TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Argentina?

När är det bäst att åka till Argentina?

2024-02-25
Visa alla inlägg

Tangodansare i Buenos Aires

Argentina är ett land fyllt med kontraster och enastående skönhet och som erbjuder allt från de majestätiska Andernas toppar till Pampas oändliga slätter.

Men när är det egentligen bäst att besöka Argentina?

Du kan resa till Argentina året runt och den bästa tiden är i hög grad beroende av vad det är du vill uppleva. Läs mer nedan och få reda på när det är bäst för dig att besöka detta fascinerande sydamerikanska land.

Observera att nedanstående guide endast är en vägledning och att rekommendationerna kan ändras efter hand.

Argentinas klimat

Cafayete i norra Argentina

Argentina är nästan 4 000 kilometer långt och sträcker sig från det subtropiska norr till det subantarktiska söder.

Eftersom Argentina spänner sig över ett så stort område från norr till söder så varierar klimatet i de olika regionerna.

En stor del av landet, till exempel i de centrala och östra delarna av Argentina (härunder i Buenos Aires), har specifika årstider som vi känner igen hemifrån.

I de nordvästra regionerna (till exempel i Salta) är det mer tydliga regn- och torrperioder. Här sammanfaller normalt regnperioden med den argentinska sommaren (vår vinter) och torrperioden med den argentinska vintern (vår sommar). I de nordöstra regionerna (till exempel vid Iguazúfallen) betyder det subtropiska klimatet att det förekommer regn året runt. Det regnar dock mest på den argentinska sommaren (vår vinter).

Det positiva med att Argentina sträcker sig över ett så stort geografiskt område är dock att vädret alltid är bra på en eller annan plats i landet.

Årstider och säsonger i Argentina

Eftersom Argentina ligger på det södra halvklotet är årstiderna de motsatta jämfört med Europa och Argentina har därför sommar när vi har vinter:

  • Vår: september till november
  • Sommar: december till februari
  • Höst: mars till maj
  • Vinter: juni till augusti

Vår (september–november)

Magellanpingviner på halvön Valdes

Våren i Argentina har milda temperaturer och blomstrande natur.

För många är våren (tillsammans med hösten) den bästa tiden att besöka Argentina eftersom man då kan vänta sig härligt väder med varma och inte alltför fuktiga dagar.

De flesta regioner är bra i dessa månader.

Till exempel kan du uppleva jakarandaträdens blomning i vackra lila nyanser i Buenos Aires, medan Península Valdés (Valdéshalvön) bjuder på spännande djurliv med bland annat pingviner. Fram till december är det dessutom möjligt att se valar i området. Drömmer du om att besöka Iguazúfallen är börjar på våren perfekt, då det varken är för varmt eller för vått.

Tre fördelar med att resa under vårmånaderna:

  • Härligt väder med varma dagar utan för mycket regn i större delen av landet
  • Jakarandaträden blommar i Buenos Aires
  • Valar och pingviner vid Península Valdés

Sommar (december–februari)

Perito Moreno-glaciären i februari

Sommarmånaderna är normalt de varmaste månaderna i Argentina och på många platser även de våtaste.

I norra Argentina, till exempel vid Salta och Iguazúfallen, bjuder den argentinska sommaren på varmt och vått väder. Vid Iguazúfallen innebär regnet också att det är i denna period som vattenfallet är som allra kraftigast. Om du inte har något emot att bli våt så är det en fantastisk upplevelse. Tänk också på att argentinarna själva har semester i denna period (normalt i januari och februari) så det kan vara många andra besökare.

I både Mendoza och Buenos Aires är det varmt i sommarmånaderna. Luftfuktigheten är hög i huvudstaden, ibland tryckande, och det regnar mest i denna period.

I Patagonien kan du i dessa månader uppleva södra Argentinas spektakulära glaciärer och vackra landskap med årets varmaste temperaturer. Men det är också i denna period som Patagoniens berömda vindförhållanden (framför allt i södra Patagonien) är starkast. Till skillnad mot resten av landet får Patagonien generellt minst regn i de argentinska sommarmånaderna.

Tre fördelar med att resa under sommarmånaderna:

  • Det är sommarvärme i hela Argentina
  • Du får årets varmaste temperaturer i Patagonien
  • Det är mest vatten i Iguazúfallen

Höst (mars–maj)

Vingårdar i Mensoza på hösten

Hösten i Argentina bjuder på milt väder och färgglada löv.

Vinregionen Mendoza är särskilt fantastisk på hösten då bönderna förbereder sig för att skörda vinodlingarna, och i mars kan du uppleva områdets årliga vinfestival.

Vid Iguazúfallen har sommarens varma temperaturer fallit och det regnar inte lika mycket som i månaderna före och efter.

I Patagonien är temperaturerna svalare än de föregående månaderna, men i gengäld är vinden inte så stark som i de argentinska sommarmånaderna.

Observera att påsken är en populär period att resa till Argentina och det kan vara många människor och högre priser.

Tre fördelar med att resa under höstmånaderna:

  • Härligt väder med varma dagar utan för mycket regn i större delen av landet
  • Bra tid att besöka Mendoza, om du vill uppleva många vinaktiviteter
  • Det är härligt väder vid Iguazúfallen, inte för varmt och inte för fuktigt

Vinter (juni–augusti)

Kvinna hoppar i Salinas Grandes i Argentina

Buenos Aires bjuder på molnigt väder, svalare temperaturer samt regn av och till, men storstaden utmärker sig även i vintermånaderna med kulturella aktiviteter såväl inomhus som utomhus. Till exempel är det i slutet av augusti som den årliga tangofestivalen arrangeras i huvudstaden.

Om du drömmer om att besöka Iguazúfallen ska du vara uppmärksam på att det kan vara många besökande i juli på grund av argentinarnas vintersemester (och européernas sommarsemester).

Det är torrperiod i nordvästra Argentina, och Salinas Grandes i Salta är väl värt ett besök i de torra månaderna eftersom temperaturerna är behagliga, saltöken är torr och du kan ta otroligt vackra perspektivbilder.

I Patagonien är det kallt i de argentinska vintermånaderna och även om regionen är vacker att besöka i denna period, då vinterlandskapen verkligen kommer till sin rätt (och utan den kraftiga vind som du annars kan uppleva), så innebär vintervädret ibland att platser stänger ner. I gengäld kan du få området praktiskt taget för dig själv.

I slutet av juni kommer de sydliga rätvalarna till Penìnsula Valdés, vilket gör de kommande månaderna till de bästa för valsafari i området.

Tre fördelar med att resa under vintermånaderna:

  • Vackra naturupplevelser vid Salinas Grandes i Salta
  • Det är säsong för valsafari vid Península Valdés
  • Massor av kulturupplevelser i Buenos Aires, bland annat den årliga tangofestivalen

Då är det bäst att besöka …

Kvinna promenerar på gatan i Buenos Aires, Argentina

På grund av Argentinas storlek kan klimatet också variera kraftigt beroende på vart du reser i det vackra landet.

Oavsett vart du reser i Argentina kan du se fram emot enastående upplevelser. Nedan har vi samlat några av våra mest populära resmål så att du kan ta reda på mer om när det är bäst att besöka just dessa områden.

Hela landet

Argentina är fantastiskt året runt och du får enastående upplevelser oavsett när du väljer att resa.

I allmänhet anses vår- och höstmånaderna vara några av de bästa månaderna att besöka det mesta av landet. Då är vädret bra på de flesta platserna – inte för varmt och inte för vått.

Salta

Salta, som ligger i nordvästra Argentina, får mest regn mellan december och mars, och de våtaste och varmaste månaderna är sommarmånaderna (december till februari). Resten av året regnar det väldigt lite.

I höst- och vårmånaderna kan du förvänta lite svalare, men fortfarande varma temperaturer och mindre regn. Våren bjuder på lite grönare färger i de annars torra landskapen. Vintermånaderna är torra och svalare än årets resterande månader, men dagarna är fortfarande varma.

Observera att det kan vara mycket folk i mitten av september, då pilgrimer på pilgrimsfärd (Procesión del Milagro ankommer till staden Salta).

Iguazúfallen

Stora mängder vatten vid Iguazu-fallen i februari

Iguazúfallen, som ligger i nordöstra Argentina, är en spektakulär upplevelse året runt och när det är bäst för dig att resa beror på flera saker.

Vill du ha det ”bästa” vädret, då solen skiner och det varken är för varmt eller för fuktigt? Eller vill du uppleva vattenfallet när det är som kraftigast, men vädret är grått, varmt och med en del regn?

För många är sen höst (april–maj) eller tidig vår (september–oktober) bra tider. I dessa månader är värmen mer stabil och det regnar inte lika mycket som i månaderna före och efter

Mendoza

Mendoza ligger i hjärtat av vinlandet vid Anderna i centrala Argentina och kännetecknas av långa, soliga dagar större delen av året. Området kan faktiskt skryta med 300 soldagar varje år!

Den argentinska hösten, vintern och våren (från planteringssäsong till höst) är de månader då det händer mest i Mendoza. Temperaturerna är behagliga (men svalare i vintermånaderna) och du kan delta i regionens olika vinaktiviteter. Sommaren kan bli väldigt varm och får normalt mer nederbörd än i årets resterande månader.

Buenos Aires

Huvudstaden Buenos Aires ligger på Argentinas östkust och har ett tropiskt klimat med varma somrar och milda vintrar.

Våren och hösten är de mest behagliga perioderna att besöka staden. Den argentinska sommaren kan bli väldigt varm och fuktig, medan den milda vintern bjuder på svalare temperaturer och molnigt väder.

El Calafate, Patagonien

Patagonien är jättestort och vädret varierar beroende på vart du åker. På våra resor besöker du Península Valdés i norra Patagonien samt El Calafate i centrala Patagonien.

Den argentinska sommaren anses av många vara den bästa tiden att utforska Patagoniens naturliga skönheter eftersom området då bjuder på årets varmaste temperaturer. I gengäld blåser det mest i denna period, i synnerhet i söder.

För mindre vind, men lite svalare temperaturer är vår och höst upplagda tider för ett besök. Om du drömmer om att uppleva Patagoniens vinterlandskap i riktigt vinterväder ska du resa i våra svenska sommarmånader. Tänk dock på att vissa platser kan stänga ner som följd av vädret.

Se våra resor till Argentina här