TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Djur i Tanzania

2024-03-31
Visa alla inlägg

2 giraffer går i gräset i Serengeti, Tanzania

Tanzania är ett resmål som fångar naturentusiasters hjärtan med sina storslagna naturlandskap och vilda djur.

Här tar vi dig med på en resa genom Tanzanias djurliv, där vi utforskar den otroliga mångfalden av arter som gör landet till en av världens mest spännande platser för att se djurliv.

Tanzanias mångfaldiga djurliv

Flamingos i Lake Manyara

Tanzanias geografiska placering i Afrika och varierade landskap utgör grunden för enastående ekosystem, som stödjer massor av djurarter.

Från de öppna savannerna och frodiga slätterna i Serengeti, där den stora migrationen av gnuer och zebror sker, till de täta skogarna kring exempelvis Jozani Forest som är hem åt sällsynta primater och färgglada fåglar. Tanzania bjuder på ett rikt djurliv som är svårt att hitta på andra platser.

Vilka djur kan du se?

Tanzanias varierade miljöer stödjer ett anmärkningsvärt stort antal djurarter. Här kan du uppleva mer än 400 olika slags däggdjur och över 1 000 olika fågelarter, bland annat några av världens mest ikoniska och imponerande djur. Tanzania är faktiskt ett av de länder i världen som har flest djur per kvadratkilometer.

Här är en lista över några av de mest populära djuren som du kan se i Tanzania:

1. Afrikansk elefant

Afrikansk elefant i Nyerere nationalpark

Den afrikanska elefanten är världens största landlevande djur och den är känd för sin intelligens och sina imponerande betar. Detta flockdjur lever i stora familjer, som styrs av en äldre honelefant – en matriark.

Elefanter kan kommunicera över långa avstånd med hjälp av infraljud, vilket är ljud under den nivå som vi människor kan höra.

2. Lejon

Lejonhanne på savannen i Serengeti nationalpark

Lejon kallas ofta för ”djurens konung” och är ett av de mest ikoniska rovdjuren i Afrika. Det är känt för sin styrka och majestätiska man.

Lejon är det enda kattdjuret som lever i sociala grupper och hjälper varandra med att jaga och uppfostra ungar.

Det är en hotad djurart och 2023 fanns det bara cirka 23 000 vilda lejon kvar i världen, varav uppskattningsvis ungefär hälften uppskattas leva i Tanzania.

3. Gepard

Gepard ligger i gräset

Geparden är det snabbaste landlevande djuret och kan nå hastigheter på upp till 112 kilometer i timmen i kortare sträckor när den jagar. Gepardens höga hastighet är möjlig enbart på grund av dess otroligt flexibla ryggrad och stora näsborrar, som ger en massiv syretillförsel under löpning. Den använder svansen för att hålla balansen och styra.

Det sägs att geparden är det enda av de stora kattdjuren som kan spinna. I gengäld kan geparden inte ryta på samma sätt som andra stora kattdjur, till exempel lejon.

4. Flodhäst

Flodhäst ligger i vattnet

Flodhästar är stora, primärt vattenlevande däggdjur som tillbringar större delen av dagen med att dåsa i vatten för att svalka sig under den afrikanska solen.

Trots deras klumpiga utseende på land är flodhästar överraskande snabba i vattnet och kan vara väldigt aggressiva när de försvarar sina revir. Flodhästen anses faktiskt vara ett av de farligaste landdjuren i Tanzania och Afrika eftersom den är så territoriell, så låt dig inte luras av dess blida utseende.

5. Zanzibars röda colobusapa

Röd colobusapa i skogen på Zanzibar

Zanzibars röda colobusapa, även känd som Kirk’s red colobus, är en underart till den röda colobusapan. Den lever endast på Zanzibars huvudö, Unguja, och Jozani Forest är en av de bästa platserna att få se den. Apan är utrotningshotad och det sägs att det är en av de mest sällsynta aparterna i Afrika.

De lever i grupper på mellan 30 och 50 apor och äter primärt blad och frön, vilket gör dem till en viktig del av ekosystemet på Zanzibar eftersom de bidrar till att sprida frön.

6. Buffel

Buffel med fågel på huvudet

Den afrikanska buffeln är ett av de mest kända och respekterade djuren i Afrika. Denna kraftfulla växtätare är känd för sin robusta kroppsbyggnad och sina stora horn, och som en del av The Big Five är den en eftertraktad syn på safari.

Afrikanska bufflar har en imponerande förmåga att försvara sig mot rovdjur och är kända för sitt nära samarbete i flocken när de skyddar sig mot lejon.

7. Noshörning

2 noshörningar står i Ngorongorokratern

Tanzania är hem åt både den kritiskt hotade svarta noshörningen och den mer talrika, men fortfarande hotade, vita noshörningen. Dessa majestätiska varelser är enkla att känna igen på sina imponerande horn och massiva kroppar. Och det är just på grund av hornen som noshörningen är hotad. Hornen är nämligen en eftertraktad vara på den illegala marknaden.

Noshörningar har ett unikt beteende när det gäller deras horn. Dessa kraftfulla vapen är inte bara ett försvar mot rovdjur, de spelar också en roll i sociala interaktioner och som redskap för att gräva efter vatten och mineraler. Intressant nog är noshörningens horn uppbyggt av keratin, samma material som människors hår och naglar består av.

8. Leopard

Leopard slappnar av i ett träd i Serengeti

Leoparden är ett av de mest anpassningsbara och mångsidiga rovdjuren i Afrika, och den är känd för sina vackra fläckar och enastående förmåga att klättra i träd. Detta kattdjur är en enstöring som primärt är aktiv på natten, då den jagar allt från små gnagare till stora antiloper med hjälp av sin imponerande smygförmåga.

Leopardens förmåga att dra upp sina byten i träd är unik bland de stora kattdjuren. Detta gör att de kan gömma undan sina måltider från andra rovdjur och äta i fred. De kan dra byten som väger nästan dubbelt så mycket som de själva upp i träden.

9. Giraff – Tanzanias nationaldjur

Giraff går på savannen

Giraffen är världens längsta landlevande djur och med en höjd på upp till 5,5 meter kommer den garanterat att slå dig med häpnad när du ser den på din safari. Även nyfödda giraffer är längre än de flesta människor. Paradoxalt nog är giraffens långa hals för lång för att giraffen ska kunna nå marken och den måste därför ställa sig på knä när den ska dricka vatten.

Det finns fyra arter av giraffer, men den enda arten som finns i Tanzania är massajgiraffen, vilket också är Tanzanias nationaldjur. Du hittar oftast girafferna i norra och centrala Tanzania, häribland i Serengeti nationalpark.

10. Gnu

En flock gnuer i bushen

Om du vill uppleva gnuer kan du se miljontals av dem i Tanzania. Gnuerna är en del av den stora migrationen, eller ”The Great Migration”, vilket är en årlig företeelse då djuren vandrar i flock genom Tanzania och korsar gränsen till Kenya.

Gnuerna äter endast växter och annan vegetation. Deras vandring präglas därför av regnet, och när gräset försvinner driver regnet flockarna vidare mot frodigare landskap.

Finns det farliga djur i Tanzania?

Det korta svaret är ja, det finns farliga djur i Tanzania.

När du åker på safari – i Tanzania eller på våra andra resmål – får du uppleva vilda djur som lever i sina naturliga miljöer. Du är på deras hemmaplan och är bara en besökare.
Men i safaribilen är du trygg.

På de övernattningsställen eller wild camps som inte är inhägnade eskorterar en massaj dig hem efter mörkrets inbrott.

Även om det finns farliga djur i Tanzania så är det alltså en säker upplevelse att åka på safari. De vilda djuren är vana vid att se bilar i närheten och upplever dem inte som ett hot. De professionella safariguiderna har en djup insikt i djurens beteende och parkernas regler och därför är det extra viktigt att du lyssnar på och följer deras instruktioner. Gör du det är det fullständigt säkert att åka på safari, trots att det finns farliga djur i Tanzania.

Tre tips för en säker safari

Här får du några enkla råd som bidrar till att göra din safari säker – även när du ska observera
Tanzanias farliga djur.

  1. Sitt kvar i fordonet under safarin, såvida inte du får andra instruktioner.
  2. Följ alltid din safariguides anvisningar.
  3. Använd gärna kikare så att du kan observera djuren på säkert avstånd.

Upplev Tanzanias djur på nära håll

Kvinna tar foto av elefant från bil

En safari i Tanzania ger dig chansen att uppleva landets rika djurliv och är en riktig gåva, som ger en enastående inblick i naturens mångfald och skönhet.

Från majestätiska The Big Five till de otaliga, mindre kända djurarterna bjuder Tanzania på en oförglömlig resa in i det vilda livet på savannen.

Är det något särskilt djur du gärna vill se? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig med att hitta helt rätt resa, som ger dig de bästa chanserna att få uppleva just det du längtar efter.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär​