TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVad äter man i Australien?

Vad äter man i Australien?

2023-10-22
Visa alla inlägg

Tallrik och servett med australiensisk flagga

För många är reseupplevelser detsamma som matupplevelser!

Att smaka på den lokala maten under din resa kan både utmana dina smaklökar och ge dig en bättre insikt i kulturen. Det finns oftast något för varje smak på de lokala menyerna – och Australien är inget undantag!

Vågar du prova på några av landets unika specialiteter? Gillar du sötsaker? Eller föredrar du att utforska de många fantastiska vinerna från Australien?

Läs mer här och få inspiration till vad du ska äta när du är på besök down under!

För de modiga

Exotiskt kött

grillat kängurukött

På en rundresa i Australien hittar du garanterat mycket av det kött du äter här hemma: kyckling, fläsk osv.

Men i Australien kan du också smaka på några annorlunda köttvarianter. Det är till exempel väldigt normalt att äta både krokodil, emu och känguru.

Kängurukött sägs påminna lite om oxkött, medan både emu och krokodil är fettsnåla och utmärkta proteinkällor!

Vegemite

vegemite på vitt bröd

Det finns några saker du bör veta innan du besöker Australien. En av dem är att vegemite inte är nutella, även om den bruna färgen kan vara vilseledande.

Vegemite är ett salt pålägg som är gjort av jästextrakt. Det finns inget mer australienskt än detta!

Smaken är speciell och vegemite är verkligen en riktig vattendelare. Antingen älskar man det eller också tål man det inte!

Provsmaka – kanske är det något för dig?

För gottegrisarna

lamingtons

Efter en dags rundvandring i Sydney, Brisbane eller Melbourne kanske du behöver en söt belöning. Här har Australien flera lokala möjligheter.

Prova till exempel den populära Tim Tam, vilket är en chokladöverdragen kaka som dessutom är enkel att ta med sig i farten.

Gillar du smaken av kokos kan du också prova en Lamington – en fyrkantig, mjuk kaka med choklad- och hallonsås som är täckt med kokos!

För de sociala – Australian BBQ

Australiensiskt barbecue-kött på grillen

Australisk barbecue är ett populärt fenomen down under. Australiensare älskar att tända grillen och bjuda in familj och vänner på middag.

Många offentliga parker i Australien har till och med grillfaciliteter som man kan använda sig av.

För australiensare går det att grilla praktiskt taget allt: olika slags kött, fisk och skaldjur, frukt, tofu – ja, till och med pizza!

För de törstiga

Australiskt vin

Australiska vingårdar

Oavsett när du besöker Australien så är det ett utmärkt tillfälle att smaka på några av landets gyllene droppar. Australien är nämligen en av världens största vinproducenter.

Det finns ett stort urval av fantastiska, australiska viner – både vita och röda – och olika slags viner från olika områden av landet, till exempel Barossa Valley vid Adelaide, Yarra Valley vid Melbourne och Hunter Valley i närheten av Sydney. Så smaka dig fram till ditt favoritvin!

Kaffe

Australisk flat white

Australiensarna är också förtjusta i kaffe och många anser att en flat white har sitt ursprung i just Australien.

En flat white består av en enkel espressoshot, varm, ångkokt mjölk och ett tunt lager med skummad mjölk på toppen.

Föredrar du svart kaffe kan du prova den australiska versionen av en americano: en long black. Den består av varmt vatten med en espressoshot.

För de kulturella

Meat pie

Australisk köttpaj

En del anser att man inte har upplevt det äkta Australien förrän man har smakat på en meat pie – Australiens nationalrätt!

Som namnet antyder är en meat pie en paj av smördeg med kött. Det finns dock många varianter av den, där fyllningen kan variera: ost, lök, svamp eller liknande. De första köttpajerna kom till Australien med britterna på 1700-talet och var enklare än de som finns i dag.

Enligt en undersökning (från 2017) äter australiensare tolv köttpajer var om året, vilket innebär omkring 270 miljoner köttpajer varje år!

Bush tucker

bush tucker witchetty grub

Bush tucker, eller bush food, kallar man den mat som Australiens ursprungsbefolkning, aboriginerna, traditionellt sett har ätit. Mycket av maten äts dock än i dag av många australiensare.

Bush tucker omfattar en rad olika matvaror som aboriginerna kunde hitta i den australiska naturen, eller bushen. Det inkluderar därför ett stort urval av både frukter, nötter, växter, känguru- och emukött samt till och med insekter.

En av de mest kända rätterna på bush tucker-menyn är en witchetty grub, vilket är en slags larv. Den kan ätas både rå och grillad – vågar du prova?

Se våra resor till Australien nedan: