TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju saker du kan göra på Zanzibar (förutom att besöka stranden)

Sju saker du kan göra på Zanzibar (förutom att besöka stranden)

2023-10-15
Visa alla inlägg

När du tänker på Zanzibar i Tanzania tänker du kanske först och främst på de vita sandstränderna och det kristallklara, turkosblå havet.

Och även om de många vackra sandstränderna tveklöst är det som lockar de flesta besökarna till ön så har Zanzibar mycket mer att bjuda på än bara sol, sand och vatten.

Den afrikanska ön har en rik kultur och historia som ger dig möjlighet att få en rad unika upplevelser. Här får du våra rekommendationer på saker du kan göra på Zanzibar, förutom att dåsa på stranden.

1. Gå på upptäcktsfärd i Stone Town

Flygbild över Stone Town

Den gamla handelsstaden Stone Town, som står med på UNESCOs världsarvslista, ligger vid kusten och är en tidskapsel med många exempel på Zanzibars kultur och historia.

Stone Towns fängslande arkitektur präglas av den unika charmen från gamla tider som Afrika är särskilt känt för. Byggnaderna härstammar i huvudsak från 1800-talet och speglar en fascinerande blandning av swahilisk, arabisk, indisk, persisk och europeisk kultur.

Du kan få många timmar att gå när du utforskar stadens små, historiska gator och dolda platser – bakom varje gatuhörn döljer sig nya, spännande pärlor.

När du blir trött i benen kan du koppla av på ett kafé och njuta av den livfulla lokala stämningen medan du betraktar de sysselsatta fiskebåtarna.

Stone Town har också en särskild plats i musikälskares hjärtan eftersom det var i Stone Town som den legendariska musikern Freddie Mercury föddes. Du kan hylla den ikoniska rockstjärnan på Freddie Mercury Museum – ett obligatoriskt resmål för alla som gillar Queen och deras karismatiska frontman.

2. Möt de röda aporna i Jozani Forest

Röd colobusapa i Jozani Forest på Zanzibar

Om du drömmer om ett oförglömligt möte med naturen bör du ta dig en sväng förbi Jozani Forest, som ligger i Jozani Chwaka Bay nationalpark. Det är öns största skogsområde och mest känt som levnadsplats för den sällsynta och hotade röda colobusapan, som finns enbart på Zanzibars huvudö.

Du kan utforska skogens naturstigar och gångbroar tillsammans med en lokal guide och hålla utkik efter dessa charmiga primater, vars karakteristiska, färgglada päls, lodrätta hopp mellan trädtopparna och lekfulla, svansbalanserande konster gör dem enkla att känna igen.

De röda colobusaporna är huvudattraktionen i nationalparken, men du kan även uppleva över 50 olika fjärilsarter i skogens frodiga lövtak och höra fågelkvitter från över 40 olika arter, härunder den stora noshörningsfågeln.

3. Smaka på öns kryddor

Kvinna i en lokal by som sorterar kryddor

Zanzibar är känt för sin kryddproduktion. Genom århundraden har kryddor spelat en central roll för öns identitet som ett blomstrande handelscentrum.

Portugisiska handelsmän var de första att ta med sig kryddor till ön på 1500- och 1600-talet, då de seglade från Indien och Sydamerika. Kryddor som muskot, kryddnejlika och kanel visade sig trivas mycket bra i Zanzibars bördiga jord och klimat.

I dag är det möjligt att åka på kryddutflykter, då du kan öva upp dina sinnen genom att röra, smaka och lukta på en rad olika kryddor och frukter. En tur till byarna Kizimbani och Kinchi är ett måste om du vill lära dig mer om olika kryddor såsom gurkmeja, vanilj, kardemumma, chili, saffran, citrongräs och svartpeppar.

Det är en fantastisk möjlighet att få en djupare inblick i hur kryddorna odlas samt hur de kan användas i matlagning och traditionell medicin.

4. Läs dig mer om Zanzibars smärtfulla forntid

Inhägnad på den gamla slavmarknaden i Stone Town på Zanzibar

Zanzibars historia omfattar också ett tungt och tragiskt kapitel, då ön en gång i tiden var en knutpunkt för människojakt och slavhandel. När slavhandeln var som störst såldes 50 000 afrikaner på den stora slavmarknaden i Stone Town varje år.

För att få en djupare förståelse för denna brutala historia kan du besöka den gamla slavmarknaden och den anglikanska katedralen, två platser som i dag har gjorts om till ett museum respektive ett minnesmärke.

Platsen var en gång epicentrum för slavhandeln och bestod av flera inbördes förbundna byggnader, härunder slavkamrar, en marknadsplats och inhägnader.

Bevarandet av detta område tjänar som en kraftfull och rörande påminnelse om den omänsklighet som många utsattes för i denna period. Vi rekommenderar absolut att du deltar i en guidad tur för att få en värdefull inblick i den komplexa och smärtfulla historien.

5. Ät på nattmarknaden vid Forodhani Gardens

Gatumatsmarknaden Forodhani i Stone Town

När solen går ner i Stone Town sker det en märkvärdig förvandling vid Forodhani Gardens. Grillarna fräser, kryddiga dofter sprider sig genom luften och färgglada rätter tillagas framför dina ögon.

Det som på dagtid är en fridfull park blir en fest för sinnena och en oförglömlig gatumatupplevelse.

Nattmarknaden bjuder på ett brett urval av delikatesser från Tanzania och Zanzibar som har sitt ursprung i de mellanöstliga, indiska och afrikanska köken. Några av alternativen som utmärker sig lite extra är kebab med fisk och skaldjur, mantabali (fyllda chapati från Zanzibar), kycklingshawarma, Zanzibar-pizza samt uppfriskande, färskpressad sockerrörsjuice med lime och ingefära.

6. Utflykt i solnedgången i en handbyggd båt

Traditionell dhow-båt vid solnedgång på Zanzibar i Tanzania

Zanzibars traditionella, handbyggda dhow-båtar användes i huvudsak till att segla längs kusten och transportera passagerare.

Under ditt besök kan du ge dig ut på en heldagsutflykt ombord på en dhow-båt för att utforska vackra Menai Bay och Kwale Island. Det kristallklara vattnet gör det möjligt att se knölvalar och delfiner (flasknosdelfiner).

Segelturens höjdpunkt är när dagen går mot sitt slut och du njuter av den vackra solnedgången över vattnet, medan horisonten förvandlas till en praktfull målarduk.

7. Ät mitt ute i havet på The Rock

The Rock Restaurant på Zanzibar

The Rock är en ikonisk restaurang på halvön Michamvi. Restaurangen, som är byggd på en klippa i havet utanför Pingwe-stranden, har endast tolv bord och serverar en i huvudsak europeisk meny bestående av bland annat nyfångad fisk, färska skaldjur och pasta.

The Rock utmärker sig på grund av sitt exceptionella läge. När du går upp för trätrappan möts du av en imponerande panoramautsikt över den glittrande, turkosblå Indiska oceanen.

The Rock serverar både lunch och middag, men på grund av restaurangens begränsade storlek är det en bra idé att boka bord på förhand.

Du kan välja att besöka Zanzibar som en avslutning på en spännande safari i Tanzania eller Kenya, eller som en läcker belöning efter att ha bestigit Kilimanjaro. Men se till att se mer än bara strand och vatten, och låt Zanzibars mångsidiga charm ge dig minnen för livet.

Se våra resor med solsemester på Zanzibar nedan:


TourCompass – Från turist till äventyrsresenär