TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseskildring från Kuba: Kuba överraskar

Reseskildring från Kuba: Kuba överraskar

2023-10-11
Visa alla inlägg

Tom i kubansk bil

I maj 2023 reste vår Latinamerika-specialist, Tom Søndergaard, till Kuba. Här får du Toms reseskildring.

Alla vet hur det känns när man ska resa iväg någonstans. Förväntningarna är höga och man ser fram emot de upplevelser som väntar på drömresan. Så var det för mig med innan min resa till Kuba, men jag kände även en viss spänning eftersom det hade gått 14 år sedan jag senast besökte landet, där allt inte är som vi har det här hemma. Dessutom drabbades Kuba hårt ekonomiskt av covid-19 då landet var nedstängt i 1,5 år, men håller nu på att kämpa sig tillbaka. Lyckligtvis har turisterna börjat återvända till landet.

casa particulares la reforma trinidad

Jag måste erkänna att Kuba överraskande mig positivt på många sätt. Först var det övernattningsformen. Vi använder oss av casas particulares, vilket är ett slags bed and breakfast. Jag åkte runt för att se olika casas particulares i Havanna och Trinidad. De levde upp till mina förväntningar och mer därtill. Några var i modern stil och andra i kolonialstil. De var mer som små boutiquehotell, med allt från två till åtta rum.

Maten var inte så spännande för 14 år sedan, men även där har det skett en positiv förändring. Det finns mycket mer att välja mellan, rätterna är väl kryddade och har blivit mer varierade med fler grönsaker och sallader. Det är helt klart en fördel att privata restauranger har öppnat eftersom de statsägda restaurangerna då har tvingats anstränga sig för att locka kunder. Jag vill dock rekommendera att besöka privata restauranger (paladar), där både service och kvalitet är bättre.

Gata i Trinidad

För fanns ingen tillgång till internet, men nu finns det wifi på både casas particulares och all inclusive-hotellen på stränderna. En gång upplevde jag dock att internet inte var tillgängligt. Dagen efter berättade guiden att det berodde på att regeringen hade stängt ner det eftersom det var demonstrationer på gång i södra Kuba och då är det helt naturligt att internet stängs ner så att befolkningen inte kan sprida budskapet. Tyvärr är det så på Kuba.

Byggnader i Havana

Utöver det finns ju allt det som har gjort Kuba till ett spännande resmål: de eleganta byggnaderna i Havanna, en åktur i de gamla amerikanarna, salsadansen och musiken, unika stränder, svalkande mojito, den tillmötesgående kubanska befolkningen, pastellfärgade hus i Trinidad, stora cigarrer osv.

Kuba överraskar så jag vill varmt rekommendera att se på våra olika rundresor.

Tom i Kuba

Tom, TourCompass

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra resor till Kuba nedan: