TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju tips på hur du överlever en lång flygresa med barn

Sju tips på hur du överlever en lång flygresa med barn

2023-05-21
Visa alla inlägg

Tre barn som väntar på flygplatsen

En lång flygresa kan vara jobbig för alla. När du dessutom reser med barn blir det ännu mer utmanande.

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på när du ska åka på en lång flygresa med barn.

Här får du våra bästa tips, som kan hjälpa dig och din familj att få en lugn och skön flygresa.

Tips nr 1: Boka platser i förväg

Bebis står upp framför vaggan

Lägg upp en plan för resan redan innan du sätter dig på flyget. De flesta flygbolag erbjuder platsbokning i förväg så att du kan välja den bästa placeringen för din familj.

Det kan vara en bra idé att sitta vid en av flygplanets skiljeväggar, då det finns extra benutrymme där barnen kan leka.

Om du ska flyga med barn under 2 år förväntar sig flygbolagen normalt att barnet sitter i ditt knä. Men du kan även boka ett separat säte, där barnet kan sitta i sin egen bilbarnstol.

Många erbjuder också en gratis vagga; den måste dock beställas i förväg. Det är ett bra alternativ då den följer flygplanets rörelser och ger din bebis möjlighet att ligga ner utan att störas alltför mycket.

Tips nr 2: Packa strategiskt

Barn sitter på en resväska på en flygplats

När det står många saker på din packlista (och det gör det ju när man har barn!) är det en bra idé att ladda ner en app så att du kan hålla ordning på vad du ska packa.

Packa de mest nödvändiga sakerna i ditt handbagage som ni kan få användning för under resan, till exempel snacks, blöjor, medicin, våtservetter och en uppsättning ombyteskläder (även till de vuxna, om olyckan skulle vara framme).

Gör det roligare för de större barnen genom att ge dem en egen resväska. Barnen känner sig viktiga när de rullar runt med sitt eget bagage på flygplatsen, samtidigt som du maximerar packningsutrymmet.

Extra tips: Några resväskor som barnen kan sitta på (som du kan se på bilden) kan även användas som fotstöd på flyget eller för att förlänga sätet så att barnet kan ligga ner och sova.

Tips nr 3: Skapa en bra semesterstämning

Barn leker med iPad på flyget

Tristess är den värsta fienden på långa flygresor, i synnerhet för barn. Ta med ett urval av aktiviteter och leksaker för att hålla ditt barn sysselsatt. Det kan till exempel vara en iPad, leksaker och handhållna spelkonsoler.

Det kan också vara en bra idé att förbereda en liten överraskning till barnet, antingen på flygplatsen eller på flygplanet, i synnerhet om det är hens första flygresa. Några föräldrar använder också tidspresenter så att barnet kan se fram emot små överraskningar att fördriva tiden med under flygresan. Då får barnet en ny present med underhållning varje eller varannan timme, till exempel bildböcker, leksaker, små snacks, pyssel, målarböcker osv. Om presenterna är inslagna ger det hen något extra att fördriva tiden med.

Tips nr 4: ”Comfort is key”

Pojke sover med kudde på flyget

Komfort är avgörande när du reser med barn, i synnerhet på långa flygresor.

Se till att ditt barn är bekvämt klädd och ta med saker som kan hjälpa hen att sova bättre, till exempel filtar och nallar. Du kan också ta med en nackkudde, som är mer behaglig än de kuddar som finns på flyget.

Tips nr 5: Skydda de små öronen

Liten bebis ser ut genom flygplansfönstret

Om ditt barn tenderar att få ont i öronen kan det vara en bra idé att ta med små snacks inför planets start och landning. Det kan vara en nappflaska (eller amning, om barnet ammas) eller smoothies till de små, eller karameller eller tuggummi till de lite äldre.

Du kan också be en läkare om förslag på örondroppar eller andra läkemedel som kan hjälpa.

Tips nr 6: Snacks

Barn äter snacks på flyget

Maten ombord på flyget serveras på bestämda tidpunkter och inte alltid när det passar in i barnens schema. Något att knapra på är alltid gott så packa ner ditt barns favoritsnacks, grönsaksstavar, frukt, fruktstänger, kex med mera så att du är förberedd när hen blir sugen.

Tips nr 7: Var förberedd på oförutsedda situationer

Mamma väntar med barn på flygplatsen

Även om du gör ditt yttersta kan det fortfarande uppstå oförutsedda saker när du reser.

Försningar, bagage som inte kommer fram eller missade anslutningsflyg kan vara ytterst stressande, i synnerhet när man reser med barn.

Det kan göra en enorm skillnad att resa med en resebyrå eller en researrangör istället för att boka allt själv. Det kan ge en extra trygghet att veta att det finns ett journummer man kan ringa, om det skulle uppstå en situation då man behöver hjälp eller råd.

Dessutom kan en resebyrå eller en researrangör hjälpa till att ordna transport, logi och andra praktiska saker om det uppstår oväntade förseningar eller problem under resan.

Det kan vara överväldigande att resa med barn, men med lite planering kan du skapa en mer behaglig reseupplevelse för både dig och din familj.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär