TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarFrån mochi till matcha – utforska åtta japanska desserter

Från mochi till matcha – utforska åtta japanska desserter

2023-12-06
Visa alla inlägg

Två personer håller upp taiyaki-kakor så det ser ut som om fiskarna pussas

Vi förknippar ofta det japanska köket med fräsch, delikat sushi eller varm, smakfull ramen – det finns otaliga, smakfulla japanska varmrätter som du ska prova.

Men det japanska köket bjuder också på ett stort utbud av välsmakande sötsaker som är värda att smaka på när du reser till Japan.

I detta blogginlägg har vi samlat åtta läckra desserter och sötsaker.

1. Mochi

Jordgubbsmochikakor på en tallrik

Mochi, som även kallas riskakor, är ett mycket populärt och nästan ikoniskt japanskt tilltugg.

De små, söta kakorna är gjorda av en mjuk, elastisk risdeg som viras runt kakans fyllning. Som med flera andra japanska specialiteter kan du få dem med just den smaken du önskar.

Ofta är risdegen färgad med till exempel matcha eller andra fruktfärger; därför finns mochin också i all världens fina färger.

Prova bland annat varianten Ichigo Daifuku, som innehåller en färsk jordgubbe och det söta, röda bönmoset anko, som också är en specialitet i Japan.

2. Hyvlad is (Kakigori)

Hyvlad is med jordgubbar på ett kafé
Man kan gott beskriva kakigori som den japanske motsvarigheten till det amerikanska fenomenet snow cones.

Det är en enkel, men ändå unik, dessert som består helt av fint hyvlad is med olika toppings.

Kakigori är en perfekt dessert för de mycket varma och fuktiga somrarna i Japan eftersom den är uppfriskande, lätt och inte minst kall!

Precis som med mochi kan du få kakigori i alla tänkbara färger och smakvarianter, och det finns gott om möjligheter att prova sig fram till sin favorit.

3. Svart sesam

Svart sesam på en träsked

Även om svart sesam inte är en dessert i sig själv är den ändå värd att nämna som smakvariant.

I Japan kan du få åtskilliga desserter eller produkter med smak av ”black sesame”. Svart sesamlatte, svart sesampudding, svart sesamglass, svart sesammochi – och många fler.

Svart sesam har en unik smak. Den är speciell, men beskrivs av många som mild, söt och jämförbar med nötter, fast med lite mer bitterhet.

Svart sesam är dessutom känd för att vara en ”superfood”, då fröna innehåller bland annat fiber, protein och magnesium och ofta används i japanska varmrätter.

4. Dorayaki

Person håller dorayaki-pannkakor

Dorayaki är en japansk dessert som består av två luftiga pannkakor med en fyllning av röd bönpasta, anko.

Degen är gjord med honung, vilket ger pannkakorna en söt smak.

Dorayaki är särskilt populär bland barn i Japan, vilket kanske kan bero på att den medverkar i en populär japansk tecknad serie. Den ikoniska rollfiguren Doraemons favoriträtt är alltså dorayaki!

Du hittar den pannkaksliknande desserten i de flesta japanska bagerier, godisbutiker och stormarknader.

5. Taiyaki

Person tillagar taiyaki

Taiyaki betyder ”bakad fisk”, mer exakt bakad havsabborre, och det är därför ingen tillfällighet att denna japanska dessert är formad som en fisk.

På listan med ingredienser omfattar inte fisk, men däremot en söt våffel- eller pannkakssmet med varierande fyllning. Några av de mest populära är anko, choklad, vaniljkräm eller frukt.

I Japan är havsabborren en symbol för lycka och välstånd, så kanske uppnår du just det genom att smaka på en taiyaki!

6. Yuzu

Yuzuträd med mogna frukter

Den asiatiska citrusfrukten yuzu är en populär smakvariant när det gäller japanska desserter.

Yuzu ser ut som en vanlig citron, men har en mer komplex smak. Förutom att den är sur som en citron har smaken även inslag av både blommor och örter. Smaken beskrivs ibland som en blandning mellan citron och grapefrukt.

Vid vintersolståndet tar man gärna ett yuzubad (柚子湯). Här tillsätts yuzufrukter i varmt vatten så att dess oljor och aromer frigörs i badet. Det sägs nämligen att yuzuns aromer och oljor är bra för hälsan och kan stärka immunförsvaret. Ett yuzubad kan alltså vara bra i de kalla vintermånaderna för att undvika säsongens sjukdomar!

7. Konpeito

Konpeito i små skålar

Konpeito är små, färgglada sockerbitar som ser ut som stjärnor. De är söta i smaken och är en favorit bland både barn och vuxna.

Namnet är faktiskt inte japanskt, utan kommer från det portugisiska ”confeito”, som betyder godis. Det beror på att det ursprungligen var portugisiska handelsmän som tog med konpeito till Japan.

De små sockerstjärnorna finns i många smak- och färgvarianter. De är inte bara goda, utan även rätt charmiga att se på!

8. Matchate

Person håller upp matchate i glas

Matcha är ett fint pulver lagat av de teblad som man även använder för att göra grönt te.

Det finns två överordnade metoder för att tillaga matchate: usucha, som betyder tunt te, och koicha, som betyder tjockt te. Usucha är den vanligaste sorten, medan koicha oftast serveras vid särskilda tillfällen.

Båda typerna av matchate görs genom att använda en bambuvisp och vispa matchapulvret tillsammans med varmt vatten. Detta ger teet en skummig konsistens.

Matcha är inte bara populärt som te, utan även som smakgivare i en rad olika livsmedel: kakor, choklad, glass med mera. Smaken kan vara speciell, men beskrivs av många som söt, en aning bitter och med inslag av gräs.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra resor till Japan nedan: