TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Japan: Tokyo

Reseberättelse från Japan: Tokyo

2018-12-17
Visa alla inlägg

Under 2018 var Michelle i Japan. Nedan kan du läsa om hennes upplevelser i miljonstaden Tokyo.

vägkorsning

Min respartner Trine och jag landade på Haneda flygplats i Tokyo. Vi var spända på vad som väntade oss eftersom ingen av oss tidigare hade varit i Tokyo, eller Japan för den delen.

Tokyo är en gigantisk miljonstad med 23 stadsdelar och fler än 13 miljoner invånare och därför kan den verka oöverskådlig och överväldigande. Det är till och med en stad där man inte kan promenera runt bland alla kända sevärdheter. Man får vara beredd på att lägga en del tid på transport.

Tempel

Tack vare en karta över staden och tunnelbanestationerna som vi fick i vårt välkomstpaket, och inte minst tack vare välutvecklad infrastruktur, fick vi ganska bra koll på staden och tunnelbanan redan efter den första dagen. Kom ihåg att man kör på vänster sida och att man även står på vänster sida i rulltrappor.

Tokyo är en fantastisk stad som kan överraska dig var du än går. Här finns smala gator och breda boulevarder, kattkaféer och Starbuckskaféer, gamla byggnader från Edo-perioden och moderna skyskrapor, europeiska modehus och modern japansk popkultur. Här finns mat i världsklass, urgamla traditioner och en viktig tekultur. Man kan säga att Tokyo värnar om dåtid, traditioner och historia samtidigt som den följer med nutiden in i framtiden. Det är det bästa sättet att beskriva Tokyo.

Michelle

Du kommer direkt att märka att allt är väldigt ordentligt och välorganiserat. Tågen kommer inte 10 sekunder för sent, man står snällt i kö innan man kliver på tågen och det är inte fullt av skräp och avfall på gatorna trots att det nästan inte går att hitta en soptunna. Japaner tar nämligen med sitt skräp hem.

Vi insåg även snabbt att japanerna både är ett väldigt trevligt och vidskepligt folk. Det finns därför vissa saker du kan tänka på. Det är till exempel inte uppskattat att lämna sina ätpinnar i risskålen, eftersom detta har associationer till död och begravning, att prata i telefon i tunnelbanan eller att höja rösten på offentliga platser.

kö

Eftersom inte alla japaner pratar engelska kan du öva in några glosor hemifrån såsom ”konnichiwa” som betyder hej, ”arigatou gozaimasu” som betyder tack så mycket och ”sumimasen” som betyder ursäkta mig.

Jag kan med handen på hjärtat säga att Tokyo är den coolaste staden och att man aldrig har utforskat den färdigt. Möjligheterna är oändliga…

Michelle, TourCompass