TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Sydafrika: Så besegrar du Taffelberget

Reseberättelse från Sydafrika: Så besegrar du Taffelberget

2024-01-14
Visa alla inlägg

Kenneth från TourCompass bestiger Taffelberget i Sydafrika

I november 2023 var Kenneth, vår bokningsspecialist, i Sydafrika. Här kan du läsa om hans äventyr i Kapstaden.

Klockan var 03.30 när väckarklockan ringde. Även om kroppen var lite trött och ögonen grusiga så var det något i mig som var exalterad och spänd. I dag var nämligen dagen då jag skulle bestiga ett berg!

Berget som skulle bestigas var Taffelberget, eller Table Mountain, som ligger söder om Kapstaden och som med 1 086 meters höjd var något som jag hade sett flera gånger i horisonten de dagar som jag redan hade tillbringat i och omkring staden. Nu var jag redo att se det på närmare håll.

Kenneth på Taffelberget

Klockan 04.00 stod jag i receptionen iklädd vandringsbyxor, jacka och den utrustning man behövde för en sådan vårmorgon, då det fortfarande var kallt i Kapstaden. Där stod vår guide Pierre, även kallad Pete, en äldre herre med en tydlig entusiasm för berget, beredd med stavar och förfriskningar till utflykten som vi snabbt fördelade emellan oss. Förfriskningarna bestod av äpplen, diverse barer, nötter och godis. Vi hade också, efter avtal med hotellet, fått frukostpaket. Därför var jag övertygad om att det nog skulle räcka till den 2,5–3 timmar långa vandringen upp genom ravinen.

Klockan 05.00 stod vi, fortfarande i mörker, längst ner på stigen, beredda att starta uppstigningen mot Platteklip Gorge.

Platteklip Gorge-stigen är en cirka 2,6 kilometer lång uppstigning som ligger på den södra sidan av Taffelberget. En relativt hård och förhållandevis intensiv vandring, men det är den kortaste vägen till toppen. Det fanns bara en väg för mig denna morgon och den gick uppåt!

Den enastående sydafrikanska guiden Pete

Pete var en historieberättare. Han började utflykten med att berätta om berget, myterna, djurlivet och naturen på denna sida av berget och slutade inte sina historier förrän vi nådde toppen. Han levererade dessa historier med en entusiasm och inlevelse som gjorde att jag genast tyckte om honom och hans berättelser.

Uppstigningen skedde i ett långsamt tempo och alla i min grupp på fem personer kunde hänga med. Vi hade pannlampor på oss den första timmen, men med det vackra ljuset från den sovande Kapstaden bakom oss så kände man sig aldrig helt ensam i mörkret.

Utsikt över Kapstaden från Taffelberget vid soluppgången

När ljuset så småningom bröt fram kunde vi efter en liten paus lägga undan lamporna och njuta av den långsamma soluppgången över toppen av berget. Vi vände oss om och såg solen skina över Kapstaden i en vacker symfoni av färger och ljus.

När vi kunde se toppen några meter över oss stoppade Pete oss så att vi kunde ta några fantastiska bilder, medan han tog sig upp på toppen och gjorde sig redo att föreviga vår bestigning i bilder och video.

Guiden Pete, Kenneth och kollegorna på toppen av Taffelberget

På toppen väntade oss en sagolik syn, då vi på utsiktspunkten kunde se från Hauk Bay till Lions Head och därifrån till Kapstadens vackra strandpromenad och vidare till Robben Island.

Det var en fantastisk syn, som vi i lugn och ro från andra besökare kunde njuta av då den tidiga uppstigningen inte bara var för att se morgonsolen skina över stadens landmärken, utan även för att vi skulle nå toppen innan linbanan började gå klockan 08.30.

Vi tog den första linbanan ner och lät de första besökarna överta våra platser så att de också kunde njuta av den spektakulära utsikten från toppen.

Kenneth, TourCompass