TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Australien: Det magiska och kontrastfyllda landet ”down under”

Reseberättelse från Australien: Det magiska och kontrastfyllda landet ”down under”

2023-01-27
Visa alla inlägg

Vår Australienexpert, Winnie, har 25 års erfarenhet av att sammanställa resor till Australien. Här kan du läsa hennes reseskildring om varför Australien står hennes hjärta nära.

Den slår emot mig redan utanför flygplatsen. Doften av eukalyptus. Oavsett var i världen jag befinner mig skickar doften av eukalyptus – eller ”gum trees” som australiensarna kallar dem – mig omedelbart tillbaka down under, där jag har tillbringat så oändligt mycket tid.

Äntligen är jag tillbaka och längtan efter att snart stå under Sydney Harbour Bridge igen med utsikt över det vackra Operahuset bubblar inom mig.

Sydney har, enligt mig, ett av världens vackraste lägen. Uppbyggd kring den stora naturliga hamnen, som är full med vackra bukter och stränder, är det aldrig långt till en fridfull plats med en lätt bris. Några få kilometer från stadens centrum ligger Royal nationalpark med fina vandringsleder och pittoreska utsikter över hamnen. Och så är ju Sydney en storstad med allt det innebär. Bra restauranger, vinbarer, shopping och mängder av museer, som är en skattkista för en historienörd som mig. Befolkningen är glad, leende och gästfri – jag brukar tänka att de många timmarna solljus måste ge människorna ett ljust och glatt sinnelag.

Från Sydney går resan vidare till Australiens röda hjärta. En av sakerna som jag tycker allra bäst om med Australien är kontrasterna. Jag älskar flygresan från den livfulla storstaden med allt vatten till landets mitt, där allt är rött och jorden är torr som sandpapper. Den blå färgen går igen – nu på himlen, som är större här än någon annanstans i världen. De ändlösa vidderna både tilltalar och skrämmer mig, och jag upphör aldrig att fascineras över hur folk har överlevt här i tusentals år innan de första européerna kom till landet.

Solens upp- och nedgång över Uluru är ett absolut måste när jag är här. Känslan av att stå mitt ute i ingenting och se solen gå ner – eller upp – över en stor röd sten mitt i en öken är på många sätt nästan mytisk. Platsen är mycket helig för ursprungsbefolkningen och när solnedgången färgar Uluru i alla slags röda och orange nyanser så förstår jag varför.

Resan avslutas i Cairns. Återigen ett byte mellan stora kontraster. Från den torra, röda jorden med små buskar i midjehöjd till det tropiska norden, där palmerna står på rad och är hem åt de mest färgglada fåglar jag någonsin har sett. Vid Cairns ligger även Stora barriärrevet, som är världens största korallrev. En ny värld öppnar sig under havsytan med koraller i regnbågens alla färger och fiskar som jag bara har sett på tecknad film.

Tillbaka på mitt hotell avslutar jag dagen med ett glas kyld Sauvignon blanc från landets äldsta vindistrikt, Hunter Valley, och inser varför jag alltid kommer att älska Australien.

Winnie, TourCompass

Se våra resor till Australien nedan: