TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSafari i Kenya eller Tanzania?

Safari i Kenya eller Tanzania?

2024-04-10
Visa alla inlägg

Leopard i ett träd i Samburu National Reserve i Kenya

Valet mellan en safari i Kenya eller Tanzania är i grund och botten ett val mellan två fantastiska äventyr.

De två östafrikanska länderna bjuder båda på storslaget djurliv, imponerande landskap och unika kulturmöten.

Men beroende på dina förväntningar på safarin är det ena landet möjligtvis en bättre matchning än det andra.

I detta blogginlägg utforskar vi skillnader och likheter mellan en safari i Tanzania och en safari i Kenya för att hjälpa dig att välja vilket resmål som är bäst för ditt nästa äventyr.

En snabb översikt: Tanzania vs Kenya

Tanzania Kenya
Nationalparker och viltreservat Serengeti
Ngorongorokratern
Kilimanjaro
Tarangire
Nyerere
Masai Mara
Amboseli
Tsavo
Samburu
Lake Nakuru
Djurlivet Den stora migrationen
The Big Five
Den stora migrationen
The Big Five
The Special Five
Andra aktiviteter Bergsbestigning på Kilimanjaro
Besök i en massajlodge
Zanzibars stränder
Storstadsäventyr
Kulturupplevelser
Solsemester vid Diani Beach
Den bästa tiden att resa Fantastisk safari året runt. Res från juni till oktober för att uppleva torrperioden och från februari till mars för att uppleva kalvningssäsongen Fantastisk safari hela året. Res från juni till oktober för att uppleva torrperioden och den stora migrationen
Solsemester Zanzibars vackra stränder, historiska Stone Town Den vita sanden och det vackra vattnet vid Diani Beach

Landskap

Safari med jeep i landskapet i Tanzania

Tanzania och Kenya är grannländer i Östafrika och har båda det storslagna Serengeti-Mara-ekosystemet, som möjliggör en ojämförbar mångfald av växter och djur.

Tanzania hyllas för sina stora naturområden. Dessa omfattar ikoniska Serengeti nationalpark, som är känd för sina oändliga slätter, imponerande Ngorongoro Conservation Area med dess unika natur, majestätiska Kilimanjaro, stora Nyerere nationalpark (tidigare Selous Game Reserve) och bildsköna Tarangire nationapark. Dessa landskap bildar kuliss för några av världens mest spektakulära djurupplevelser.

Kenya kan skryta med Masai Mara National Reserve, som bjuder på storslagna solnedgångar, Amboseli nationalpark med en fantastisk utsikt över Kilimanjaro, det torra och hårda landskapet i Samburu, den stora vildmarken i Tsavo och noshörningsparadiset vid Nakurusjön. Var och en bjuder på unika safariupplevelser.

Slutsats: Både Tanzania och Kenya bjuder på imponerande landskap. Ditt val beror på dina specifika intressen, till exempel om du föredrar att utforska Serengetis vidsträckta slätter eller de torra och hårda landskapen i Samburu.

Djurlivet

Kvinnor på safari tittar på elefanter i Tanzania

Den öppna gränsen mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya gör det möjligt för djuren att vandra fritt mellan länderna, så det finns unika möjligheter att se dem på båda platserna.

Den stora migrationen

Gnuer försöker korsa Marafloden i Kenya

Den stora migrationen är en höjdpunkt i båda länderna, men sker vid olika tidpunkter.

I Tanzania sker migrationen huvudsakligen från november till juli. Det ger dig möjlighet att närvara vid kalvningssäsongen i februari och mars, medan migrationen är nära våra läger i den centrala och västra delen av Serengeti från slutet av maj till juli. I Masai Mara i Kenya sker de dramatiska korsningarna av Marafloden mellan juli och oktober.

The Big Five

Lejon tittar mot horisonten på Serengetis slätter i Tanzania

Båda resmålen är enastående om du vill se The Big Five och många parker i båda länderna ger dig chansen att komma riktigt nära minst fyra av The Big Five, varav noshörningen generellt är svårast att hitta.

I Tanzania kan du – om du har tur – möta samtliga av The Big Five i Ngorongorokratern. I Kenya har du störst chans att se dem alla i Masai Mara, även om du måste ha lite tur för att upptäcka noshörningen.

I båda länderna kan du öka dina chanser genom att kombinera besök i olika parker, till exempel genom att besöka både Masai Mara och Lake Nakuru eller Serengeti och Ngorongoro.

Andra djur

Pelikaner i vattnet i Naivashasjön

I Tanzania kan du uppleva djur i ett stort antal, i synnerhet i Serengeti, och utöver den imponerande gnumigrationen (den stora migrationen) kan du se fram emot ett imponerande antal fågelarter, giraffer, flodhästar, hyenor och många fler.

Kenya är känt för korsningen av Marafloden i samband med den stora migrationen, ett mångfaldigt fågelliv samt möjligheten att få se sällsynta arter såsom The Special Five i Samburu-regionen och den svarta noshörningen i Lake Nakuru.

Slutsats: Både Tanzania och Kenya bjuder på enastående möjligheter att uppleva ett fantastiskt djurliv. I slutändan kan valet bero på vilken eller vilka specifika naturupplevelser du vill få, till exempel den stora migrationen eller att få se noshörningar eller The Special Five.

Aktiviteter utöver safari

Maasai-folk i Osiligilai Maasai Lodge

I Tanzania har du en enastående möjlighet att bestiga Kilimanjaro och utforska massajbyarnas kulturrikedom. Ett besök i Osiligilai Maasai Lodge är en stor kulturupplevelse. Här får gästerna möjlighet att leva sida vid sida med massajerna och lära sig om deras traditioner och livsstil. Samtidigt har de tillgång till en rad bekvämligheter under besöket såsom en varm dusch, toalett, pool och fantastisk mat.

Kenya bjuder på kulturupplevelser med massaj- och samburufolken, och en vistelse i Nairobi kan omfatta besök på Karen Blixen-museet eller en middag på den världsberömda restaurangen Carnivore.

Slutsats: Beroende på vad du intresserar dig för utöver att se fantastiska djur, till exempel kulturupplevelser eller andra spännande aktiviteter, kan det påverka ditt val mellan Tanzania och Kenya.

Solsemester: Zanzibar eller Mombasa

Lång brygga på Zanzibar

Efter en spännande safari är en solsemester det perfekta sättet att varva ner.

Zanzibar i Tanzania och Diani Beach nära Mombasa i Kenya bjuder båda på vackra strandupplevelser, men har båda sin unika charm.

I Zanzibar får du upplevelsen av en tropisk ö och kan besöka den historiska delen av Zanzibar: Stone Town. I Kenyas Diani Beach kan du kombinera din solsemester med storstadsliv i Mombasa. Läs vår jämförelse av de två strandresmålen i vårt blogginlägg “Mombasa eller Zanzibar”.

Slutsats: Oavsett om du föredrar de historiska och kulturella upplevelserna i Zanzibar eller den livliga strandmiljön i Diani Beach ger båda resmålen dig en perfekt avslutning på ett afrikanskt safariäventyr.

Så vilket land är bäst för safari? Tanzania eller Kenya?

Oavsett om du väljer Tanzania eller Kenya för ditt safariäventyr så bjuder båda länderna dig garanterat på oförglömliga upplevelser.

Fundera på vad som är viktigast för dig. Är det specifika djurupplevelser, kulturupplevelser eller landskap? Låt detta vägleda dig i ditt beslut om vilket land du ska välja. Ring till oss om du behöver hjälp med att välja.

Oavsett var du hamnar så lovar vi att du kan se fram emot ditt livs äventyr.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär