TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVarför ändrar ni min lodge i Costa Rica? – en berättelse om Costa Ricas strävan efter biologisk mångfald

Varför ändrar ni min lodge i Costa Rica? – en berättelse om Costa Ricas strävan efter biologisk mångfald

2024-01-21
Visa alla inlägg

Man står på en bro i Costa Ricas djungel

Intresset för förtrollande Costa Rica, landet där frodiga regnskogar, vackra stränder och mångfaldigt djurliv möts, har ökat kraftigt de senaste åren.

I takt med att resande från hela världen söker efter enastående naturupplevelser i det vackra landet har efterfrågan på lodger och hotell nått helt nya höjder.

Bakom varje byte av övernattningsställe på våra resor till Costa Rica döljer sig en berättelse som är djupt förankrad i rötterna av Costa Ricas rika biologiska mångfald.

Costa Ricas biologiska mångfald – en kort överblick

Utsikt över vulkanen Arenal under blå himmel i Costa Rica

Costa Ricas engagemang för att bevara världens natur sträcker sig så långt tillbaka som till början av 1970-talet, då Costa Rica införde ett system för etablering av nationalparker – i en period då landet plågades av skogsskövling – för att bemöta denna negativa spiral.

Och det har de verkligen lyckats med. Från de mystiska molnskogarna i Monteverde till det fängslande marina livet vid Tortuguero. Costa Ricas ihärdiga strävan efter biologisk mångfald vittnar om landets orubbliga engagemang.

I dag är Costa Rica en hotspot för biologisk mångfald som lockar natur- och djurentusiaster från hela världen. Ungefär 25 procent av landets yta kategoriseras som nationalpark och här finns 5 procent av världens biologiska mångfald – två saker som tydligt speglar det lilla landets djupa engagemang i att skydda världens naturarv.

Den svåra uppgiften att navigera i lodgelandskapet

En stig till Manuel Antonio i Costa Rica

Bakom kulisserna till Costa Ricas biologiska mångfald arbetar vi som resebyrå med den utmanande uppgiften att hitta de helt rätta lodgerna för våra gäster, så att de kan få sitt livs upplevelse i det mellanamerikanska landet.

I Costa Rica kommer du i högre grad än i många andra länder att uppleva att det bara erbjuds små lodger och hotell. Det är ett medvetet beslut, som är djupt förankrat i landets själ och hänsyn till naturen.

I stället för att etablera stora resorter som rymmer många människor har Costa Rica anammat en modell med fokus på miljövänliga övernattningsställen i boutiquestil. Det innebär också att ett 2-stjärnigt hotell inte nödvändigtvis har lägre standard, utan är 2-stjärnigt just för att det inte erbjuder några av de faciliteter som du är van vid (till exempel tv).  Denna modell säkerställer en mer hållbar turism och minimerar samtidigt landets påverkan på miljön. Dessutom får besökare i Costa Rica en ännu mer intim relation till landets naturliga skönhet.

Costa Rica är populärt och det är många som gärna vill besöka det vackra landet. Resultatet är en stor efterfrågan på Costa Ricas övernattningsställen, och dessa små hotell och lodger blir snabbt uppbokade.

Därför ska vi, som en resebyrå som försöker leverera en autentisk och hållbar upplevelse, försöka bevara den sköra balansen mellan våra gästers förväntningar på övernattningsställe och de begränsade övernattningsmöjligheterna som står oss till förfogande.

Orsaken till att din lodge ändras

Evergreen Lodge i Tortuguero på nära håll

Vi har stor förståelse för att våra gäster undrar varför den lodge eller det hotell som de skulle övernatta på plötsligt inte längre är en del av deras program.

Men svaret hänger alltså samman med Costa Ricas berömvärda strävan efter att bevara sina naturliga underverk, vilket innebär att det helt enkelt inte finns så många lediga sängar.

Som resebyrå tillbringar vi mycket tid med att välja ut övernattningsställen, där du som resande får den bästa kombinationen av unika lägen, rätt familjär stämning och hög kvalitet – allt detta till ett pris som inte spräcker budgeten.

Ett val som gör din resa till ett äventyr

Kvinna står framför ett vattenfall i Costa Rica

Lyckligtvis har vi en riktigt duktig partner i Costa Rica som har mer än 30 års erfarenhet av att skapa enastående resor till det land, som de älskar att visa upp för intresserade gäster från hela världen.

Tillsammans med dem väljer vi de övernattningsställen som visas på vår webbplats, men också de mer än 100 alternativen som finns när övernattningsstället i programmet är uppbokat.

Vilket händer väldigt ofta på Costa Rica.

Varje lodge och varje hotell, oavsett om det är det övernattningsställe som visas i programmet eller ett av de alternativ som vi använder när det första är uppbokat, är ett övernattningsställe som har valts av oss.

Ett val vi kan stå för.

Ett val som bidrar till att hela din resa blir ett äventyr.

Vårt mål är att ge våra gäster enastående upplevelser och vi inser därför också vikten av proaktiv kommunikation med våra gäster. Vi vill säkerställa att ni som gäster förstår, att när det sker ändringar av era övernattningsställen så är dessa ändringar väl genomtänkta.

Om du som gäst hos oss någonsin är orolig eller har frågor om ändringar i din resa, uppmanar vi dig att kontakta oss så att du tryggt kan resa ut på ditt stora äventyr med oss.

Oförglömliga upplevelser, oavsett var du övernattar

Kvinnor tittar upp i djungeln i Costa Rica

Costa Ricas engagemang i biologisk mångfald har gjort landet till ett fantastiskt resmål för dig som vill uppleva ett av världens bästa naturresmål.

Vi försöker skapa resor som förmedlar denna skönhet, och ditt övernattningsställe är pricken över i:et.

Costa Ricas fokus på biologisk mångfald är djupt förknippad med landets själ, samtidigt som ett fokus på att leverera oförglömliga reseupplevelser – trots en konstant sökan efter tillgängliga lodger och hotell – en del av vår.

Varje byte av ett hotell eller en lodge är en nödvändig åtgärd för att bevara Costa Ricas naturliga underverk och är en berättelse som blir en del av din resa.

Se våra resor till Costa Rica nedan: