TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDe 10 vackraste platserna i Latinamerika

De 10 vackraste platserna i Latinamerika

2019-08-28  |  uppdaterad: 2023-06-06
Visa alla inlägg

Galapagos

Latinamerika är fullt av vackra områden för dig att utforska under din resa.

Här kan du uppleva storslagna vattenfall, trivsamma kolonialtidsstäder, dramatiska forntidsstäder och allt däremellan.

Härunder kan du läsa våra förslag på de 10 vackraste platserna du bör uppleva i Latinamerika.

Torres del Paine nationalpark i Chile

Torres del Paine

I Torres del Paine upplever du ett otroligt landskap med oförstörd natur, enorma bergskedjor, klara fjordar, vackra glaciärer och skogar. Om du tar en av nationalparkens många vandringsturer kan du uppleva dess vackra och oförstörda natur.

I nationalparken tornar tre bergstoppar upp sig och dominerar landskapet. Den högsta bergstoppen i Torres del Paine är Paine Grande, som ligger 2 884 meter över havet.

Torres del Paine är också hem åt flera olika djurarter. Bland annat lamadjuret guanako och pumor, som du dock måste vara lyckosam för att upptäcka.

Dessutom kan du få se kondorer med ett vingspann på upp till 3,2 meter som svävar längs klipporna i parken. I de blå lagunerna kan du också ha turen att få se flockar med rosa flamingor.

Kolonialtidsstaden Cartagena i Colombia

Cartagena

Vid den karibiska kusten i Colombia ligger den historiska staden Cartagena. I Cartagena hittar du både vackra och historiska kvarter med kolonialtidsarkitektur samt mer moderna områden.

Den historiska delen av staden omges av en stadsmur, som tidigare skyddade staden mot pirater. Colombia var faktiskt en av de första platserna i Sydamerika som spanjorerna började kolonisera på 1500-talet i sitt sökande efter El Dorado, och Cartagena fick sitt namn av spanska kolonister som kom från den spanska staden Cartagena.

I Cartagenas historiska centrum kan du gå på upptäcktsfärd längs trivsamma gator, som präglas av vackra, färgrika kolonialtidsbyggnader, vars balkonger pryds av blommor.

Du kan också ta en promenad i Getsemani-kvarteret, där du kan se de imponerande graffitimålningarna som kvarteret är känt för.

Du måste också unna dig ett besök i Cartagena-katedralen, som är en av stadens berömda ikoner. Den gula katedralen byggdes 1877 och är otroligt välbevarad. I dag är katedralen en av Cartagenas mest populära attraktioner.

Machu Picchu i Peru

Machu Picchu

Vid Anderna i Peru, omgivet av molnregnskog, ligger ett av världens sju nya underverk: den övergivna inkastaden Machu Picchu.

Den gamla inkastaden är ett helt unikt exempel på inkaindianernas förmåga att konstruera städer, vackert integrerade i den omkringliggande naturen.

Machu Picchu byggdes i mitten av 1400-talet och övergavs redan på 1500-talet. Några tror att staden byggdes för att kungafamiljen och andra adliga skulle kunna vistas där. Inkastaden låg övergiven och bortglömd tills 1911, då Hiram Bingham, en amerikansk arkeolog och upptäcktsresande, med hjälp av en lokal peruansk bonde som berättade för honom om ruinerna, bidrog till att göra Machu Picchu känd för omvärlden.

I ruinstaden hittar du fantastiska urbana strukturer, som har anlagts på flera nivåer. Något särskilt unikt med Machu Picchu är att det inte har använts murbruk till konstruktionerna. Inkaindianerna högg ut stenarna så exakt att de kunde ställas direkt ovanpå och i förlängning av varandra.

Under den spanska erövringen förstördes tyvärr många av inkastäderna, men eftersom Machu Picchu låg gömd så ödelades den inte. I dag en av de bäst bevarade inkastäderna.

Tikal nationalpark i Guatemala

Tikal

I den norra delen av Guatemala, i Tikal nationalpark, kan du se arkitektur från mayacivilisationen.

Här ligger att uråldrigt komplex, bestående av imponerande tempel, palats, terrasser, vägar och idrottsanläggningar, som anlades av mayacivilisationen mellan 600 f.v.t. och omkring 900 e.v.t.

I Tikal nationalpark ligger mer än 3 000 ruiner från staden Yax Mutal, som var den viktigaste staden i mayaimperiet från år 200 till år 900.

Ett av områdets finaste monument är det imponerande templet Tikal Tempel 1, eller Den store jaguarens tempel. Templet är 47 meter högt och består av nio nivåer av stenar, som har lagts ovanpå varandra.

När du utforskar mayaruinerna omges du av den vackra, gröna och frodiga regnskogen. Om du har kan du få se apor, rävar och agutier, vilket är en slags gnagare.

Salinas Grandes, Argentina

Du känner kanske till Salar de Uyuni i Bolivia, men har du också hört talas om dess mindre kända, argentinska lillebror – den imponerende Salinas Grandes?

Salinas Grandes är ännu en av Argentinas imponerande naturupplevelser. Denna saltöken är resultatet av en intorkad sjö, och med sina 525 kvadratkilometer är Salinas Grandes den största saltöknen i Argentina och den tredje största i världen.

Det är en enastående upplevelse att se den vita, krackelerade ytan som kontrast till den blå himlen, eller att se molnen spegla sig i vattenytan när den vita öken är täckt av vatten.

Amazonas regnskog

Amazonas

I Sydamerika kan du utforska den vackra, vilda naturen i det frodiga och gröna Amazonas.

Den 55 miljoner år gamla regnskogen är världens största regnskog. Den sträcker sig över nio olika länder och täcker cirka 3 % av jordens yta.

Amazonas är hem åt otroligt många djur och växter. Här finns bland annat över 40 000 olika växtarter, 3 000 olika fiskarter, knappt 400 reptilarter, mer än 400 däggdjur och 1 300 olika fågelarter. Därtill kommer alla de djur- och växtarter som vi ännu inte har upptäckt.

Genom den frodiga, täta djungeln flyter den enorma Amazonasfloden, som är hela 6 400 kilometer lång. Amazonasfloden är världens näst längsta flod – bara överträffad av Nilen.

Amazonas slingrar sig genom den täta djungeln och ett nätverk med hundratals mindre floder rinner till och ansluter sig till floden.

Amazonfloden är också hem åt ett fantastiskt djurliv. I floden lever t.ex. den svarta kajmanen, som kan bli upp till 5 meter lång. Floden är dessutom hem år elektriska ålar, anakondor, floddelfiner och den brasilianska jätteuttern, som kan bli upp till 1,7 meter lång.

Iguazúfallen i Brasilien och Argentina

Iguazu

På gränsen mellan Brasilien och Argentina ligger de fantastiska Iguazúfallen. Vattenfallet sträcker sig tre kilometer och har en fallhöjd på 85 meter.

I verkligheten utgörs vattenfallet faktiskt av 275 olika vattenfall, som tillsammans skapar ett av världens vackraste vattenfall.

Varje sekund strömmar det ner 1 500 kubikmeter vatten, vilket gör Iquazúfallen till ett av de största vattenfallen i världen.

Omkring vattenfallet växer en frodig, grön vegetation. Totalt finns det mer än 2 000 olika växtarter i Iguazú nationalpark, som även är hem åt hela 80 olika däggdjur och 400 olika fågelarter.

Rio de Janeiro i Brasilien

Rio

Rio de Janeiro har ett av världens vackraste lägen. Om du inte reser hit på grund av stadens fantastiska stämning, den välsmakande caipirinha eller samba, så reser du säkert hit på grund av stadens fantastiska läge och omgivningar.

I Rio hittar du nämligen naturområden, parker och fantastiska berg, som omger staden. T.ex. har Rio, trots sin status som storstad, en vacker, urban regnskog – den vackra Tijuca nationalpark, där du kan få ett smakprov på en del av Brasiliens fantastiska natur.

I nationalparken ligger det fantastiska berget Corcovado, där Kristusstatyn står på toppen och varifrån du har en av de bästa utsikterna över Rio de Janeiro.

Om du ger dig dit innan solen går ner kan du få se den vackra solnedgången, som badar Rio de Janeiro i ett gyllene sken.

Galápagosöarna i Ecuador

Galapagos

1 000 kilometer utanför Ecuadors kust ligger de magiska Galápagosöarna.

Galápagosöarna består av 19 större öar och 127 mindre öar, holmar och klippor. Isabela och Santa Cruz är de två största öarna. Galápagos är ett fantastiskt resmål eftersom det finns så många olika vackra landskap på flera av öarna.

Galápagosöarna är framför allt kända för sitt unika djurliv.

Du kan bland annat se öarnas jättesköldpaddor, galápagossköldpaddan, blåfotad sula och kolonier med sjölejon, som kopplar av på stränderna längs kusten.

Havet omkring öarna rymmer ett fantastiskt marinliv med allt från hajar, pingviner och delfiner till havssköldpaddor och valar, och det sägs att Galápagos är en av de mest fantastiska platserna i världen att dyka.

Perito Moreno-glaciären i Argentina

Perito Moreno

I Los Glaciares nationalpark ligger den imponerande Perito Moreno-glaciären, som tornar upp sig ur det ljusblå vattnet.

Glaciären är 30 kilometer lång och hela 7,3 kilometer hög och har sitt ursprung i den patagoniska inlandsisen, som har skapat totalt 47 glaciärer.

När du besöker Perito Moreno kan du komma relativt nära den enorma glaciären som stiger upp ur Argentinosjön. Vid glaciären finns det rutter som tar dig till olika utsiktspunkter, varifrån du kan uppleva den fantastiska glaciären.

Det är en häftig syn att se enorma isstycken lossna från glaciären och falla ner i vattnet med ett enormt brak. Men även om det faller is från glaciären så är Perito Moreno en av de få glaciärerna i världen som faktiskt blir större. Orsaken till att glaciären växer är okänd, men några experter menar att Perito Moreno växer på grund av sin branta vinkel, som gör den mer robust.

I Latinamerika hittar du vackra och enastående platser praktiskt taget överallt.

Varje land har något unikt att bjuda på och du lär garanterat få en upplevelse för livet.

Om du har frågor om våra resor till Latinamerika kan du kontakta våra resekonsulter, som kan hjälpa dig att hitta din drömresa till Latinamerika.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär