TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarStadsdelar i Buenos Aires

Stadsdelar i Buenos Aires

2023-08-27
Visa alla inlägg

Översiktsbild över trafiken i Buenos Aires på kvälle

Argentinas huvudstad, Buenos Aires, trollbinder sina besökande med sin oemotståndliga charm och mångfald.

Gå på upptäcktsfärd i stadens olika barrios (stadsdelar) och upplev den argentinska kulturen på en promenad längs de vackra gatorna. Från de färgglada byggnaderna i La Boca till de passionerade tangorytmerna i San Telmo – Buenos Aires bjuder på ett otal upplevelser för varje resenär, oavsett var färden går.

Vi har samlat några av de spännande stadsdelarna du kan uppleva på din resa till den förtrollande huvudstaden.

De största sevärdheterna i det historiska centrumet

Casa Rosada på en molnfri dag i Buenos Aires

Känn historiens vingslag i Buenos Aires historiska centrum och stadens ”hjärta”, där de två stadsdelarna San Nicolás och Monserrat, tillsammans kända som Microcentro, välkomnar dig med några av stadens största sevärdheter.

Huvudtorget, Plaza de Mayo, omges av viktiga landmärken såsom den ikoniska regeringsbyggnaden, Casa Rosada, Teatro Colón, som är ett av världens mest berömda operahus, och Obelisken.

I området hittar du också världens kanske bredasta gata, den 140 meter breda Avenue 9 de Julio, som har tolv vägbanor och byggdes till minne av Argentinas självständighetsdag (den 9 juli 1816).

Fotboll och färgglada byggnader i La Boca

En butik i La Boca i Buenos Aires

Om du har sett bilder från Buenos Aires har du helt säkert också sett La Boca – det är få platser som är så fotogeniska som detta livfulla och färgglada kvarter.

La Boca var ursprungligen ett skeppsvarv, där italienska och spanska immigranter på 1800–1900-talet byggde hus av överskottsmaterial och restfärger från fartygen, och kvarteret bjuder på en av stadens mest livfulla atmosfärer.

Den historiska stadsdelen är berömd för två saker: den ikoniska gatan Caminito, som är full med färgglada byggnader och gatuartister, och fotbollsarenan La Bombonera, där fotbollslaget Boca Juniors håller till. Den världsberömda fotbollsspelaren och nationalikonen Diego Armando Maradona, som gick bort 2020, spelade i klubben i sin ungdom och återvände i slutet av sin karriär.

Fördjupa dig i tangokulturen i San Telmo

Ett ungt par dansar tango i San Telmo

Ett besök i Buenos Aires är inte komplett utan att uppleva den passionerade och sensuella tangokonsten på riktigt nära håll. Det gör du i San Telmo.

San Telmo är den äldsta stadsdelen i Buenos Aires och är känd för sin bohemiska charm och sina smala kullerstensgator, som är fulla med antikvariat, konstgallerier och mysiga kaféer.

Och tango, så klart!

Tango är alltid närvarande i den vackra stadsdelen och du kan se en show på en av de traditionella milongas (tangoklubbar), delta en tangoklass eller uppleva den lidelsefulla dansen på gatan.

Om du är i Buenos Aires på en söndag är San Telmo också hem åt den populära loppmarknaden Feria de San Telmo.

Upplev enastående arkitektur i Recoleta

Gravplatser på Recoleta-kyrkogården

Recoleta är ett av huvudstadens mer välbärgade distrikt och många anser att det är just detta kvarter som har bidragit till att Buenos Aires har fått smeknamnet ”Sydamerikas Paris”.

Detta charmiga kvarter bjuder på imponerande byggnader, breda boulevarder och en europeisk arkitektur, som är identisk som den kan uppleva i en europeisk storstad såsom Paris.

Strosa längs Avenida Alvear och beundra de storslagna residensen som en gång tillhörde aristokratin, men i dag rymmer ambassader och hotell, eller besök ett av områdets utsökta museer, till exempel det berömda Museo Nacional de Bellas Artes som är hem åt verk av berömda konstnärer som Rembrandt, Cézanne och Picasso.

I Recoleta ligger även landets mest besökta kyrkogård, Recoleta-kyrkogården, där många av Argentinas mest kända personligheter är begravda, häribland Eva Perón, den ikoniska presidenthustrun som är mer känd som Evita.

En stadsdel av stadsdelar i Palermo

Området Palermo sett ovanifrån

Palermo, Buenos Aires största stadsdel, ger dig ett smakprov på stadens mer trendiga och kosmopolitiska sida.

Stadsdelen har flera ”understadsdelar” (sub-barrios), som var och en bjuder på unika upplevelser, till exempel Palermo Chico och Palermo Viejo.

Palermo Chico är den mest eleganta och exklusiva stadsdelen i Buenos Aires, och det är här som de rika och berömda bor. Det är fantastiskt att promenera i Palermo Chico, som bjuder på byggnader med vackra fasader och stadens största park, Los Bosques de Palermo. Dessutom har området massor av konstmuseer och gallerier.

Palermo Viejo (viejo = gammal) består av Palermo Soho och Palermo Hollywood. I Palermo Soho kan du tappa bort dig längs de slingrande gatorna och ”shop ’til you drop” i stadsdelens trendiga mode- och designerbutiker. Palermo Hollywood, vars namn låter mer glamoröst än det är, har fått sitt namn efter sin koppling till den lokala tv- och filmindustrin och bjuder på trendiga barer, stilfulla restauranger och ett livligt nattliv.

Maritim charm i Puerto Madero

Punta la Mujer i Puerto Madero i Buenos Aires

Puerto Madero är Buenos Aires nyare, mer moderna stadsdel vid brädden av floden Rio de la Plata.

Det tidigare hamnområdet har förvandlats till ett eftertraktat resmål, där lyx och maritim charm förenas i en härlig blandning. Gamla industribyggnader har renoverats och fungerar i dag som exklusiva bostäder, hippa restauranger och trendiga barer.

En av områdets största sevärdheter är den ikoniska gångbron Puente de la Mujer (Kvinnornas bro), som är formgiven av den spanska arkitekten Santiago Calatrava.

På den breda hamnpromenaden, Constanera Sur, kan du njuta av utsikten över floden, de gröna parkområdena och de charmiga gatukaféerna.

Du får inte heller missa naturreservatet Reserva Ecológica Costanera Sur, som ligger på den östra sidan av hamnområdet. Det åtta kvadratkilometer stora området är en skön oas mitt i storstaden vars stigar leder dig genom reservatet och ut till floden. Både lokalinvånare och besökande tycker om att ha picknick, cykla och ta promenader i området.

Se resor med Buenos Aires här:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär