TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSevärdheter i Chiang Mai

Sevärdheter i Chiang Mai

2024-02-28
Visa alla inlägg

Trappor till Doi Suthep-templet i Chiang Mai, Thailand

På din resa till Thailand kan du besöka Chiang Mai, som även kallas för Nordthailands kulturhuvudstad.

Chiang Mai är en stad som bjuder på en fascinerande blandning av historisk rikedom och modern dynamik. Staden, som var huvudstad i det gamla Lannariket, bjuder på märkvärdig kultur och rik historia.

I detta blogginlägg dyker vi ner i sju sevärdheter som du kan uppleva under ditt besök i Chiang Mai.

1. Wat Phra That Doi Suthep

Munk stående vid Wat Phra That Doi Suthep-templet i Chiang Mai

Chiang Mai är hem åt över 300 buddhistiska tempel, vilket speglar stadens djupa andliga arv. Wat Phra That Doi Suthep är ett av de heligaste och mest besökta templen i Chiang Mai, och ligger på toppen av berget Doi Suthep.

Templet är känt för sin imponerande arkitektur och andliga betydelse inom buddhismen. Det grundades 1383 och rymmer ett benfragment från Buddha.

Huvudingången till templet nås via en lång trappa med 309 steg, flankerad av nagastatyer (vattenormar) som anses ge lycka och framgång. För dem som föredrar en lättare väg upp finns det även en linbana.

Wat Phra That Doi Suthep bjuder på storslagna utsikter över Chiang Mai som är särskilt magiska vid soluppgång eller i skymningen. Templet är öppet dag och natt, men den inre delen med pagoden som innehåller reliken från Buddha stänger på kvällen.

2. Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang-templet i Chiang Mai, Thailand

Detta tempel ligger i hjärtat av den gamla staden och är berömt för sin stora pagod, som byggdes 1441 och tornar upp sig 86 meter i luften.

På sin tid var Wat Chedi Luang det största byggnadsverket i Lannariket. År 1468 placerades den berömda Smaragdbuddhan i templet, men ett jordskalv 1545 skadade templet svårt och Buddhafiguren flyttades till Luang Prabang.

På 1990-talet restaurerades delar av templet med stöd från UNESCO och den japanska regeringen. Inför pagodens 600-årsfirande 1995 tillverkades en kopia av Smaragdbuddhan, gjord av svart jade och kallad Phra Yok, som placerades i templet.

3. Lokala marknader

Gatukök på nattmarknad i Chiang Mai, Thailand

Ingen resa till Chiang Mai är komplett utan ett besök på de lokala marknaderna. Marknaderna är fyllda med allt från hantverk till gatumat och är perfekta när du vill få ett äkta smakprov på det lokala livet.

Weekend Walking Street är en marknad som arrangeras varje helg i den gamla staden och ett paradis för souvenirsökande och matentusiaster. På lördagar hålls de på Wualai Road och på söndagar på Ratchadamnoen Road. Här hittar du allt från lokala rätter till konsthantverk och moderna varor.

En annan marknad som är väl värd ett besök är Handicraft Highway. Här ser du lokalbor som sitter och skapar produkter av thailändskt ursprung som du kan köpa.

4. Doi Inthanon nationalpark

Pagod i Doi Inthanon nationalpark i Chiang Mai, Thailand

Doi Inthanon nationalpark, även känd som ”Thailands tak”, är en fantastisk naturupplevelse i Chiang Mai-provinsen. Parken är en del av bergskedjan Himalaya och rymmer Thailands högsta punkt, berget Doi Inthanon, som sträcker sig 2 565 meter över havet.

En av parkens huvudattraktioner är de två kungliga pagoderna dedikerade till Thailands kung och drottning och omges av vackra blomsterträdgårdar. Det finns även olika vattenfall i parken, bland annat Sirithan och Wachirathan. Vattenfallen har en bra vattenstyrka året runt, men den bästa säsongen för vattenflödet är under regnperioden från maj till oktober.

Doi Inthanon nationalpark är öppen året runt kl. 05.30–18.30 varje dag, även om huvudstigen i parken, Kew Mae Pan-stigen, är stängd för besökare från juni till oktober av hänsyn till den årliga skogsåterställningen.

5. Båttur på Mae Pin

Båtsegling på Mae Ping-floden i Chiang Mai

En båttur på floden Mae Pin i Chiang Mai erbjuder ett unikt och avkopplande sätt att uppleva stadens skönhet och det omkringliggande landskapet. Utflykten tar normalt cirka 2 timmar och ger dig möjlighet att se stadens liv från en annan vinkel, medan du seglar längs den lugna floden.

När båten lämnar staden presenteras du för en mer lantlig sida av Chiang Mai. Du får se vackra teakhus och frodiga grönområden.

Många resor avgår från kajen vid Wat Chai Mongkol och reser norrut ut från staden. Längs vägen upplever du det varierande flodsceneriet, som skiftar från stadens myller till fridfulla, lantliga landskap. Denna utflykt är ett fantastiskt sätt att uppleva en annan sida av Chiang Mai på.

6. Bua Tong Sticky Waterfalls

Vattenfallet Bua Tong Sticky i Chiang Mai

Bua Tong Sticky Waterfalls, som ligger i Sri Lanna nationalpark ungefär en 1,5 timmars bilväg från Chiang Mai, är en anmärkningsvärd och unik naturupplevelse som är populär bland både besökare och lokalbor.

Vattenfallet får sitt vatten från en mineralrik källa och dess gräddfärgade kalkstensformationer gör det möjligt för besökare att klättra direkt upp på vattenfallets sluttningar utan att glida. Detta är orsaken till att det kallas för sticky (klibbigt).

Vattenfallet är uppdelat i flera nivåer och rep har fästs på alla nivåer för att hjälpa besökare att klättra upp och ner. På grund av de klibbiga avlagringarna av mineraler på klipporna är de enkla att hålla fast i och gör det möjligt att klättra upp längs vattenfallet med bara fötter. Detta unika fenomen är både roligt och vackert!

7. ChangChill

Elefant i ChangChill i Chiang Mai

ChangChill ligger 1,5 timmars bilväg från Chiang Mai och erbjuder en unik upplevelse för dem som vill uppleva elefanter på ett etiskt och försvarbart sätt.

Området ombildades till ett elefantvänligt reservat efter nästan två års samarbete med World Animal Protection och öppnade sina dörrar för besökare i april 2019. ChangChill har blivit det enda elefantreservatet i norra Thailand som har mottagit detta erkännande från djurskyddsorganisationen.

Här får besökare möjlighet att observera elefanterna medan de betar, badar och socialiserar i sin naturliga miljö, vilket representerar en framtid för elefantturismen där djurens välfärd sätts i främsta rummet.

Genom att erbjuda en upplevelse där du kan observera djuren utan att röra eller komma i kontakt med dem betonar ChangChill vikten av att observera elefanterna på avstånd och säkerställer därmed att de kan leva så naturligt och ostört som möjligt.

Se resor som inkluderar Chiang Mai:

Chiang Mai är en stad som rymmer otaliga upplevelser. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, äventyr, mat eller avslappning kommer Chiang Mai att överraska och glädja dig. Planera din resa i dag och förbered dig på att förtrollas av denna vackra stad i norra Thailand.