TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarGuide till Siem Reap i Kambodja

Guide till Siem Reap i Kambodja

2023-03-26
Visa alla inlägg

Staty vid den södra ingången vid Angkor Thom i Kambodja

I norra Kambodja ligger Siem Reap, vilket är en fantastisk stad full av oförglömliga upplevelser, vacker natur, tillmötesgående befolkning och massor av aktiviteter.

Man förbinder ofta Siem Reap med det storslagna tempelkomplexet Angkor Wat. Även om det gyllene underverket är ett måste att se när du besöker Siem Reap, så har staden och området mycket mer att bjuda på.

Vi har samlat åtta minnesvärda, roliga och spännande sevärdheter du kan uppleva på din resa till Siem Reap.

Svalka dig i vattenfallet vid Phnom Kulen-berget

Vattenfall vid Phnom Kulen-berget

Phnom Kulen-berget ligger i Kulen nationalpark cirka 2 timmars bilväg från Siem Reap. Nationalparken är fullspäckad med enastående naturupplevelser du sent kommer att glömma.

Berget ses som det heligaste berget i Kambodja och på helgerna strömmar lokalbefolkningen till området för att be, promenera i djungeln eller njuta av en picknick.

Nationalparkens huvudattraktion är det imponerande och brusande vattenfallet på toppen av berget. Här kan du bada eller slappna av i en av hängmattorna i skuggan medan du njuter av drycker, som säljs i små bodar kring vattenfallet.

När du är i nationalparken får du inte missa att besöka den otroliga Preah Ang Thom-pagoden, där du kan se en stor och gyllene liggande Buddha.

Besök Siem Reaps många marknader

Marknad i Siem Reap i Kambodja

I Siem Reap hittar du många spännande marknader, där du kan utforska lokala matvaror, köpa kambodjanskt mode, hitta den perfekta souveniren eller få en inblick i lokalbefolkningens vardagsliv.

Några av de mest karaktäristiska och välbesökta marknaderna är Angkor Night Market, The Old Market (Phsar Chas) och The Upper Market (Phsar Leu).

  • Angkor Night Market utgörs av mängder av bambubodar och präglas av en trivsam stämning. Bodarna säljer allt du kan föreställa dig, bland annat en massa hantverksföremål tillverkade av lokalbor.
  • The Old Market ligger i hjärtat av Siem Reap. Här kan du vältra dig i färska frukter och grönsaker, färgglada lackskålar, väldoftande kryddor, ljuvliga silkestyger eller träföremål tillverkade av kokosnötter. Även lokalborna handlar på marknaden och det är inte ovanligt att stadens kockar, från fina restauranger, köper sina matvaror på The Old Market.
  • Siem Reaps största, och kanske mest autentiska, marknad är The Upper Market. Här finns bland annat färsk kött hängande i krokar från taket och nyfångad fisk på is som lokalborna ihärdigt försöker få det bästa priset för. Utöver matvaror bjuder marknaden även på elektronik, frisörer, souvenirer och heminredning. Priserna är lägre på denna marknad, men i gengäld talar de inte mycket engelska.

Lev dig in i Siem Reaps stadsliv

Den flytande byn Tonle Sap

Ett stadsbesök är ett helt unikt sätt att få en inblick i lokalbefolkningens liv.

Du kan uppleva den autentiska stämningen och den tillmötesgående befolkningen både till lands och till havs. Besök till exempel en khmerby strax utanför Siem Reap, eller ge dig ut på vattnet och segla runt i en flytande by i Tonle Sap-sjön.

Båda besöken ger dig en insiktsfull förståelse för hur det är att bo och leva i Kambodja.

Med ett stadsbesök deltar du i familjers vardag – kanske hjälper du familjen med dagliga sysslor, som att skörda eller framställa ett hantverk som de lever av att tillverka och sälja.

Väljer du att uppleva en flytande by möts du av allt från flytande, färgglada och rustika hus som seglar runt till restauranger på vattnet och flytande skolor, där lokalbefolkningens barn får sin utbildning.

Lär dig att skapa keramikföremål

Keramik

Förr i tiden var porslin och keramik några av de vanligaste konstformerna i Kambodja att uttrycka sig på.

I dag finns det flera platser i och omkring Siem Reap där du kan anmäla dig till en keramikkurs och låta kreativiteten flöda medan du vägleds genom tekniker och metoder.

Lokalborna visar dig hur du formar den våta leran på en drejskiva så att du kan skapa vackra föremål. Dessutom visar lokalborna ofta dig hur du kan skära ut mönster i din keramik så att din skapelse blir helt unik.

Ditt konstverk bränns så att du kan ta med dig det med en gång, och ditt verk blir ett evigt minne om en lärorik och spännande upplevelse.

Ha en kulinarisk dag i det kambodjanska köket

Mat i Kambodja

Finns det något bättre sätt att lära känna ett land på än genom magen?

I och omkring Siem Reap finns det mängder av matlagningsskolor och matlagningskurser att välja mellan.

Välj till exempel en halvdagsutflykt till en matlagningsskola på ett ekologiskt lantbruk.

På ett ekologiskt lantbruk får du möjlighet att uppleva råvarorna inhandlas, samtidigt som du själv skördar och samlar in några av de färska och läckra grönsakerna du ska använda senare i dagens kulinariska upplevelse.

En duktig kock vägleder dig och du undervisas i traditionell, kambodjansk matkultur. Slutligen njuter du av maten du själv har lagat och får garanterat med dig en autentisk upplevelse hem i bagaget.

Få en fängslande upplevelse på Cambodia Landmine Museum

Cambodia Landmine Museum

Cirka 28 kilometer utanför Siem Reaps centrum ligger ett av Kambodjas mest inflytelserika museer.

Även om det har gått flera årtionden sedan Vietnamkriget härjade och Röda khmererna styrde landet så präglas Kambodja, och i synnerhet Kambodjas landskap, av dess hårda förflutna.  I Kambodjas vackra natur döljer sig än i dag miljontals landminor till stor fara för kambodjanerna.

Fördjupa dig i den spännande historien på Cambodia Landmine Museum och få en inblick i landminorna, varifrån de kom, hur de fungerar samt deras förekomst och betydelse i Kambodja i dag.

Utöver en inblick i historien har du också möjlighet att se detonerade landminor. Hela upplevelsen ger dig en enorm respekt och förståelse för lokalbefolkningen och hur resterna från krigen påverkar kambodjanernas vardag.

Slå dig loss på Pub Street

Utsikt över Pub Street i Kambodja

Blinkande neonljus, ivriga matsäljare, litervis med drinkar och massor av musik är bara något av det som kännetecknar den färgglada Pub Street.

Efter en upplevelserik dag med intryck från Siem Reaps otroliga historia och fantastiska kultur kan det vara svårt att koppla av när de stora intrycken ska bearbetas. Det kan du göra på Pub Street, som är en kontrast till några av Siem Reaps andra aktiviteter.

Den smala och livliga gatan bjuder på billiga öl och diverse matbodar. Du är nästan garanterad en festlig upplevelse eller god underhållning när du slappnar av med en drink på en av de många utomhusbarerna medan du ser kvällslivet passera och utspela sig.

Kombinera ditt besök på Pub Street med en kulinarisk upplevelse från det kambodjanska gatuköket.

Njut av solnedgången på en gondoltur

Gondoltur på flod i Siem Reap

Det finns inte något mer avslappnande än att se en solnedgång med en uppfriskande dryck i handen, när du har utforskat Siem Reap hela dagen.

Avsluta dagen på ett vackert, imponerande och romantiskt sätt med en gondoltur runt den breda vallgraven som omger Angkor Thom och njut av den frodiga och gröna växtligheten som pryder varje sida av floden.

Gondolerna du seglar i är unika och traditionella khmerbåtar som ger dig en autentisk, historisk och minnesvärd upplevelse, medan du slappnar av och imponeras av den härliga naturen runt det vackra templet.

Observera att vi rekommenderar att du läser mer om och beställer utflykter hemifrån för att i största möjliga mån undvika att dina utvalda aktiviteter är utsålda.

Se våra resor till Kambodja nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär