TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarTio djur du (nästan) alltid möter på safari

Tio djur du (nästan) alltid möter på safari

2023-11-05
Visa alla inlägg

Babian

safari i Afrika finns det inga garantier och du kan aldrig veta helt säkert vilka djur du får möta.

Alla resor är därmed helt unika!

Det finns dock vissa djur som du (nästan) alltid kan vara säker på att se på våra afrikanska resmål.

Vi har gjort en lista över tio av dem här.

1. Zebra

En grupp zebror i Masai Mara

Du känner enkelt igen zebran på de svarta och vita ränderna – om den är svart med vita ränder eller vit med svarta ränder är dock fortfarande föremål för diskussion.

Det svartvita mönstret är unikt för varje zebra, precis som människors fingeravtryck, men forskare är faktiskt ännu inte helt säkra på varför zebran överhuvudtaget har ränder. Några tror att det är för att de ska kunna känna igen varandra, medan andra anser att ränderna gör det svårare för rovdjur att fokusera på zebrorna.

Trots flera mysterier kring ränderna är det dock just dem som gör zebrorna så vackra att se på!

2. Giraff

Giraffer i Sydafrika

Det finns inget som skriker afrikansk safari som giraffen.

Med sin spektakulära höjd är det ingen överraskning att giraffen har rekordet som världens högsta landlevande djur.

Den långa halsen gör att giraffen kan äta blad från de höga träden, vilket den också gör större delen av dagen.

Giraffen är enkel att känna igen på sitt karaktäristiska utseende och så är den dessutom ett flockdjur. Därför kommer du oftast att se flera giraffer samlade på ett enda ställe, vilket gör det ännu enklare upptäcka dem i landskapet.

3. Impala

En grupp impalor i Sydafrika

Impalan är en av de vanligaste antiloperna och kanske också den mest graciösa med sin slanka och smidiga kropp. Impalahanarna är dessutom kända för sina vackra spiralformade horn, som de använder i kamp mot andra hanar.

Impalan kan nå en toppfart på 60 km/t, vilket är praktiskt då den ofta är byte för de afrikanska rovdjuren. Det är faktiskt så att hälften av alla nyfödda impalor faller offer för rovdjur under de första veckorna av sina liv.

Och apropå nyfödda så kan honorna fördröja födseln av en kalv med upp till en månad, om förhållandena inte är gynnsamma för en födsel.

Du har maximal otur om du inte får se någon impala på den afrikanska savannen.

4. Pärlhöna

Pärlhöns i Botswana

Pärlhönan är mycket utbredd i Afrika och dess beteende kan faktiskt påminna om de hönor som vi har här hemma.

Men du kommer att märka en del skillnader. Till skillnad mot ”våra” höns kännetecknas pärlhönan nämligen av sin grå fjäderdräkt, som är full med små vita fläckar. Dessutom kallas pärlhönan även för ”hjälmpärlhöna” på sommaren eftersom några av arterna kan ha en nästan hjälmformad utväxt på huvudet!

Pärlhönan kan vara ganska komisk ibland. Den älskar till exempel att se sig själv i spegeln och kan tillbringa flera timmar på att göra det.

5. Hyena

Hyena i Botswana

Hyenor har nog inte det bästa ryktet i djurriket.

För det första ser de rätt speciella ut: Deras axlar är högre än bakbenen, vilket ger en sluttande rygglinje, och de har ett massivt huvud. Dessutom är de också kända som asätare som äter resterna efter andra rovdjur, vilket i utgångspunkt inte är ett särskilt charmigt drag.

Men hyenor är faktiskt också duktiga jägare och de arbetar tillsammans i flock för att nedlägga sitt byte. Samtidigt är de väldigt viktiga för naturens ekosystem, när de äter lejonens matrester!

6. Elefant

Elefant och elefantunge i Tanzania

På de allra flesta av våra resmål i Afrika kan du uppleva den afrikanska elefanten – det största landlevande djuret på jorden! De väger två till sju ton, kan bli upp till 70 år gamla och så är de en del av Afrikas Big Five.

Elefanter lever i matriarkaliska flockar, vilket innebär att det är honorna som leder dem. Flockarna består därför av honor och deras ungar. Om du ser en elefant på egen hand är det oftast en hane.

Elefanter är också kända för att vara intelligenta och empatiska varelser. Visste du, till exempel, att man tror att elefanter kan känna igen sig själva i en spegel och att de visar tecken på sorg över flockmedlemmars död?

7. Babian

Babian och babianunge i Kruger

Babianen är en av världens största apor. Den är faktiskt en nära släkting till människan, då vi delar hela 94 % av samma DNA!

Honbabianer använder sin karaktäristiska röda bakdel för att signalera att de är redo för parning. Ju rödare och mer svullen bakdelen är, desto mer redo är hon att para sig.

Kanske har du hört talas om eller sett apor som putsar varandras päls? Det gör babianerna också. De använder det faktiskt som en slags kommunikation och att putsa varandras päls används bland annat för att lugna andra babianer i flocken.

8. Vårtsvin

Vårtsvin i Sydafrika

Namnet ”vårtsvin” är kanske inte det vackraste på savannen. Men det finns faktiskt en orsak till att vårtsvinet har fått detta namn.

Den har nämligen fyra knöliga utväxter i ansiktet som nästan ser ut som stora vårtor.
Utöver ”vårtorna” känner man igen vårtsvinet på dess stora hörntänder, som de bland annat använder för att slåss med.

Men även om de ser farliga ut med sina över 30 centimeter långa hörntänder så flyr de faktiskt helst från rovdjur om de är i fara.

9. Noshörningsfågel

Noshörningsfågel i Kruger

Du ska ha tur för att se en noshörning på safari, men i gengäld lär du nästan garanterat få se en noshörningsfågel!

Noshörningsfågeln har fått sitt namn på grund av sin speciella näbb – den ser nämligen ut som ett horn hos de flesta arter. Det finns dock omkring 60 olika arter av näshörningsfåglar som alla ser olika ut.

När honorna ska ruva ägg sker det i ett hål i ett träd, där de bygger bo. Sedan bygger hanen en mur av lera framför hålet, så att honan sitter inspärrad. Där kan hon sitta i flera månader. Det är dock inte en ondskefull handling, utan hanen gör det faktiskt för att skydda honan mot rovdjur.

10. Lejon

Lejon i Masai Mara

Djurens konung – lejonet. Det vill vi alla gärna se på safari. Och det är inte så konstigt att lejonet kallas för ”djurens konung”, då hanarna ser majestätiska ut med sina enorma hårmanar. Dessutom är lejonet det näst största kattdjuret på jorden.

Lejon är sociala kattdjur och en lejonflock består av både hanar och honor. Hanarna står över honorna i hierarkin och har dessutom en inbördes hierarki.

Lejonet är tyvärr en hotad djurart och även om du ofta upplever lejon på våra resmål så är lejonet det djur som kan ta längst tid att hitta av de tio djuren, som nämns här på sidan.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär