TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar5 fakta om de dödas dag i Mexiko

5 fakta om de dödas dag i Mexiko

2017-10-15  |  uppdaterad: 2023-12-01
Visa alla inlägg

De dödas dag

Leende skelett, färgglada sockerskallar och festliga picknickar på kyrkogården. Så ser det ofta ut i början av november varje år när mexikanerna firar högtiden de dödas dag – dagen som markerar att de döda återvänder till jorden för att hälsa på sina anhöriga.

Då förvandlas Mexiko till en stor festplats med vilda parader, festmåltider och massor av skelettklädda människor för att hedra de döda.

Men varför firar egentligen mexikanerna döden? Och hur gör de det?

Vad är de dödas dag?

Altare

De dödas dag, eller Día de los Muertos, är framförallt en livsbekräftande fest för de döda.

Högtiden symboliserar nämligen att de dödas själar har kommit tillbaka till jorden för att hedras av de levande med alla saker de tyckte om när de var i livet.

I stället för att sörja över de döda familjemedlemmarna menar många mexikaner att man ska minnas de döda med färgglada upptåg och utflykter till familjens begravningsplats där alla äter de dödas favoritmat och delar roliga historier från personernas liv.

När är de dödas dag i 2024?

Parad

De dödas dag infaller den 2 november 2024 och högtiden infaller på samma datum varje år.

Festligheterna börjar den 31 oktober med parader och dekorerade marknader i flera städer och pågår till den 2 november som är den officiella Día de los Muertos.

Många mexikaner tillbringar också natten mellan 1 och 2 november på kyrkogården med stearinljus och blommor som ska hjälpa de dödas själar att hitta vägen tillbaka till de levandes värld.

Den 1 november är det tradition att minnas döda barn medan de äldre hyllas den 2 november.

De dödas dag – Varifrån kommer den?

Skelett

De dödas dag är en urgammal tradition från aztekernas och mayafolkets tid som går mer än 2 000 år tillbaka i tiden, innan Spanien koloniserade Mexiko.

Festdagen är en blandning mellan gamla förcolombianska ritualer och den katolska högtiden allhelgona, som tillsammans utgör ramarna för firandet av de döda.

I dag är de dödas dag en av Mexikos viktigaste högtider och en del av UNESCO:s lista över världens immateriella kulturarv.

Vilka traditioner förekommer på de dödas dag?

Dödbrödet

Mexikanerna firar de dödas dag på många olika sätt.

Medan många deltar i de stora, färgglada upptågen med musik och dödsinspirerade kostymer, tillbringar andra tiden på kyrkogården med familjen där de döda hyllas med saker de tyckte om medan de var i livet.

Dessutom bygger många familjer stora altare som används till offergåvor till de döda.

När det kommer till mat äter de mexikanska barnen så många sockerskallar (calavera de azúcar) de kan medan de vuxna förbereder ”dödbrödet” (pan de muerto) som bakas till högtiden varje år. Ett speciellt bröd där toppen formas för att likna ben.

Var kan man uppleva de dödas dag?

Kyrkogårdar

Den stora festen på de dödas dag kan upplevas överallt i Mexiko.

I miljonstaden Mexiko City är det en särskilt festlig stämning när mexikanerna firar de döda. Här fylls gatorna med tusentals utklädda människor, färgglada marknadsstånd och massor av musikaliska inslag.

På flera av stadens många kyrkogårdar samlas folk med stearinljus och blommor medan de väntar på att de döda ska återvända till jorden.

I Maya-regionen Yucatán kan man också uppleva den fantastiska stämningen på de dödas dag. Här samlas lokalborna på kyrkogården, i stadens centrum eller på en av de många konserterna som hålls med anledning av högtiden.

Om du vill uppleva de dödas dag kan du kika på våra resor till Mexiko här.

Om du åker på en resa till Mexiko mellan den 31 oktober och den 2 november kommer du utan tvekan att uppleva den intressanta, om än något morbida, högtiden själv.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär