kommer upp på 4 200 meters höjd vid Warmi Wañusqa-passet, även känt som ”dead woman’s pass”. Det finns risk för höjdsjuka, så kom ihåg att följa guidens råd. Samma dag bär det av neråt – och sedan upp igen. Som tur är finns det vackra ruiner på vägen – en välkommen distraktion från den hårda vandringen.

Tredje dagen handlar om ruiner. Du får uppleva vacker stenhuggarkonst från inkatiden vid det tredje passet, och därefter är det en lång nedstigning till Wiñay Wayna. Platsen sjuder av historia, och ju närmare du kommer Machu Picchu desto mer kan du känna av inkafolkets historia och närvaro.

Fjärde dagen är den du har kommit för att uppleva. Vandringens höjdpunkt. Machu Picchu. När du från Solens port ser inkastaden bada i dagens första solstrålar känns det som att tiden står stilla. Du kommer genast att glömma de senaste dagarnas prövningar. Ju närmare ruinen du kommer desto mer märker du hur fantastisk den är i sin komplexitet. Njut av den vackra synen och skapa minnen för livet.

Machu Picchus skönhet är något du sent kommer att glömma.

Fem snabba fakta om inkaleden:

Längd: 4 dagar/3 nätter, totalt ca 45 km.

Svårighetsgrad: Medel till svår

Högsta punkt: Warmi Wañusqa-passet på ca 4 200 meters höjd.

Övernattning: Tre nätter i tält.

Varför ska jag välja den här vandringen? Den här vandringen passar dig som vill uppleva den klassiska och världsberömda rutten till Machu Picchu. Den är en av de vackraste sträckorna i världen, och om du inte har något emot att dela turen med andra blir det en upplevelse för livet. Observera att du även kan uppleva inkaleden på en 2-dagarsvandring.

Salkantayleden i Peru

Humantay

Salkantayleden är inte lika känd som inkaleden, men båda leder till fantastiska Machu Picchu. Salkantayleden är minst lika vacker som inkaleden men det är mycket färre personer som använder den, vilket ger en mer privat upplevelse.

Naturen är helt spektakulär och du får uppleva vacker utsikt över olika landskap, berg, laguner, skog, byar, spännande växter och mycket mer.

Vandringen börjar i staden Marcoccasa, och redan första dagen bjuds du på stora upplevelser bland annat i form av Humantaysjön, som ligger på 4 220 meters höjd. Naturen varierar också mycket under första dagen, från tät vegetation och molnregnskog till Soraypampa-dalen. Vandringens andra dag är den tuffaste eftersom du ska ta dig genom Salkantay-passet, men utsikten kommer vara värd alla ansträngningar på vägen upp. Passet ligger på 4 600 meters höjd och är vandringens högsta punkt. Från och med nu går turen lyckligtvis neråt, det karga landskapet ersätts av frodig regnskog och ni slår läger på 3 300 meters höjd. De två första nätterna övernattar du i tält.

På den tredje dagen ska du vandra längs de gamla inkastigarna och kommer bland annat att passera flera kaffe- och fruktplantager. Efter lunch fortsätter turen med tåg till staden Aguas Calientes, som ligger vid foten av Machu Picchu. Här övernattar du på hotell, och det är en bra idé att gå till sängs tidigt så att du är pigg och utvilad inför morgondagens stora upplevelser.

På den fjärde och sista dagen är väntan över. Tidigt på morgonen får du äntligen uppleva Machu Picchu. Det vackra ruinkomplexet är omgivet av dimma och vackra bergstoppar i bakgrunden – stämningen är förtrollande. Du kommer riktigt nära inpå det imponerande komplexet som inkafolket byggde för över 550 år sedan. Efter en spännande rundtur med en guide har du tid att själv gå på upptäcktsfärd bland de många ruinerna och den fantastiska omkringliggande naturen.

Du har övervunnit Salkantayleden, och storslagna Machu Picchu är något du aldrig kommer att glömma.

Fem snabba fakta om Salkantayleden:

Längd: 4 dagar/3 nätter, totalt ca 52 km.

Svårighetsgrad: Medel till svår

Högsta punkt: Salkantaypasset på 4 600 meters höjd

Övernattning: Två nätter i tält under vandringen och en natt på hotell i Aguas Calientes.

Varför ska jag välja den här vandringen? Om du vill uppleva Machu Picchu men vill ha en mindre trafikerad rutt är det Salkantayleden du ska välja.

Vill du ha vandringsupplevelser med dig i bagaget hem?

Vandring är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen i ett land.

Är du redo att plocka fram dina vandringsskor och få en upplevelse för livet?

Om du har frågor kan du ringa våra resekonsulter som gärna hjälper dig att hitta din perfekta upplevelseresa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär