TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNationalparker kontra privata viltreservat

Nationalparker kontra privata viltreservat

2023-11-19
Visa alla inlägg

Safari i Sabi Sands viltreservat

Är safari i Afrika är en dröm för dig?

Vi har resor till fantastiska och enastående naturområden i Afrika där vi erbjuder både världskända nationalparker och privata viltreservat.

Men vad är skillnaden mellan de två? Och gör det över huvud taget någon skillnad för din safari vad du väljer?

I det här blogginlägget utforskar vi skillnaderna mellan nationalparker och privata viltreservat samt beskriver för- och nackdelarna med båda.

Nationalpark kontra privat viltreservat – vad är skillnaden?

Skillnaden mellan nationalparker och privata viltreservat är i utgångspunkt inte stor.

En nationalpark ägs och administreras av staten och är underlagd statens regler för området, medan ett privat viltreservat är privatägt, ofta av en eller flera lodger som ligger i området. Dessutom finns det något som kallas ”concessions”, vilket är privata områden inuti eller precis utanför en nationalpark.

Men vad innebär skillnaderna rent praktiskt? Och varför ska du välja det ena alternativet framför det andra?

En snabb överblick över skillnaderna

Nationalparker Privata viltreservat
Ägarskap Statsägda Privatägda, ofta av safarilodger
Lagar och regler Är underlagda statens lagar och regler Drivs under egna regler
Öppettider Fasta öppettider Egna regler
Terrängkörning Tillåts normalt inte Tillåts för det mesta
Bushpromenader Vanligtvis i begränsad omfattning Ofta möjliga
Övernattningsmöjligheter Läger och lodger för olika budgetklasser Oftast lyxiga läger och lodger
Naturupplevelser Större variation och unika naturupplevelser Mindre område = mindre varierad natur

Varför ska du åka på safari i en nationalpark?

Elefanter på en grusväg i Kruger nationalpark

Afrika bjuder på otaliga vackra nationalparker, som är kända för sitt utomordentliga djurliv. Nationalparkerna i Serengeti, Chobe och Kruger är bara några av de enastående naturområden som vi erbjuder resor till.

När du är på safari i en nationalpark får du tillgång till ett stort naturområde, som du kan röra dig runt i på utkik efter områdets spännande djurliv. Dessutom håller det stora nätverket av parkvakter, som är på safari med gäster i området, hela tiden kontakt med varandra och delar information om var de olika djuren befinner sig. Det ger dig en bra chans att få några otroliga djurupplevelser. I de stora nationalparkerna kan dock betyda att du är för långt borta för att hinna få dessa upplevelser innan djuren har vandrat vidare.

Vad är fördelarna med safari i nationalparkerna?

Två gorillor i Bwindi, Uganda

Tack vare nationalparkernas storlek har du också tillgång till mer varierad natur och i vissa fall även ett mer varierat djurliv. Slätter, skogar, sjöar och floder. Några djur tycker om att vistas i trädtopparna, andra i närheten av vatten. I nationalparkerna hittar du vanligtvis allt eftersom de täcker så stora områden.

Dessutom bjuder några platser på en så unik natur och så unika upplevelser att du är tvungen att besöka en nationalpark för att få uppleva detta. Det kan till exempel vara den spektakulära naturen i Ngorongorokratern i Tanzania, när gnuerna korsar Marafloden på gränsen mellan Masai Mara National Reserve i Kenya och Serengeti nationalpark i Tanzania, eller de sällsynta bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable nationalpark i Uganda.

Vad är nackdelarna med safari i nationalparkerna?

Eftersom nationalparker ägs och administreras av staten måste de följa vissa regler, som inte gäller i privata viltreservat.

Det kan bland annat vara saker som:

  • Det är inte tillåtet med terrängkörning, vilket innebär att bilarna ska hålla sig på vägarna i nationalparken. Om leoparden har lagt sig i ett träd långt borta måste du därför plocka fram kikaren för att få se den på nära håll.
  • Under nationalparkens öppettider genomförs safarin av privata arrangörer, vilket innebär att guiderna på en nattsafari är nationalparkens medarbetare. Dessa guider är också duktiga, men eftersom bilarna är större och rymmer fler personer så innebär detta att du får en mindre intim upplevelse än i privata viltreservat.
  • Du måste sitta kvar i bilen, såvida du inte befinner dig i ett område där urstigning är tillåten. Därför finns det normalt inte heller bushpromenader i själva nationalparkerna.

Varför ska du åka på safari i ett privat viltreservat?

Leopard i Sabi Sands viltreservat

Precis som nationalparkerna är de privata viltreservaten områden som är till för att bevara djurlivet och djurens livsmiljöer. Områdena ägs dock privat, vanligen av safarilodger.

Ofta får du uppleva samma djurliv.

I Sydafrika finns det bland annat många privata viltreservat i Great Kruger-området, det vill säga omkring Kruger nationalpark. Områdena är inte inhägnade så djuren som lever i nationalparken kan vandra in i de privata viltreservaten (och tillbaka) när det passar dem. Det innebär dock också att om den leopard som du längtar efter att få se har vandrat in i nationalparken, så är det gästerna i nationalparken som kan ha turen att få se den denna dag.

Vad är fördelarna med safari i privata viltreservat?

Lejon går i mörkret i Greater Kruger-området

Även om existensunderlaget är detsamma – det vill säga att bevara Afrikas enastående djurliv och djurens livsmiljöer – så är den stora skillnaden mellan privata viltreservat och nationalparker att de inte är underlagda samma regler. För dig innebär det att du kan uppleva djuren där de är. Du har möjlighet att köra i terräng eller gå på bushpromenad och har större frihet och flexibilitet att komma riktigt nära djurlivet i hela viltreservatet (även på avstånd från bilvägarna) både före och efter solens upp- och nedgång, då djuren är som mest aktiva.

En av de största fördelarna med att välja en safari i ett privat viltreservat är exklusiviteten: Här behöver du inte dela dina upplevelser med lika många besökare som det kan vara i nationalparkerna, i synnerhet under högsäsongen. Nationalparkerna är mer populära och mer tillgängliga (framför allt i förhållande till priset), vilket också innebär att ett besök i ett privat viltreservat är mycket mer exklusivt. I privata viltreservat har du dessutom möjlighet att stanna kvar längre på samma plats om ni har hittat något spännande eftersom ni inte behöver göra plats för andra besökande. Här får du alltså både färre regler, färre besökare och mer lyx.

Vad är nackdelarna med safari i privata viltreservat?

Att vistas i ett privat viltreservat innebär att du får en lyxigare upplevelse eftersom dessa lodger ofta är 5-stjärniga och/eller all inclusive – det gäller bland annat sydafrikanska Sabi Private Game Reserve, där du är på safari i Sabi Sands Game Reserve i Greater Kruger-området, och Kariega Game Reserve, som ligger vid Kariegadalen i Östra Kapprovinsen.

Eftersom det är mer exklusivt och lyxigt att vistas i privata viltreservat så kostar det också mer. Dessutom är området mindre och djurlivet mer begränsat än i nationalparkerna.

Det innebär alltså att:

  • Det oftast är mycket dyrare att bo i ett privat viltreservat eftersom dessa läger och lodger är lyxigare (men i gengäld ofta all inclusive).
  • Naturen är mindre varierad än i en nationalpark, som är större och därför också oftast omfattar flera ekosystem.
  • Det är inte lika prestigefullt att ha varit på safari i ett privat viltreservat. Även om du får enastående upplevelser här med så är det något speciellt med att kunna säga att man har varit på safari i nationalparken i Serengeti eller Kruger.

Så hur väljer du?

TourCompass-bil på en grusväg i Tanzania

Oavsett om du åker på safari i en nationalpark eller i ett privat viltreservat så får du garanterat uppleva Afrikas enastående djurliv och äventyrliga natur. Vad som är rätt för dig beror på flera saker.

Om du vill ha den mest prisvänliga safariresan och inte har något emot att behöva dela din upplevelse med andra gäster, men i gengäld har tillgång till ett stort, känt och kanske också mer prestigefullt område, så är en safari i en av de fantastiska nationalparkerna rätt val för dig.

Om du däremot vill ha den mest intima och exklusiva safariupplevelsen, och samtidigt har en hög budget för din resa, så är en safari i ett privat viltreservat kanske det rätta för dig.

Behöver du hjälp med att välja? Då är du välkommen att kontakta oss. Vi känner till våra resmål, för vi har varit där. Vi väntar på att få hjälpa dig att hitta helt rätt safariresa.