TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSå väljer du en resebyrå

Så väljer du en resebyrå

2023-10-25
Visa alla inlägg

Ett par ser ut över en panoramaväg i Sydafrika

Att planera sin drömresa är ett spännande projekt, men det krävs mer än enbart önsketänkande för att göra drömmarna till verklighet.

Man måste tänka på logistiken – research, utarbetande av en resplan, koordinering av flyg, övernattning, transport och aktiviteter – samtidigt som budgetar och tidsbegränsningar ska hållas.

Du kan förenkla planeringsprocessen genom att anlita en resebyrå, som kan erbjuda hjälp och expertis. Få fem goda skäl till att välja en resebyrå i vårt blogginlägg här:

Så väljer du en resebyrå: Fem saker att tänka på

Med de många resebyråerna som finns på marknaden kan det vara en utmaning att välja den som passar bäst för just dina behov – i synnerhet som alla resebyråer är olika. För att säkerställa att din resa går smidigt är det viktigt att veta vad du ska tänka på när du väljer en resebyrå.

Vi har gjort en lista över viktiga faktorer som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

1. Vilken typ av reseupplevelse erbjuder de?

TourCompass safaribil i Tanzania

Börja med att fråga dig själv: Passar resebyråns utbud av resor mina önskemål?

Resebyråer är olika. Några står enbart för flyg och övernattning medan andra erbjuder all inclusive-paket med transport, utflykter och så vidare. Vissa fokuserar uteslutande på lyxiga strandsemestrar medan andra erbjuder backpacking-äventyr på mer okända stigar. En bra resebyrå bör ha ett brett utbud av resealternativ som uppfyller olika intressen och erbjuder olika resmål.

2. Är resebyrån medlem av Rejsegarantifonden?

Resekonsult som arbetar vid sitt skrivbord

I Danmark är det ett lagstadgat krav att alla danska resebyråer som säljer paketresor ska vara medlemmar i Rejsegarantifonden. Därför är det självklart viktigt att försäkra sig om att den valda resebyrån uppfyller detta krav. Det kan du bekräfta genom att se på resebyråns webbplats, där det ska framgå tydligt.

Rejsegarantifonden ser bland annat till att du får ersättning för allt som är en del av själva paketresan, om resebyrån går i konkurs före din resa.

3. Vad säger andra resande?

Två resenärer i linbana i Costa Rica

Tidigare resenärers upplevelser kan ge en värdefull inblick i byråns professionalism, kundservice och den övergripande kvaliteten på deras resor. Du kan till exempel använda din familj, dina vänner och ditt nätverk för att få personliga rekommendationer för din resa.

Sociala medier som Facebook och Instagram kan vara nyttiga resurser när du söker efter reseupplevelser från personer som själva har rest. Du kan även använda webbplatser som TripAdvisor och Trustpilot för att läsa ärliga recensioner från andra resenärer och få tillgång till en värld av information om potentiella resebyråer och hotell.

4. Har de avresegaranti?

Avslappnad manlig resenär på stranden i Sri Lanka

Om en resebyrå erbjuder resegaranti innebär det att det finns en garanti för att du kommer iväg när du väl har bokat din semester. Med andra ord finns det inte något krav på ett visst antal bokningar eller ett särskilt datum som avgör om resen kommer att genomföras.

Avresegaranti är ett uttryck för att resebyrån fokuserar på att säkerställa att resan genomförs som planerat och speglar byråns engagemang och önskan om att bygga tillit hos sina kunder. Om en resebyrå erbjuder resegaranti står det sannolikt på deras webbplats eller nämns när du pratar med dem i telefonen.

5. Från ord till handling?

Resekonsult sitter i en safaribil i Tanzania

Överväg om resebyrån själv har testat resorna. Har medarbetare från byrån rest till de resmål som de gör reklam för? Det är ett tecken på integritet när en resebyrå stolt står för sin produkt eftersom de själva har erfarenhet av de exceptionella upplevelser de lovar att leverera.

Valet av den rätta resebyrån är ett viktigt beslut som kan ha stor betydelse för din reseupplevelse. Genom att värdera faktorer såsom byråns utbud av resor, omdömen, kvalifikationer, recensioner och avresegaranti blir det enklare för dig att välja rätt.

Kom ihåg att den rätta resebyrån inte bara hjälper dig med att planera en semester utan även kan hjälpa till att sammanställa upplevelser och skapa fantastiska minnen, som varar långt efter att du har kommit hem igen.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär