TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarTio tips på att resa (lite) mer hållbart

Tio tips på att resa (lite) mer hållbart

2024-04-21
Visa alla inlägg

Man promenerar under palmer på Bali, Indonesien

Det är fantastiskt att resa ut i världen och uppleva kulturer som är olika vår egen.

Men det kan ibland verka lite paradoxalt att resa när världen står inför så många klimatmässiga utmaningar. Det finns dock också goda skäl till att fortsätta resa ut i världen.

För att resa på ett sätt som är mer skonsamt för vår planet och de samhällen vi besöker är det därför viktigt att vi försöker integrera mer hållbara resvanor när vi besöker andra länder.

Här får du våra tio tips på hur du kan resa (lite) mer hållbart.

1. När så är möjligt, välj ett flygbolag som investerar i biobränsle

Det kan kännas motsägelsefullt att fokusera på klimat och hållbarhet och samtidigt sätta sig på ett flyg för att resa.

Flygresande bidrar väsentligt till de globala koldioxidutsläppen, men vissa flygbolag strävar efter att minska sin miljöpåverkan genom att investera i alternativ till fossila bränslen såsom biobränsle.

Dessa flygbolag har ofta en transparent miljöpolicy och arbetar aktivt på att reducera sitt koldioxidavtryck genom effektivitetsförbättringar och genom att stödja forskning om hållbar luftfartsteknik.

Som resebyrå strävar vi efter att så många som möjligt av våra flygresor ska bokas med flygbolag som har en utsläpps- och/eller reduktionsstrategi som lever upp till målen i Parisavtalet.

Parisavtalet är en internationell överenskommelse som har utarbetats enligt FN:s klimatkonvention och handlar om att begränsa utsläppen av växthusgaser med hjälp av grön övergång.

2. Res utanför högsäsongen

Vietnamesiska kvinnor gör rispapper i Vietnam

Populära resmål upplever ofta en våg av besökare i högsäsongen.

Detta kan belasta lokala resurser, minska naturområden och skapa spänningar i lokalsamhället.

Genom att resa utanför högsäsongen kan du bidra till en mer jämn fördelning av besökare över hela året, vilket minskar pressen på resmålen och förbättrar din egen upplevelse genom att du slipper de största folkmängderna.

Dessutom bidrar du till att lokalinvånarna får en mer jämn fördelning av sin inkomst året runt – en inkomst som annars kan pressas eftersom den är centrerad kring några få månader på året.

Som resebyrå arbetar vi målinriktat med att säkerställa ännu bättre priser i just lågsäsongerna för att bidra till att våra gäster reser mer utspritt över året.

3. Minimera din förbrukning av plast

Plastföroreningar är ett enormt miljöproblem, i synnerhet i länder med otillräckliga avfallshanteringssystem. Därför är det också viktigt att vi som besökare fokuserar på att minimera vår plastförbrukning.

Välj produkter med minimalt emballage och var medveten om din plastförbrukning.

Du kan göra en skillnad genom att ta med återanvändbara vattenflaskor, sugrör, bestick och inköpspåsar och därmed i största möjliga mån undvika att använda engångsplast.

Varje liten åtgärd hjälper till att minska mängden plast som hamnar i naturen.

4. Köp lokala souvenirer

Kvinna köper lokala souvenirer i Cusco, Peru

Genom att köpa lokala hantverk och produkter stödjer du direkt lokalsamhällets ekonomi och bidrar till att bevara traditionella hantverk och traditionell kultur.

Undvik massproducerade souvenirer, som ofta är importerade och bidrar minimalt till det lokala affärslivet. Sök istället efter autentiska varor, som berättar en historia om området och dess människor.

5. Spara på vattnet

I många delar av världen är vatten en bristvara och några enkla åtgärder kan ha stor effekt på vattenförbrukningen i de områden där vatten är särskilt värdefullt.

Om du reser till en plats där det råder brist på vatten kan du bidra genom att återanvända handdukar och sängkläder, ta kortare duschar och bara be om rengöring av ditt rum när det faktiskt är nödvändigt. Du kan istället be dem om att bädda din säng och tömma papperskorgen för att på så sätt säkerställa att städpersonalen (oftast kvinnor) fortfarande har något att göra och inte förlorar sitt jobb.

6. Använd lokala guider

Catriona och guide vid Cathedral Point på Kilimanjaro

Genom att använda lokala guider säkerställer du att dina pengar blir kvar i lokalsamhället och stödjer lokala familjer.

Lokala guider kan dessutom ofta erbjuda en djupare insikt och mer autentisk upplevelse på resmålet än guider som inte är lokala.

Förutom att det främjar den kulturella förståelsen på din resa är användningen av en lokal guide också det mer hållbara valet. Det bidrar till den lokala ekonomin genom att skapa jobb i området samtidigt som det inte läggs några resurser på att få guiden till platsen.

7. Ta hand om naturen

När du besöker naturområden är det viktigt att lämna platsen i samma skick som den var då du kom.

Du ska inte lämna stigen eftersom detta kan störa djurlivet och ska inte slänga ditt skräp i naturen.

Stigar och liknande finns där av en orsak. När du lämnar markerade stigar kan du komma att förstöra den lokala biologiska mångfalden, till exempel genom att kliva på och förstöra växter eller genom att störa djuren som gömmer sig i området.

Många nationalparker tar ut en avgift från sina besökare. Detta kan kännas frustrerande, men dessa pengar går oftast till att bevara och underhålla parken och hjälper till att säkerställa att naturen består så att vi har möjlighet att besöka den även i framtiden.

8. Respektera djurlivet

Geparder på savannen i Serengeti

Upplev djuren i deras naturliga omgivningar och undvik turistattraktioner som utnyttjar djur, till exempel i föreställningar eller ridning på vilda djur.

Genom att göra detta bidrar du till en etisk och hållbar turism, som respekterar djurens välfärd och naturliga beteende.

Välj en resebyrå som fokuserar på att uppleva djuren i sina naturliga omgivningar. Du kan bland annat ta en titt på World Animal Protections lista över djurvänliga resebyråer – det vill säga byråer som har sagt nej till all underhållning med vilda djur i fångenskap.

9. Sätt dig in i lokala seder och traditioner

Genom att förstå och respektera de lokala sederna och traditionerna visar du respekt för de samhällen du besöker. Om du respekterar traditionerna bidrar du också till att säkerställa att lokalborna inte måste anpassa sig efter besökarna och att de därmed kan upprätthålla sina seder och traditioner.

Detta kan till exempel vara att klä sig lämpligt om kulturen du besöker har en viss religiös övertygelse, eller att lära dig några få meningar på det lokala språket. Det är också en bra idé att alltid fråga först innan du tar bilder av lokala grupper eller är uppmärksam på om det överhuvudtaget är tillåtet att fotografera där du är.

Med en mycket liten insats kan du förbättra din reseupplevelse och bygga broar mellan kulturer.

10. Välj en ansvarsfull resebyrå

Kvinna och TourCompass Jeep i Tanzania

Stöd resebyråer som har en hållbarhetspolicy och fokus på att engagera sig i mer ansvarsfull turism.

Dessa företag strävar efter att implementera metoder som minskar negativa miljömässiga och sociala effekter samtidigt som de främjar positiva bidrag till lokalsamhällena.

Kontrollera resebyråns hållbarhetsinitiativ innan du bokar för att säkerställa att din resa stödjer ansvarsfulla metoder.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär