TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Afrika: Skillnaden mellan Kenya och Tanzania

Reseberättelse från Afrika: Skillnaden mellan Kenya och Tanzania

2021-11-30
Visa alla inlägg

I november 2021 reste vår Afrika-expert Winnie till Tanzania och Kenya. Innan avresa frågade vi våra följare på Facebook vad de ville veta/se från resan. En av frågorna var vad som skiljer Kenya och Tanzania åt. Här är Winnies svar.

Giraffer i Masai Mara

Min fantastiska guide i Kenya hette Sisto. Han var både beläst och berest – och han förstod min humor 😄.

Under vår vecka tillsammans besökte vi femton hotell. En del av hotellen ligger i naturreservat, så för att komma från A till B var vi tvungna att köra genom viltområden som Samburu, Masai Mara och Amboseli (irriterande, jag vet… 🙈). Under dessa resor hade vi turen att få se både leoparder, en serval, lejon som parade sig, geparder och – det vildaste av dem alla – en svart noshörning!

svart noshörning

Sisto visste att jag skulle vidare till Tanzania och som den duktiga kikuyu han är så såg han genast en möjlighet att tävla lite med sin kollega i Tanzania. Jag lovade honom att vidarebefordra utmaningen: ”att hitta så många djur som vi hade sett i Kenya på vår väg till och från inspektionerna”

I Tanzania fick jag Abu som guide. En mer tålmodig och kunnig person får man leta länge efter!

Som lovat gav jag honom Sistos utmaning. Abu log brett och sa: ”Don’t worry. We have the Serengeti.”

Jag vill inte rangordna. Jag tycker uppriktigt sagt att ALLA nationalparker har något att bjuda på – och det är bland annat kontrasterna som jag uppskattar mest.

giraf - samburu

Samburu har de vackra landskapen och ”de speciella fem”.

Naivasha har flodhästarna och de många fåglarna.

Mara är både vilt och överskådligt med riktigt goda chanser att få se The Big Five.

Platta Amboseli har elefanterna och Kilimanjaro.

Tsavo har den röda jorden som även färgar elefanterna röda.

Ngorongoro

Ngorongoro bjuder på vilda kratersidor som står i skarp kontrast mot den flacka kraterbotten, där zebror och elefanter betar och lejonen söker skugga under bilarna.

Tarangire har elefanterna och de mytiska baobabträden.

Mkomazi har noshörningar.

Lake Manyara bjuder på ett rikt fågelliv.

Och så har vi Serengeti.

Serengeti

Serengeti är platsen där man kan se tre leoparder i ETT träd. Det är platsen där slätterna är så ändlösa att man kan se jordens krökning. Det är här himlen är störst.

Men – för det finns naturligtvis ett men… Serengeti är också platsen där man kan köra en hel dag utan att se så mycket mer än zebror. Det är LÅNGT mellan de olika habitaten, och om du är i den ena änden och geparderna i den andra så ser du alltså inga geparder den dagen 😉

En av våra följare på Facebook skrev att djurupplevelser i Tanzania är störst, men att läger och lodger i Kenya har högre standard. Jag är böjd att hålla med henne om detta. Kenya har en längre safarihistoria än Tanzania – de har helt enkelt övat sig en lite längre tid 😉.

Men oroa dig inte, ”Tanzania has the Serengeti”.

Winnie, TourCompass

Läs också vårt inlägg, där vi hjälper dig att välja safari i Kenya eller Tanzania.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär