TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarHa Long-bukten i Vietnam

Ha Long-bukten i Vietnam

2024-03-24
Visa alla inlägg

Kvinna ser ut över Ha Long-bukten

I den nordöstra delen av Vietnam, i Quảng Ninh-provinsen, ligger Ha Long-bukten.

Bukten har länge varit ett populärt besöksmål tack vare det spektakulära landskapet du hittar här.

Läs mer och ta reda på varför (och när) du ska besöka Ha Long-bukten, där landskap och öar bjuder på vackra naturupplevelser och spännande legender om drakar.

Vad är Ha Long-bukten?

Kalkstensformationer i jadegrönt vatten i Ha Long-bukten

Ha Long betyder ”dykande drake” på vietnamesiska och efter en blick på bukten är det inte svårt att förstå hur den har fått sitt namn. En av våra medarbetare har till och med kallat det för ”ett fantastiskt naturskådespel”.

Bukten innehåller nämligen omkring 1 600 små öar och imponerande kalkstensklippor som skjuter upp ur vattnet. Denna syn kan leda tankarna till mytiska drakar som sträcker sig mot himlen.

Flera av öarna har stora grottor. På den stora ön Cat Ba ligger flera byar, och på några av de mindre öarna finns små fiskebyar.

Många av öarna i bukten är obebodda och därmed nästan helt orörda, bland annat på grund av de mycket branta klippsidorna. Ha Long-bukten är alltså på många punkter ett orört naturområde med rikt växt- och djurliv.

Ha Long-buktens historiska och kulturella betydelse

Draken har stor betydelse för vietnamesisk kultur och det är därför ingen tillfällighet att Ha Long-bukten är namngiven därefter.

En av de mest populära legenderna berättar historien om hur en drake och hennes ungar flög ner från himlen för att skydda det vietnamesiska folket mot fiender genom att spruta både eld, smaragder och jade. Dessa ädelstenar blev till de klippformationer du i dag kan uppleva i Ha Long-bukten, och kanske är det också därför som vattnet skiftar i jadegröna nyanser…

Det unika landskapet med de orörda öarna har också bidragit till att Ha Long-bukten 1994 togs med på UNESCOs världsarvslista som ett naturfenomen värt att bevara.

Det ska du uppleva i Ha Long-bukten

När du besöker Ha Long-bukten kan du se fram emot en rad oförglömliga upplevelser, sevärdheter och aktiviteter.

Vi har samlat några av dem här.

Åk på minikryssning

Små kryssningsfartyg seglar i Ha Long-bukten

Ett av de bästa sätten att uppleva Ha Long-bukten är genom att åka på kryssning. Du övernattar på båten och kan därför utnyttja alla dagens timmar till att utforska bukten.

Båten tar dig med förbi några av de största attraktionerna i Ha Long-bukten, bland annat Sung Sot-grottan och de flytande fiskebyarna. Du kan paddla kajak från båten eller delta i morgongymnastik (oftast tai chi) på båtens däck.

Självklart kan du även njuta av en simtur längs vägen.

Flyg i sjöflygplan över bukten

Översikt över båtar i Ha Long-bukten

Vill du uppleva Ha Long-bukten från ovan har du möjlighet att delta i en vacker utflykt med sjöflygplan.

Utsikten ovanifrån är helt unik och du kan se de vackra klippformationerna och spännande öarna som ligger utspridda i bukten under dig.

Sjöflygplanet är litet och har plats för cirka 12 personer.

Besök Sung Sot-grottan

Sung Sot-grottan upplyst av färgglada ljus

Sung Sot-grottan är en av de största höjdpunkterna när du besöker Ha Long-bukten.

Grottan upptäcktes 1901 och är med sina omkring 10 000 kvadratmeter en av de största grottorna i Ha Long-bukten.

Grottan är uppdelad i två ”kammare”. Den första kallas ”väntrummet”, men är definitivt mer än namnet antyder. Här kan du se imponerande droppstenar, som lyses upp av färgglada lampor.

Det enda sättet att ta sig in i den andra kammaren är genom en smal gång. Kammaren är känd som ”fridfullt slott” och rymmer många spektakulära klippformationer. Lokalbefolkningen identifierar formationerna genom att jämföra dem med djur, som de liknar.

Se de flytande fiskebyarna (på avstånd)

Flytande fiskeby i Ha Long-bukten

I Ha Long-bukten seglar du förbi de flytande fiskebyarna, där vietnameser har levt i flera generationer.

Invånarna i fiskebyarna har ofta enkla, lugna liv där de lever av fiske. Eftersom Ha Long-bukten har blivit ett populärt besöksmål är det dock många av invånarna som har både elektricitet, tv och så vidare.

Att se dessa flytande fiskebyar ger resande en unik inblick i den lokala vietnamesiska kulturen i Ha Long-bukten.

Ta ett dopp i bukten

Människor badar från stranden i Ha Long-bukten

I loppet av ett år växlar vattnets färg från djupblå till jadegrön och oavsett vilken färg vattnet har när du besöker Ha Long-bukten ser det otroligt inbjudande ut.

Lyckligtvis har du god möjlighet att ta ett dopp i det uppfriskande, turkosgröna vattnet medan du upplever bukten.

Du kan till exempel uppleva ön Ti Top på sommaren, då du kan bada från en vacker liten sandstrand i äkta solsemesterstil.

Njut av utsikten

Solnedgång över Ha Long-bukten från en båt

Det låter kanske banalt, men du har en stor upplevelse att vänta genom att bara luta dig tillbaka och njuta av utsikten från båten när du seglar genom Ha Long-bukten.

Se landskapet förändras när du seglar förbi de många unika öarna och kalkstensformationerna.

Du kan också beundra det orangeröda färgspelet över Ha Long-bukten, när soluppgången sprider dagens första ljus eller solnedgången kysser dagen farväl med sina varma strålar. Det är en magisk upplevelse som fyller de flesta med inre ro och en harmonisk känsla.

När är det bäst att besöka Ha Long-bukten?

Båtar i Ha Long-bukten

Du kan besöka Ha Long-bukten året runt.

Ha Long-bukten ligger i norra Vietnam som har tropiskt klimat, som kännetecknas av varma och fuktiga somrar och kyligare vintrar.

Det förekommer dock olika väderförhållanden som kan ha betydelse för när du kan uppleva vad.

Vädret i Ha Long-bukten – året runt

Från mars till april: Behagliga temperaturer och inte så mycket regn och för många är dessa månader, tillsammans med september och oktober, bland de bästa att besöka Ha Long-bukten.

Från maj till september: Blir det ofta varmt och fuktigt vid Ha Long-bukten. Juni till augusti är de varmaste månaderna, medan augusti är månaden med lägst nederbörd. I gengäld är det en bra tidpunkt att njuta av simturer i bukten.

Från slutet av september till oktober: Mindre regn och soligare väder än de föregående månaderna, och tillsammans med mars och april är dessa månader några av de behagligaste månaderna att besöka Ha Long-bukten.

Från november till februari: Årets kyligaste, men normalt fortfarande varma temperaturer vid Ha Long-bukten samt årets minsta mängd regn. Det kan bli dimmigt, vilket kan ge din segeltur en nästan mytisk stämning. Vintern är en festlig årstid med flera begivenheter som jul och nyår samt det vietnamesiska nyåret (Tet), som du kan uppleva på Ha Long-bukten om du reser på vintern.

Är du redo att besöka Ha Long-bukten?

Ha Long-bukten är alltså ett fantastiskt resmål oavsett årstid och bjuder på upplevelser för var och en.

Med allt från imponerande natur, vackra stränder och lokal kultur är Ha Long-bukten värd att utforska på din resa till Vietnam.

Om du har frågor om Ha Long-bukten eller undrar när du ska resa till Vietnam är det bara att kontakta oss. Vi är redo att svara på alla dina frågor.

Se våra turer till Ha Long Bay här:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär